Wandelen met een thema, ik hou er van. Als het thema dan ook nog eens ‘wijn’ is, dan heb je mij. Toen de uitnodiging van Els kwam om eens mee te gaan op een wijnwandel excursie in Nederland, hoefde ik niet lang na te denken. Helaas lukte het qua datums niet om in 2019 mee te gaan. We spraken af om het te verschuiven naar begin 2020. Daar stak corona een stokje voor. Dus toen het weer mocht, stond ik in de startblokken. Het werd de wijnwandel excursie Wijngoed Hof van Twente. Meteen een hele mooie!
Els Groot organiseert met haar bedrijf Vinaventura wijnwandel excursies in Nederland en, als de corona geen roet in het eten gooit, wijnwandel reizen naar verschillende bestemmingen in Europa. Els is vinoloog en je merkt aan alles dat ze ervan geniet om haar kennis en ervaring te delen en ons te laten zien wat voor prachtige wijngaarden er in Nederland zijn. Wijngaarden die ook nog eens prima wijnen maken.
Delden
De excursie begint normaal gesproken bij station Delden, maar vandaag verzamelen we in hotel de Zwaan. Het gaat allemaal net iets anders dan anders. Els heeft een corona-regelement uitgedraaid en we leggen schriftelijk vast dat we niets onder de leden hebben. Er is koffie en een voorstelrondje. Het is altijd leuk om te zien wie er met zo’n excursie mee gaan. Er zijn wat oude bekenden van Els, mensen die vaker met haar op pad gaan en daar dus waarschijnlijk heel tevreden over zijn. Er zijn stellen, wat losse vrouwen en een losse man en een opvallende verschijning in zomerjurk en teenslippers met stras steentjes. Haar vriendin vertelt over haar kunstknie en heeft haar wandelstokken mee. Beiden verzekeren Els dat ze prima kunnen lopen, en mocht het onverhoopt toch niet gaan, dan haalt Ilse van Wijngoed Hof van Twente ze op met het busje. Zo kan het dus ook allemaal.
De route wordt bekeken.
Twentekanaal
We gaan op pad. We lopen Delden uit. Wat een mooi stadje trouwens, met geweldig mooie huizen. Een feest om naar te kijken. Maar dat duurt niet te lang, want we duiken meteen het groen in. We steken het Twentekanaal over.
Els Groot op de brug over het Twentekanaal.
Boerenlandweggetjes
Het leuke van de route die we lopen is dat het super rustig is. We hoeven nergens opzij voor auto’s, we lopen langs walkanten, tussen de bomen van de stroken die het coulisselandschap vormen, over brede zandpaden en rustige boerenlandweggetjes.
De eerste wijngaard
Na drie kwartier wandelen bereiken we de eerste wijngaard van Hof van Twente. Daar staan stoelen in coronaopstelling midden tussen de wijnranken. Ilse, eigenaresse van wijngaard Hof van Twente staat klaar met koffie, thee en krentenwigge. Terwijl wij zitten en drinken, legt Ilse ons van alles uit over de druiven die hier groeien, de waterhuishouding (Land gekocht en vergeten te kijken of er wel water om te beregenen in de buurt was. Niet dus.) en de ontstaansgeschiedenis van Hof van Twente. Een leuke kennismaking.
Ilse Visscher van Wijngoed Hof van Twente
Krentenwigge
12 km, 3 stops
We wandelen door. De totale route is in totaal zo’n 12 kilometer. Onze volgende stop is ongeveer 8 kilometer na de eerste stop. We hebben enorm geluk met het weer. Er waren buien voorspeld en elders in Nederland regent het flink. Onderweg naar Twente was ik ook door een flinke bui heen gereden, maar nu schijnt de zon volop. Els vertelt dat ze altijd mooi weer heeft met haar excursies en ook vandaag klopt dat.
De tweede wijngaard
Het is fijn dat de stoelen voor de tweede stop in de schaduw staan. Het is ondertussen best warm geworden. Mijn telefoon zegt dat het 27 graden is. Er staat wel een lekker windje. We worden voor de tweede keer ontvangen door Ilse. We staan nu aan de rand van de wijngaard. Hier staan ook andere druiven dan op de eerste plek. Er is heerlijk koud water en een lekkere warme courgettesoep.
Wijngaard Hof van Twente
Dan is het niet ver meer naar de wijnmakerij van het Hof van Twente. We lopen langs het water en steken het over via een trekpontje, waarna we meteen weer in een pas aangeplante wijngaard staan. Hier vinden we ook de gebouwen van het Hof van Twente.
Wijngaard Hof van Twente bestaat uit een wijnmakerij, een romantische wijnkelder, een proefruimte en drie verspreid liggende wijngaarden van totaal 5,5 ha. In 2000 werden de eerste stokken aangeplant. Het hoort tot de grotere wijngaarden van Nederland.
Na het wandelen komt de beloning: wijn
Ilse staat al weer klaar om ons op te vangen. Ditmaal met een fles Twentewijn genaamd Parel. Els deelt de glazen uit en we worden ingeschonken. Laat de proeverij maar beginnen!
Els deelt de glazen uit.
De wijnmakerij
We gaan naar binnen en komen in de grote ruimte waar de roestvrijstalen vaten staan. Ilse legt ons het proces van het wijnmaken uit. Ondertussen proeven we een witte wijn die gerijpt is in deze vaten. Daarna gaan we de kelder in. Hier staan de eikenhouten vaten. De rijping in deze vaten geeft een andere smaak aan de wijn. We nemen de proef op de som en laten ons een glas inschenken met dezelfde druif als zonet, maar nu op eiken gerijpt. Het verschil is enorm.
Ik hoor ook weetjes die me verbazen. Bijvoorbeeld dat de eikenhouten vaten na een aantal keer gebruikt te zijn, uitgewerkt zijn en dan niet meer die lekkere smaak afgeven. Dat wordt opgelost door eiken snippers bij de wijn te gooien. Dat kan ook gewoon in de roestvrijstalen vaten. Een kenner kan dat lezen op het etiket. Ik had daar geen idee van. Ik vind de uitleg ontzettend interessant. Ik weet namelijk helemaal niets van wijn, alleen of ik het lekker vind of niet.
Streekproducten
Na de rondleiding schuiven we aan op het terras. Dat is genieten. Heerlijke kazen, gerookte ham, kleine hapje en een lekkere salade. Natuurlijk allemaal streekproducten. Er wordt ook nog een rosé geproefd en daarna komt een rode wijn aan de beurt.
Flesje mee
Ik kan hier niet weg gaan zonder een paar flessen wijn te kopen in het winkeltje. Dat kan nog net voor de touringcar bus ons komt ophalen, om ons terug te brengen naar hotel de Zwaan, waar we vanochtend begonnen zijn. Wat een leuke dag was dit!
Verantwoording: Ik wijnwandelde op uitnodiging van Els Groot. Els hoopt daarmee meer bekendheid te geven aan haar bedrijf Vinaventura, waarmee zij wijnwandel excursies en wijnwandelvakanties aanbiedt. Neem een kijkje op haar website.
Ik dank de deelnemers van de wijnwandel excursie Hof van Twente voor de gezelligheid en hun toestemming om foto’s te publiceren waar zij op staan.
Geef een reactie