Niets overtreft de ervaring van wandelen in de bergen. Het heeft mijn hart gestolen. Hoewel het vele malen inspannender is dan wandelen in ons vlakke land en ik af en toe op mijn tandvlees loop als de top geen top blijkt te zijn, maar er nóg een stuk geklommen moet worden, of als het afdalen technisch lastig en soms gevaarlijk is, blijf ik het elke keer een fantastische ervaring vinden. Het indrukwekkende landschap, de uitzichten, de frisse berglucht en de rust en stilte zijn een weldaad voor lichaam en geest. Maar wandelen in de bergen is niet zonder risico’s. Een goede voorbereiding is daarom essentieel om optimaal van het wandelen in deze natuur te kunnen genieten en veiligheid te waarborgen. In dit blog geef ik je praktische tips voor een goede voorbereiding op een bergwandeling.

Kies de juiste route

Als je eenmaal besloten hebt om in de bergen te gaan wandelen, is het belangrijk om de juiste route te kiezen. Dit hangt af van je ervaring, conditie en de moeilijkheidsgraad van de route. Het is verstandig om jezelf niet te overschatten en een route te kiezen die past bij jouw niveau en waar je je comfortabel bij voelt.

Verzamel informatie over de route

Voordat je op pad gaat, is het verstandig om voldoende informatie te verzamelen over de route die je gaat lopen. Zo kun je bijvoorbeeld informatie vinden over de afstand, hoogteverschillen, moeilijkheidsgraad en eventuele bezienswaardigheden onderweg. Ook kun je controleren of de route goed aangegeven staat en of er voldoende mogelijkheden zijn om water en voedsel te krijgen onderweg.

Ga niet zonder wandelkaart op stap. Je kunt niet gokken op je GPS, telefoon of routemarkering. Natuurlijk moet je ook leren om de kaart goed te kunnen lezen. Weet wat de lijnen en symbolen betekenen en hoe je hem goed om houdt. De beste schaal voor een wandelkaart is meestal 1:25.000.

ViaBerna etappe 12: Aeschi bei Speiz - Saxeten

Denk na over alternatieven

Zorg altijd voor een plan B. Wat doe je als het weer slecht wordt? Of als je een blessure oploopt? Kun je terug? Zijn er korte paden naar de bewoonde wereld?

Controleer het weer

Het weer in de bergen kan snel veranderen. Controleer daarom altijd de weersvoorspellingen voordat je op pad gaat en pas je kleding en uitrusting hierop aan. Houd er rekening mee dat het weer op de top van de berg anders kan zijn dan in het dal. Vaak kunnen lokale mensen je uitstekend van advies voorzien. Zij kennen hun bergen als geen ander.

Kies de juiste kleding

Draag kleding die geschikt is voor het wandelen in de bergen en voor het weer dat je kunt verwachten. Vermijd katoenen kleding en kies voor ademende, sneldrogende materialen die beschermen tegen de wind, regen en de zon. In de bergen kan het weer snel veranderen en daarom is het belangrijk om jezelf in laagjes te kleden. Laagjes die je niet aan hoeft stop je in je rugzak. Daarom is het van belang om lichtgewicht kleding te kiezen.

Goede wandelschoenen met een stevige zool zijn essentieel om blessures te voorkomen. Vergeet je zonnepet en handschoenen niet.

ViaBerna Etappe 13 Saxeten - Isenfluh

Neem voldoende water en snacks mee

Neem voldoende water en voedsel mee voor de duur van de wandeling. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en voldoende energie binnen te krijgen tijdens het wandelen. Neem ook wat snacks mee, zoals een stuk fruit, noten of een energiereep. Soms kan je die extra energie goed gebruiken.

Neem de juiste uitrusting mee

Neem de juiste uitrusting mee voor de wandeling, zoals een kaart en een kompas of GPS, zonnebrandcrème, een zonnebril, een hoofddeksel en een EHBO-set. Let erop dat je rugzak niet te zwaar is, maar wel alle essentiële spullen bevat. De rugzak moet goed passend zijn. Hij mag niet schuiven als je moeilijke passages moet overbruggen.

Ken je grenzen

Wees realistisch over je ervaring en conditie en ken je grenzen. Neem de tijd en pauzes die nodig zijn om veilig en comfortabel te wandelen. Neem geen risico’s. Beter omkeren dan een te gevaarlijke oversteek maken. Overweeg ook om een lokale gids in te schakelen die je kan helpen bij het kiezen van de juiste route en het inschatten van de risico’s.

Naar de Rengglipass

Train je conditie

Als je van plan bent om in de bergen te gaan wandelen, is het belangrijk om je conditie op peil te brengen. Bergwandelen is namelijk heel iets anders dan lopen op het vlakke land. Je gebruikt heel andere spieren en er is techniek voor nodig. Daarnaast kan wandelen in de bergen behoorlijk inspannend zijn en het is belangrijk dat je voldoende uithoudingsvermogen hebt. Ga bijvoorbeeld regelmatig wandelen in heuvelachtig terrein en bouw je wandelafstanden geleidelijk op. Voor extra spierkracht ga je naar de sportschool. Geef daar met name aandacht aan de kracht in je bovenbenen en knieën.

Droom jij er ook van om een uitdagende meerdaagse wandeltocht te ondernemen, maar heb je geen idee hoe je je wandelconditie op peil moet brengen, welke oefeningen goed voor je zijn, welke spullen je nodig hebt en waar je moet beginnen? Schrijf je dan in voor de online cursus ‘meerdaagse wandeltocht‘ bij de Wandeltrainer.

Ga liever niet alleen op pad

Tot slot is het aan te bevelen om niet alleen in de bergen te gaan wandelen. Ga samen met een partner of met een groep. Mocht er iets gebeuren, dan is er altijd iemand in de buurt die hulp kan bieden. Bovendien is het samen wandelen ook veel gezelliger en kun je genieten van de mooie omgeving met anderen.

wandelen op de ViaBerna
Een wandelgroep.

Informeer anderen

Of je nu alleen of met een groep gaat, laat altijd iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn. Draag ook altijd je mobiele telefoon bij je en zorg dat deze is opgeladen. Neem een powerbank mee.

Ken de alarmnummers

Bij de voorbereiding hoort zeker dat je op de hoogte bent van welke alarmnummers je nodig hebt als je gaat wandelen in de bergen. Het is belangrijk om deze nummers paraat te hebben en te weten wat je moet doen in geval van nood. Zorg er daarom voor dat je voor vertrek alle benodigde informatie verzamelt en deze bij de hand hebt tijdens het wandelen.

In noodgevallen bel je het algemene noodnummer 112. Dit nummer is in heel Europa bereikbaar en verbindt je met de lokale hulpdiensten. Gaat het om bergredding dan kun je in Oostenrijk in geval van een nood nummer 140 bellen. Dit nummer verbindt je met de lokale bergreddingsdienst. In andere landen kunnen andere alarmnummers gelden, dus het is goed om dit van tevoren te checken.

ViaBerna etappe 15 Schynige Platte - First

Geniet!

Als ik het zo achter elkaar lees lijkt het allemaal wel heel veel en zuigt het alle spontane lol wel wat weg. Maar je zult zien dat het een tweede natuur wordt om je goed voor te bereiden als je in de bergen gaat wandelen. Het is het zo waard!

Met deze tips ben je goed voorbereid op een wandeling in de bergen en kun je optimaal genieten van de mooie omgeving en prachtige uitzichten. Eenmaal onderweg niet vergeten om ook te genieten van het moment en je omgeving, maar wees altijd alert en neem geen onnodige risico’s.

Lees hier over mooie bergwandelroutes: