Fotoblog & Wandelverslag
3 juli 2016
‘Niet meer schaatsen, dan wandelen’. Dat was de leuze waarmee wandelaars opgeroepen werden om mee te doen aan de Waterlandse Poldertocht. ‘Met koek en zopie en stempelposten. Speciaal voor deze Waterlandse Poldertocht zijn drie routes uitgezet, met bootovertochten, over dijken en een groot deel door boerenland waar de agrariërs alleen vandaag hun land voor deze tocht hun land open stellen. Onderweg genieten van prachtige weidse landschapen, idyllische dorpjes, de gastvrijheid van de agrariërs en mooie vergezichten.’ Kijk, dat klinkt goed, dat wil ik wel.
♦♦♦
De Waterlandse Poldertocht
De ijsclub Broek in Waterland en de ijsclub Zuiderwoude hebben samen met de Vereniging agrarische natuur- en landschapsbeheer Water, Land & Dijken de handen ineen geslagen en zijn aan de slag gegaan met nog een aantal samenwerkingspartners en vrijwilligers om een mooie wandeltocht te organiseren. In die opzet zijn ze meer dan geslaagd. Wat was dit een mooie tocht. Ik ben zwaar onder de indruk. Deze wandeltocht knalt zo mijn top3 binnen. Dit moet echt volgend jaar weer.
Broek in Waterland
De Waterlandse Poldertocht start en eindigt in de kerk van Broek in Waterland. Er zijn 3 routes, van 6, 13 en 18 km. Ik liep samen met Wanda, van de site www.wandawandelt.nl de route van 13 kilometer. Aangekomen in Broek in Waterland werden we door vriendelijke vrijwilligers naar een tijdelijk parkeerterrein geleid. Daar merkten we al hoe nat het land was. Komen we hier straks nog wel weg? Vanaf het moment dat we auto uitstapten was ik onder de indruk van de omgeving. Broek in Waterland is een idyllisch dorpje met werkelijk prachtige oude huizen.
We schreven in bij de kerk en kregen een routebeschrijving en een stempelkaart. De wandeling is gratis. De routebeschrijving hebben we niet nodig gehad. De route werd keurig aangegeven met routepijlen. Wij volgden de groene pijlen. Eerst door Broek in Waterland, dat schoot niet op, we wilden alles wel fotograferen. Toen een tunneltje onderdoor en daar gingen we meteen al over het weiland.
Stempelpost en Pauzeplek Eilandstal
Onze eerste stempel haalden we bij de biologische zorgboerderij Eilandstal met zoogkoeien, stalling voor IJslandse paarden en er wordt gewerkt met zorg cliënten als hulpboeren. Ook zijn ze een rustpunt voor recreanten, waar men op basis van zelfbediening koffie en thee kan zetten. In Laag Holland zijn de rustpunten goed van de grond gekomen. Op de wandelkaart van het gebied zijn ze prima aangegeven.
Met de boswachter in de boot
We lopen verder over de weilanden tot aan het meertje Ooster Ae. Daar komt net de boot aan met boswachter Inga Tessel. We stappen in en varen naar de overzijde. Ondertussen vertelt de boswachter over het gebied.
Zuiderwoude
Na de overtocht lopen we door een afwisselend landschap. We passeren het prachtige dorpje Zuiderwoude en komen bij een tweede oversteekplaats met de boot.
Oversteek
De tweede oversteek brengt ons in een grote platte boot, die volgens de schipper langzaam vol loopt, over het water dat Kerk Ae heet.
Water, Land & Dijken
Na de oversteek gaat de route verder door de weilanden en over dijkjes.
Dras-Plas
We komen een stuk land tegen dat onder water staat. Dit heet plas-dras; boeren zetten bewust een laagje water op het land als rust en foerageerplaats voor weidevogels.
Stempelpost en Pauzeplek boerderij van Zanten
Bij de stempelpost Van Zanten hebben ze breed uitgpakt. Er is heerlijke koek en zopie maar ook allerlei streekproducten worden aan de man gebracht.
Stempelpost en pauzeplek Corrie’s Hoeve
Bij stempelpost Corrie’s Hoeve zijn ze de schaatstochten nog niet vergeten. Vanaf deze stempelpost lopen we een klein stukje terug en gaan we het dijkje op en zien we de Vogelmeerpolder. De Vogelemeerpolder is het grootste vervuilde gebied in nederland, dat nu na sanering weer toegankelijk is. We wandelen door de Vogelermeerpolder en gaan via een lus terug naar het tunneltje en lopen Broek op Waterland weer in.
Pannekoekhuis
Het pannekoekhuis kijkt ons uitnodigend aan maar helaas worden we elders verwacht en lopen we naar de kerk om onze herinnering in ontvangst te nemen. Een schaatsvaantje. Top!
Ik ben ontzettend enthousiast over deze wandeltocht. Onderweg ook heel veel andere enthousiaste wandelaars tegengekomen. Ik hoop dat de organisatie er een jaarlijks terugkerend evenement van maakt. Ik ben dan volgend jaar weer van de partij. Dan wil ik graag de route van 19 km lopen die ook door het prachtige plaatsje Holysloot gaat.
Geef een reactie