Review: De lichtgewicht rugzak Quechua 40 Air

Op mijn 14-daagse trektocht over de Camino Portugués gebruikte ik de rugzak Quechua 40 Air. Ik kreeg hem van Jelle van de website rugzakvergelijken.nl waar de rugzak op stond voor het spotprijsje van €39,99. We vroegen ons beiden af of zo’n goedkope rugzak wel geschikt zou zijn als lichtgewicht rugzak om een meerdaagse trektocht mee te maken. Dat wilde ik wel testen. 

Disclaimer: inmiddels wordt de Quechua 40 Air niet meer verkocht. 

“Ik zag de test wel zitten, anders ga je natuurlijk niet 14 dagen met een nieuwe rugzak op stap.”

Vooraf:

De rugzak is licht van gewicht en simpel. Hij weegt 1030 gram en er zitten geen toeters en bellen aan. Wat er wel aan zit is super functioneel. Aan de binnenkant zit bovenin 1 klein zakje afsluitbaar met een rits en een grotere open zak waar de camelbag in past. Linksachter aan de bovenkant zit het gaatje om de slang van de camelbag naar buiten te leiden. Die had ik liever rechts gehad, maar dat is heel persoonlijk.

Aan de buitenkant zitten twee netzakjes opzij en in de afsluitflap bovenop zit ook opbergruimte, afgesloten met een rits. Als laatste hebben we nog een zakje op de heupgordel. Achterop de rugzak zitten twee lus systeempjes waar de wandelstokken aan vastgemaakt kunnen worden.

Inhoud

De rugzak heeft een volume van 40,5 liter. De afmetingen zijn H: 67, B: 29, D: 25. Met deze maten zou de rugzak bij geen enkele vliegmaatschappij in de handbagage kunnen. De maximale hoogtemaat voor handbagage is 56 cm. Maar wie weet; als je hem niet helemaal volstopt zou het kunnen lukken.

Draaggemak

De rugzak heeft een heupgordel, stabilisatieriemen, duimsteunen en een lus om hem op te tillen.  De lengte van de schouderbanden kunnen aangepast worden en ook de mate waarop de rugzak bovenaan van de rug afhangt kan aangetrokken worden. De rugzak heeft de toevoeging ‘AIR’ in de naam omdat het rugvlak Air Cooling heeft, om je rug te laten koelen.

De rugzak wordt aangeprezen voor wie een dagtocht of een trektocht met begeleiding maakt. Ik testte hem uit tijdens een reis van 14 dagen met daarin een 11 dagen lange wandeltrektocht met overnachtingen in pelgrimsherbergen. Een dikke slaapzak moest mee. 

Duurzaamheid

De rugzak is helemaal van polyester gemaakt. Op de rugzak zit een garantie van 10 jaar bij normaal gebruik in normale omstandigheden.

 

DE TEST

Quechua rugzak
Scheve rugzak omdat de wandelstokken voor de vliegreis erin zitten om als handbagage mee te kunnen.

Vooraf

Ik pakte mijn rugzak in met het minimale nodig tijdens zo’n reis. Uiteindelijk kwam ik uit op een paklijst met een draaggewicht van 6,7 kilo. Daar zat geen water en geen eten bij. Dat zou ik onderweg wel moeten toevoegen. Ook ging ik ervan uit dat ik mijn 2 jassen aan zou hebben.

Omdat ik wilde proberen de rugzak toch als handbagage mee te nemen in het vliegtuig, stopte ik mijn wandelstokken in de rugzak. Dat gaf een rare scheve rugzak maar die bleek sterk en flexibel genoeg om dat aan te kunnen. En met dank aan de grondstewardessen van Transavia mocht de rugzak mee. Op de terugweg probeerde ik het ook. Toen had ik de stokken los achter aan de rugzak hangen. Ik werd door de security tegengehouden en moest de rugzak in het ruim laten vervoeren.

 

Inhoud

Paklijst
Wat gaat er mee? Dit in ieder geval.

De rugzak zat met de 6,7 kg plus de volle waterzak en de jassen die ik vanwege het warme weer in Portugal niet nodig had overdag, helemaal vol. Met wat handvoedsel erbij denk ik dat ik maximaal 9 kilo op mijn rug droeg. Ik had daarnaast ook nog een heuptas voor de spulletjes die ik snel bij de hand wilde hebben, zoals het routeboekje, telefoon en portemonnee. De zijvakken van de rugzak kon ik daarvoor niet gebruiken.  Daar zat mijn grootste bezwaar van deze rugzak. De spanbanden die ook de bovenflap vasthouden (op zich een mooi systeem) lopen over de zijvakken heen waardoor je daar niet snel iets uit kan halen of in kan doen. Een flesje water in een zijvak past niet of hij moet onder de spanband zitten waardoor hij vermorzeld wordt. Ik snap niet hoe de makers dit bedacht hebben.

Draaggemak

De rugzak zat mij prima. Ik kan er niets meer of minder van maken. Misschien toch 1 kleine opmerking: als ik mijn stokken aan de buitenkant hing (goed systeem trouwens) dan leek de rugzak een stuk zwaarder dan wanneer de stokken er niet aan zaten. Zwaarder dan de 587 gram die de stokken wegen. Dat komt waarschijnlijk door de andere verdeling van het gewicht. Ik vond het in ieder geval opvallend.

Ik heb geen moment hinder gehad van de rugzak. Het draagcomfort was prima. Of het coolingsysteem goed werkt kan ik niet zeggen. De buitentemperatuur was steeds zo rond de 17 graden dus niet echt zweterig weer. Hoe de rugzak zich houdt met regen kan ik ook niet zeggen. Geen druppeltje regen gehad. De losse regenhoes, die je er wel bij moet kopen, is niet uit de verpakking geweest.

Duurzaamheid

Ik heb de rugzak twee weken intensief gebruikt en hij ziet er nog steeds uit als nieuw.

De kleur

Ha, ja die kleur. Ik vond het feloranje geweldig. Weinig kans dat ik van de weg gereden zal worden. Maar ik snap dat je het misschien wat té opvallend vindt. Geen nood, de Quechua 40 Air is er ook in donkerblauw en zilvergrijs.

Conclusie:

Als de rugzak goed op je rug past heb je er een prima koop aan. De prijs is zeer aantrekkelijk en de kwaliteit van de rugzak is goed. Het enige nadeel van de rugzak is dat de zijvakken dichtgesnoerd worden door de spanbanden. Dat is toch echt een rare constructie.

 lichtgewicht rugzak Quechua
Prima rugzak maar tijdens een rustpauze gaat hij natuurlijk wel af.

Ben je op zoek naar een rugzak dan kun je je uitstekend oriënteren op het internet. Toch blijft de pasvorm het allerbelangrijkst. De rugzak moet bij jouw rug passen en daar kom je alleen achter door hem te passen.

wandelvrouw