Eigenlijk hadden we de Elfhunebeddentocht uitgekozen om te gaan wandelen. Die start bij het Hunebedcentrum. We waren daar nog nooit geweest, dus leuk om die eerst te bezoeken. Toen we daar uitgekeken waren, kwam de regen met bakken uit de hemel en zou het voorlopig ook niet droog worden. In die wandeltocht van 13,7 km had ik nu niet zo’n zin meer, ik had inmiddels een beter alternatief gevonden. In het centrum lag namelijk een folder met de wandelroute ‘naar de Hunebedden’ van maar 5 km. We besloten om die te gaan doen. Zagen we, ondanks de regen, toch nog wat verschillende hunebedden in het echt.

Het Hunebedcentrum

Een bezoek aan Drenthe is niet compleet als je geen hunebed hebt gezien. Hunebedden en ooievaars, dat zijn de symbolen die voor mij heel erg bij Drenthe horen. Daarom had ik de Elfhunebeddentocht uitgezocht voor dit bezoek aan Drenthe, die ik deed in het kader van mijn rondreis door 12 provincies via 12 Landal vakantieparken.

Toeristisch magazine Drenthe #oerdrenthe

Een bezoek aan Drenthe is niet compleet als je geen hunebed hebt gezien.

Ooievaars in Drenthe

Ook een ooievaar mag niet ontbreken. 

Het was druk in het Hunebedcentrum. Maar wat wil je? Het was zomervakantie én een druilerige dag. De interactieve infotafels op de eerste verdieping waren druk bezet door de jeugd. Leuk om te zien. In het kenniscentrum keken we via een VR bril naar de geschiedenis van het Drentse land. Al met al een interessant museum.

Maar we kwamen om te wandelen

We hadden voordat we aan onze wandeling begonnen eerst het grootste hunebed van Nederland bekeken. Het ligt achter het Hunebedcentrum. Het is nummer D27. Alle Hunebedden in Nederland zijn genummerd. Het zijn er 54 in totaal waarvan er 52 in Drenthe staan. Het getal D staat dan ook voor Drenthe.

Ik wilde dit grote hunebed fotograferen zonder mensen erbij, maar dat was nogal lastig. Twee vrouwen waren aan de achterkant van het hunebed bezig. Ze hadden hun schoenen uitgetrokken en legden hun handen op de grote stenen. Vast een soort ritueel. Ik wilde ze niet storen met mijn vraag wat ze aan het doen waren en ineens waren ze weg.

Je hoeft trouwens geen kaartje te kopen voor het Hunebedcentrum als je het grootste hunebed van Nederland wilt bekijken (ligt achter het centrum). Ook het museumcafé kan je bezoeken zonder een entreekaartje.   

D27, het grootste hunebed van Nederland.
D27, het grootste hunebed van Nederland.

Regen

Wij staan bij het grootste hunebed van Nederland en de dames op blote voeten zijn weg. Aan fotograferen kom ik bijna niet toe, want ineens barst de lucht open en vluchten we richting museumcafé om niet helemaal doornat te regenen. Dus eerst maar koffie, voordat we met de Elfhunebeddentocht gaan starten. Buienradar geeft na de koffie aan dat het nog minstens anderhalf uur blijft regenen. Balen. Echt geen zin om zo lang in de regen te lopen. We wilden toch graag wandelen. In het Hunebedcentrum had ik een aantal folders verzameld met wandelroutes vanuit het Hunebedcentrum. Eén daarvan was de wandelroute “Naar de hunebedden’ van 5 km. Een wandelroute van een uurtje. Dat deed ik dan liever dan de Elfhunebeddenroute die bijna 3 uur duurt.

Hunebed wandelroutes
Gratis mee te nemen wandelroutes vanuit het Hunebedcentrum.

De regenkleding ging aan, de paraplu ging omhoog en we stapten naar buiten, de regen in.

Wandelroute ‘Naar de hunebedden’

Het werd meteen al puzzelen met de tekst van de route. We moesten richting de Bronnegerstraat. Hallo, we zijn hier niet bekend, waar is de Bronnegerstraat? Langs het kenniscentrum, staat er. We lopen voor het kenniscentrum langs. Maar daar komen we niet uit op een weg. Terug en langs de zijkant van het kenniscentrum. Daar is wel een weg. Is dit de Bronnegerstraat? We pakken Google erbij. Die zegt dat dit de Borgerderstraat is.

Ik ben het nu al zat. Sta ik hier in de stromende regen met paraplu, natte folder, telefoon, handen tekort en we komen er niet goed uit. Na flink puzzelen blijkt dat de Borgerderstraat overgaat in de Bronnegerstraat en dus eigenlijk dezelfde straat is. Pffff.

We gaan rechtsaf.

De routeaanwijzing zegt: Volg deze weg zo’n 500 meter. Dat doen we dan eerst maar eens. Na ongeveer 500 meter lezen we de volgende aanwijzing: Sla na een paar honderd meter bij de eerste zandweg linksaf. (Achterste Kampweg). Oké. Maar alles wat er komt geen zandweg. We zijn er wel eerder een gepasseerd, maar daar stond geen bordje Achterste Kampweg bij. We pakken Google er maar weer eens bij. Blijkt dat we toch de eerdere zandweg in hadden moeten gaan. Maar we moesten de weg toch 500 meter volgen? Wat een verwarrende routebeschrijving.

Terug lopen vind ik nooit een optie, dus we plannen onze eigen route richting de eerste hunebedden. Onze route gaat door een prachtig natuurgebied. Onbegrijpelijk dat dit ook niet de route is van de wandeltocht ‘Naar de hunebedden’. 

natuurgebied Drenthe
We wandelen door een prachtig natuurgebiedje.

natuurgebied Drenthe

natuurgebied Drenthe, naar de hunebedden

Drents Landschap

Als we uit het natuurgebied komen, wandelen we zo het typische Drentse platteland op. Ook weer mooi. 

Drentslandschap bij wandelroute naar de hunebedden

Drents platteland bij de wandelroute naar de hunebedden

Hunebed D23,D24, D25

We komen aan bij een drietal Hunebedden. Tenminste, eentje staat er fier bij, de andere twee zijn een rommeltje. Even verderop zijn twee grafheuvels te vinden die ongeveer 1000 jaar na de hunebedden zijn gebouwd.

Hunebed D23,D24 en D25
Hier liggen 3 hunebedden dicht bij elkaar.
Hunebed D25
Hunebed D25 is het grootste van het drietal.
Grafheuvel Drenthe
Langs het fietspad ligt een grafheuvel. Je zou er zo aan voorbij gaan.

Hunebed D22 en D21

We wandelen verder en komen bij het kleinste hunebed van Nederland. Ernaast staat een prachtig hunebed die wel vergroeid lijkt met een enorme boom. Ik denk dat ik deze het mooiste vind van alle hunebedden tot nu toe.

Hunebeddenwandeling Naar de hunebedden

handelen op steen

In navolging van de de dames maken wij ook contact met het steen.

handen op steen

Misschien mag je dan wel een wens doen. Wij wensen droog weer.

De Gewichtheffer

Het is nu klaar met de hunebedden. We wandelen terug naar het Hunebedcentrum. We komen nog wel langs een kunstwerk. Tja, wat zal ik daar nou van zeggen. “Weinig origineel”, zou een opmerking kunnen zijn. 

De gewichtheffer kunstwerk
De gewichtheffer kunstwerk

We zijn terug bij het Hunebedcentrum. Eigenlijk was het best een leuke wandeling. Als de beschrijving iets beter was geweest, hadden we heerlijk een uurtje gewandeld door het mooie Drentse landschap, waarbij we langs een aantal mooie hunebedden en ook nog twee grafheuvels waren gekomen. Best leuk toch.

Wandelroute ‘Naar de hunebedden’, alles op een rijtje

  • Route: Naar de hunebedden

  • Lengte: 5 km

  • Kenmerk: Korte rondwandeling waarbij je 6 hunebedden en 2 grafheuvels bezichtigt in de directe omgeving  van het Hunebedcentrum.

  • Routebeschrijving: De route staat in een folder, te verkrijgen in het Hunebedcentrum, Je kunt hem ook vanaf hier downloaden.

  • Bewegwijzering: De route is niet bewegwijzerd. 

  • Start: Vanaf het Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger

  • Horeca: Het Hunebedcentrum heeft een café.

  • Honden: Honden kunnen gewoon mee.

Wandelen vanuit een Landal Vakantiepark

Toen wij deze wandeling maakten verbleven Hans en ik in een vakantiewoning van Landal. Het is juli 2023. In het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken waren we nu in Drenthe. Daar mochten we verblijven bij Landal Drentse Lagune. In dit nieuwe vakantiepark met luxe huizen gebouwd rondom een recreatieplas heeft ieder huis zijn eigen privé strandje. Het park is nog in aanbouw en de aanplanting moet nog een beetje groeien, maar wat een mooi park! Geweldig voor gezinnen, groepen en echtparen die de charme van het water extra kunnen waarderen. Zo vanuit je vakantiewoning een duik nemen.

De auto thuis laten en rechtstreeks vanuit het park een natuurwandeling maken lukt hier niet. Maar wat zou het? Je zit hier in het midden van Drenthe en je kunt alle kanten op voor de mooiste wandelingen. Ga je ook naar Landal Drentse Lagune? Kijk dan eens bij het blog: 5x wandelen vanuit Landal Drentse Lagune

Landal Drentse Lagune vakantiehuis
Landal Drentse Lagune interieur vakantiehuis
Landal Drentse Lagune recreatieplas
Landal Drentse Lagune interieur vakantiehuis

Wandelgidsen Drenthe

Wil je meer wandelen in Drenthe en gebruik je daarbij graag een wandelgids, dan raad ik je deze twee gidsen van harte aan.

cover gids dwalen door drentheDe wandelgids ‘Dwalen door Drenthe’ is een Trage Tochten uitgave met 17 wandelroutes, allemaal met 85% zandpadgarantie. Ik wandelde al meerdere tochten uit deze gids, waaronder de route Oud Avereest, Reestdal, Takkenhoogte en Meeuwenveen. Een echte aanrader, deze gids.

Bestel de gids bij Uitgeverij GO ⇒

Bestel de gids bij BOL.com ⇒

cover wandelgids weldadig wandelenDe wandelgids ‘Weldadig Wandelen’ is een echte thema-gids. Het neemt je mee langs de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Al wandelend leer je over de strijd die Johannes van den Bosch voerde tergen de armoede in de negentiende eeuw en over de oplossing die hij dacht gevonden te hebben door paupers de schrale grond in o.a. Drenthe te laten bewerken. Een fascinerende geschiedenis waar nog heel veel van terug te vinden is.

Bestel de gids bij Uitgevrij GO ⇒

Bestel de gids bij BOL.com ⇒