Knisperende sneeuw onder je voeten. Een winterzonnetje laat de sneeuw als kristallen flonkeren, alles ziet er mooier uit in de sneeuw. Of je nu in Nederland een leuke winterwandeling maakt, of je gaat in een wintersportgebied aan de wandel, winterwandelen is top. Maar het is niet altijd mooi stil zonnig winterweer. Het kan weer zomaar omslaan. De kou kan ook verraderlijk zijn. Je wilt optimaal genieten van je winterwandeling. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Hier vind je 10 tips die jouw winterwandeling tot een succes maken.
1. De juiste wandelkleding
Het belangrijkste is om het lekker warm te houden. Dat betekent dat je de juiste wandelkleding moet dragen. Goed ingepakt, maar niet te warm en zorg dat je je nog bewegen kunt. Ingepakt als een mummie wandelt nou eenmaal niet lekker. Denk aan laagjes en een wind en waterdichte buitenste laag. Dan heb je de meeste kans dat je goed beschermd bent.
2. Warme voeten
Koude voeten die aanvoelen als onbeweeglijke klompen. Witte tenen en naderhand die pijnlijke tintelingen als ze weer op temperatuur komen. Ken je het? Voorkomen is beter dan genezen. Een van de geheimen van warme voeten is je schoenen thuis voorverwarmen. Starten met koude schoenen die zo uit de garage komen, is vragen om problemen. Die onttrekken meteen al alle warmte uit je voeten. Lekker warme sokken, niet te kleine schoenen en fijne dikke zolen houden je voeten lekker warm.
3. Voorkom zweten
Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Dat geldt ook voor te warme kleding en te warme voeten. Het probleem is dat je gaat zweten. Dat zweet koelt af en onttrekt warmte aan je lichaam. Met als resultaat dat je afkoelt. En dat kan je nou net niet gebruiken tijdens die winterwandeling.
4. Rustig beginnen
Ga niet te hard van start. Als het buiten koud is hebben je spieren ook langer de tijd nodig om op te warmen. Beter is het om thuis al wat warming-up oefeningen te doen. Dan ga je ‘opgewarmd’ op pad en heb je minder kans om blessures op te lopen.
5. Op tijd thuis
Begin op tijd met je winterwandeling. Zo heb je wat speling als je toch wat langer onderweg bent dan gepland. In de winter wordt het vroeger donker. Als de zon ondergaat koelt het ook meteen snel af.
6. Houd elektronica warm
Het mooie wintertafereeltje vraagt gewoon om foto’s van te nemen. Je telefoon wil je daarom vast op een makkelijk bereikbare plek hebben. Houd er wel rekening mee, dat je batterij niet zo goed tegen vorst kan. Die loopt zo leeg. Vervelend als je hem nodig hebt om hulp in te roepen of de weg terug te vinden.
7. Informeer jezelf
Ga je in de bergen wandelen, een aantal uur van huis, of extreme kou in? Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de weersverwachtingen. Laat je niet verrassen. Zeker in de bergen is het verstandig om aan locals te vragen wat de verwachtingen zijn. Zij weten dat beter dan het weerbericht op je telefoon.
8. Neem mee op je winterwandeling
Ga je een lange winterwandeling maken, wees dan op alles voorbereid. Zorg dat je spullen mee hebt om je te oriënteren zoals kaart, kompas, GPS. Heb je handschoenen en overhandschoenen bij je? Een muts? Extra sjaal? Misschien ben je een echte koukleum en heb je baat bij hand of voetwarmers. Ga je de bergen in, denk dat ook aan een noodpakket, bijvoorbeeld met een nood bivakzak. Het is altijd handig om wat calorierijk voedsel in je rugtas te hebben, dus ook in de winter. Denk aan nootjes, een mueslireep of gewoon een paar gesmeerde boterhammen.
9. Warme drank
Heerlijk is het om een thermosfles met warme drank mee te nemen. Genieten en ook een beetje doorwarmen met een beker thee of warme chocomelk. Stukje chocolade erbij en je kunt weer door. Wist je dat je tijdens een winterwandeling ook vocht kwijt via je ademhaling? Dus net als in andere seizoenen moet je ook drinken tijdens een lange wandeling.
10. Veilig wandelen
Voorkom dat je uitglijdt over de sneeuw of het ijs. Dat lukt beter als je je voeten iets breder uit elkaar zet en kleinere stappen maakt. Houd je gewicht op je voorste voet en wikkel je voeten niet helemaal af. Met platte voeten een beetje waggelend lopen dus. Moet je grote stukken, dan is het handig om anti slip grip of snow steps onder je zolen te bevestigen. Dan glij je zeker niet uit.
Het is ook helemaal geen schande om je wandelstokken te gebruiken. Die kunnen net dat beetje extra steun en vertrouwen geven om er toch op uit te gaan.
⇒ foto’s van Pixaby
Lees meer winterblogs:
Het geheim van warme voeten
Doorwandelen in de winter – 5 redenen waarom
Winterwandelen door de Oostvaardersplassen over het boswachterspad ’t Lange Pad
Doen in Montafon: Sneeuwschoenwandeling Silvrettasee
Inspannend maar super: Tourskiën bij de rauriser Hochalmbahnen
IJsklimmen in het Raurisertal
Leren langlaufen op een van de mooiste loipen in Montafon
Sneeuwschoenwandelen; wat een ervaring!
Wandelen in de kou: ken je deze tips al?
Geef een reactie