Ineens herinnerde ik me iets over een wandeling met waterwerken. Ik was op zoek naar een leuke themawandeling voor de zondag en we keken een beetje richting Flevoland. Daar was nog veel te ontdekken voor ons. Ik googelde waterwandeling en Flevoland en kwam uit bij de website van Natuurmonumenten en het Waterloopbos. Ja, dat bedoelde ik! Maar de wandeling die erbij stond was 3,3 km, daar rijd ik niet helemaal voor naar Marknesse.
Toen bedacht ik dat Mari Smits een aantal mooie routes gemaakt heeft in Flevoland. Zou hij ook iets gemaakt hebben in en rond het Waterloopbos? Ik keek op zijn website MariWandelt en vond wat ik zocht bij de Groene Routes Flevoland 1-15: Waterloopbos, een wandelroute van 15 km. Ik printte de routebeschrijving en daar gingen we.
Het Waterloopbos ligt aan de rand van de Noordoostpolder. Hier was tussen 1950 en 1996 het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd, een openlucht laboratorium. Er zijn op deze plek honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van onder meer de Deltawerken, de Nieuwe Waterweg, de haven van Bangkok en de kust van Denemarken. Na sluiting van het Laboratorium in 1996 kon de natuur zijn gang gaan. Dat ziet er prachtig uit. Toch gaat het nu gerestaureerd worden. De waterwegen worden uitgebaggerd en tien schaalmodellen worden gerestaureerd, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de Libische oliehaven. Ook komt er voor kinderen een groot waterspeelmodel.
Wandelroute Waterloopbos
De wandelroute van Mari bestaat eigenlijk uit 3 delen. We starten in het Waterloopbos en wandelen langs de waterwerken die hier te vinden zijn. Dan gaan we door naar het Voorsterbos om uiteindelijk uit te komen in het Wendelbos. De drie bossen hebben ieder hun eigen karakter. Als kers op de taart keren we aan het einde van de wandelroute terug in het Waterloopbos en zien we de Deltawerken. We sluiten af bij het Paviljoen ‘t Proeflab voor een koffie to go. In betere tijden is dit een geweldige plek om te zitten.
Waterloopbos
Vanaf de nieuwe parkeerplaats loop je zo het Waterloopbos in en het duurt niet lang voor we het eerste waterbouwwerk tegenkomen. Het bos ligt er vol mee. De route is afwisselend en aantrekkelijk; over bruggetjes, kronkelpaadjes, over dijken en heel veel water en overal waterwerken.
De informatieborden doen je verbazen: Huh, is dit de haven van Libië? Aan de andere zijde van de informatieborden vinden we info over de natuur. Welke dieren leven hier, welke bijzonder planten kan je hier vinden?
Ondertussen begint het een beetje te regenen. Niet genoeg om in de regenkleding te gaan. Gelukkig heb ik een lichtgewicht paraplu bij me. Dat houdt me droog.
Voorsterbos
Via het wandelpad aan de oever van de Zwolse Vaart wandelen we naar het Voorsterbos. Dit bos is best indrukwekkend. Raar om te bedenken dat we hier wandelen op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee. Het Voorsterbos werd tussen 1941 en 1961 aangeplant, maar is nu al een ware natuuroase. Ooit was het een houtproductiebos, maar in 1997 nam natuurmonumenten het beheer over en sindsdien mag de natuur zijn gang gaan. Dat zie je aan alle omgevallen bomen die rustig de tijd krijgen om te vergaan. Het is een gevarieerd bos, waar de lente heel voorzichtig begonnen is.
Ook hier weer kronkelpaadjes en veel bruggetjes.
Het Wendelbos
Het Wendelbos ziet er weer heel anders uit. Het is begin deze eeuw aangelegd als nat loofbos met populieren, wilgen en elzen. Op de drogere gronden staan eiken, kersen en essen. We wandelen eerst langs de buitenrand van het bos, een scherpe grens tussen landbouwgrond en bos.
Hoewel het bos nog niet zo oud is, maakt het toch al een volwassen indruk. Het heeft meer open plekken dan de andere twee bossen en is veel natter. Zo nat, dat het op een tweetal plekken bijna onbegaanbaar was. Maar, vertrouwen op de waterdichte enkelhoge wandelschoenen en het toch proberen. Ik kwam droog over, Hans niet.
De Uitsmijter
Terug in het Waterloopbos heeft de routemaker nog een klein rondje voor ons in petto. Dit is te mooi om over te slaan (hoewel het nu behoorlijk regent). Een grote betonnen constructie was het proefmodel voor de Deltawerken. Nu is het een kunstwerk met mooie zichtlijnen.
Na een koffie to go bij Paviljoen ’t Proeflab besluiten we het rondje helemaal af te maken. Nog 1 proefopstelling en we komen weer uit bij de parkeerplaats.
Wandelen Waterloopbos
Misschien dat we pech hadden met het weer, maar ons deerde het niet. Dit was een ontzettend leuke wandeling. Een echte aanrader voor jong en oud. Vind je 15 km te lang, dan kun je de route op meerdere plekken inkorten. Kom je echt alleen voor de waterwerken, dan kun je de groene wandeling van 3,3 km van Natuurmonumenten doen.
Alles op een rijtje:
Meer lezen over wandelen in Flevoland? Kijk dan eens bij de volgende blogs:
Vandaag deze wandeling gelopen. Echt heel tof. Onverwacht afwisselend bos en natuurlijk dat geweldige waterloopbos. Daar was we al eerder geweest en het genieten was er niet minder om. Ook wij troffen in het Wendelbos de ondergelopen stukken aan. In het zonnetje was het geen ramp om de schoenen uit te doen en door het water te lopen. Heerlijke dag, bedankt voor de tip!
Nelleke