Rügen is een geliefd wandeleiland onder Nederlanders. Wandelen door dichte bossen, langs kilometerslange stranden, door het pittoreske binnenland en natuurlijk over de iconische witte krijtrotsen; dit eiland heeft het allemaal. Rügen is het hele jaar door de moeite waard. Je kunt er verschillende georganiseerde wandelvakanties boeken, maar het is ook prima zelf te regelen. Boek een leuk hotel en maak vanuit die plek een aantal mooie wandelingen. Dat is precies wat wij deden. Inspiratie nodig? Lees dan dit blog.

Twee eilanden, één vakantie: Usedom en Rügen

In de zomer van 2024 bezochten Hans en ik twee Duitse eilanden: Usedom en het naastgelegen, meer bekende Rügen. Beide eilanden liggen in het noordoosten van Duitsland, in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, aan de Oostzeekust. We kwamen er niet alleen om te wandelen, Rügen biedt namelijk ook tal van andere activiteiten.  In dit blog lees je daarom naast de wandeltips ook alles over de bezienswaardigheden en to-do’s in de buurt.

Wandelen door Binz

We verbleven in Binz, dé badplaats van Rügen. Binz doet een beetje denken aan Scheveningen met het grote Kurhaus aan de promenade, maar het heeft nóg meer grandeur. Het stadje staat vol met schitterende witte paleisjes en ademt geschiedenis. Wij maakten een stadswandeling en leerden over de lange historie van Binz als kuuroord.

Binz is niet groot, en overal zie je prachtige voorbeelden van ‘spa-architectuur’: grote, witte villa’s met veel houtwerk, erkers, veranda’s en torentjes. Ooit gebouwd door welgestelde Duitsers die hier kwamen om te kuren. Na de DDR-tijd zijn de panden gerestaureerd en zijn ze nu bijna allemaal omgetoverd tot hotels of vakantieappartementen. Ook de nieuwbouw sluit naadloos aan bij de historische gebouwen en is in dezelfde witte stijl uitgevoerd.

Wandelen langs de boulevard in Binz.
Gevel huis Binz Rügen
Gevel huis Binz Rügen

Een bijzonder gebouw in Binz is de voormalige uitkijkpost voor de reddingsbrigade, ontworpen door Ulrich Müther. Dit betonnen kunstwerk staat op het strand en wordt nu gebruikt voor speciale evenementen zoals trouwerijen.

Ulrich Müther voormalige uitkijkpost voor de reddingsbrigade

TIP: De beste vis vind je in de viszaak op het strand naast het gebouw van Ulrich Müther.

Het strand van Binz is een grote trekpleister. Binz is een populaire bestemming voor strandvakanties en staat bekend om zijn pier, de Seebrücke. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over het Kurhaus, de witte villa’s van de stad en de krijtrotsen in het noorden.

Strand Binz Rügen Kurhaus Pier

Centralhotel Binz

Aan de levendige autovrije straat, die in het verlengde loopt van de pier, vind je tal van terrassen, restaurants en winkels. Hier staat ook het Centralhotel Binz, waar wij een fijne kamer hadden. Het hotel is centraal gelegen en toch is het heerlijk stil op de kamer.

Hoe leuk is het om te ontbijten op het terras aan deze levendige straat. We hebben er overigens ook heerlijk gedineerd. Het restaurant van Centraal Hotel Binz heeft een traditionele Duitse keuken.

Strandwandelingen op Rügen

De stranden van Rügen zijn een paradijs voor strandliefhebbers. Of je nu wilt relaxen in een van de vele strandkorven of op zoek bent naar een afgelegen plekje, het is er allemaal. Het eiland beschikt over maar liefst 60 km strand, perfect voor lange strandwandelingen.

Elk strand heeft zijn eigen karakter. De beste plek om te zwemmen is bij Binz. De zeebodem loopt hier langzaam af, waardoor je lange tijd grond onder je voeten hebt. Vanuit Binz wandel je zo over het strand naar Prora, bekend om zijn rustige sfeer.

Sellin is net zo’n karakteristieke badplaats als Binz, met een bijzondere pier, de Seebrücke Sellin. Dit strand is beroemd om zijn mooie zand en de prachtige zonsopgangen. Voor een rustiger strand kun je naar het strand van Thiessow in het uiterste zuidpuntje van Rügen. Dat mooie zandstrand is omgeven door bossen en heuvels.

Strand Binz Rügen Kurhaus
Het strand van Binz.
Strand Binz Rügen
Binz
Strand Prora
Het rustige strand van Prora.

Boomkroonpad

Op onze laatste dag op Rügen wilden wij het boomkroonpad bezoeken. Het was midden in het hoogseizoen, en we waren niet de enigen met dat idee. Omdat ik allergisch ben voor lange wachtrijen, besloten we uiteindelijk af te zien van een bezoek aan de hoge toren. Jammer, want ik had graag vanuit de hoogte het eiland willen zien.

De houten toren heeft een spiraalvormig pad dat je tot op een hoogte van 80 meter brengt. Er zijn meerdere torens en via platforms en loopbruggen die de bomen met elkaar verbinden, is er een route door het bos. Van een van de torens kun je zelfs met een glijbaan weer naar beneden. Echt super! Ik overwoog bijna om toch in de rij te gaan staan.

Prora: De Kolos van Rügen

We reden door naar de Kolos van Prora. Fascinerend! Dit 4,5 kilometer lange gebouw werd in opdracht van Hitler gebouwd en moest een vakantieoord worden met 10.000 hotelkamers voor Duitse arbeiders en soldaten. De Tweede Wereldoorlog voorkwam dat het ooit volledig werd afgebouwd en gebruikt waarvoor het bedoeld was. Andere partijen hebben er nog gebruik van gemaakt, maar na 1992 raakte het in verval.

Nu is er weer bouwactiviteit. Het hele complex wordt opgeknapt en er worden luxe vakantieappartementen in gemaakt. Als je wilt, kun je er al eentje huren.  Het is indrukwekkend om dit historische gebouw in volle omvang te zien en om te zien hoe de panden worden gerenoveerd. Het museum brengt je terug in de tijd en vertelt het verhaal van deze bijzondere plek.

Prora: De Kolos van Rügen

Prora: De Kolos van RügenProra: De Kolos van Rügen

De mooiste wandelroute van Rügen: de Hochuferweg

Van Lohme tot Sassnitz loopt de 12 km lange wandelroute Hochuferweg, die volgens velen de mooiste wandelroute van Rügen is. Ik vond het ook prachtig. Wij liepen de route andersom en startten in Sassnitz. Bijzonder aan de Hochuferweg is dat je door een eeuwenoud beukenbos over de krijtrotsen langs de kustlijn van Rügen loopt. De uitzichten zijn fenomenaal. Lees er alles over in dit blog: De mooiste wandelroute op Rügen: de Hochuferweg met de Königsstuhl.

Onze wandeling eindigde bij Nationalpark-Zentrum Königsstuhl, waar we de skywalk over de beroemde klif bezochten en een prachtige multimediale tentoonstelling zagen over het gebied. De route van Sassnitz tot de Königsstuhl is ongeveer 8 km lang.

bord wandelpad Hochuferweg markering

uitzicht over krijtrotsen Hochuferweg Rügen

De majestueuze Königsstuhl

De Königsstuhl, ofwel de Koningsstoel, is de hoogste krijtrots van Rügen. Deze beroemde rots torent meer dan 100 meter boven de Oostzee uit en biedt een panoramisch uitzicht over het omringende landschap. Beroemde schilders zoals Caspar David Friedrich waren al vroeg onder de indruk van deze plek. Hij schilderde hier het beroemde werk ‘Kreidefelsen auf Rügen’ (1818).

De plek is een echte must-see voor bezoekers van Rügen. Het beklimmen van de krijtrots zelf werd te gevaarlijk, daarom is er een enorme skywalk boven de rots gebouwd. Op het terrein van Nationalpark-Zentrum Königsstuhl, waar de skywalk zich bevindt, is ook een bezoekerscentrum. Wij waren erg onder de indruk van de tentoonstelling die je met een koptelefoon bezoekt. De gesproken tekst is in het Nederlands, wat het extra makkelijk maakt. Ook voor kinderen is er een speciale versie.

skywalk Köningsstuhl Rügen

Jasmund National Park

De Königsstuhl ligt in het Jasmund National Park, het kleinste park van Duitsland. Dit park staat niet alleen bekend om zijn krijtrotsen, maar ook om de beukenbossen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Deze oerbossen zijn uniek in Europa en bieden een thuis aan diverse planten- en diersoorten. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de rust en sereniteit van de natuur. De gevarieerde landschappen en adembenemende vergezichten zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Op weg naar huis langs Stralsund

We verlieten het eiland Rügen en reden over de drie kilometer lange brug, de Rügenbrücke, de Hanzestad Stralsund binnen. Hier besloten we een extra dag te blijven omdat er zoveel te beleven is.

Meeresmuseum

We begonnen bij het Meeresmuseum, dat na een verbouwing van drie jaar net weer geopend was. Het museum ligt in de oude binnenstad van Stralsund en is gevestigd in een oude kerk en klooster. Binnen is het indrukwekkend. De sfeervolle ruimte van de kerk heeft meerdere niveaus en is gevuld met tentoonstellingen over de evolutie, diversiteit en interacties tussen mens en zee. Vooral de grote modellen van de zeedieren maken indruk.

De delen van het museum waar de aquaria zich bevinden, zijn nog niet af. Die opening wordt in het najaar van 2024 verwacht.

Meeresmuseum Stralsund

Ozeaneum

Voor aquaria kun je terecht in het Ozeaneum, een andere locatie van het Deutsches Meeresmuseum. Dit moderne gebouw vind je in de haven van Stralsund. In megagrote aquaria kun je de bewoners van de noordelijke zeeën bewonderen.

Ozeanum

Stadswandeling

Een stadswandeling in Stralsund is zeer de moeite waard. Wij liepen op de bonnefooi door de mooie stad, maar je kunt het ook wat planmatiger aanpakken en bijvoorbeeld de wandelroute Stralsund van RouteYou volgen. Stralsund zal je verbazen met zijn gekleurde historische panden, de enorme Alter Markt met het indrukwekkende raadhuis en de drie grote kerken. Het heeft een middeleeuws stratenplan en bevat nog vele panden uit de 14e tot en met 18e eeuw. Niet voor niets staat de binnenstad van Stralsund op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gevel Stralsund

marienkirche Stralsund

St. Marienkirche

stralsund

De Marienkirche

Wij kregen de tip om de St. Marienkirche te beklimmen. Het is bijna niet voor te stellen, maar ooit was de Marienkirche in Stralsund het hoogste gebouw ter wereld. De kerk werd aan het eind van de 13e eeuw gebouwd. Nadat de toren twee keer was ingestort, werd in 1495 een nieuwe toren van 151 meter hoog gebouwd. Uniek in die tijd en de hoogste ter wereld. Helaas werd de toren in 1647 door de bliksem getroffen.

Nu is de toren 104 meter hoog en het uitzichtplateau bevindt zich op 90 meter hoogte. Voldoende hoog voor een geweldig mooi uitzicht over de stad en op het eiland Rügen.

Verblijfstip: maakt – Hotel & Apartments

Een verblijf in Stralsund wordt nog aangenamer met een verblijf in maakt – Hotel & Apartments. Dit sfeervolle en modern ingerichte hotel ligt midden in het mooie centrum van de stad. Naast de prachtige inrichting is een ander groot voordeel de enorme parkeergarage waar het hotel bovenop staat. Dat maakt het verkennen van Stralsund een stuk makkelijker.

Handige weetjes over Rügen

Slechts 700 kilometer van huis

Het eiland Rügen ligt op ruim 700 kilometer van Utrecht. Via Bremen, Hamburg en Rostock bereik je het eiland in iets meer dan zeven uur.

Openbaar vervoer

Je kunt prima met de trein naar Rügen. Plan je treinreis met NS International.

Het openbaar vervoer op Rügen is met bussen uitstekend geregeld. Er rijdt ook een historische stoomtrein: de Rasender Roland. Deze trein biedt een schilderachtige route langs de kust en door de bossen van Rügen, en stopt bij verschillende kleine stations. Zeker de moeite waard om op deze manier het eiland te verkennen.

Rasender Roland trein Rügen stoomtrein

Wandelen op Rügen

Rügen is een heerlijk wandeleiland. Verschillende reisorganisaties verzorgen georganiseerde wandelreizen naar deze plek. Zoek je liever zelf je wandelingen uit, hier vind je de beste wandelingen en hikes volgens Komoot op Rügen.

Vakantie op Rügen

Rügen is helemaal ingericht op vakantiegangers. In de toeristische stadjes Sellin, Binz en Sassnitz vind je talloze hotels. Maar het eiland staat ook bekend om de vele luxe vakantiewoningen en villa’s.

 

Zoek je liever een vakantiewoning midden in de natuur, waar je ongestoord van je vakantie kunt genieten? Dit zijn de leukste natuurhuisjes op Rügen. Ook zijn er op het eiland verschillende campings te vinden.

Leuk lezen over Rügen

Hoe handig is het om een mooie reisgids te hebben van Rügen. Deze twee zijn Nederlandstalig:

⇒ Onze reis naar Rügen werd mede mogelijk gemaakt door Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern, Binzer Bucht Tourismus en de German National Tourist Board.
Meer over Rügen vind je op deze website.