Links of rechts lopen op het fietspad?
Wandelaars wandelen nu zowel links als rechts op het fietspad. Dat is chaotisch en leidt soms tot gevaarlijke ofwel onverkwikkelijke situaties. Mensen kunnen zich hier heel erg boos over maken. Ieder denkt het gelijk aan zijn kant te hebben. En eigenlijk is dat ook zo, want het is niet bij wet geregeld aan welke kant van het fietspad wandelaars moeten lopen. Dat is jammer, want zou iedereen rechts lopen, dan is het probleem opgelost. (Natuurlijk uitzonderlijke situaties daargelaten.)
Harmen Brandse heeft zich het zich aangetrokken dat niet in het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens is opgenomen aan welke kant van het fietspad wandelaars moeten wandelen en hij heeft actie ondernomen. Hij schreef een brief naar de minister met de vraag of dit gewijzigd kan worden. Hij pleit voor rechts lopen en geeft daar meerdere goede argumenten voor. Ik ben het helemaal met hem eens. Hieronder vind je zijn verhaal. Wat vind jij ? Laat je reactie achter, onder aan dit artikel. Instemmen helpt om die wettelijke regeling te verwezenlijken.
Harmen Brandse schrijft speciaal voor wandelvrouw.nl:
Er is regelmatig discussie over het links dan wel rechts lopen van voetgangers. Daarbij wordt vaak verwezen naar het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens (RVV1990) met de wijzigingen van 1996. Maar dat RVV heeft een groot gemis: het geeft géén heldere richtlijn voor het gedrag van voetgangers op met name fietspaden.
In de dagelijkse verkeerspraktijk leidt dat tot vervelende situaties. Vervelend en onnodig. Een kleine wetswijziging zou dit kunnen oplossen.
Ondergetekende zou graag zien dat in het RVV de volgende wijziging wordt ingevoerd:
Hoofdstuk II. § 1. Artikel 4
- 2 Zij (bedoeld zijn: voetgangers) gebruiken het fietspad of het fiets/bromfietspad indien trottoir en voetpad ontbreken.
Te vervangen door:
- 2 Zij gebruiken de uiterste rechterzijde van het fietspad of het fiets/bromfietspad indien trottoir en voetpad ontbreken. Indien de verkeersomstandigheden daartoe aanleiding geven is het voetgangers toegestaan de uiterste linkerzijde te gebruiken.
Daar heb ik de volgende argumenten voor:
Links lopen uit de wet
De oorspronkelijke regeling uit 1990, waarbij voetgangers gestimuleerd werden links te lopen, werd met de wijzigingen in 1996 gelukkig ingetrokken. Het was ook niet erg fraai dat die regelgeving voetgangers uitnodigde om tegenliggers in de weg te gaan lopen.
De wetgever vond in 1996 dat de voetganger zelf het beste kan bepalen wanneer hij links of rechts wil gaan lopen. Dat was niet echt goed doordacht: het verkeer vraagt om duidelijke regels, dat kun je beter niet overlaten aan de willekeur van verkeersdeelnemers.
Het is nu volkomen willekeurig: de één loopt links, de ander rechts, sommige groepjes links én rechts; voetgangers die een kinderwagen of rolstoel duwen lopen regelmatig aan de linkerkant. Joggers komen je op je eigen weghelft tegemoet rennen. Als fietser, maar ook als gewoon rechts lopende voetganger, moet je vaak maar zien hoe je ertussendoor laveert.
Gevaarlijke situaties
Een fietser die hem op “zijn” weghelft tegemoet lopende voetgangers moet ontwijken terwijl er op de andere weghelft fietsers tegemoet komen zit in een ronduit gevaarlijke situatie. De links lopende voetganger is zich meestal van geen gevaar bewust, stapt dus niet de berm in en als de fietser naar zijn smaak onvoldoende ruim om hem heen fietst ontstaan regelmatig verbale, soms fysieke conflictsituaties.
Onnodig, want als ook voetgangers gewoon rechts houden is er niets aan de hand. Achteropkomende fietsers moeten dan hun snelheid aanpassen, wat in het verkeer heel normaal is. Bij goed zicht gaat dat dan ook altijd goed. En is het zicht niet goed, dan is er sprake van een “aanleiding in de verkeersomstandigheden” en mag de voetganger een andere keuze maken.
Misvatting
Omdat in het RVV alles aan de individuele voetganger wordt overgelaten, gedragen spooklopers zich vaak alsof zij alle recht van de wereld hebben om tegemoetkomende fietsers in de weg te lopen, want ze denken dat links (blijven) lopen wettelijk is toegestaan!
Dat is een misvatting. We kennen namelijk niet alleen het RVV, maar ook de Wegenverkeerswet (WVW) en in art. 5 WVW staat: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Als linksloper hinder je fietsers op wiens weghelft je loopt: die kunnen niet ongehinderd hun weg vervolgen, maar moeten uitwijken om een botsing te voorkomen.
Linkslopen mag alleen als de linksloper hinder voorkomt, door bij tegemoetkomend verkeer tijdig de weg vrij te maken (bijvoorbeeld door in de berm te stappen).
Soms gebeurt dat in de praktijk ook, maar meestal niet. En “de weg even vrijmaken” is ook knap lastig voor linkslopende voetgangers die een kinderwagen, rolstoel of fiets aan de hand voortduwen.
Willekeur is vragen om moeilijkheden
Hoe goed de bedoeling van wetgever ook geweest mag zijn, willekeur in het verkeer is vragen om moeilijkheden. Die zijn dan ook aan de orde van de dag. Omdat fietsers gewoonlijk goed inspelen op afwijkende verkeerssituaties gebeuren er maar zelden ernstige ongelukken, maar het is wel een bron van ergernis, hinder en soms gevaar. Zou het niet beter zijn dit uit de wereld te helpen? Ik denk van wel, ik hoop u ook.
Veel spooklopers blijken zich helemaal niet te realiseren dat ze tegemoetkomende verkeersdeelnemers in de weg lopen. Waag het niet er wat van te zeggen, want dan vraag je om problemen. Hen vragen rechts te gaan lopen wordt opgevat alsof je hén in gevaar wilt brengen, want dan zien ze het verkeer niet aankomen!
Dat lijkt onzin, want aan welke kant van de weg je ook loopt, je ziet de ene helft van het verkeer wel aankomen en de andere helft niet. Maar er wordt eigenlijk bedoeld dat de linkslopende voetganger bescherming zoekt tegen achteropkomend verkeer.
Van achter aangereden worden
Linkslopende voetgangers blijken voornamelijk bang te zijn dat ze als ze gewoon rechts zouden lopen, ook bij goed zicht, van achteren worden aangereden.
Dit is een ingebeelde angst. ’s Avonds in het donker, ja, dan loop je dat risico. En in nog wat uitzonderlijke verkeersomstandigheden als bv. dichte mist, obstakels op het wegdek, wegwerkzaamheden en bedenk nog maar wat. Maar bij goed zicht worden voetgangers in de praktijk niet door achteropkomende fietsers aangereden. Geen enkele reden daar bang voor te zijn, want het gebeurt gewoon niet.
Zoals het spreekwoord zegt: “de mens lijdt dikwijls het meest aan het lijden dat hij vreest maar dat nooit op komt dagen”.
Afwijkend verkeersgedrag
Linkslopers vertonen en veroorzaken afwijkend verkeersgedrag en dat op zich is al onwenselijk; het zou goed zijn dergelijke afwijkingen te beperken tot omstandigheden die er aanleiding voor geven.
De bepaling “als de verkeersomstandigheden daartoe aanleiding geven” erkent dat er omstandigheden zijn waarin links lopen de voorkeur kan krijgen, maar maakt ook duidelijk dat als de verkeersomstandigheden er géén aanleiding toe geven, je niet links gaat lopen. Ofwel: is de situatie normaal, dan doe je normaal. En normaal op Nederlandse wegen is: je houdt rechts. Dat krijgt iedereen met de paplepel ingegeven, daar kan nauwelijks misverstand over zijn.
De meeste voetgangers doen dat ook zonder richtlijn al; ik schat het aantal linkslopers op hooguit veertig procent. Maar deze aanzienlijke minderheid gedraagt zich, vaak zonder het zich te realiseren, hinderlijk en soms ronduit gevaarlijk.
En strijdig met art. 5 WVW. Boetes uitdelen zou misschien wel een aardige bron van inkomsten kunnen worden, maar zouden we dat wel moeten willen? De wetgeving zou lijkt mij meer gericht moeten zijn op bevorderen van gewenst gedrag dan op bestraffen van ongewenst gedrag.
In het verkeer moet je erop (kunnen) vertrouwen dat andere verkeersdeelnemers hun uiterste best zullen doen om aanrijdingen te voorkomen en in de praktijk werkt dat ook zo. Wat linkslopers zich ook in het hoofd hebben gehaald, er worden bij goed zicht geen voetgangers van achteren door fietsers aangereden. Voetgangers die hier ook onder normale verkeersomstandigheden bang voor zijn hebben een probleem tussen de oren dat wellicht met professionele hulp is aan te pakken, maar geen reden mag zijn om anderen maar een beetje in de weg te gaan lopen.
Het zou dan ook erg prettig zijn als iedereen die van goede wil is zijn gedrag door een heldere wettekst kan laten leiden, in plaats van willekeur in stand te houden en elkaar voor rotte vis te blijven uitschelden.
Uitzonderingen
Tenslotte nog een opmerking over welke verkeersomstandigheden “aanleiding geven” voor afwijkend verkeersgedrag. Hierbij sluit ik aan bij de oude opvatting van wetgever dat de voetganger grote vrijheid mag hebben daarin een eigen afweging te maken. Maatgevend is dat het de verkeersomstandigheden zijn die de aanleiding moeten geven tot afwijkend gedrag en het dus niet langer aan de totale willekeur van de voetganger wordt overgelaten.
Ook andere verkeersdeelnemers zullen bij de als voorbeeld genoemde omstandigheden de keuze om links te lopen begrijpen en er zo goed mogelijk op inspelen. Maar dat zijn dus uitzonderingssituaties. Onder normale omstandigheden is linkslopen voor andere verkeersdeelnemers niet logisch te verklaren, hinderlijk en soms ronduit gevaarlijk.
Wat vind u?
De verkeersregels zouden het onder normale omstandigheden links lopen op fietspaden eenduidig moeten ontmoedigen. De voorgestelde aanpassing van het RVV lost dit op. Mag ik u vragen hier eens over na te denken en hopelijk ermee in te stemmen?
Met vriendelijke groet,
Harmen Brandse,
Volledig mee eens! Ik loop nu altijd rechts
Linkslopen betekent: minder schrikreacties van (e-)fietsers die je in volle vaart inhalen. Meer overzicht van verkeer op fietspad. Veel hardlopers hebben oortjes in en horen achterop komend verkeer niet. Dus voor mij hoop ik dat linkslopen standaard wordt!
Gr.Cock
Links lopen moet standaard worden, dan kan je het tegemoetkomend snelverkeer in de gaten houden. Als je rechts loopt dat is het risico groter dat je aangereden wordt omdat je niet kan anticiperen.
Absoluut oneens! Links lopen is veel veiliger voor de voetganger. Het argument dat je tegemoetkomend verkeer zou hinderen slaat nergens op. De voetganger heeft altijd een lagere snelheid en “hindert” dus altijd, óók als hij rechts loopt, echter het zicht op de fietsers is bij links lopende voetganger veel beter en dus veel veiliger. Voor een fietser maakt het, door de lage snelheid van de voetganger, niets uit in welke richting de voetganger zich verplaatst. De fietser moet dus op de voetganger anticiperen en zo nodig snelheid verminderen als er tegemoetkomend (fiets-)verkeer aan komt
Ik wandel heel veel. Ik loop waar geen trottoirs zijn altijd links van de weg. Ik wil zien wat er aankomt.
Rechts lopen graag als standaard. Als fietser op gecombineerde fietspaden zie je waarom. En als iedereen dat doet, is er ook minder gevaar van achteropkomend verkeer, want die fietsers kunnen dan inhouden.
Helemaal met deze opmerking eens ,lings lopen zie je het gevaar en kun je tijdig reageren
Laten we eerst energie en geld steken in de aanleg van aparte wandelpaden voor we een niet te handhaven wet gaan veranderen. Op het moment dat wandelaars hun eigen herkenbare ruimte hebben neemt het risico op gevaarlijke situaties af en zijn irritaties tussen fietsers en wandelaars verleden tijd. Fietsers krijgen steeds meer ruimte in het buitengebied met (snel)fietspaden, vaak gaat dat ten koste van ruimte voor (onverhard) wandelen. Als we als fietsers en wandelaars als keiharde eis stellen dat er bij wijziging van een wegprofiel altijd ook een wandelpad komt zijn we beiden beter af. En de meeste wandelaars vragen nauwelijks ruimte. Een (onverharde) strook in de berm of vlak langs de akkerranden is in veel situaties al voldoende. Daar waar dat niet mogelijk is kan er op het wegdek een smal strookje worden afgelijnd. Het wordt tijd dat we anders gaan denken in Nederland over de inrichting van onze infrastructuur en niet gaan neuzelenover een wetsverandering die niet zal leiden tot gedragsverandering.
Goede dag,
Ik wandel veel en lange afstanden, of alleen of in een groep.
Volgens mij is de verkeersregel – loop aan de veiligste kant van een bepaalde weg.
Ik loop altijd links. Zo kan ik aan de kant gaan voor fietsers van voor en weet ik waar ik aantoe ben.
Jongelui in groepen of enkelingen op hun telefoon kijken niet waar ze fietsen en botsen zomaar tegen wandelaars aan de rechterkant
Mijn vriendin is hard getroffen terwijl zij rechts hardliep door een appende meid.
Voor mij blijft het links waar ik overzicht heb en aan de kant kan voor alles van voor.
op de afsluitdijk zijn we rechts gaan lopen .de wielrenners denken dat het een racebaan is en alleen op het fietspad.zijn
Ik loop altijd links omdat ik dan het verkeer aan zie komen en tijdig opzij kan gaan (de berm in).
Vooral het argument dat als je links loopt en er zowel een fietser achter als voor aan komt die elkaar naast de loper niet kunnen passeren, de loper de tegemoetkomende fietser in de problemen brengt omdat die af moet remmen vind ik vreemd. Als je rechts loopt zit je in zo,n situatie de achteropkomende fietser in de weg. Lood om oud ijzer dus, behalve dat je als loper maar moet hopen dat degenen die je achterop fietsen een beetje op letten.
Gezien het aantal keren dat ik echt geen of minimaal ruimte krijg van passanten vrees ik het ergste.
als een voetganger rechts loop zie je deze al van ver lopen als fietser, als de voetganger links loop en deze pak een bocht zie je deze nooit en zeker voor brommers die met 45 km de bocht om gaan en dan ineens een voetganger tegen komen omdat je deze nog niet voor de bocht zag probeer die dan nog maar eens te ontwijken. Ik spreek uit ervaring heb al 2 hardlopers op mijn brommer gehad omdat ze tegen het verkeer in liepen in een bocht die ik dus niet zag (als deze dus met het verkeer mee liepen dan zie ik ehm al voor de bocht en kan ik mij daar op aanpassen)
Ik loop zelf met een blindengeleidehond en links lopen op het fietspad of wegen zonder voetpad is de meest veilige manier voor zowel mij als mijn hond. De hond loopt links van mij en bijna alle honden hebben een linkse voorkeur-zijde. Wat inhout dat zij de linkerkant van stoep/straat/weg/berm gebruiken als richtpunt om langs te lopen. OP deze wijze hou ik mijn hond ook weg bij langsscherende fietsers en brommers, die hem nog later zijn dan dat ze mij zien omdat ze lager zijn.
Ook hoor ik fietsers en brommers beter aankomen als ze vanaf voorzijde aankomen. Mijn oren zijn, net als bij de meeste mensen, naar voren gericht. Een beetje vergelijkbaar met functionerende ogen, die zien wel wat er van voor hen komt en niet wat van achter.
Als ‘zwakkere’ partij op de weg kun en wil je niet uitgaan van de oppassendheid van de snellere en sterkere medeweggebruiker (fiets / brommer) ook omdat zij al pratend of bellend heel vaak niet opletten.
En ja, het is lastig wanneer je als fietser moet remeen omdat er een voetganger loopt en tegelijkertijd een tegenligger aankomt. Maar dat blijft hetzelfd als de voetganger voor je loopt en je daar omheen wilt en er komt een tegenligger aan. Ook dan moet je even wachten. Bij wet wacht degene aan wiens zijde het obstakel zich bevind.
Ik hoop u zo ook een andere kant van het verhaal te hebben gegeven.
Ik ben het roerend met je eens Harmen. Ik loop ook altijd rechts. Veel overzichtelijker en als ik het niet doe word ik knettergek van al die gevaarlijke situaties met tegemoetkomend auto-/fietsverkeer. Ook voor auto’s is het lastig als spookverkeer tegemoet komt en er komt een tegenligger aan, want waar ga je dan stilstaan? Midden op de weg? 1 km van te voren? Zodat de spookwandelaar door kan lopen (want idd in de berm gaan gebeurd 9 van de 10x niet)? Of honderden meters voor de spookwandelaar die alsmaar dichterbij komt. En dat gaat snel als je in een auto zit ookal rij je stapvoets of je staat stil …. de afstand is zo overbrugd. Van achteren aangereden worden is nooit een angst geweest, zorg gewoon voor goede verlichting (voor- als achterzijde) en reflecterende kleding dan zien ze je altijd.
Mijn voorkeur gaat uit naar links lopen. Dan heb ik meer overzicht.
Wat een naar eenzijdig ongefundeerd geschreven stuk.
Ik loop links en stap opzij als er iemand aan komt, van mij heeft niemand last. Als kwetsbare wandelaar vertrouw ik liever op mijn eigen oplettendheid dan die van een ander met zwaarder geschut.
mee eens
De schrijver van het stuk is geboren in de gsm-loos tijdperk. En leeft daar volgens mij ook nog steeds in.
Fietsers die op hun mobiel zitten te frutselen zijn een gevaar voor de wandelaar. Ze rijden zo tegen je aan.
Ik loop en hardloop ook links. Zo zie ik wat er aan komt, en blijf veilig.
Ik loop altijd links omdat ik dan het verkeer aan zie komen en tijdig opzij kan gaan (de berm in).
Vooral het argument dat als je links loopt en er zowel een fietser achter als voor aan komt die elkaar naast de loper niet kunnen passeren, de loper de tegemoetkomende fietser in de problemen brengt omdat die af moet remmen vind ik vreemd. Als je rechts loopt zit je in zo,n situatie de achteropkomende fietser in de weg. Lood om oud ijzer dus, behalve dat je als loper maar moet hopen dat degenen die je achterop fietsen een beetje op letten.
Ik krijg vaak niet voldoende ruimte en wil daarom gevaar op tijd zien
Ik vind het raar dat iemand een dergelijk verzoek indiend zonder éérst gedegen onderzoek te doen naar wat de wandelaars hiervan vinden. Erg eenzijdig dus.
Van mij mag altijd links lopen verplicht worden.
Ik heb niet alles van jou betoog gelezen, want het is teveel.
Als wandelaar en ervaren fietser heb ik veel meer zicht en kan beter anticiperen als de wandelaars mij tegemoet komen. Wandelaars schrikken dan ook minder.
Ik loop ook altijd rechts..omdat dat voor mij natuurlijker aanvoelt..ik begrijp jou argumenten dus vanuit gevoel..
Volledig mee eens.
Het gestelde dat wandelaars niet van achter aangereden worden is wat mij betreft niet juist. Een paar jaar geleden kreeg ik een voorwiel tussen de benen.
Wat mij betreft links lopen als standaard, dan ben je ook af van “als de verkeersomstandigheden het nodig maken.
De schrijver Harmen Brandse heeft 100% gelijk, de situaties die hij schetst zijn ons veelvuldig overkomen en leiden regelmatig tot opwinding bij de betrokken verkeersdeelnemers. Een duidelijke en snelle bindende afspraak is daarom ronduit wenselijk. Rechts lopend zie je prima het tegemoetkomende verkeer, dus het argument om daarom links te lopen is een verkeerd argument.. De achteropkomende fietsers kunnen, bij het zien van tegenliggers, op tijd inhouden zoals ze dat ook kennen van het autoverkeer. Voor iedereen een bekende en veilige reflex. Succes voor rechts lopen!
In het verkeer gaat het vaak nét goed omdat je met twee partijen te maken hebt. Als er één niet goed oplet dan kan de ander een ongewenste situatie vaak nog voorkomen. Als een wandelaar rechts loopt is hij volledig afhankelijk van de oplettendheid van het achteropkomend verkeer..
Een fietser hoor je vaak niet aankomen, al zeker niet met oordopjes in of telefonerend. Ook als de voetganger nét even naar links stapt op het moment dat deze wordt ingehaald door een fietser dan gaat het fout.
Ik vertrouw liever op mijn eigen zintuigen (ogen en oren) dan dat ik achteraf een ander als schuldige moet aanwijzen.
Links lopend zié ik het tegemoetkomend verkeer en ziet de fietser of ik hem heb opgemerkt. Ik kan dan ook zonodig even de berm in stappen.
Met dat rechts lopen ben ik t helemaal mee oneens, want veel te gevaarlijk voor de wandelaar, die juist beschermd zou moeten worden tegen (snelle) fietsers, racefietsen, en zeker de onverantwoord hard rijdende e-bikers! De wandelaar is de ‘zachte’ partij, de fietser dient hier ALTIJD rekening mee te houden. Zo zit de verkeerswet in elkaar.
Het is wel erg simpel om te stellen dat achteropkomend fietsverkeer nietnooit ongelukken veroorzaakt. Mij is geen onderzoek bekend. Dus met zo’n argument kun je alles goed praten.
Helaas, voetgangers en fietsers (ook e-bikes zonder kentekenplaat) staan op gelijke hoogte volgens de wegenverkeerswet. Fietsers hoeven dus niet in het bijzonder rekening te houden met voetgangers. Als de voetganger een ongeluk met een fietser veroorzaakt, dan kan de voetganger daar in principe voor bestraft worden (volgens het genoemde artikel 5).
Mocht de rechtslopende voetganger toch aangereden worden, dan is de fietser uiteraard wel schuldig.
Reactie op ‘Spooklopers’.
Ik ben een links loper, in jullie ogen dus een spookloper!
Ik loop bewust links om het verkeer te zien aankomen…wat jullie noemen ‘angst tussen mijn oren’…ik zie graag wat het verkeer doet.
Als ik rechts loop; een achter opkomende fietser of auto moet ook uitwijken en anticiperen…net als tegemoetkomend verkeer als ik links loop.
Ik heb graag de controle.
Mijn partner is van achteren aangereden op een fietspad bij rechts lopen. Wij lopen nu links.
Eindelijk, ik denk er niet alleen zo over. Ik loop links als ik slecht zichtbaar ben (donker/mist/regen)
Als er een tegenligger aankomt stap ik aan de kant
Verder loop ik altijd rechts van het fietspad, zo te minder rijstromen op zo’n smal stukje weg zo te veiliger.
Rechts lopen is voor .ij als renner in de duinen ook logisch samen met de mouten bikers die ik volop tegen kom
Links! Mijn hond loopt links, veel veiliger voor ons. Je schrikt je rot als je rechts loopt en er komt opeens een elektrische( dus stille) fiets langs zoeven.
Ik loop liever links. Zowel op de weg als op een fietspad. Het verschil in snelheid tussen een wandelaar en een fietser is groot. Het maakt voor de fietser niet veel uit of hij/zij een wandelaar tegemoet fietst of achterop. In beide gevallen moet de fietser ruim vooraf afremmen als “eromheen” niet direct lukt. Als wandelaar zie ik liever ruim van te voren dat er een fiets aankomt. Als het nodig is, en dat komt wel voor, dan spring ik in de berm. Als wandelaar heb je geen achteruitkijkspiegel. Dus ….links aanhouden.
Ik ben voor links lopen! Je ziet het tegemoet komend verkeer. Kunt daar direct op anticiperen. Denk bv aan een groep wielrenners. Moet er niet aan denken dat zij als groep moeten remmen voor wandelaars.
En als gebruiker van een openbare weg zul je samen de verantwoording moeten dragen om elkaar zo weinig mogelijk te hinderen.
Rechts lopen geeft een onveilig gevoel voor lopers. Zij zien andere weg gebruikers niet aankomen. En ervan uitgaande dat rechts aankomend verkeer eerder afremmen, uitwijken dan links aankomend verkeer?
Ben wel direct voor advies/ een eenduidige verkeersregel mbt wandelaars.
De kreet was altijd: links lopen veilig lopen.
Voor maakt het niets uit of het links of rechts lopen wordt, als het maar eenduidigs wordt
geweldig als daar eindelijk duidelijkheid komt!
Ik ben er niet mee eens. Wij lopen als wandelgroep altijd links van de rijbaan dan wel fietspad.
Ik heb het eerder meegemaakt (bijna een fataal ongeval) dat bij een opkomende voertuig een wat bredere aanhangwagen zat. We dachten dat het voertuig ons was gepasseerd, maar nee hoor er zat een aanhangwagen aan gekoppeld. Gelukkig ging alles goed. Hoe vaak lees je niet fietsers in groepsverband of wielrenners niet van achteren worden aangereden met alle gevolg van dien.. Omdat bestuurders van motorvoertuigen niet opletten. Ze zijn met andere dingen bezig. Ook wij van de wandelgroep (25-30 personen) lopen altijd links van de rijbaan, zowel op het fietspad, voetpad en rijbaan. Je ziet het verkeer tegemoet komen. We gaan dan achter elkaar lopen en als het niet anders kan gaan we in de berm staan. Dit doen wij al vele jaren achtereen. En tot heden is er bij ons niets gebeurd. En dat houden we zo.
Vind nog steeds ondanks de bovenstaande argumenten dat de voetganger veiliger is aan de linkerkant van de weg. Zeker met de nieuwe trend van speed pedalecs en electrische fietsen ben je als loper kwetsbaar voor van achteren komend fietsverkeer. Er is een hele groep fietser die ongehoord hard rijden en als je ze aan ziet komen, want horen doe je ze niet meer , kan je de berm in, maar aan de rechterkant of raken ze je net wel/niet met stuur of spiegel en hebben ze als excuus ik kon niet meer stoppen. Kortom een gedragsverandering bij gebruikers van electrische fietsen zou welkom zijn. Daar zijn zowel fietsers als voetgangers mee gebast.
dit is zo’n belangrijk artikel. het is een vreemd psychologisch spektakel om te zien hoe veel mensen echt geen idee hebben in wat voor gevaar ze zichzelf en anderen brengen. überhaupt weigeren erover na te denken want “zo kan ik mensen aan zien komen”. het is alleen maar schijnveiligheid. er komen nog steeds mensen van achteren.
ik heb meerdere bijna-ongelukken en verhinderingen gezien die door de linkslopers bijna nooit worden opgemerkt. denken dat je anticipeert door links te lopen maar vervolgens iedereen om je heen laten anticiperen om te zorgen dat ze je niet aanrijden is wel erg koppig.
denk er aub over na en wacht niet tot je een ongeluk krijgt die je zelf hebt veroorzaakt. rechts lopen is zoveel veiliger en verkeersvriendelijk.
nog een puntje, als het donker is maak uzelf (en uw hond) zichtbaar. er zijn genoeg vestjes en banden die je om je arm kan doen met lichtjes en reflectiemateriaal (en genoeg halsbanden/lijnen/tuigjes voor uw hond).
Inderdaad en veel links lopers hebben niet in de gaten dat ze verplicht in de berm moeten maar blijven gewoon op de weg lopen
Mee eens
Je bent op een plek waar men je niet verwacht, vooral in bochten gevaarlijk.
Op veel plekken is het niet meer in de berm gaan staan maar tegen een muur of in het water gaan, het is dat of snel naar rechts uitwijken gaan zonder achterom te kijken.
Het verkorten van de reactie afstand en tijd van anderen, fiets je achter iemand zie je degene meestal sneller dan iemand die naar je toe komt en daarnaast kun je afremmen inplaats van ineens tot een stop moeten komen.
Het kan zo druk zijn op fietspaden tegenwoordig en het word alleen maar erger door de enorme toename van elektrische fietsen. Veel mensen lijken nog nooit over dit soort zaken te hebben nagedacht en sommige hebben blijkbaar niet vernomen dat de wet al 26 jaar geleden is verandert.
Ikkzelf loop dagelijks 15 km en fiets ook een paar keer per week lange afstanden. Linkslopers zijn mijn grootste ergenis, het onbetrouwbare/onverwachte gedrag is soms lastig te anticiperen. En zelf hebben ze het gevaar niet door. Ik hoop dat dit artikel mensen doet nadenken en de verkeersveiligheid verbeteren. Rechts lopen op het fietspad is in de meeste gevallen de veiligste en beste keuze.
Ik geef toch de voorkeur aan links lopen omdat ik dan kan anteciperen op het verkeer dat je ziet aankomen.
Dag, ik loop bewust links en dat is niet omdat ik bang ben te worden aangereden als ik rechts loop, maar 0mdat al meerdere keren is gebeurd. Dus het is geen angst zoals u suggereert maar helaas werkelijkheid!’Helaas zijn weggebruikers vaker met andere dingen bezig of met elkaar dan te letten op de weg.
en ben ik naast dat ik al meerdere keren geraakt ben ook regelmatig, ook nu nog als ik links loop, aan de kant springen of me veilig in de berm opstellen.
Dus als ik links loop kan ik zelf anticiperen op wat er gebeurd omdat ik de fietsen en andere voertuigen zie aankomen. dat kan ik als ik rechts loop niet omdat ik geen ogen in mijn rug heb.
Dus mijn eigen veiligheid staat voorop!
Absoluut links lopen! Zo zie je aankomende fietsers/auto’s en kun je zelf indien nodig op tijd opzij stappen. Je kunt elkaar ook in de ogen kijken en dat levert meer begrip en veiligheid op. Rechts moeten lopen is totale onzin. Je bent als wandelaar afhankelijk van of een fietser je ziet en ruim genoeg (vaak niet #schrik) ontwijkt en je legt als wandelaar alle verantwoordelijkheid bij de fietsers wat ook niet eerlijk is.
Ik merk dat veel reacties gaan over wandelen op de weg in plaats van op het fietspad. Dat zijn twee heel verschillende dingen. en het vertroebelt de discussie. Dit artikel gaat over wandelen op het fietspad.
Ik wandel bij voorkeur links op de weg. Eigenlijk hoor ik daar niet. Ik stap dus weg in de berm als ik in de weg loop. Als ik links loop zie ik veel beter wanneer dat is.
Op het fietspad vind ik het een heel ander verhaal. Daar hoor ik wel. Ik heb recht op mijn plekje en ben een gewone verkeersdeelnemer. Daar loop ik rechts en moeten anderen uitwijken als zij me willen inhalen. Zijn kunnen rustig achter mij blijven rijden, tot het veilig is om mij in te halen.
De spookloper gaat bewust of onbewust een verkeersgevaarlijke confrontatie aan met de tegemoetkomende fietser. Daarbij dwingt de spookloper het passermoment bij de fietser af. De beslistijd voor de fietser wordt in hoofdzaak bepaald door de tegemoetkomende spookloper. Als fietser heb je praktisch geen mogelijkheid om die beslistijd te verlengen. De confrontatie is onvermijdelijk en zal snel leiden tot een niet uit te stellen uitwijkmanoeuvre. Een uitwijkmanoeuvre is per definitie altijd onveilig en brengt grote risico’s met zich mee. De fietser moet rekening houden met het tegemoetkomend en achteropkomend verkeer zoals de stille snelle speed bikes en elektrische scooters. Daarbij dekt de fietser de spookloper af zodat het achteropkomend verkeer deze niet ziet. Voor hen komt de uitwijkmanoeuvre van de fietser wellicht als verrassing en komt de spookloper, volledig onverwacht, ook op hun pad met rampzalige gevolgen.
Bij het passeren van een meeloper is er sprake van een gebruikelijke inhaalmanoeuvre. Al langzaam fietsend op veilige afstand achter de meeloper kan alle beslistijd genomen worden die nodig. In afwachting van een veilig passermoment kan ook het achteropkomend verkeer zich al aanpassen aan de verlaagde snelheid. De fietser bepaald nu zelf het inhaalmoment en draagt daarmee bij aan de veiligheid van de meeloper.
Mooi verwoord.
Beste Bregje,
Graag wijs ik je op onderstaande website van de wandelbond, waar een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland aan het woord gelaten wordt.
Deze adviseert links te lopen, tenzij er zich een bijzondere situatie voordoet.
https://www.wandel.nl/nieuws/aan-welke-kant-van-de-weg-kun-je-het-beste-lopen/
Wat een kromme redenaties!
Links lopen op het fietspad is in alle opzichten veiliger voor wandelaars en fietsers!
Op die manier kunnen de verschillende weggebruikers rekening met elkaar houden.
Rechts lopen op een fietspad is ronduit a-sociaal, omdat je totaal geen rekening houdt met van achteren aankomende fietsers!
Als wandelaar ben ik gewend links van de weg/fietspad te lopen, om op die manier te kunnen anticiperen op het tegemoetkomende verkeer. In de berm gaan lopen, of als ik met meerdere ben, achter elkaar gaan lopen etc. Zowel in binnen- als buitenland. Maar sinds Nederland massaal is gaan wandelen in corona tijd is er iets veranderd. Er wordt overal gewandeld, links, rechts, midden op de weg, rijen breed en vooral geen stap opzij gaan. Hoezo fietspad? Wij wandelen er nu en wij gaan niet opzij. Sorry, maar dat is mijn ervaring de laatste tijd. De echte wandelaar pik je er zo uit!!!
Wat is er verkeerd aan de zwakste te beschermen? Dat is ook al in de verkeerswet opgenomen. Moeten fietsers, en dan vooral de elektrisch rijdende zich als racende automobilisten gaan gedragen die vinden dat ze het alleenrecht op de weg hebben?
Linkslopen is prima zeker op de weg waar geen voetpad/fietspad is, en om verwarring te voorkomen dus ook op het fietspad. Zie je als fietser wandelaars lopen, dan pas je jezelf aan en zorg je dat het snelheidsverschil niet meer dan een kilometer of vijf is. Kortom, gedraag je sociaal en houdt rekening met anderen. Dat schrijft Art 5 voor, ook voor fietsers die vinden dat iedereen voor hun luid bellende of bij gebrek aan een bel schreeuwende gerace maar opzij moeten stuiven. Maar ik ben bang dat de schrijver van dit stukje al zo overtuigd is van z’n gelijk, dat mijn stukje hem niet helpen zal. Fietsers: gedraag je!
Volgens art 5 moet je als spookloper gevaarlijke situaties vermijden en ruimte maken door in de berm te stappen
Uiteraard loopt je links. En die je een stapje opzij als er een tegenligger aan komt. Dat stapje opzij is nu juist de reden dat je links loopt. Loop je rechts, dan heb je geen idee wat er achter je gebeurt en dan zet je dat stapje dus niet als het nodig is. Rechts lopen veroorzaakt dus meer problemen. Om die reden lukt rechts lopen mij niet, want dan kijk ik steeds om of er niets aan komt.
Links lopen en rechts fietsen, op alle wegen en dus ook op fietspaden!
Het snelheidverschil tussen voetgangers en fietsers is groot (en wordt steeds groter), zodat een voetgangers als het ware stilstaat. Links ziet die voetganger een fietser aan komen. Rechts niet en laat juist de hond vieren, doet een stap opzij of schrikt zich een ongeluk als zij/hij wordt ingehaald.
Stapvoets fietsen doe je toch ook niet links uit angst dat je aangereden kan worden…? Of is de spookloop-redenatie: wieltjes rechts en voetjes links? Werkelijk geen enkele spookloper stapt volledig in de berm en het zal dus altijd leiden tot een uitwijkmanoeuvre van de fietser. De spooklopers gedragen zich vaak als een koning van het fietspad en zorgen alleen maar voor ontregeling van het (fiets)verkeer en zinloze discussies. Als fietser weet je nooit van te voren wat een spookloper gaat doen. Bij druk te gemoed fietsverkeer ga ik daarom voor de veiligheid met mijn fiets in de berm stilstaan. Daarmee ligt de verantwoordelijkheid voor de gevaarlijke uitwijkmanoeuvre geheel bij de spookloper. Dit wordt vaak niet in dank afgenomen maar hun dodelijke blik en soms een douw vind ik minder gevaarlijk.
Of je als fietser nou moet uitwijken voor iemand die je tegemoet komt lopen of die in dezelfde richting als jij beweegt, uitwijken moet hoe dan ook. Ik pleit voor links wandelen. De wandelaar loopt het meeste gevaar en kan op die manier dat gevaar aan zien komen.
Links lopen in het buitengebied en op fietspaden daar waar er geen voetpad is, dat is mij in de jaren zestig gewoon op de lagere school geleerd. Ik ben er dankbaar om. Gemiddeld fietst er 1 á 2 keer per jaar iemand recht op mij af, die ik dan tijdig kan waarschuwen. Soms is het de telefoon, maar vaker zijn ze door iets anders afgeleid. Als ik rechts zou lopen, moet ik maar hopen dat ze mij op het laatste moment toch nog zien.
Als wandelaar en als fietser kom ik dit “probleem” regelmatig tegen en ik pleit dan ook voor een wetswijziging zodat alle wandelaars gewoon rechts lopen op een fietspad. Het zou ook wel prettig zijn als de inhalende fietsers dan even bellen zodat je niet schrikt van de met hoge snelheid voorbijschietende wielrenners en E-bikers.
Goede overwegingen! Helemaal mee eens. Als fietser is ’t inderdaad heel vervelend wanneer een tegemoetkomende wandelaar niet uitwijkt terwijl dat wel kan. De situatie waarbij je als fietser niet goed kunt uitwijken vanwege tegemoetkomend verkeer komt regelmatig voor en in tegenstelling tot rechts-lopende voetgangers kan die situatie doorgaans niet goed worden opgelost door even wat langzamer te fietsen. Ik fiets niet alleen, ik loop ook :-) En soms, vanwege de verkeerssituatie, aan mijn linkerkant vd weg. Maar in die situaties houd ik rekening met tegemoetkomend verkeer, en wijk ik tijdig uit in de berm. Kleine moeite, en voor iedereen wel zo prettig.
Dat iemand energie wil steken in wet- en regelgeving met zelfs overwegingen om “linkslopers” die “van alles in hun hoofd halen” te beboeten, is op zich al verbijsterend.
Als wandelaar loop ik niet graag op fietspaden, maar in ons overvolle land vaak een noodzakelijk kwaad. Al naar gelang de verkeerssituatie en wandelgenot loop ik rechts of links zodat ik goed zicht heb op (tegemoet) komende fietsers en zoveel mogelijk in de berm.
Niet alles hoeft gereguleerd te worden. Met fatsoen en vriendelijkheid kom je veel verder. En zeker wandelaars niet (bescherming van kwetsbare natuur daar gelaten). Er worden al genoeg wandelpaden opgeofferd voor fietsers (m.n. mountainbiken) en wandelaars van hun sokken gereden door te hard rijdende wielrenners.
Ben voorstander van links lopen op het fietspad, maar ook van een vaste (verkeers)regel. Links lopen geeft de mogelijkheid te anticiperen als je niet gezien wordt. Heb hier ervaring mee, doordat een mij tegemoetkomende fietser met zijn mobiel, en dus onoplettend, bezig was.
Ik vind het een slecht verhaal. De voorbeelden die genoemd worden gaan immers ook op als de wandelaar gewoon rechts loopt. Wandelaars en fietsers komen altijd tegenliggers tegen. Als de wandelaar rechts loopt en de fietsers rijdend in de zelfde richting moet ook naar links om de wandelaar in te halen. Als er dan uit tegenovergestelde richting een fietser aankomt is er ook een gevaarlijke situatie . Bijkomend gevaar is dat wandelaar de inhalende fietser niet ziet aankomen. De conclusie dat linkslopende voetgangers zich hinderlijk en soms zelfs gevaarlijk gedragen slaat nergens op. Hetzelfde kan gezegd worden over recht lopende wandelaars. Immers de fietsers moeten altijd uitwijken naar het midden of afhankelijk van de breedte van het pad zelfs naar links. Ook met gevaar van tegemoetkomend verkeer.
Ik ben het HELEMAAL eens met de stelling dat voetgangers rechts moeten lopen.
Ik ben ook gewend om links Hard te lopen. Bij een fietstunnel ga ik rechts lopen, dat is fijner voor de fietsers. Bij een weg waar je aan beide kanten een rode fietsstrook hebt, daar loop ik gewoon rechts,want op de rotonde is dat niet handig. Als er een 2 richtingen fietspad is, loop ik meestal wel links,dat is duidelijker voor de fietsers.
In het Zuiderpark hebben ze links een gele strook voor wandelaars/hardlopers en rechts voor de fietsers, maar op de terugweg loop ik op het gele pad aan de rechterkant.
Dus het is niet overal duidelijk. In buitengebieden loop ik in ieder geval links, ook voor de auto’s, tractoren enz.
Fietspaden in de bossen, dan lopen we als hardloper vooral links, of onverhard, zodat de fietsers er door kunnen..
Heel graag verplichten dat wandelaars rechts gaan lopen of als ze links lopen, plaats moeten maken voor een fietser.
Tenslotte rijdt de fietser op een verplichte fietsstrook en deze moet uitwijken voor de voetganger, met alle gevaren van dien.
De fietser die de fietsstrook moet “verlaten” , moet om kijken, om ruimte te maken voor de wandelaar die tegen het verkeer in loopt.
Gekker moet het niet worden!
Ik irriteer me er mateloos aan.
Mijnheer,
Ik ben helemaal niet akkoord met uw standpunt.
Ik ben nl door een fietser in volle vaart omvergereden recht het ziekenhuis in. Ik liep rechts en zag hem niet aankomen.
Hij kwam van achter mij en het zicht was perfekt.
Maar hij was verstrooid.
Nu loop ik altijd links en het gebeurt niet meer ! En ik voel me daar beter bij.
De fietsers die van achter mij komen kunnen gewoon rechtdoor blijven rijden want ik loop links, en deze die mij tegemoet komen zie ik en kan ik tijdig ruimte geven indien nodig.
Dat lijkt me het simpelste en het beste.
Ik loop veel liever rechts en op wegen voor auto’s zou dat voor mij ook de standaard moeten worden, want dat geeft hetzelfde probleem als op fietspaden. Ik kom altijd tegen dat de auto’s van twee kanten elkaar niet kunnen passeren door jou en dan sta je daar: Jij kan niet meer vooruit, want daar staat een auto. De auto kan niet vooruit, want daar sta jij. En dan moet je achteruit wan hij kan niet uitwijken, maar er komen voortdurend auto’s van de andere kant. Als er veel verkeer is geraakt niemand vooruit zo. Of je moet dan maar uitwijken naar het midden en tussen de twee autostromen proberen te lopen, maar hoe veilig is dat. Als iedereen rechts houdt werkt het wel, dan wel aan het tempo van de voetganger, tot er uitwijkmogelijkheid is, maar het is tenminste vooruit en niet achteruit.
Kort door de bocht; op fietspaden loop ik rechts en met reflecterende armbanden of geel hesje in donker of andere weersomstandigheden.
Links lopen natuurlijk!
De heer Brandse had deze “enquete” uiteraard eerder moeten doen en hed zijn brief aan de minister daarna moeten schrijven. En dan wat genuanceerder dan hij nu heeft gedaan. De door hem gebruikte argumenten zijn ronduit zwak. Je kunt toch niet rustig wandelen als je geen zicht hebt op de fietsers die je van achteren naderen. Ook dan krijg je situaties dat de fietser achter je toch nog even wenst te passeren ondanks het feit dat er tegemoetkomende fietsers zijn. Links heb je meer controle over de situatie, je ziet het verkeer aankomen. En uit stress onderzoek blijkt dat controle hebben minder stress geeft dan “overgeleverd” zijn aan anderen of aan de situatie. Intrekken dus die brief aan de minister meneer Brandse!
In mijn beleving lopen er meer links dan rechts!
Graag rechts wat mij betreft. Dat zeg ik als wandelaar en als fietser. Zelfs elkaar tegemoetkomende wandelaar zie nu twijfelen en zwalken: wie verandert zijn koers?
En ooit een links wandelende uit de kant zien gaan voor tegemoetkomende fietser? Nooit.
Ik ga het recht lopen eens uitproberen!
Hanne
Op school heb ik geleerd dat je links moet gaan lopen omdat je dan zicht hebt op het je tegemoetkomende verkeer. Dit voor de veiligheid van de voetganger.
Gevoelsmatig zeg ik, ondanks de gelezen rechts-argumentatie, dat dit ook zo is.
Omdat ik toen kennelijk goed opgelet loop ik dus nog steeds links. Ik maak wel ruimte voor het tegemoetkomend verkeer door in de berm te stappen. Als ik rechts ga lopen zal van anticiperen op het achteropkomend verkeer niet tot nauwelijks sprake zijn omdat ik geen ogen in m’n achterhoofd heb
Op zich maakt het me uiteindelijk niet heel veel uit of ik rechts of links moet lopen maar het zou wel erg fijn zijn als er duidelijke regelgeving voor komt.
Ik wandel voor de fun en ontspanning en heb er geen enkele behoefte aan om discussies te voeren over de juiste kant van de weg
Absoluut niet eens met het advies om rechts te lopen. Hoe vaak heb ik niet de berm in moeten duiken omdat een fietser me over het hoofd heeft gezien! Ze zien je als wandelaar/hardloper soms echt niet, zeker op lange saaie fietspaden. En wat denk je van al die racefietsers die soms drie-breed in een peloton aan komen schreeuwen? Hopen dat ze je allemaal weten te ontwijken?
En laten we eerlijk zijn, zo moeilijk is het als fietser echt niet om een links lopende wandelaar of hardloper te ontwijken. Desnoods hou je even in of als het te druk wordt dan rem je af zodat je er even later wel langs kam.
Nee, ik loop zowel links als rechts, afhankelijk van de situatie, maar links is in mijn ogen het veiligst.
ik loop rechts tenzij de verkeers situatie er om vraagt. Soms maak ik wel eens een praatje met een “links loper” en vraag dan wanneer ze gaan fietsen ook de linkerzijde kiezen want dan zien ze het verkeer ook beter aankomen. Mensen vergeten dat wandelaars te gast zijn op het fietspad en art 5 hebben ze nog nooit van gehoord. Verder ben ik het eens met de initiatiefnemer, leg het vast in de wet. Want hoe zit het bij een ongeval met een linkslopende 2andelaar en een (brom)fietser wie is er aansprakelijk? Links lopen mag alleen is het hinderen van het overige verkeer niet toegestaan en moet de linksloper voorrang verlenen.
Wij wonen in een natuurpark waar in het gebied zowel gefiets, gelopen en paardgereden wordt. Je wordt helemaal gek van alle verschillende kanten waar iedereen loopt. Ik loop er met ons paard, met onze hond, ik fiets er, ik loop er hard en ik men. Ik heb de situatie uit alle perspectieven gezien. Het is een feit dat mensen die links lopen niet aan de kant gaan. Ze stappen niet in de berm bijv. Dit zorgt ervoor dat je allemaal stil moet staan bij tegenliggers. En dit nogal eens een irritatie moment opleverd. Al loopt de persoon rechts dan kun je rustig door blijven fietsen tot je er langs kan. Bij links lopen kun je elkaar ongemakkelijk aankijken, geïrriteerd raken en een discussie gaan voeren over wie er gelijk heeft. Mijn hond loopt netjes aan de rechterkant. M’n pony ook. Ik loop daarnaast en bescherm ze tegen het langskomende verkeer en daarbij kijk ik gewoon ook regelmatig om.
Ik denk dat vooral duidelijkheid erg zou helpen.
Ten eerste wil ik zeggen dat veel voetgangers en joggers het officiele voetpad negeren en onnodig op het fietspad lopen. Dit is iets wat mijns inziens ook onder de aandacht mag worden gebracht. Die voetpaden zijn er niet voor niks.
Ik snap dat het eng is als een fietser je onverwachts inhaalt, maar dat is een keuze die je zelf maakt door op een route zonder voetpad te willen lopen. De meest voor de hand liggende oplossing is dus GA OP HET VOETPAD LOPEN. Zelf word ik ook vaak verrast door snelle scooters die me ineens inhalen met veel herrie waarvan ik me rotschrik. Dat betekent niet dat ik links op de weg mag fietsen zodat ik ze eerder aan zie komen. Verkeer heeft nou eenmaal verschillende snelheden en daarom hebben we ook verschillende paden. Voetpad, fietspad, autoweg.
In het geval je toch per se op het fietspad wil lopen realiseer je dan dat de tegemoetkomende fietsers je met 10 km/uur meer snelheidsverschil inhalen dan de inhalende fietsers. Namelijk jij loopt 5 km/uur, de fietser bijv 25 km/uur. In dezelfde richting scheelt dat 20 km/uur en in tegengestelde richting scheelt het 30 m/uur. Dus zelfs als het tot een aanrijding komt ben je aan de rechterkant van de weg veiliger. En aangezien ik in mijn hele leven pas 1 linkslopende voetganger de berm in heb zien stappen is het ‘anticiperen’ argument niet geldig want als ze jou niet zien en vergeten uit te wijken dan ben je veel te laat met opzij stappen. Dus als je per se links wil lopen LOOP IN DE BERM.
Ik kom meerdere keren per week gevaarlijke situaties tegen door voetgangers die links lopen. Zoals al reeds benoemd door tegenliggers, door bochten waarbij ik niet kan zien of een voetganger op mijn helft loopt of netjes rechts. Zelfs een keer een voetganger die weigerde opzij te gaan toen ik rechtsaf wilde slaan waardoor ik mijn afslag voorbij moest fietsen en omkeren nadat de voetganger ver genoeg doorgelopen was. Belachelijk gewoon.
Zelden kom ik gevaarlijke situaties tegen door voetgangers die rechts lopen. Enkel als ze dubbel breed lopen en weigeren achter elkaar te gaan als ik bel. Of als de hond onverwachts dwars over de weg loopt maar dat is in alle gevallen gevaarlijk.
Ik ben een absolute voorstander van linkslopen. Men ziet elkaar dan aankomen en kan reageren terwijl bij rechtslopen met elkaar overvalt en rare onverwachte reacties de uitkomst zijn.
De wetgever heeft dat al heel vroeg begrepen maar is de laatste jaren in verwarring gebracht door allerlei groepen die niet verder dan hun neus lang denken.
Als voetganger voel ik mij dus niet veilig als ik rechts loop en als overige verkeersdeelnemen/bestuurder ben ik niet in de gelegenheid om de reactie van de voetganger die ik nader (tijdig) in te schatten.
Dus: laat linkslopen vooral de regel zijn en blijven waarbij ik de voetganger wel nadrukkelijk verzoek om, indien mogelijk, gewoon van het trottoir of wandelpad gebruik te maken en de overige weggedeelten aan de overige weggebruikers te laten. ( het wordt immers ook niet als gewoon ervaren door met een auto over het trottoir of fietspad te rijden, niet waar?)
Aan alle wandelaars op fietspaden: wees je bewust van je status, je bent namelijk te gast.
Terwijl jij als voetganger in de meeste gevallen andere (eventueel onverharde) opties als route hebt, maak je bewust de keuze om een verharde baan te gebruiken die in principe bedoeld is voor een andere weggebruiker dan jij. Gedraag je dus niet alsof je de koning op de weg bent en ga er niet klakkeloos van uit dat alle andere verkeersdeelnemers wel voor je aan de kant zullen gaan.
Houd voortdurend het verkeer om je heen in de gaten, of je nou links of rechts loopt, en alsjeblieft, handel daar vervolgens ook naar. Dat moeten wij als fietsers namelijk ook.
Ga dus aan de kant als er een fietser aankomt. Loop bijvoorbeeld even de berm in, jullie hebben immers geen verharde paden nodig. Maar maak in ieder geval ruimte voor de verkeersdeelnemers voor wie de weg waarop je loopt oorspronkelijk was bedoeld. En ga er vooral niet vanuit dat elke fietser automatisch voor jou aan de kant zal gaan.
Dan hoeven wij als fietsers namelijk niet meer in jullie plaats uit onze doppen te kijken vanwege jullie roekeloosheid.
Gegroet, een gefrustreerde e-biker.
Mijn voorkeur gaat uit naar links. Wij wandelen vaak met z’n tweeën en wandelen, al pratend, naast elkaar. Wanneer er een tegenligger aankomt, zien we die aankomen en gaan we even achter elkaar lopen. Rechts lopen zou voor mijn idee betekenen dat we, als we ander verkeer niet willen hinderen, steeds achter elkaar zouden moeten lopen. Dat maakt de wandelingen toch een stuk ongezelliger.
is er ook een wandelroute in België? Vlaanderen?
Allemaal leuk en aardig al die argumenten om rechts te lopen. In de praktijk is het heel anders. Ik heb namelijk geen ogen in mijn achterhoofd, ik zie niet wat achter mij aankomt. Recent nog meegemaakt, ik liep links en er kwam een fietser. Ik zag al dat er iets was, hij reed heel dicht langs de berm. Of hij had gedronken of…. Ik sprong in de berm en voelde de aanraking van zijn jas met de mijne. Op het nippertje. Dus voor mij links lopen.
het hangt er vanaf aan welke kant van het fietspad (of weg) voldoende ruimte is om de berm in te vluchten voor aankomend verkeer.
Soms is er aan beide kanten van het fietspad begroeiing, tja dan maar even kijken wat het handigst is ten aanzien van de bocht die volgt.
Het zou so wie so heel fijn zijn als die turbo-fietsers vaart minderen als er een voetganger op het fietspad loopt.
Hele domme wetregeling dat alle voetgangers rechts moeten lopen. Ik weet niet welke druiloor dit verzonnen heeft. Maar die spoort niet tussen de oren. Waarom moeten voetgangers hun leven riskeren met al dir gevaarlijke e-bikes en smartphone zombies die op de fiets zitten. Die zien echt geen voetgangers op het fietspad.
Het voorschrijven dat wandelaars die gebruik maken van t fietspad rechts moeten lopen, zou veel lastige/gevaarlijke situaties kunnen voorkomen! Ik zou het een goede aanpassing vinden. Graag ondersteund met een goede campagne!
Hallo
Ben het bijna helemaal eens met je voorstel om in de wet aan te geven dat voetgangers ook rechts moeten houden, maar niet alleen op fietspaden maar op alle wegen binnen en buiten de bebouwde kom.
Bij ons op het platteland hen je veel minder fietspaden, maar mensen lopen steeds meer Lings van de weg dit aantal neemt sterk toe en is erg onveilig.
Ben Lings lopen tegen gekomen , mensen met rolstoel met partner er naast /wandelaars die met z’n drieën naast elkaar blijven lopen/ mensen op skeelers/ mensen die hardlopen/ mensen met 1 of 2 honden/ mensen met kinderwagen enz. het erg gevaarlijk en verwarrend al er mensen op jouw rijhelft tegemoet komen en vooral als ze wat harder gaan ,je weet vaak niet wat je moet doen , en als er dan nog een auto aan komt is het helemaal gevaarlijk WIE DOET WAT?? nou 1 ding is bijna altijd zeker de voetganger blijft gewoon doorlopen en als je dan stopt kijken ze je raar aan en willen dat je opzij gaat zodat ze er doorkunnen het is levens gevaarlijk
helemaal mee eens. ik heb hier ook vaak discussie over met vriendinnen.
Wat een interessante discussie!
Ik werd, als links lopende voetganger, op dit artikel gewezen door mijn vriendin; een rechts lopende voetganger.
In eerste instantie kon ik me wel vinden in de beweegredenen van de aanzwengelaar en voorstanders voor rechts lopen.
Toch blijf ik (liever) links lopen op het fietspad, omdat ik ervaren heb dat dit voor mij veiliger is. Ik heb dan zelf de regie over de verkeerssituatie en hoef niet achterom te kijken omdat ik bang ben dat het achteropkomende verkeer mij wéér niet ziet.
Bij een inhaalmanoeuvre maakt het m.i. wel uit of de voetganger links of rechts loopt,
Een links lopende voetganger gaat vaak in de berm staan/lopen als er tegemoetkomend verkeer aankomt. Er wordt dan gepasseerd en níét ingehaald.
Een rechts lopende voetganger zal zelden in de berm gaan staan/lopen, omdat deze het achteropkomend verkeer haast niet waarneemt, en er zal dus wél een inhaalmanoeuvre plaats vinden.
En net als veel andere mensen hier, vind ik ook dat hier gewoon een duidelijke regel voor zou moeten komen.
Ik heb de reacties geturfd:
Voorstanders RECHTS lopen: 26
Voorstanders LINKS lopen: 40
Beide kanten lopen of geen duidelijke mening enz.: 14
Gezien het aantal reacties 83 is, heb ik er dus een paar gemist, maar het overgrote deel is duidelijk voor links lopen op (fiets)paden.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de leeftijdscategorieën, omdat ik o.a. las: ‘vroeger op school geleerd’, maar ook over gefrustreerde E- en speedbikers.
Ik blijf dit volgen ;)
Links lopen is in mijn ogen veiliger omdat je dan fietsers ziet aankomen en indien nodig aan de kant kunt gaan en niet met zijn tweeën of meer naast elkaar blijven lopen.
Wandelaars en hardlopers lopen sowieso waar het ze het beste uitkomt, op het fietspad, op de weg , terwijl er aan beide zijden een voetpad is waarom?
Dat “indien nodig” is bijna altijd want anders versper je de weg voor je tegenligger. Als je toch niet van plan bent om voor iemand aan de kant te gaan kun je beter rechts lopen..
de Wetgeving bij-de-tijd brengen
Het betoog van brandse lijkt me te zijn opgesteld vanuit de positie van
brom- en/of (e-)fietsers en heeft daarmee het verkeerde uitgangspunt.
Het lijkt bedacht op expansie van de reeds grote (snelheids-en beweeg-)ruimte
die tegenwoordige tweewielers zich hebben toegeëigend.
Het is dan ook tekenend dat hij het heeft over voetgangers die ‘in de weg lopen’:
de tweewieler is zijn norm
(en hoogstwaarschijnlijk vooral de tweewieler die hard vooruit wil).
Er zijn geen officiële wandelpaden die steden, stadswijken en dorpen met elkaar verbinden,
alleen maar autowegen en tweewieler-paden – géén wandelwegen.
Als voetganger/wandelaar dan ook geen andere keus dan gebruik maken van het tweewielerpad.
Maar: ik loop niet in de weg,
nee, ik ben jouw mede-weggebruiker – of jou dat nu bevalt of niet.
HB lijkt met zijn betoog meer ruim baan te willen om ongehinderd nog harder te kunnen, al zegt-ie dat natuurlijk nergens. Maar wat hij vooral ook onbesproken laat zijn de grote veranderingen die
de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden bij het tweewielersverkeer:
de snelheden en snelheidsverschillen op tweewielerpaden zijn tot
levensgevaarlijke proporties toegenomen en er lijkt óók
onder het langzamere-dan-het-autoverkeer geen grens meer te zijn
aan het ‘ik ben de snelste’-streven.
Ja, er is wetgeving (en handhaving daarvan) wenselijk,
vooral vanwege de beschreven (voertuig-)veranderingen in het tweewielerspectrum.
->> Verkeersvoorschriften dienen de zwakste en langzaamste weggebruikers als uitgangspunt te nemen,
dus de lopende mens in bescherming te nemen.
Fietsers/tweewielers (en automobilisten) zouden méér rekening moeten (leren) houden met wandelaars/voetgangers – precies omdat hun SNELHEIDSBEREIK zoveel GROTER is dan dat van voetgangers/wandelaars.
— “…want als ook voetgangers gewoon rechts houden is er niets aan de hand. Achteropkomende fietsers moeten dan hun snelheid aanpassen, wat in het verkeer heel normaal is,” zegt het pleidooi.
->> Fietsers ‘hun snelheid aanpassen’? ‘heel normaal’?
Vergeet het maar, wat een levens-gevaarlijke illusie: zoals in het
sociale verkeer grote monden de rest overstemmen,
zo blijkt uit de dagelijkse praktijk dat (e-)fietsers, wielrenners,
ATB-ers en fatbikers de baas zijn geworden op en naast het fietspad;
zij zijn de norm-alen.
Zelfs stoepen/trottoirs zijn vaak geen veilige voetgangerzones meer
vanwege deze tweewielers. En maar zelden zien we nog tweewielers
voor wie verkeerslichten een andere betekenis hebben dan: g’woon door(heen)jakkeren.
Ergens wel begrijpelijk: hoe hoger de door eigen spierkracht (en door trap-ondersteuning)
verworven snelheid, hoe geringer de bereidheid om vaart te minderen,
om van stoppen maar te zwijgen.
— “Linkslopende voetgangers blijken voornamelijk bang te zijn dat ze als ze gewoon rechts zouden lopen, ook bij goed zicht, van achteren worden aangereden. Dit is een ingebeelde angst.”
->> Het is een trend geworden om mensen die er een ander gedrag of andere mening op na houden een (psychologiserend) etiket op te plakken, zoals angstig, inbeelding, woke, elite.
Laat dat (quasi-psychiatrisch) gestigmatiseer nou alstublieft achterwege.
Het gaat in deze namelijk allerminst om een ‘angst’, want angsten betreffen
ondefinieerbare gevaren. Wat hier aan de orde is, is wat het Nederlands ‘vrees’
noemt, want het betreft een reëel, konkreet en definieerbaar risico.
Ooit ervaren hoe zo’n (buitenmaats breed) ATB-stuur in je rug voelt?
Was dat fietswiel bovenop mijn hiel ‘inbeelding’?
Er worden wel degelijk mensen vanachterop aangereden!
Ik heb het altijd betreurd dat de zinvolle ‘oude regel’ geschrapt werd
toen scooters, e-fietsen en fatbikes -tesamen met de auto’s-
de preferente verkeersdeelnemers waren geworden.
[Zolang er geen wetgeving van kracht om het
veranderde tweewieler-voertuigengebruik te reguleren]
wil ik kunnen zien -én mij laten zien aan- wat mij kan
verwonden /doden /schaden;
en daarom loop ik liever (goed zichtbaar) links.
Rechts van mij is (en/of laat ik) ruim voldoende ruimte voor
dat andere, veel snellere verkeer (zó breed ben ik niet).
Ik ben voor-zichtig; het woord geeft precies aan dat ik goed vooruit-kijk
en tijdig anticipeer: waar nodig doe ik een stapje opzij,
want ik zie die tegemoetkomende tweewieler(s) – en z/hij mij.
->> Wanneer je elkaar direct kun aankijken, kun je je veilig(er) op elkaar afstemmen.
Verkeer is immers ook: geven en nemen.
PeterK, Nijmegen
Ik ben het volledig met je eens Peter.
Ik ben het er helemaal mee eens! Deze tweedeling zorgt alleen maar voor meer onveilige situaties zoals ik onderweg al vaak heb gezien. Ook wordt het er niet gezelliger op, de blikken of reacties die ik soms krijg zijn niet altijd even leuk. Ik ben van mening dat we in Nederland rechts rijden en lopen, tenzij het zicht niet goed is. Ik hoop dat het wetsvoorstel er doorheen komt.
Wij lopen altijd links, dan zien wij het verkeer aankomen en kunnen daarop reageren, zoals aan aan de kant gaan als er fietsers aankomen en hinderden deze op die manier niet. Rechts lopend moet je maar afwachten of de appende jongeren je tijdig zien. Je kunt ook op geen enkele manier reageren of fietsers die je niet aan hoort komen en ook niet ziet. Ook met kinderen loop je links, wanneer die ineens opzij stappen als ze rechts lopen is dat levensgevaarlijk. Om er maar vanuit te gaan dat fietsers altijd opletten als je rechts loopt, is nogal naïef. Ik ben een nichtje verloren die met haar vriend aan de rechterkant liep en te laat, door onoplettendheid, niet gezien werd. Dus links lopen zou de norm moeten zijn. Zien wat er gebeurt is ook gewoon logisch het veiligst in het verkeer.
wij zijn links gaan lopen, door dat ebikers en racefietsers ons heel vaak een hartverzakking laten schrikken door zonder waarschuwing op 30cm langs je heen te flitsen. wij wonen bij zee maar ook op de Veluwe wandelen is een aanslag op je hart. wij lopen links, dan knallen de fietsers maar op elkaar. wat wij zien is dat fietsers bij links lopen wèl remmen. samen leving heet dat. de wereld is niet van ebikers en racefietsers alleen. van normale fietsers hebben wij nooit last. wij zijn voor links lopen in de wet. help wandelaars tegen hartverzakking. stem links…
Helemaal mee eens!
De meeste linkswandelaars gaan uit van hun EIGEN veiligheid., Met onjuiste argumenten, zoals overzicht dat er zou zijn, maar die is er niet voor beide kanten van het pad. Die zijde waar je als wandelaar verantwoordelijk voor bent, de rechterkant, mis je dan.
Links wandelen promoten is ook links rijden aanraden voor langzame fietsers, of zelfs alle fietsers want die zijn allemaal langzamer dan e-bikes en pedelecs.
Volgens de wet wordt een wandelaar alleen aangeraden (meer niet) links te lopen op een rijbaan, dus waar auto’s rijden, en dat is wat ik zelf ook doe. Uiterst links, dus zeker niet in groepjes. Daar maak ik ook wel mee dat auto’s moeten stoppen tot ik voorbij ben, heel gènant. Je kunt niet altijd in de berm stappen (hoog gras of struikgewas, muurtje)
En natuurlijk zijn er afwijkende situaties: als iemand een hond uitlaat (ga ik altijd aan de andere kant lopen) of als iemand al op het pad loopt aan de ene kant ga ik haar of hem niet opzij drukken natuurlijk. Dit laatste heeft met fatsoen te maken.
Let er ook op dat deze discussie gaat over fietspaden.
En verder: een prettige, veilige wandeling toegewenst, en iedereen weer veilig thuis
Helemaal mee eens. Vandaag nog ging ik met de fiets rechtsaf in een haakse, totaal onoverzichtelijke bocht. Een wandelaar liep bijna mijn fiets in omdat hij het veilig vond om links te lopen. Zijn argument was dat hij het verkeer kon zien aankomen, maar hij heeft mij niet gezien. Ik kon hem ook niet zien, want het was een onoverzichtelijke haakse bocht. Hij antwoordde dat ik de bocht ruimer moest nemen.
” Hij antwoordde dat ik de bocht ruimer moest nemen.”
Hiermee erkent hij zijn fout, want dit is natuurlijk onzin. Lekker is dat.
Ik had deze mogelijkheid in mijn reactie hierboven niet genoemd om die kort te houden. De onoverzichtelijke bocht naar links. Als je daar een e-bike tegenkomt, of een fietskolonne, als linkswandelaar, dan gaat het echt goed mis. Niet ongewoon waar ik woon.
Met onoverzichtelijke bochten naar rechts heb je dit probleem niet. Voor de linkswandelaars: waarom niet?
Zelfde vlak voor de top van een fietspad dat over een heuvel loopt. Ga daar maar links wandelen. NIET DOEN..
Jaap.
Wat een geweldig artikel is dit. Al jarenlang probeer ik dit menig linkslopende wandelaar duidelijk te maken. Dit artikel is precies de spijker op z’n kop.
Werkelijk alle genoemde punten sta ik volledig achter..
Overigens heb ik doorgaans geen problemen als mensen toch links willen lopen; maar helaas blijkt dat een groot gedeelte van deze groep weigert zich aan te passen aan tegemoetkomend verkeer waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. Een stapje in de berm zou al fijn zijn en een stuk veiliger voor de fietsers en wandelaars aan de rechterkant.