Er zijn héél véél wandelroutes. Van korte stadwandelingen tot lange afstandswandelingen die maanden in beslag nemen en door vele landen gaan. Er zijn paaltjeswandelingen, knooppuntenwandelingen, wandelingen uit een gids en de lokale middenstand wil ook nog wel eens een wandelroute uitzetten. Hoe vind je tussen alle mogelijkheden die er zijn, jouw ideale wandelroute? Daar helpt deze pagina je bij. Het geeft je een overzicht en laat je zien hoe je het beste wandelroutes kunt zoeken (en vinden).
De Wandelvrouw website
Deze website is in eerste instantie een inspiratiewebsite. De blogs brengen je op ideeën, laten je zien laten welke mogelijkheden er zijn, maar zijn er ook altijd op gericht om je zoveel mogelijk waardevolle informatie mee te geven, zodat jij gemakkelijk de wandeling na kunt lopen. De blogs over wandelroutes zijn onderverdeeld in ‘wandelen in Nederland’ en ‘wandelen in Europa’. Een verdere onderverdeling in Nederland gaat per provincie, en in Europa per land.
BLOGS:
Wandelvrouw zoekpagina’s
Deze website heeft ook zoekpagina’s die je handige linken geven als je een wandelroute zoekt in een provincie in Nederland. De belangrijkste websites met wandelroutes zijn voor je op een rijtje gezet. Ontzettend handig!
Wandelroutes
Wil je meer leren over hoe het zit met al die verschillende wandelroutes en weten hoe je zelf het beste kunt zoeken, lees dan hier verder.
Een geschikte wandelroute zoeken is soms ook lastig en verwarrend. Er zijn zoveel organisaties die zich met wandelroutes bezig houden dat het voor kan komen dat je op één plek een paal ziet met gekleurde nummers, een paal ernaast met wit-rode en geel-rode schildjes, stickers op de lantaarnpaal en iets verderop een los bordje van een lokale route. Op diezelfde plek kan iemand langskomen met een wandelgids of een GPS-apparaat in de hand, want ook routes zonder bewegwijzering lopen hier. Wat betekenen al die cijfers en kleuren en hoe vind je nu de route die bij jou past?
Wandelroutes zoeken en vinden
Om te beginnen is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn en wat voor soorten wandelroutes er bestaan en door welke organisaties ze gemaakt worden. Dan kan je ook gericht zoeken via het internet voor je op pad gaat. Daarnaast zijn er een paar websites die zelf geen routes maken, maar er wel heel veel wandelroutes opgeslagen hebben. Daar kan je met zoekfuncties gericht zoeken. Dit zijn zowel betaalde als gratis wandelroutes, vaak gekoppeld aan een wandelroutes-app. Daarnaast heb je natuurlijk de wandelgidsen die de mooiste wandelroutes beschrijven.
Wandelroutes Nederland
Soorten wandelroutes
Lange afstandsroutes (LAW’s)
Nederland heeft op dit moment 19 lange-afstand-wandelpaden die afgekort worden als LAW. Het kenmerk van een lange-afstands-wandelpad is dat het een route is van minstens 150 km, die loopt van A naar B, die meerdere provincies bestrijkt en in twee richtingen bewegwijzerd is met een wit-rode markering. De LAW’s worden beheert door Stichting Wandelnet. Op de website van Wandelnet vind je alle LAW’s van Nederland en zijn tevens kaarten, beschrijvingen en GPX-files te downloaden.
Streekpaden
Streekpaden zijn ook lange afstandsroutes, maar blijven vaak binnen 1 provincie en vormen een meerdaagse rondwandeling. Streekpaden worden aangegeven met geel-rode markeringen. De streekpaden variëren in lengte van 80 km (Texelpad) tot 260 km (Drenthepad). Er zijn er in totaal 18. Je vindt ze ook op de website van beheerder Wandelnet.
Knooppunten wandelroutes
Een groot deel van Nederland is door wandelknooppunten met elkaar verbonden. Zo is een netwerk van wandelpaden ontstaan, waarmee je zelf je eigen wandelroute kunt maken, of aan de hand van een rij met nummers een wandelroute kunt nalopen. Jammer genoeg is het niet één organisatie die het knooppuntennetwerk heeft aangelegd, maar verschillende, waardoor er geen uniform systeem is en ook niet één plek waar je overzicht hebt over alle alle knooppuntennetwerken. In dit blog lees je hoe het werkt en waar je de wandelknooppuntenroutes kunt vinden.
Wandelroutes in natuurgebieden
In Nederland hebben we een aantal mooie natuurorganisaties die natuurgebieden beheren. Bij het beheer hoort ook het beheren van de wandelpaden. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, maar ook de ‘Landschappen’ hebben prachtige wandelroutes uitgezet in hun natuurgebieden en die je kunt vinden op hun websites. Heb je een speciaal natuurgebied op het oog waar je wilt gaan wandelen, dan is het soms lastig om te bepalen welke organisatie het beheert. Google dan gewoon de naam van het gebied samen met de zoekterm ‘wandelen’ of ‘wandelroutes’.
Wandelroutes in de buurt
Wil je in een bepaalde streek of provincie wandelen dan is er een verscheidenheid aan websites die je wandelroutes aanbieden. Dat kunnen gemeente- of provinciewebsites zijn, websites van routebureau’s, VVV’s of toeristenbureau’s. Dat is best lastig zoeken. Via deze overzichtspagina vind je per provincie de belangrijkste linken.
Websites waar je wandelroutes kunt zoeken
Er zijn organisaties die websites met hun eigen wandelroutes hebben. Voorbeelden zijn de ANWB wandelroutes en de IVN (met app). Met een zoekfunctie kan je per provincie zoeken en aangeven hoe lang je wandeling mag zijn en in wat voor soort omgeving. Deze websites zijn gratis. Andere websites boordevol wandelroutes die je beschrijvingen, kaartmateriaal en GPS-tracks bieden zijn bijvoorbeeld De Wandelzoekpagina, Wandelnet, Routeyou, de Mooiste Routes en KOMOOT. Hier kan je veel gerichter zoeken en het aanbod is vele malen groter. Niet alles is gratis.
Wandelroutes-apps
Er zijn verschillende wandelapps die fungeren als een GPS apparaat. De Apps van o.a RouteYou, de Wandelzoekpagina (WandelZapp) en Komoot laten je kiezen uit vele wandelroutes. De WandelZapp biedt met Groene Wissels en Trage Tochten al meer dan 1000 wandelingen verspreid over heel Nederland. Daarnaast bestaan er nog vele wandelapps die ontwikkeld zijn door bijvoorbeeld een provincie of natuurorganisatie. Ik verwijs je graag naar de overzichten per provincie voor het zoeken van een wandelroute. Daar vind je ook de lokale wandelroute-apps.
Gidsen
Wat is er nu leuker dan wandelen met een wandelgids. Vaak begint het al bij de voorpret. De mooie foto’s nodigen uit om voor een route te kiezen. Een wandelgids geeft vaak veel meer informatie dan de route alleen. Het vertelt over de omgeving, de bijzondere dingen die je onderweg tegenkomt, de natuur, architectuur, geschiedenis. Precies dat waar jij geïnteresseerd in bent, want wandelgidsen zijn er met vele thema’s. Hier vind je een selectie per provincie.
Interessant artikel, leuk om te lezen. Wij hebben een blog gemaakt over hiken met je hond. Wat vind je ervan? :) https://www.hondenlach.nl/blog/hiken-met-hond/