Het is lente. Ik haal mijn winterjassen van de overvolle kapstok om ze op te ruimen. Als ik mijn groene donsjas (de Fjällräven Expedition Pack Down Anorak) in mijn handen heb, weet ik het meteen; die gaat absoluut niet de berging in. Dit is de jas die ik ‘s avonds snel aanschiet om naar de tennis te fietsen als het koud is, en ik eigenlijk liever lekker binnen blijf. Dit is de jas die ik aantrek om heerlijk warm onder de overkapping in de tuin te zitten. Dit is de jas waar ik me comfortabel in voel en die ik deze winter het liefst aanhad als het écht koud was en ik ging wandelen. Dit is een fijne  jas die gewoon aan de kapstok moet blijven hangen, zodat ik hem kan pakken als ik hem nodig heb.

Expedition Pack Down Anorak, een echte winterjas

Ik kan geen afscheid nemen van de jas voor de zomerperiode, omdat hij zo lekker is voor de koude avonden. Maar eigenlijk is deze jas er voor echte winteractiviteiten. Voor als het écht koud is. Ik droeg hem in Oostenrijk vaak met eronder een lamswollen Fjällräven vest (snow cardigan), een perfecte combinatie. Super leuk met de 1960 Logo Hat erbij.

Fjällräven snow cardigan en 1960 logo hat
Met de blauwe lamswollen snow cardigan en 1960 Logo Hat

In Nederland hadden we deze winter ook koude wandeldagen, dan is de jas perfect. Maar wordt het iets warmer dan is de Fjällräven Expedition Down Pack al snel te warm als je flink aan het bewegen bent. Zijrits open, tot bijna onder de arm, het helpt niet genoeg. De jas is warm.

De jas is gemaakt van 100% polyamide en gevuld met één laag ethisch geproduceerd dons in de doorgestikte kanalen. Op de schouders en ellebogen zit synthetische vulling voor extra isolatie en voor extra bescherming tegen druk en vocht. Dat is goed bedacht, ik kan dus rustig mijn rugzak dragen zonder dat ik bang hoef te zijn dat de jas beschadigt of dat ik inboet aan warmte.

Expedition Pack Down Anorak van Fjällräven en 1960 Logo Hat

Expedition Pack Down Anorak van Fjällräven en 1960 Logo Hat

Knuffeljas

Het anorak-model en de donzen vulling maakt dat ik het een echte knuffeljas vind. Je trekt hem over je hoofd aan en hij zit ruim en ‘cosy’. De jas heeft twee steekzakken die de hele ruimte onder de buidel beslaan. Je handen kunnen elkaar dus raken. Wat geniaal is, is dat er twee insteekvlakken zijn waar je spulletje in opgeborgen kunnen worden zodat ze niet door de hele zak zwerven. Mijn smartphone past daar bijvoorbeeld heel goed in. Dat maakt ook dat die niet bungelt in de zak, waardoor je er last van hebt tijdens het bewegen en het er ook bulky uit gaat zien.

De jas heeft, zoals alle anoraks, wel een vierkant model. Dat kleedt natuurlijk niet super af. Mij maakt dat niets uit, ik vind het wel prettig dat ik ruimte heb in de jas.

Het is ook een knuffeljas omdat de rits lekker hoog opgetrokken kan worden, waardoor je je lekker kan verstoppen in de hoge kraag. Heerlijk warm; geen sjaal nodig.. Met de rits naar beneden stoort de kraag niet.

De capuchon kan ook op, dan ben je helemaal beschermt tegen alle sneeuwstormen. De capuchon kan aangepast worden doormiddel van een trekkoord aan de achterkant van de muts en aan de voorzijde zitten twee trekkoorden die niet alleen de capuchon kunnen straktrekken, maar ook een leuk kleuraccent geven.

Expedition Pack Down Anorak van Fjällräven en 1960 Logo Hat
De gele trekkoorden bij de capuchon geven een leuk kleuraccent.

Expedition Pack Down Anorak van Fjällräven en 1960 Logo Hat

Maatvoering

Ik heb de jas in maat L. Ik ben ook een L, maar toch moet ik melden dat deze jas behoorlijk aan de ruime kant valt. Dat vind ik trouwens vaak van de kledingmaten van Fjällräven; het zit allemaal wat ruimer dan wat ik gewoon ben qua maatvoering. Ik had deze jas gemakkelijk in een M kunnen hebben, dan was hij nog ruim genoeg geweest.

Kleur

Ik moet bekennen; ik viel als een blok voor deze groene kleur. Prachtig! De jas is ook te koop in vier andere kleuren.

Opvouwbare donsjas

De jas kan opgevouwen worden in zijn eigen zak. Je keert de buidel om en propt de jas er in. Dat maakt meenemen in de rugzak erg gemakkelijk. Het is niet een mini pakvolume, maar handzaam genoeg om een plekje voor te vinden. De jas weegt bijna 600 gram in maat L, en dat is lichtgewicht als je ziet wat voor warmte je er voor terug krijgt.

Expedition Pack Down Anorak van Fjällräven en opvouwen in buidelzak
Opvouwen in de buidelzak.

Kortom,

Dit is een jas die ik niet wil missen, ook niet in de zomer. Het blijft fijn om hem op kille avonden aan te trekken als je ’s avonds buiten zit of aan het kamperen bent. Ik heb ook gemerkt dat de ingepakte jas een uitstekend kussen is. Wil je er in bewegen, dan is het een perfecte jas als het lekker koud is. De jas isoleert enorm. En als je dan toch nog een extra laagje wilt, er zit ruimte genoeg onder.

Waar te koop?

Alle actuele Fjällräven artikelen vind je terug in de Fjallraven Online Store of in de Fjallraven Flagship store in Amsterdam.

De Expedition Pack Down Anorak van Fjällräven is ook o.a. te koop bij Bever

Daar verkopen ze ook de lamswollen Snow Cardigan is 3 kleuren en de legendarische 1960 Logo Hat van Fjällräven.

Ik zag dat de 1960 Logo Hat met fikse korting verkrijgbaar is via Bol.com. Dat is wel fijn, want het is een dure muts.

flavicon wandelvrouw

Tijdens het wandelweekend in Venlo droeg ik de Fjällräven Anorak voor het eerst. Ik maakte dat weekend veel foto’s, warvan een aantal te zien zijn in de volgende blogs:

Verantwoording: Ik kreeg kleding van Fjällräven gratis toegestuurd. Er werd geen wederdienst gevraagd en het is mijn initiatief om een review over de Expedition Pack Down Anorak te schrijven. Zoals altijd kan je van mij een eerlijk en oprecht verhaal verwachten.