Het wordt spannend. Drie routes in Nederland en België zijn doorgedrongen tot de shortlist van de Wandelroute van het Jaar 2020, de prijs voor de ‘beste wandelroute’ van de Benelux. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt op de Fiets en wandelbeurs. Kandidaten voor de eretitel worden door een vakjury getest aan de hand van criteria als ondergrond, bewegwijzering, informatievoorziening, eventuele thematiek etc.
De jury maakte een keuze uit een longlist van zes routes, die tussen september 2018 en september 2019 nieuw zijn uitgezet of ingrijpend zijn vernieuwd. Het moment suprême is op zaterdag 15 februari, als de jury de winnaar bekendmaakt tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent.
Wie zijn de 3 overgebleven genomineerden?
– de shortlist in willekeurige volgorde –
1. Gilbert van Schoonbekepad (De Wandelmaker)
Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) heeft als stedenbouwkundige het gezicht van Antwerpen in belangrijke mate bepaald. Hij zou van keizer Karel V toestemming gekregen hebben om in het Nederlandse Veenendaal grondstoffen zoals turf te halen, nodig voor de uitbreiding van Antwerpen. In 2019 werd zowel in Antwerpen als in Veenendaal zijn vijfhonderdste geboortedag gevierd. Tevens werd het Gilbert van Schoonbekepad ontwikkeld, dat in 244 km Antwerpen met Veenendaal verbindt. Deze afwisselende wandelroute is niet bewegwijzerd maar in twee richtingen beschreven en van kaartjes en veel achtergrondinfo voorzien. De vierdelige pdf-wandelgids, samen met de bijbehorende gpx-tracks, is te downloaden via www.wandelmaker.nl.
2. Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland
Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (provincie Antwerpen) naar de stad Hulst in de provincie Zeeland. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. En het oude parcours is op veel plaatsen grondig hertekend. Het pad is daarenboven nu in beide richtingen beschreven. De nieuwe gids telt 134 pagina’s, tegenover 88 voor de oude. Info: www.groteroutepaden.be (ook met gps-track).
3. Nieuw Waterliniepad
Het nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelingen zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Het nieuwe pad voegt twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en het streekpad Stelling van Amsterdam, samen tot één aantrekkelijke route. Dat zorgt voor 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Info: www.wandelnet.nl.
Geef een reactie