Kijken zover als je kunt. De Barfredshågna Runt is een bijzondere rondwandeling die ons de uitgestrektheid en de leegte laat ervaren van het natuurgebied Långfjället in Dalarna, Zweden. Eindeloos strekken de meters zich voor ons uit in het glooiende landschap. Aan het einde van de horizon zien we bergen. Halverwege de rondwandeling die rond de berg Östra Barfredhågna (1022 m) loopt, komen we bij een schuilhut. Internet doet het niet. Wat heerlijk. Hier kom je helemaal tot rust.  Kijk je mee?

We wandelen vandaag in het natuurreservaat Långfjället, dat bekend staat om zijn wijde vlaktes, de meren Grövelsjön en Hävlingen, de Silverfallet watervallen en oerbossen. Dit is een op en top outdoorgebied. In Långfjället kan je wandelen, skiën en fietsen, vissen, kanoën, bessen plukken en nog veel meer. Er zijn een groot aantal sneeuwscooter-, winter- en zomerpaden die beginnen bij Grövelsjön en Lövåsen.

Långfjället bestaat uit drie bergruggen, gescheiden door de valleien van Grövlan, Storåns-Hävlingen en Hågan. Hier vind je afgeronde lage bergen, beboste valleien en een groot moerassig gebied in het verre oosten. De meeste bergen hebben een hoogte van ongeveer duizend meter, terwijl Storvätteshågna, het hoogste punt van Svealand, 1204 meter boven de zeespiegel reikt.

De wandelroute Barfredshågna Runt

De wandelroute Barfredshågna Runt begint bij de grote parkeerplaats bij Lövåsen. Wij logeerden bij Lövåsgårdens Fjällhotell (meer hierover onderaan het artikel) en konden de wandeling vanuit het hotel maken. Op de parkeerplaats staan mooie infoborden met wetenwaardigheden over dit gebied. Bijvoorbeeld over dat dit Sami cultuurlandschap is. Sami-mensen wonen al heel lang in dit gebied. Het land in het natuurreservaat Långfjället wordt gebruikt als afkalfgebied en zomerweide voor rendieren die behoren tot het dorp Idre Sami. Dit is een van de kleinste Sami-dorpen in Zweden met vier eenheden en in totaal 13 rendiereigenaren.

Ook de eerste wegwijzers staan al op de parkeerplaats. Wij lopen omhoog en volgen de wijzers richting Storvätteshågna.

Bij de rand waar het bos begint en wat huizen staan (Lövåsvallen) is het even goed oppassen. Wij moeten de zomertrail hebben, die wordt aangegeven met oranje strepen op stenen. We moeten niet het winterpad volgen dat gemarkeerd wordt met grote kruizen.

Dus bij het infobord gaan we tussen de bomen door over een pad dat omhoog loopt. Zoals overal in Zweden hoeven we niet heel ver omhoog te wandelen voordat we de boomgrens bereiken. Voor ons ligt een grote open vlakte. Wow!

Bord met info over wandelen in Långfjället
Eén van vele infoborden op de parkeerplaats bij Lövåsen.
De wandelroute Barfredshågna Runt start in Lövåsen
Schattige vakantiehuisjes bij Lövåsvallen.
De natuur in Långfjället
We volgen de zomertrail tussen de bomen door.
Natuur met bos en heide - wandelen in Långfjället
Dit is nog bosrijk gebied.
wandelpad Barfredshågna Runt - wandelen in Långfjället
Tot de bomen steeds schaarser worden.
wandelpad Barfredshågna Runt - wandelen in Långfjället
We komen uit op een grote open vlakte.

Wandelen in Långfjället over de zomertrail

We volgen het zomerpad tot het kruist met de wintertrail. Het zomerpad loopt nu verder rechtdoor, maar wij moeten om de berg heen en volgen verder de wintertrail. Normaal gesproken is dat niet handig omdat de wintertrails vaak over moerassig gebied gaan. Dat maakt in de winter toch niet uit omdat alles bevroren is, maar in de zomer kan je voor lelijke verrassingen komen te staan. Maar deze trail blijkt een gecombineerde zomer/winter trail te zijn.

Het is inderdaad wel wat nattig, maar dat is juist goed omdat we hier de cloudberry vinden, oranje bessen die lijken op frambozen of bramen, die zich het best thuis voelen in nat gebied en vrij zeldzaam zijn omdat ze zich moeilijk laten cultiveren.

Routemarkering op de Barfredshågna Runt
Een zomertrail wordt aangegeven met verfmarkeringen op stenen.
wandelpad Barfredshågna Runt - wandelen in Långfjället
Overal waar de verf blijft zitten wordt geschilderd, dus ook op de eenzame bomen.
markeringen met rood kruist - wandelen in Långfjället
De wintertrails worden aangegeven met grote kruisen.
Wandelen in Långfjället over de weidse vlakte
Wat een weidsheid.

Cloudberry en bosbes

We vinden cloudberries en bosbessen.

Wandelen in Långfjället, routeaanwijzing

Ondanks de routemarkeringen kan je hier toch gemakkelijk verdwalen. 

Oskarstugan

Na ongeveer vijf kilometer wandelen komen we aan bij de schuilhut Oskarstugan. De hut is volledig uitgerust met alles wat je nodig zou kunnen hebben om te overleven in slecht weer. Er is eten, medicijnen, verbandmaterialen en vuur. In het midden van de hut staat een kachel en in een tweede hut bevindt zich genoeg hout voor een overwintering.

Het is overigens niet toegestaan om zomaar in de hut te overnachten. Zou je willen overnachten in een hut in Långfjället, dan is er de mogelijkheid om er eentje te huren.

Achter de hut langs loopt een beek met helder water. Daar vul ik mijn fles. We houden pauze bij de picknicktafel achter de hut en genieten van de stilte.

De wandelroute Barfredshågna Runt gaat langs de Oskarstugan
Daar ligt de schuilhut Oskarstugan met ernaast een houtopslag.
Schuilhut Oskastugan in Långfjället
Even checken hoe het er binnen uitziet.
Interieur Schuilhut Oskastugan in Långfjället
Zo dus.

Uitzich uit raam van schuilhut Oskarstugan in Schuilhut Oskastugan in Långfjället
Lunchen met Primus fles
Bij de Oskarstugan loopt een beek. Op de De Barfredshågna Runt
Bij de Oskarstugan loopt een beek met helder drinkbaar water.

Terug naar Lövåsen

Via het gecombineerde zomer- en winterpad wandelen we terug. We maken het rondje rond de berg af en dalen dan weer af tussen de bomen naar Lövåsvallen. De weg naar de parkeerplaats is snel gevonden.

Wandelen in Långfjället, wandelpad
Door de paarse heide terug naar Lövåsen.
vogels op wandelpad Barfredshågna Runt

Deze vogels zie je pas op het allerlaatste moment. Geen idee hoe ze heten. 

wandelpad Barfredshågna Runt - wandelen in Långfjället

Alles op een rijtje: Wandelen in Långfjället

  • Route: De Barfredshågna Runt

  • Lengte: 10 km.

  • Kenmerk: Rondwandeling rond een berg. Gemakkelijke wandeltocht met uitzicht op grote delen van Långfjället. In totaal een hoogteverschil van 300 meter. Zoals bijna altijd in Dalarna ligt het pad vol stenen.

  • Bewegwijzering: De route is goed te volgen via de geschilderde oranje strepen op stenen en gekleurde keien. De overgang van het zomerpad naar de wintertrail kan verwarring opleveren. Zorg dat je een kaart van het gebied bij je hebt (Geschikte kaart: Bergkaart W 51) of een goede app met GPS. Je kunt hier gemakkelijk verdwalen.

  • Routebeschrijving: Je vindt de routebeschrijving met kaart op deze webpagina.

  • Start: Grote parkeerplaats bij Lövåsen (N: 6882287 E: 0363782).

  • Belangrijk: De enige plek waar je zeker weet dat je water kunt vinden is in Foskbäcken bij Oskarstugan.

  • Belangrijk 2: Wees voorbereid op alle weersoorten. Wij maakten een gemakkelijke wandeling in prachtig zonnig weer, maar het kan ook ongemeen koud en guur weer zijn op de grote vlakte. Zorg voor waterdichte schoenen.

wandelroute Barfredshågna Runt op infobord - wandelen in Långfjället
De wandelroute Barfredshågna Runt is lichtblauw gemarkeerd.

Wandelen vanuit bij Lövåsgårdens Fjällhotell

Wij logeerden bij Lövåsgårdens Fjällhotell. Dit hotel is de perfecte uitvalsbasis voor wandelen in het natuurreservaat Långfjället en in de winter voor allerlei buitensportactiviteiten. Met goed geprepareerde skipistes direct voor de deur.

Het sfeervolle hotel heeft fijne gemeenschappelijke ruimtes en sauna en bubbelbad buiten. De kamers zijn allemaal met eigen douche en toilet. Wij hebben er heerlijk gegeten. Het 3-gangen diner werd uitgelegd door de chef-kok, wat het extra speciaal maakte. Een fijn hotel.

Check hier de prijs en beschikbaarheid

Lövåsgårdens Fjällhotell gemeenschappelijke ruimte
Lövåsgårdens Fjällhotell de chefkok
Lövåsgårdens Fjällhotell - dineren in het restaurant

Meer lezen over wandelen in Zweden?

Ga dan naar de Startpagina Wandelen in Zweden

Ook in Dalarna:

⇒ Ik maakte deze wandeling tijdens een individuele persreis op uitnodiging van VisitDalarna. Kijk op de Engelstalige website van VisitDalarna voor nog meer inspiratie.