Als wandelaar en outdoormens is het zuur dat je nu, net op het moment dat het mooie lenteweer is begonnen, niet je rugzak om kan hangen en een weekendje kan wandelen op een van de vele lange afstandspaden die we in Nederland hebben en je niet de eerste overnachting van het jaar op een camping kunt doen. Ook jammer van al die mooie voorjaarswandelingen tussen de bloesems en de tulpenvelden die gepland stonden. Maar laten we ons niet focussen op wat allemaal niet meer kan, laten we kijken naar wat wél kan. Een andere mindset, die super waardevol kan zijn.
Wandelen in eigen omgeving
Gelukkig kunnen we gewoon nog onze voordeur uit en wordt ons geadviseerd vooral in onze eigen omgeving te wandelen. Ik vind het eigenlijk wel tof om te zien hoeveel mensen dat ineens doen. Ik heb de gewoonte om bijna elke avond een uurtje samen met mijn partner in en rond de stad te wandelen. Normaal gesproken komen we bijna niemand tegen. Maar nu, in de eerste weken van de coronacrisis, kom ik vele wandelende stellen en families met kinderen tegen. Tof! En als we allemaal aan het uiterste kantje van het pad lopen, houden we net anderhalve meter afstand. Soms stap ik de berm in om de gewenste afstand te krijgen.
Denk aan:
Δ Heb jij, of een huisgenoot klachten als koorts, niezen, hoesten of keelpijn, blijf dan thuis.
Δ Wandel alleen of met een huisgenoot.
Δ Houd minimaal anderhalve meter afstand tot anderen.
Δ Zoek de rust op. Vermijd gebieden of wegen waar het lastig is om anderhalve meter afstand te bewaren.
Δ Let op hygiëne onderweg. Je krijgt het corona virus via vochtdruppels, zoals neusvocht, snot en speeksel. Zorg dat je het niet verspreid. Krijg je onderweg last van een loopneus, snuit je neus dan in een papieren zakdoek en gooi deze in een afvalbak. Hoest en nies in je elleboog. Raak onderweg zo min mogelijk voorwerpen aan. Soms moet je wel, bijvoorbeeld bij stoplichtknoppen. Raak je iets aan, pas dan op, en voorkom dat je daarna met handen je gezicht aanraakt. Was bij thuiskomst goed je handen.
Struinen door je buurt
Ik weet zeker dat er voor heel veel mensen nog veel te ontdekken valt in hun eigen omgeving. Ga gewoon eens op struintocht. Neem de straatjes of steegjes waar je normaal gesproken nooit komt en eigenlijk niets te zoeken hebt. Laat het van het toeval afhangen welke route je neemt, of ga op zoek naar een project of pand waar in de krant over hebt gelezen. Je zult zien; je komt op plekken waarvan je niet wist dat het er zo uitzag.
Ontdek wandelroutes dichtbij
Normaal zal je waarschijnlijk niet snel op zoek gaan naar wandelroutes in je eigen omgeving. Je denkt dat je je eigen buurt wel kent en gaat liever ergens anders wandelen. Maar juist nu is het interessant om te zien welke wandelroutes er bij jou in buurt uitgezet zijn. Je kunt gewoon googelen op wandelroute en de naam van je stad of dorp. Er zijn ook hele mooie websites waarin allerlei wandelroutes te vinden zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij Routeyou of de Wandelzoekpagina en tik je eigen woonplaats in.
Helemaal leuk is het als je routes vindt met een thema of routes die je allerlei informatie geven over je eigen woonomgeving. Zo ontdekte ik de rare straatnamenroute in mijn stad Enkhuizen. Een echte vondst!
Apps
Het is ook een idee om de app Eroutes uit te proberen. Via je computer kun je alvast zien of het iets voor je is. Het idee is geniaal; je voert je locatie in, samen met de gewenste kilometers die je wilt wandelen. Je drukt op ‘vind routes’ en de app maakt drie verschillende routes voor je. Daar zit vast een route bij die je zelf niet bedacht zou hebben. De eerste 3 routes zijn gratis, dus leuk om nu uit te proberen. Helaas gebeurt er niets als ik mijn woonplaats Enkhuizen intik. Maar bij andere woonplaatsen zie ik wel resultaten. Ben benieuwd wat jij er van vindt.
Wandelen en kamperen
Zoek je ondanks corona maatregelen toch een spannende weekendbesteding en ben je toe aan een echt micro avontuur? Pak dan je rugzak in, zet een rondwandeling uit en trekt de deur achter je dicht. Je vermijdt natuurlijk drukke parken en ander plekken waar veel ‘dagjesmensen’ een frisse neus halen en je zet er stevig de pas in. In je rugzak heb je alles mee; je tent, slaapzak, matje en alle kampeerspullen die je nodig zult hebben vannacht. Natuurlijk heb je ook je lunch, avondmaaltijd en een brandertje voor verse koffie bij je. Geniet van je hike. Bijzonder hé, om met volle bepakking door je eigen omgeving te lopen.
Aan het einde van je rondwandeling sta je weer voor je eigen voordeur. Heb je een tuin? Dan kun je daar je tent opzetten. De buitenhaard kan aan, of de vuurkorf kan opgestookt worden. Geen tuin? Geen nood. Kamperen in de huiskamer kan ook.
Super leuk om samen te doen. Met kinderen helemaal een topper.
Geef een reactie