Vooraf hoopte ik heel erg dat de wandelroute Trage Tocht Oud Avereest verkozen zou worden tot een van de vijf mooiste wandelingen van Overijssel. Zo vaak zag ik mooie foto’s en verhalen voorbij komen over wandelen in het Reestdal in de Facebookgroep Wandel1000km. Ik zocht er daarom een passende wandeling bij uit en plaatste die in het rijtje van wandelingen waaruit men kon kiezen. Tot mijn grote geluk haalde hij met gemak de top 5.
De wandelschoenen gaan aan.
Deze wandelroute werd in 2018 door de volgers van Wandelvrouw hoog gewaardeerd in de uitverkiezing van de ‘mooiste wandeling van Overijssel’. In 2019 reed ik een week met een e-camper door Overijssel en wandelde ik de Top 5 van de mooiste wandelroutes, waaronder deze.
Start wandelroute Trage Tocht Oud Avereest
De wandelroute start bij natuurinformatiecentrum De Wheem. Die is dicht. Jammer, want het is een mooie karakteristieke Reestdalboerderij, waar we graag even in hadden willen kijken. In plaats daarvan starten we meteen met de wandeling. We steken we de weg over, lopen over een smal paadje achter de begraafplaats en staan meteen in een geweldig mooi gebied. Dit is het Reestdal. De veenbeek de Reest slingert hier door een eeuwenoud cultuurlandschap. Hier hou ik van. Zo sfeervol. En dan duurt het ook niet heel lang voordat ik mijn eerste ooievaarsnest van het jaar zie. Er is een ooievaar thuis. Zijn of haar kopje steekt boven de grote takkenbos uit. Mijn dag is goed.
Wandelen in het Reestdal
We wandelen hier op de grens van Overijssel en Drenthe. Het natuurgebied waar we binnenstappen is dan ook van Het Drentse Landschap. Hier lopen Schotse Hooglanders over de heidevelden. We moeten er vlak langs. Prachtige beesten zijn het.
Takkenhoogte
Vanuit het heidegebied komen we weer in een meer landelijk gebied. Ik spot in een weiland een ooievaar en probeer hem te vangen met mijn camera. We lopen over de weg met aan onze rechterzijde de Takkenhoogte.
De naam Takkenhoogte is te danken aan de boerenfamilie Takken, die in de 19de eeuw op de boerderij De Wildenberg woonde. In de eerste helft van de 20ste eeuw ging het boerenbedrijf ten onder door het uitbreken van miltvuur. Het verhaal gaat, dat de dode koeien zijn begraven in het verderop gelegen hogere terrein dat nu dus Takenhoogte heet. Het terrein is waarschijnlijk met bomen beplant, omdat er niets anders verbouwd mocht worden op grond waar miltvuurkadevers begraven lagen.
Meeuwenveen
Even later komen we bij het Meeuwenveen. Meeuwenveen is een pingo-ruïne. In de laatste ijstijd ontstonden in Nederland pingo’s: ondergrondse ijsmassa’s duwen de grond erboven op tot een heuvel. De aarde glijdt van de heuvel af en vormt zo een ring rond de ijsheuvel. Als het ijs smelt hou je een meertje over met een opgehoogde aarden wal. Dit noemt men een pingo-ruïne.
Meeuwenveen dankt zijn naam aan de vroegere aanwezigheid van een grote kokmeeuwkolonie. In het begin van de jaren ’80 was de kolonie echter verdwenen. Er wordt beweerd, dat Staatsbosbeheer de opdracht gaf om ieder voorjaar de eieren te schudden en op die manier de kokmeeuwen het broeden te ontmoedigen. Waarom is niet duidelijk. Het was in ieder geval wel effectief. De meeuwen zijn voorgoed verdwenen.
Haardennen
Na dit mooie natuurgebied wordt het weer landelijk, afgewisseld met bos. We wandelen door het natuurgebied Haardennen, ookwel Heuveltjesbos genoemd. Oude stuifheuvels zijn hier begroeid met grove den en loofbos.
Tot onze verbazing lopen we bijna op het einde van de route langs Camping Si-Es-An, de plek waar we straks naar toe zullen gaan om de nacht met onze camper te verblijven. Leuk dat de route er zo langs loopt.
Niet heel veel later begint het te regenen. Eerst zachtjes, maar al snel heel hard. We waren voorbereid en hebben paraplu’s bij ons. Het laatste stukje lopen we onder de paraplu naar het bezoekercentrum De Wheem. We stappen snel in de auto, rijden naar camping Si-Es-An en laten ons daar vertroetelen in de mooie bistro De Boerderij. Terwijl de regen op ramen klettert proberen wij de mooiste streekproducten uit.
Ik was echt onder de indruk van deze wandeling. Er hangt een speciale sfeer in het Reestdal. De drie natuurgebieden waar we doorheen liepen waren zeer de moeite waard. Zelden zo’n afwisselende wandeling gemaakt door verschillende cultuurlandschappen.
Een prachtig gebied, heb zelf vandaag daar gewandeld met gids was erg leuk.
Leuk! Wandelen met een gids. Ik hou daar ook heel erg van. Zeker in zo’n mooie omgeving waar vast veel te zien is waar je anders aan voorbij loopt.
Ja Bregje, ik woon wel in een mooi gebied al zeg ik het zelf. Heb gewoond en gewerkt in Balkbrug. Vroeger gingen we op de fiets naar de Meeuwenkolonie (zo werd dat toen genoemd). Je hebt vast en zeker ook de markering gezien van het Maarten van Rossumpad en het Reggepad. Ik ben het met je eens: Oud Avereest en het Reestdal zijn prachtig.
Ik vond het een heerlijke plek om te wandelen. Wat een fijne plek om te wonen.