Hazepadwandeling Ossenwaard

Hoe heerlijk is het om het beste van twee werelden te ervaren? Genieten van een bruisende stad met al haar charme én binnen enkele minuten midden in de natuur te staan voor een prachtige natuurwandeling langs de uiterwaarden van de IJssel. In Deventer kan het!

Mijn wandelmaatje Sally en ik ontdekten deze perfecte mix tijdens ons verblijf in Deventer in het bijzondere Hotel In het Huis van Deventer, direct naast de indrukwekkende Grote Kerk. Na een avond culinair genieten bij Grand Boutique Hotel Huis Vermeer, sliepen we als rozen. De volgende ochtend genoten we van een heerlijk ontbijt bij Ontbijtbar Betti, gelegen in hetzelfde pand als ons hotel. Na het ontbijt stapten we op het veerpontje, op slechts drie minuten lopen van het hotel, en voeren we naar de overkant om aan de Hazepadwandeling door natuurgebied De Ossenwaard te beginnen. Het was magisch!

 

Gratis parkeren bij De Worp

De dag ervoor hadden we slim onze auto geparkeerd op parkeerplaats De Worp, waar je gratis kunt staan. Een klein veerpontje brengt je in een mum van tijd naar het centrum van Deventer, waardoor je parkeerstress en kosten vermijdt. Nu voeren we met het veerpontje terug en brachten onze tassen eerst naar de auto om vervolgens te beginnen aan de wandeling.

Met de veerboot over naar Deventer. Zicht op Grote Kerk Deventer

Hazepadwandeling De Ossenwaard

We gingen op zoek naar het infobord dat volgens de wandelbeschrijving vlak bij de aankomstplek van de voetveer aan Worpzijde zou staan. We vinden wel een groot bord van het wandelnetwerk, maar de Ossenwaard wandeling staat er niet op. Gelukkig hadden we een foldertje van de Hazepadwandeling bij ons, dus we konden op het kaartje zien welke kant we op moesten: het Worpplantsoen in en dan richting spoorbrug. Al snel werd duidelijk dat we de lichtblauwe pijlen moesten volgen.

Infobord Wandelnetwerk Salland Deventer
Zoeken naar het bord met de Hazepadwandeling Ossenwaard.
kaartje van Hazepadwandeling De Ossenwaard
Gelukkig hebben we ook een kleine folder met daarin een kaartje.

Worpplantsoen: Een oase van rust

We hadden nog geen 30 meter gelopen toen plotseling een stevige bui losbarstte. We zochten snel beschutting in de muziekkoepel en wachtten de regen af, terwijl we op Buienradar zagen dat het snel weer droog zou worden. We wachten de regenbui dus even af. We hebben daarom tijd om ons te verdiepen in het Worpplantsoen. Het blijkt een van de oudste openbare stadswandelparken van Nederland te zijn. Het gebied aan de westkant van de IJssel bij Deventer  was al in 1578 langs paden en wegen beplant met bomen. In 1699 werd het beplant met linden die langs lange rechte lanen werden neergezet en werd het een echt park. Omdat het park aan de uiterwaarden ligt, staat het bijna jaarlijks onder water.

Worpplantsoen Deventer met muziekkoepel
Het Worpplantsoen met onze schuilplek voor de regen: de muziekkoepel.

De Ossenwaard: Puur Natuur

Zodra de zon weer doorbrak, vervolgden we onze weg. Via een klaphekje wandelden we de Ossenwaard in, een uitgestrekt natuurgebied van ongeveer 60 hectare dat regelmatig overstroomt door de IJssel. Vroeger was dit het zomerland voor ossen, omdat de grond te drassig was voor melkvee. Daar komt de naam Ossenwaard vandaan.

Uiterwaarden IJssel bij Deventer met de spoorbrug
We wandelden onder de grote spoorbrug door.
Uiterwaarden IJssel bij Deventer
Richting natuurgebied De Ossenwaard.

Natuurgebied de Ossenwaard bij Deventer

Waar zijn de bevers?

Nu is het een prachtig natuurgebied, met bruggetjes die de verschillende stukken land verbinden. Het zonlicht spiegelde prachtig op het water, en de paadjes slingerden tussen de bomen en langs fotogenieke bruggetjes. Paddenstoelen staken al hun kop op en we waanden ons diep in de natuur, hoewel we vlak bij de stad waren. Helaas zagen we geen bevers, hoewel het gebied wel hun thuis is en wel regelmatig knaagsporen van ze zien.

Wandelen over hazepadwandeling De Ossenwaard

bruggen in Natuurgebied de Ossenwaard bij Deventer

De Hazenpadwandelroute Ossenwaard over bruggen

Het stadsland

We volgen de pijlen tot we niet meer verder kunnen en de dijk over moeten. We lopen tegen een schattig tolhuis uit 1848 aan en volgen de dijk een stukje terug richting de Worp. Goed opletten, want we moeten rechts van de dijk af, het veld in. Het heet hier ‘Het Stadsland’. Vroeger verbouwden de stadsboeren hier hun producten. Sinds de ophoging van de dijk overstroomt dit gebied niet meer en is het uitstekend geschikt voor akkerbouw. Nu wordt er voornamelijk graan, bieten en mais verbouwd.

Tolhuis aan de dijk bij Ossenwaard
Het tolhuis aan de dijk.
Infobord klompenpad Tuylermarkerpad
Naast het tolhuis staat dit bord. Vanaf hier kan je de route verlengen met het Tuylermarkerpad.
Hazepadwandeling De Ossenwaard langs de dijk
Wij gingen verder via de dijk.
Hazepadwandeling De Ossenwaard bij de uiterwaarden van de IJssel
Met zicht op De Ossenwaard, de IJssel en Deventer.

De Hoven

Wij wandelen tussen de hoge maisplanten door. Met een brede boog lopen we uiteindelijk tegen een weg aan. Het kaartje moet er even bij komen om te bepalen hoe we verder moeten. Het lichtblauwe pijltje kunnen we zo snel niet vinden. We wandelen parallel aan de weg tot we er onderdoor gaan en via volkstuintjes in De Hoven terecht komen. Deze woonwijk grenst aan het Worpplantsoen en zo komen we weer terug op ons beginpunt.

Hazepadwandeling De Ossenwaard door Het Stadsland Deventer
Het Stadsland.
Hazepadwandeling De Ossenwaard door de volkstuintjes van De Hoven in Deventer
Volkstuintjes bij De Hoven.

Als we bijna terug zijn bij de auto begint het te spetteren. We zetten het op een rennen en net voordat de bui losbarst zitten we in de auto. Wat een geluk hadden we! Zowel met het weer als met deze prachtige wandeling door de uiterwaarden van Deventer.

– Alles wat je weten wilt –

Route: Hazepadwandeling De Ossenwaard

  • Route: Hazepadwandeling De Ossenwaard

  • Lengte: 6 km

  • Kenmerk: Rondwandeling met vergezichten op de IJssel en de stad Deventer. Wandelen door het stadspark, de uiterwaarden langs de IJssel (natuurgebied Ossenwaard) en met een boog door akkerland en stadwijk terug naar het beginpunt. Een uitgebreide beschrijving van de wandelroute vind je hier.
  • Routebeschrijving: Het is een Hazenpadroute route van het IJssellandschap. Een beschrijving en routekaart kan je downloaden vanaf dit webadres. Deze digitale routes kun je downloaden op je telefoon of uitprinten. Zie hiervoor de tips.
    De routes zijn ook analoog te koop bij o.a. de VVV Deventer of te bestellen via het IJssellandschapen te bestellen.
  • Bewegwijzering: Volg de lichtblauwe pijlen vanaf de veerpont. De eerste pijl staat bij de ingang van het park.

  • Start: Vanaf de veerpont aan de overzijde van Deventer. Of, als je met de auto komt, vanaf de parkeerplaats de Worp (gratis parkeren op de Meesterweide) Worp 2, 7419 AD Deventer

  • Horeca: Naast de aanlegsteiger bij de Worp zie je het IJsselhotel. In de zonnige late lente/zomermaanden is het IJsselterras langs de Welle geopend.

  • Let op 1: Het kan bijzonder nat zijn op deze route. Laarzen of ander waterdicht schoeisel is aan te raden. Hou er rekening mee dat het ook té nat kan zijn om de Hazepadwandeling Ossenwaard te lopen.

  • Let op 2: Vanwege het voorkomen van bijzondere vogels, zoals de kwartelkoning en de porseleinhoen, wordt jaarlijks in het broedseizoen een gedeelte van het gebied afgesloten.

  • Honden: Die mogen mee. Aangelijnd.

Overnachten doe je bij:

Wij verbleven in Hotel In het huis van Deventer. Een bijzondere plek midden in de stad aan een gezellig plein met de Grote Kerk (Lebuinuskerk) voor de deur. In een monumentaal pand met een enorme geschiedenis (bijvoorbeeld dat Erasmus hier naar school ging) zijn nu hele bijzondere ‘City lofts’ gecreëerd, ruimtes met een kunstzinnige inrichting. Wij sliepen in het tuinhuis, een appartement met keuken, 2 slaapkamers, een hele bijzondere badkamer én een eigen buitenplaats. Een heerlijke plek waar we het liefst nog dagen waren gebleven.

fotogalerij Hotel In het huis van Deventer

Ontbijten deden we in ontbijtbar Betti, een ruime ontbijtzaal onder in het pand. Een perfecte start van de dag.

Ontbijtbar Betti - Hotel In het huis van Deventer

Dinertip!

Aan hetzelfde plein als Hotel In het Huis van Deventer ligt het prachtige klassiek ingerichte pand van Grand Boutique Hotel Huis Vermeer.  In de hoge tuinkamer zit je heerlijk. Wij lieten ons verwennen met een 4-gangen diner. Zo lekker!

Fotogalerij Huis Vermeer Deventer

flavicon wandelvrouw

⇒ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met MarketingOost. Ik ging samen met mijn vriendin Sally uit wandelen in het mooie wandelwalhalla Salland en we bezochten omgeving Bathmen en Deventer. Lees ook het blog: Wandelen bij Bathmen: De Apenhuizen wandelroute.

Wandelen in Salland

Salland is prachtig, beleef het zelf en kom wandelen! Een stevige wandeling over de Holterberg? Lekker uitwaaien in het afwisselende waterlandschap langs de IJssel? Dwars door de historische Hanzestad Deventer en pittoreske dorpen zoals Raalte en Wijhe wandelen? Met het Wandelnetwerk Salland ontdek je de mooiste plekken van de regio Salland!