Het is een veelbesproken onderwerp: welke schoenen kies je voor brede voeten. De vraag komt regelmatig voorbij in forums en in wandelgroepen op Facebook. Erg lief en goedbedoeld wordt dan als antwoord het merk van de wandelschoenen genoemd, die bij die persoon zo lekker zitten. Maar zo werkt het natuurlijk niet, elke voet is weer anders. Het is ook een misverstand dat er één merk is, die speciaal schoenen maakt voor brede voeten. Wil je een genuanceerder verhaal? Lees dan het onderstaande blog.
Goed passende schoenen zijn een must voor een fijne wandelbeleving. In het dagelijks leven, maar vooral ook als je meer en verder wilt wandelen en graag sportieve wandelingen maakt. Dan wil je dat je wandelschoenen perfect zitten en geen klachten geven. Dit blog gaat over brede voeten in het algemeen, maar is vooral gericht op wandelaars die op zoek zijn naar goede wandel- of bergschoenen.
Heb je brede voeten?
Voeten zijn er in alle soorten en maten. Het hebben van brede voeten is vaak iets wat erfelijk is. Het zit dan ‘in de familie’. Je wordt er zogezegd mee geboren.
Maar het is ook een natuurlijk proces dat voeten in de loop der jaren wat breder worden. De voetboog zakt namelijk wat uit onder druk van je gewicht. Dat geldt voor iedereen, maar ben je extra zwaar, dan hebben je voeten extra te lijden, waardoor het proces sneller gaat.
Iets bredere voeten hebben dan gemiddeld komt dus vaker voor. Je kunt ook echte platvoeten hebben of spreidvoeten. In dat geval moet je extra zorgvuldig zijn in het uitkiezen van je wandelschoenen. Ook een hallux valgus zorgt ervoor dat je voet breder is dan gemiddeld.
Kun je brede voeten versmallen?
Eerlijk? Nee, brede voeten kun je niet smaller maken. Je kunt er wel aan werken dat je voet niet nog breder wordt. In geval van overgewicht is het handig om kilo’s kwijt te raken waardoor je je voeten ontlast.
Je kunt je voeten ook trainen, waardoor je voetboog sterker wordt en minder doorzakt. Het Kennis- en Opleidingscentrum voor Voet, Houding en Beweging heeft bijvoorbeeld verschillende trainingsprogramma’s die je probleemvoeten sterker maken. Sterke voeten voorkomen veel klachten en zijn cruciaal voor een prettige wandelervaring.
Veel gemaakte fouten bij het kiezen van schoenen voor brede voeten
Het kiezen van wandelschoenen als je brede voeten hebt, kan een uitdaging zijn. Een oplossing die vaak gekozen wordt, maar o zo fout is, is het nemen van een maatje groter. Je voorvoet past er dan misschien wel iets beter in, maar aan de andere kant leidt het tot te veel ruimte waardoor je wrijving krijgt. Dat zorgt voor problemen als ruwe huid en blaren. Het loopt ook gewoon niet goed.
Een andere fout is om te denken dat je de schoenen wel uitloopt en dat ze vanzelf wijder en soepeler worden. Niet doen! Schoenen moeten meteen passend zijn en lekker zitten. Loop er wat mee heen en weer in de winkel. Voel je ergens druk, kijk dan om naar een ander paar.
Wat zijn de klachten als je toch voor een te smalle schoen kiest
Het dragen van te smalle wandelschoenen kan verschillende klachten en ongemakken veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten:
- Wrijving en Blaren:
- Te smalle schoenen kunnen wrijving veroorzaken tussen de schoen en de voet, wat leidt tot de vorming van blaren. Dit komt doordat de voet constant schuurt tegen de zijkanten of de bovenkant van de schoen.
- Pijn en Ongemak:
- Omdat de voeten te weinig ruimte hebben, kunnen er drukpunten ontstaan die pijn en ongemak veroorzaken. Dit kan resulteren in algemene pijn in de voet, evenals specifieke pijnpunten, zoals op de tenen, de zijkanten of de bal van de voet.
- Ingegroeide Teennagels:
- Te smalle schoenen kunnen de tenen samendrukken, wat de kans op ingegroeide teennagels vergroot. Dit kan leiden tot ontstekingen en pijnlijke nagels.
- Eeltvorming en Drukpunten:
- Omdat de voeten onvoldoende ruimte hebben, kan er eeltvorming optreden op plaatsen waar de druk het grootst is. Ook kunnen eksterogen het gevolg zijn.
- Gevoelloosheid en Tintelingen:
- Te strakke schoenen kunnen de bloedcirculatie belemmeren, wat kan leiden tot gevoelloosheid en tintelingen in de voeten. Dit kan op zijn beurt de mobiliteit en het comfort tijdens het wandelen verminderen.
- Verergering van Voetproblemen:
- Bij mensen met reeds bestaande voetproblemen, zoals bunions (hallux valgus), kan het dragen van te smalle schoenen deze problemen verergeren. Het gebrek aan ruimte kan extra druk uitoefenen op misvormde delen van de voet.
- Vermoeidheid en Onbalans:
- Omdat de voeten niet voldoende ondersteund worden, kan het dragen van te smalle schoenen leiden tot vermoeidheid en een gevoel van onbalans. Dit kan de wandelervaring negatief beïnvloeden en het risico op struikelen of vallen vergroten.
Tip! Hoe weet je of je schoenen te smal zijn?
Heb je zere voeten of andere klachten en twijfel je of het komt omdat je schoenen niet breed genoeg zijn, doe dan het volgende: Haal het zooltje uit je schoen. Plaats je voet op het zooltje en ga er met je volle gewicht op staan. Komt je voet aan de zijkanten over het zooltje heen, dan is je schoen inderdaad niet breed genoeg.
Hoe kies je een schoen voor brede voeten?
Vermijd shoppen via internet! De lijstjes die je vindt via Google met de 10 beste schoenen voor brede voeten gaan jou niet helpen. Dat zijn random lijstjes en het zegt helemaal niet of de schoenen bij jouw voeten passen.
Een tip van je beste vriend, of een forum op het internet is ook niet de manier. Wat wel? Ik heb maar één belangrijke tip: ga naar een specialist. Laat je voeten doormeten en je zult moeten passen tot je de juiste schoen hebt.
Meten is weten
Ga naar een wandelschoenspecialist. Die doet een uitgebreide voetanalyse en komt met een uitgekiend voorstel voor schoenen. Op basis van de meetresultaten weet de specialist precies welke schoen goed voor jou zijn. Dan is het passen geblazen. Niet die honderden wandelschoenen die op de markt zijn, maar de kleine selectie van wandelschoenen die de specialist voor jou uitgezocht heeft.
Neem uitgebreid de tijd. Loop heen en weer in de winkel en voel of het nog ergens knelt of schuurt.
TIP: Mijn specialist is Gert van den Berg van Wandelschoenopmaat.nl. Hij zegt over brede voeten het volgende:
Schoenen voor brede voeten en steunzolen
Veel brede voeten zijn voeten die uitgezakt zijn. Dat kan verholpen worden door een zool waarmee de voetboog ondersteund wordt. Daarmee wordt de voet ronder gemaakt, dus minder breed en pas je in meer schoenen. Ook geeft zo’n zooltje steun aan de uitgezakte voet waardoor je stabieler loopt.
Bij Van den Berg Sport in Driebergen kunnen ze je ook hiermee helpen. Er bestaan standaard zooltjes, maar ze kunnen ook custom gemaakt worden door de sportpodoloog, zodat ze precies geschikt zijn voor jouw voeten. Maak vooraf een afspraak, zodat je zeker weet dat ze ruim de tijd hebben voor jouw brede-voeten-analyse.
Meer lezen over voetproblemen? Kijk dan eens bij de volgende blogs:
- Pijn aan de bovenkant van de voet bij het wandelen: oorzaken en oplossingen
- Hoe voorkom je blauwe nagels van het wandelen?
- De zes meest voorkomende voetproblemen bij wandelaars
- Voetproblemen? Kies je wandelschoen op maat
- Blaren voorkomen. 7 vragen aan de schoenexpert
- Hielspoor: Symptomen, Behandeling , Preventie
Geef een reactie