Wandelen is een heerlijke manier om actief te blijven en te genieten van de natuur. Maar als je tijdens of na het wandelen pijn in je heup ervaart, kan dat een flinke domper zijn. In dit blog bespreken we mogelijke oorzaken van heuppijn tijdens het wandelen en geven we tips om deze pijn te voorkomen of te verminderen.

Vergeet niet dat wij geen medisch specialisten zijn; bij aanhoudende klachten is het altijd verstandig om een arts te raadplegen.

Mogelijke oorzaken van heuppijn tijdens wandelen

Overbelasting

Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van heuppijn. Dit kan gebeuren als je te snel te veel wilt wandelen, vooral als je lichaam nog niet gewend is aan langere afstanden of zwaarder terrein.

Slechte houding

Een verkeerde wandelhouding kan leiden tot heuppijn. Bijvoorbeeld, als je te veel naar voren buigt of je heupen niet goed beweegt tijdens het lopen, kan dit extra druk op je heupgewrichten zetten.

Overgewicht

Extra gewicht kan zorgen voor meer druk op je heupen en gewrichten. Dit verhoogt de kans op pijn en blessures, vooral als je wandelt op ongelijk terrein of lange afstanden aflegt.

Slijmbeursontsteking (bursitis)

Slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmbeurs, een met vocht gevulde zak die als een kussen tussen botten, spieren en pezen zit. Deze ontsteking kan pijn veroorzaken in de heup, vooral tijdens activiteiten zoals wandelen. Deze pijn voel je vooral aan de buitenzijde van je heup.

Osteoartritis (artrose)

Osteoartritis, een vorm van artrose, is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht slijt. Dit komt vooral voor bij oudere wandelaars, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen. Het kan leiden tot stijfheid, pijn en beperkte beweging in de heup.

Slechte schoenen

Wandelen op schoenen die niet goed passen of onvoldoende ondersteuning bieden, kan bijdragen aan heupproblemen. Onvoldoende demping of ondersteuning kan leiden tot een verkeerde uitlijning van de voeten, knieën en heupen, wat pijn veroorzaakt.

geel blad kleeft aan schoen tijdens het wandelen in de herfst

Wat kun je doen aan heuppijn?

Neem rust en bouw rustig op

Als je last hebt van heuppijn, is het belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Verminder je wandelafstanden tijdelijk en bouw langzaam op om overbelasting te voorkomen. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het opbouwen naar meer en langer wandelen, kijk dan eens bij De wandeltrainer voor een online wandeltraining.

Let op je houding

Probeer je houding te verbeteren door rechtop te lopen en je heupen gelijkmatig te bewegen. Dit vermindert de druk op je heupen en helpt om blessures te voorkomen. Ook hier kan De Wandeltrainer je mee helpen. Er is in de training veel aandacht voor de juiste wandeltechniek en -houding.

Stretchen en oefeningen

Regelmatig stretchen kan helpen om de spieren rondom je heupen soepel te houden. Daarnaast zijn er oefeningen die de spieren rondom het heupgewricht versterken, wat kan helpen bij het verminderen van pijn.

Draag goede wandelschoenen

Zoals eerder genoemd, kunnen slechte schoenen een belangrijke oorzaak zijn van heuppijn.  Gooi oude en versleten schoenen tijdig weg en laat nieuwe schoenen aanmeten door een echte wandelschoenspecialist en investeer in een goed paar wandelschoenen die passen bij jouw voettype en wandelstijl. Goede wandelschoenen bieden ondersteuning en demping, wat de druk op je heupen kan verminderen.

Goed advies

Hieronder vind je een video waarin wandelschoenspecialist Gert van den Berg, van Wandelschoen op Maat en Van den Berg Sport in Driebergen-Rijsenburg, uitlegt wat goede wandelschoenen kunnen betekenen in het voorkomen van heupproblemen:

Tot slot

Heuppijn tijdens het wandelen kan erg vervelend zijn, maar met de juiste aanpak kun je het vaak verminderen of zelfs voorkomen. Blijf luisteren naar je lichaam en neem op tijd rust als dat nodig is. En vergeet niet dat het altijd verstandig is om een arts te raadplegen als je klachten aanhouden.

Disclaimer: De informatie in deze blog is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een medisch specialist. Raadpleeg bij aanhoudende of ernstige klachten altijd een arts.

bord wandelen

⇒ De foto’s bij dit artikel zijn van depositphotos.com