Met heel veel zorg koos ik twee jaar geleden een lichtgewicht tentje uit. Ik zocht een trekkerstentje, in principe voor mij alleen. Het moest een gebruiksvriendelijk tentje zijn, die goed in mijn rugzak paste, niet te zwaar was en waar ik qua financiën niet meteen helemaal op leegliep. Het werd de MSR Hubba Hubba NX. Ik schreef er dit blog over: Eindelijk een lichtgewicht tent gekozen. Regelmatig wordt me gevraagd hoe de tent bevalt. Hier is dan de langverwachte review.
Algemeen
De MSR Hubba Hubba NX is een fijne allround lichtgewicht tent. Hij is klein en licht genoeg om mee te nemen in de rugzak of op de fiets. Hij is redelijk snel en gemakkelijk op te zetten. De ruimte in de tent is heerlijk voor 1 persoon. Naast het slaapmatje is er meer dan voldoende plek voor de rugzak en andere bagage. Slaap je er met twee personen in dan liggen de matjes (ik heb Exped Synmat UL lichtgewicht slaapmatten) strak naast elkaar en is er bij het hoofd of voeteneinde ruimte voor wat bagage, mits je niet te lang bent natuurlijk. Er is meer ruimte buiten de binnentent, onder de luifels aan beide zijkanten, om de rest van de bagage neer te zetten.
De slaapmatten die ik heb zijn niet meer verkrijgbaar. Ik zag laatst een nog veel lichtere slaapmat. De Therm-A-Rest NeoAir UberLite Regular Slaapmat weegt maar 250 gram en de specificaties zien er ook goed uit. Zou ik een nieuw matje moeten kopen, dan zou ik deze kiezen.
Opzetgemak
Het opzetten van deze tent is niet moeilijk. Het wijst zich eigenlijk vanzelf. Er staan plaatjes van hoe het moet op de tent en in de tentzak. Staan te stuntelen op een volle camping is eigenlijk onmogelijk. Binnentent met grondzeil uitspreiden, tentstokken (die met een elastiek aan elkaar verbonden zijn) aan elkaar klikken, in elke hoek van het grondzeil een uiteinde van de stok prikken, klemmetjes van binnentent aan de stok vastklemmen en de binnentent staat.
Buitentent over de binnentent gooien. Dit is echt het lastigste deel. Let hier goed op! De binnentent kan verkeerd gedraaid zitten. Dan is het moeilijker om de ingang door te komen. De rode lusjes van de binnentent en buitentent moeten bij elkaar en de grijze lusjes moeten bij elkaar. Het heeft mij even gekost om hier achter te komen. En als je de tent in het donker opzet is het lastig om te zien welke kleur de lusjes hebben. Ook valt de buitentent ‘krap’ over het frame. Daardoor is het prikken van de stok in de oogjes soms wat moeilijk. Het past allemaal net.
Rode lusjes bij elkaar.
En grijze lusjes bij elkaar.
Ik heb zelf nog geen manier gevonden om de tent ‘droog’ op te zetten als het regent. De binnentent moet eerst staan voordat je de buitentent eroverheen kunt gooien. Als het fors regent is je binnentent dan al flink nat. Het schijnt trouwens wel te kunnen heb ik gelezen, maar mij lijkt het ongelofelijk moeilijk. Je zou dan eerst de buitentent moeten opzetten om vervolgens de binnentent eronder op te zetten. Kruip je er dan in? Hoe maak je hem vast? Hoe dat zou moeten zie ik niet zo voor me. Ik heb het dan ook niet geprobeerd.
Ontwerp
De tent is zo ontworpen dat je comfortabel rechtop kunt zitten. Door de kruisstok ontstaat er een soort koepeltent met veel bewegingsruimte. Aan beide zijden van de tent is een uitgang met bagageopslagplaats. Handig voor als je met z’n tweetjes bent en om je schoenen buiten te zetten….
Afmetingen
Ik ervaar de MSR Hubba Hubba NX als een paleisje voor mij alleen. Wat een ruimte! Ook is het gemakkelijk bewegen in de tent. Aan- en uitkleden, tent opruimen, het gaat allemaal super gemakkelijk. De binnenmaten zijn: 124 x 213 x 100 cm. Met z’n tweeën is het best krap, maar goed te doen.
Lichtgewicht tent versus stevigheid
De allereerste keer dat ik de Hubba Hubba samen met een vriendin gebruikte, viel er midden in de nacht een dronken man plat op de tent. Consternatie! Wonderlijk genoeg leek de tent er niets van opgelopen te hebben. Die stond nog fier overeind. De volgende dag bij het inpakken bleken de stokken toch verbogen. Een telefoontje naar Kampeerwereld Hendriks leerde mij dat ik de stokken langs kon brengen en dat ze die konden repareren en vervangen. Top. Het duurde 6 jaar voordat ik de stokken ook echt opstuurde. Het elastiek in de stokken begon toen ook wat slap te worden. Ik kreeg de stokken, inclusief nieuw elastiek en met een vervangen deel, met kerende post terug. Dank, Kampeerwereld, voor de service.
Een kromme stok.
De stok blijft sterk en de tent is nog steeds goed op te zetten.
Binnentent
De binnentent is van gaas. Dat is echt fijn om allerlei insecten buiten te houden. Het grondzeil zit aan het gaas vast en loopt zo’n 10 cm omhoog. Hoewel het grondzeil er erg dun uitziet is het voldoende stevig. Ik gebruik geen extra grondzeil en tot nu toe is het grondzeil onbeschadigd en dus lekvrij. Vanwege het gaas is de MSR Hubba Hubba NX niet echt geschikt als wintertent. De buitentent valt wel voldoende over de binnentent heen, waardoor het niet waait in je tent, maar het blijft natuurlijk gewoon slapen in de buitenlucht.
Buitentent
De buitentent komt in twee kleuren. Groen en grijs. Ik heb gekozen voor de groene variant, ik slaap graag wat donkerder. Het materiaal is dun maar stevig. De buitentent sluit niet helemaal aan op de grond, maar komt iets omhoog aan de onderkant. Dat heeft verder geen consequenties. Bij storm staat de tent als een huis. Wel even de scheerlijnen vastmaken.
Als je op een vlonder kampeert, is het lastig de scheerlijnen aan te spannen. De Hubba Hubba heeft dat niet nodig. Die blijft ook zo wel staan.
Haringen
Bij de tent worden 10 lichtgewicht haringen geleverd. Vier om het grondzeil op de hoeken vast te zetten, twee om de deuren strak te spannen. En 4 haringen om met scheerlijnen de tent aan alle kanten stormvast neer te zetten. Die scheerlijnen aan de voor- en achterkant houden ook de ventilatieluifels open. Vaak gebruik ik de scheerlijnen niet. De haringen zijn lichtgewicht maar zeer stevig. Die hamer je niet zomaar krom, ook omdat ze kort zijn.
Omdat de tent van zichzelf een stevige vorm heeft kun je hem ook gemakkelijk op een vlonder neerzetten. Dan moet je alleen even iets improviseren om de deuren omwijd te spannen, maar verder staat ie gewoon.
Regendicht
Los van alle specificaties: ik heb de tent in weer en wind gebruikt. Geen centje pijn. Stormvast en lekvrij. Heerlijk zo’n coconnetje waar je veilig en droog ligt als het buiten tekeer gaat.
Gewicht
De tent weegt 1720 gram, volgens de fabrikant. Ik heb hem nagewogen, compleet met 10 haringen, en kwam op 1750 gram. In relatie tot de prijs is dat een prima gewicht. Je krijgt er een stevige en degelijke lichtgewicht tent voor.
Pakvolume
De afmetingen van de opbergzak zijn 46 x 15 cm. Dat past prima in een rugzak. Fijn is de manier waarop de tent in de zak past. Je hoeft niet super strak op te rollen om de tent in een net te nauwe zak te moeten steken. Hier zit de opening over de breedte en snoer je de tent in tot een kleiner pakvolume met twee gespen. Dat is natuurlijk vooral handig als je de tent snel wilt inpakken.
Een zak voor de stokken.
Alles gaat hier in.
Extra’s
De MSR Hubba Hubba NX kan worden uitgebreid met een Gear Shed en een footprint. Ik heb geen van beiden uitgeprobeerd. Het voordeel van een footprint zou zijn dat je alleen de buitentent kan opzetten, bovenop je footprint. Of je gebruikt je footprint om je grondzeil van je binnentent te beschermen.
De Gear Shed is een vestibule waarmee je de ruimte van de Hubba Hubba NX kunt vergroten. Je bouwt er als het ware een voorportaaltje aan, waardoor je extra ruimte krijgt voor je spullen. De Gear Shed weegt 940 gram.
Conclusie
Ik ben echt tevreden over mijn lichtgewicht tent. Kwalitatief zit hij goed in elkaar. Ik gebruik hem nu zes jaar en hij is nog helemaal goed. Zelfs het op het oog dunne grondzeil is nog helemaal lekvrij, terwijl ik er nooit een tentonderzeil onder doe. Ik zet hem gewoon overal neer.
Ik vind de maat van de tent ook ideaal. Voor mij alleen is het een paleis. Maar gaan we met zijn tweeën kan dat ook. Ik heb er meteen twee Exped matjes bij gekocht omdat die precies naast elkaar op de vloer passen.
Opzetten is niet moeilijk. Beetje lastig vind ik elke keer om de buitentent goed over de binnentent te spannen. Dat kan namelijk verkeerd om. Dat doen ze met kleurtjes maar als het donker is, is het een beetje gokken. Resultaat is dat de flap van de deur de verkeerde kant open gat ten opzichte van de gaasdeur. Niet handig, maar je komt wel gewoon binnen hoor.
Mijn conclusie is dat het een prima 3-seizoenentent is voor deze prijs. Het kan natuurlijk allemaal lichter, kleiner pakvolume, mooiere luifel, maar daar moet je dan ook voor betalen.
De prijs van de MSR Hubba Hubba NX kan nog wel eens per aanbieder verschillen.
Je kunt deze lichtgewicht tent onder andere kopen bij Bever, Bol.com en Kampeerwereld Hendriks. Het loont de moeite om de prijzen te vergelijken. Soms zijn er kortingen op de tent. Let wel goed op dat je kijkt naar de Hubba Hubba (2x) NX tweepersoonstent.
Wil je meer info over andere keuzes die ik maakte voor mijn eigen basis trekking uitrusting? Kijk dan eens bij dit blog:
♦ Bijgewerkt blog in september 2023. Dit blog bevat affiliate links. Mocht je overwegen om iets aan te schaffen, dan zou het tof zijn om het via de link in dit blog te doen. Ik ontvang dan een klein percentage van je aankoop en het kost jou niets extra's.
dankjewel, ik heb mijn oog al een tijd geleden op deze tent laten vallen maar hem nog steeds niet aangeschaft. Jouw verhaal helpt.
Top! Als je hem gaat bestellen, doe je dat dan via de linken in dit verhaal? Dat zou heel fijn zijn. Dan krijg ik een klein percentage van de aanschafprijs, zonder dat het voor jou duurder wordt.
Hoi wandelvrouw,
Bedankt voor je tip over deze tent. Ik ben dan wel een fietsman (lange afstandsfietser) maar deze tent is ook uitermate geschikt om mee te nemen op fietsvakantie, in één van de fietstassen. Mijne oude tent (NB Coleman 3,9 kg) moest ik nog op de bagagedrager vastbinden. Ga tent deze zomer (27 juni tot en met 30 juli) voor het eerst uitproberen.
Mijn route: 2e deel Donau vanaf Budapest tot Zwarte Zee en via stukje Oekraïne en Moldavië weer terug langs Zwarte Zeekust naar Constanta. Vandaar met trein naar Boekarest en dan fiets ik nog van Boekarest naar Brasov. Vervolgens met trein naar huis.
Als je het leuk vindt vertel ik je nog wel wat mijn ervaringen waren met deze tent.
Nogmaals bedankt voor je artikel.
Veel plezier op je fietsvakantie. Ik ben erg benieuwd hoe de Hubba Hubba NX jou bevalt. Leuk als je dat hier deelt, dat maakt het verhaal nog meer compleet. Daar heeft iedereen die een lichtgewicht tent zoekt iets aan.
Nog even ter aanvulling het volgende:
Bij het opzetten van de tent was het voor mij even onduidelijk of de bovenste 2 stokken aan het geraamte van de tent boven- of onderlangs moesten lopen. In de verschillende instructiefilms wordt dit niet duidelijk gemaakt. Ook niet in handleiding aan de binnenzijde van de opberghoes. Uiteindelijk ben er zelf achter gekomen dat het bovenlangs moet omdat het anders niet lukt om laatste ringetje van de buitentent door het uiteinde van de stok te doen.
Gr Wim
Je voegt geen duidelijkheid toe. Welke moet nu boven de ander?
Dag Wandelvrouw,
Welke maat matjes heb jij gekocht?
Ik heb de tent ook om ermee te gaan fietsen en wil ook graag twee ul synmatjes van Exped kopen, maar wel de goede maat zodat ze er ook in passen!
Groeten Hayo
Goede vraag, dat wil ik ook wel weten
Ik heb 2 dezelfde slaapmatjes van Exped: de Exped SynMat UL M. Op de startpagina van de Wandelvrouw webshop zie je onderaan deze matjes uitgelicht en een verwijzing naar de plek waar je ze met korting kan kopen.
Ha Bregje, vandaag deze tent gekocht voor mijn aanstaande reis naar Patagonie met Paul, die in Santiago nu een minor doet. Via jouw review kwam ik langs meer reviews en was de keus snel gemaakt. Dank! Ik hoop dat de tent goed zal voldoen.
Wat super dat je met Paul door Patagonië gaat reizen. Ik sta volledig achter de Hubba Hubba NX. Een uitstekende backpack tent. Daar zal je geen spijt van krijgen.
Heel veel plezier op je reis. Groetjes aan Paul.
Graag nieuwsbrief
Marianne, je kunt je opgeven voor de nieuwsbrief via de website. Op de homepagina vind je een invulblok.
Hoi wandelvrouw,
Leuke review en na het lezen van zowel deze als andere reviews heb ik meteen een Hubba Hubba aangekocht. Hij is besteld en hopelijk wordt ie spoedig geleverd zodat ik hem komend weekend meteen kan gebruiken tijdens mijn vierdaagse wandeltocht “entre Lesse et Lomme”.
Ik had voorheen een 2-persoons tent van bij Decathlon; Quickhiker 2 welke ik anderhalf jaar heb gekocht aan €90,- maar na slechts een aantal keren te hebben opgezet zijn de aluminium tentstokken reeds stuk.
Aangezien de tent niet langer in het gamma zit zijn er dus ook geen reserveonderdelen beschikbaar.
Jammer maar helaas en zomaar eventjes negentig euro weggegooid.
Dus wou ik gaan voor een kwalitatief goede tent waaraan ik nog jaren plezier kan beleven tijdens mijn trektochten; een MSR Hubba Hubba NX 2 personen.
Ik ga steeds alleen op pad maar heb graag wat extra ruimte vandaar mijn keuze voor een 2 persoonstent.
Veel plezier met je nieuwe Hubba Hubba. Dat je er mooie avonturen mee mag beleven. Aan het tentje zal het niet liggen. :-)
Hoi Bregje,
Dank je wel voor de review :) altijd fijner om te lezen dan alleen de specificaties.
Ik heb nog een vraagje, want zoals je aangeeft is het vanwege de vele mesh van de binnentent dat hij redelijk open is.
Fijn voor warmere temp, maar heb je ervaring bij welke koudere temp dit nog prettig is, of niet meer?
Soms zit je natuurlijk met rond vriespunt snachts en mijn vraag is of het dan wel goed isoleert, of moet je het dan echt doen van je slaapzak?
Heb je hier ervaring mee met lagere temperaturen, en of het dan nog steeds comfi is zonder dat je als een eskimo gekleed moet zijn? :)
Groetjes, Froukje
Hoi Froukje,
Ik kwalificeer de tent als een drie seizoenen tent: herfst, zomer, lente. Maar natuurlijk heb ik er ook wel eens een koude nacht in doorgebracht. Maar met een goede -20 slaapzak. Het blijft een tent en de kou kan via de onderkant de tent inwaaien. Het mesh geeft dan geen enkele bescherming. Je moet het dan inderdaad hebben van je slaapzak.
Hee,
Leuk blog! Hier nog een wandelaar met een Hubba Hubba. Fijne tent, maar ik ben hem toch weggedaan want na 3 jaar is ook bij mij het doek gaan ontbinden waardoor de hele tent plakkerig wordt en niet meer waterdicht is. Reactie van MSR: 3 jaar garantie, je kan een nieuw doek kopen… Pas hier dus voor op!
Hoi Bert, ik schrik een beetje van je bericht. Mijn Hubba Hubba is nu 4 jaar oud en in perfecte staat. Heb jij hem misschien iets te vaak nat ingepakt? Ik zorg er steeds voor als hij voor langere tijd de kast in gaat dat hij helemaal schoon en droog is.
Toevallig had ik een hetzelfde tent als jij die ik geleend had van een vriendin en het regende behoorlijk toen ik wilde vertrekken en het is min gelukt om de binnen tent droog in te pakken en de buitentent nat in te pakken.
Hoe zal je afvragen?
Gewoon makkelijk zorg dat je eerst je buiten tent op zet, wel met haring in de lussen en touw vast maken om te voorkomen dat het weg waait.
De stokken alvast in elkaar zetten, de buitentent vast maken (vooral de korte kant) aan de uiteinde van de stokken en de aangewezen lussen.
Dan trek je de touwen aan zodat de buitentent staat. Enige wat je mis dat de uiteinde van de lange stokken nog niet vast aan de binnenrent om te voorkomen dat die niet verschuift. Maar als de buitentent staat, dan kan je beginnen met binnenrent op te zetten, door buitentent rits te openen om naar binnen te gaan.
Dan vouw je binnenrent open en zorg dat je de uiteinde van de stokken vastzet aan de binnenrent en dan kan je opbouwen en ook haringen indoen.
Hopelijk is het overzichtelijk beschreven en te volgen. En anders gewoon uitproberen.
Succes, want het is mogelijk.
Groet
Hoi,
Ik heb deze inmiddels ook aangeschaft (een tweedekansje voor 300 euro, leuk me super value for money!). Ik hoop er jaren plezier van te hebben op bikepacking avonturen.
Na het kijken van wat reviews (dus zonder daadwerkelijke ervaring..!!) heb ik twee tips:
1. De dwarsligger poten moeten bóvenlangs de poten van het frame, Ik zie ze opde foto onderlangs gaan. Zo moet het volgens MSR zelf en dit schijnt belangrijk te zijn voor stevigheid.
2. Je kan deze trent “droog” opzetten door eerst de buitentent aan de stokken vast te zetten, dan het grondzeil als je dat gebruikt en als laatste de binnentent.
Groet,
Reinout
Hoi Bregje,
Interessante en complete beschrijving van de Hubba
Een koepeltent waar o.h.a. lovend over wordt geschreven. Jij bent niet over één nacht ijs gegaan!
Goed dat je die super lw MSR niet hebt gekocht. Die is zó laag….
Over het eerst opzetten van een buitentent wil ik nog wel iets aanvullen. Dat kan bij een Hilleberg Anaris en een Esvo Sleedoorn heel gemakkelijk. Maar de Hilleberg is 700 euro en de Esvo 2500 gram; voor een wandelaar eigenlijk niet geschikt. Ik ga met de fiets en koos dus voor de Esvo.
Fijne wandelingen toegewenst!
Van de week dit tentje gekocht en omdat het op het moment regent dat het …. dacht ik wel… hoe zet je dit dan op als je de buitentent niet eerst op kan zetten. Door jouw review zie ik dat het dus blijkbaar wel kan,
YouTube is my best friend en op zoek en gevonden https://www.youtube.com/watch?v=_LKEl-xgdeo .. (9,58)
Hmmm het lijkt of ik dan dus toch en footprint nodig heb, terwijl ik net de tip had gekregen dit met zo’n ding dat je tegen de vorst gebruikt op je autoraam en dat scheelt natuurlijk weer financieel …
Maar na wat knutselen, stokken erin (behalve de “deurstok”,) dan binnentent eronder en jawel…. ik krijg hem met een beetje puzzelen (het is tenslotte de eerste keer) prima opgezet met de buitentent eerst, jahoe!!
Nou, kom maar op kampeerseizoen, ik ben er klaar voor!
Dank je wel voor al je tips!