In augustus 2108 was ik op uitnodiging van ‘Geheim over de Grens’ in Duitsland, in het Tecklenburger Land, om daar te ervaren dat je zo kort over de grens, al helemaal in het buitenland bent en kunt genieten van uitstekende natuurwandelpaden met hoogteverschillen en prachtige uitzichten. Hieronder vind je een fotoblog over de Canyon Blick, één van de zeven Teutoschleifen.
De Teutoschleifen
De Teutoschleifen zijn rondwandelingen die aan de Hermannsweg grenzen. De Hermannnsweg, ookwel Hermannshöhen genoemd, is één van de Top Trails van Germany en loopt door het Teutoburgerwoud. Dat is een tamelijk hoge maar heel smalle heuvelrug, met toppen tot ruim 400 meter. Het is er bosrijk met zowel loof- als naaldbos en plaatselijk ook met graslandjes. De Teutoschleifen laten de hoogtepunten van de Hermannsweg zien. Het zijn super goed gemarkeerde wandelingen tussen de 6,5 en 13 km, die je langs de mooiste plekjes leiden.
Canyon Blick & Canyon Tour
Één van de Teutoschleifen heeft als hoogtepunt het Canyon van Lengerich. Rond Lengerich liggen een flink aantal steengroeves, waarin kalksteen voor de cementproductie wordt gewonnen. Veel steengroeves zijn echter al lang geleden stilgelegd en staan nu onder monumentenzorg. De Canyon van Lengerich is daarvan misschien wel de meest bijzondere. Nadat de groeve verlaten werd, liep hij vol met regenwater, wat prachtig turkooisblauw kleurde. Daarom wordt deze plek ook wel de ‘Blauwe Lagune’ of ‘Blue Lagoon’ genoemd. Een prachtig fotogeniek plekje. De Teutoschleife van 11 km, die tussen Lengerich en Leeden loopt, werd er naar vernoemd. Er is overigens ook een kortere Teutoschleife die je ook langs de Canyon brengt en ‘Canyon Tour’ heet. Deze wandeling is 5,3 km lang.
Wij wandelden de ‘Canyon Blick’, de lange versie dus. Deze rondwandeling heeft overigens veel meer te bieden dan alleen de blik op de Canyon. Kijk zelf maar in dit fotoblog.
Canyon Blick
Canyon Tour
‘START’
Wij parkeerden onze auto bij de Friedhofskapelle. Omdat we vrij vroeg waren op deze zondagmorgen konden we daar goed terecht. Toen we later op de dag terugkeerden was het er een parkeerchaos met auto’s die rondjes reden voor een plekje en parkeerden tussen de bomen. Niet echt een aanrader dus. Heb jij ook plannen om te gaan, overweeg dan de aanlooproute vanuit de stad, die is heel goed aangegeven.
Parkeren bij de Friedhofskapelle in Lengerich.
Op de parkeerplaats staat een bord met uitleg over de routes Canyon Blick & Canyon Tour.
De route wordt ‘sehr grundlich’ aangegeven. Canyon Blick heeft groene schildjes, de Tour oranje.
We gaan op weg
We steken de weg over, duiken een groenstrook in en lopen zo in het bos.
Hoe snel kan een landschap veranderen?
We zien het plaatsje Leeden liggen maar komen er niet doorheen.
Na een flinke klim – zweet op de rug – staan we bovenop de bergrug van het Teutoburgerwoud en hebben we dit uitzicht.
Iets met ridders, kruisen, kastelen? Ik had geen zin om het bord te lezen en ben vergeten het te vragen. :-)
Gedenkplekken
Rustplekken
Langs de route staan opvallend veel wandelbankjes. Ook van die hele mooie brede met Teutoschleife op de zijkant geschreven. Deze staat wel op een bijzondere plek.
En weer verder
Blik op de Canyon
We komen nu dubbele bordjes tegen.
Daar is ie…..blik op de canyon.
Pauze
Op de hele route is geen enkele horecavoorziening. Dat was best een tegenvaller. Gelukkig zit er in onze rugzakken altijd een noodvoorraad.
Skulpturenpark
Her en der staan in het Skulpturenpark beelden en installaties. Soms is het goed dat er een bordje bij staat.
Via het hortensiapark lopen we zo weer tegen de Friedhofskapelle aan, ons startpunt van vanochtend. De tijd is voorbij gevlogen. Het was een heerlijke afwisselende wandeling over bijna alleen maar onverharde paden.
Er zijn zeven Teutoschleifen. Ik wandelde ook:
♦ Teutoschleife Dörenther Klippen
♦ Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Wat een mooie route!
Wat is het adres van deze kappelle?
wauw wat een mooie route. wij willen deze ook binnenkort gaan wandelen.
wat is het adres van de parkeerplaats die kan ik nergens vinden helaas.
vast heel erg bedankt.
liefs,
merle