Je gaat op reis en je neemt mee…

Stel, je boekt een wandelvakantie waarbij je een aantal dagen van B&B naar hotel wandelt. Er is geen bagagevervoer. Je bagage neem je mee op je rug. Dat kan ook gemakkelijk. Feitelijk heb je niet zoveel nodig. Wat neem je wel mee?

De paklijst voor een korte wandelvakantie

De ultieme paklijst bestaat natuurlijk niet. Iedere vakantie is weer anders. Je moet je bagage afstemmen op de duur, de ondergrond, de overnachtingsplekken, het klimaat en het verwachte weer. Het heeft bijvoorbeeld geen enkel nut om een regenjas mee te nemen als er een week zon voorspeld wordt.

Ik heb door de jaren heen drie dingen geleerd:

1) Doe jezelf een plezier en neem zo weinig mogelijk mee. Een te zware rugzak is niet fijn.
2) Laat daarom alles thuis wat je misschien wel nodig zou kunnen hebben. Neem alleen de dingen mee die je nodig hebt.
3) Let op het gewicht van de dingen die je nodig hebt. Kun je kiezen tussen een spijkerbroek en een broek gemaakt van polyester, neem dan die laatste mee. Die is vele malen lichter.

De rugzak

De basis van alles is de rugzak. Zorg voor een goed passend exemplaar. Gelukkig zijn bijna alle rugzakken van nu verstelbaar, dus dat komt wel goed. Kijk ook eens kritisch naar het gewicht van de rugzak. Daar zitten grote verschillen in. Voor een wandelreis van een week heb je echt geen trekking rugzak van 60 liter en een gewicht van meer dan twee kilo nodig. Een rugzak met een inhoud van zo rond de 35 liter volstaat. Ik neem zelf voor een korte wandeltrip de Osprey 26 hikelite met drinksysteem mee. Het getal 26 staat voor de inhoud van 26 liter. De hikelite is een lichte rugzak; slechts 0,7 kg terwijl het toch een airspeed rugpaneel en een geïntegreerde regenhoes heeft. Ga je langer, dan heb je iets meer ruimte in je rugzak nodig. Een andere door mij geteste en heel prettig bevonden rugzak is de deuter Trail Pro 34 SL.

Lichtgewicht trekkingrugzakken:

Osprey wandelrugzak 26 hikelite

Osprey 26 Hikelite Rugzak

DEUTER – Women’s Trail Pro 34 SL

Wandelrugzak+MH500+40+liter+zwart+oranje

Quechua wandelrugzak MH500 40L

Kleding

Je hebt twee kledingsets nodig: een om in te wandelen en een om na het wandelen aan te trekken.
Je basis wandelset bestaat uit laagjes: Wandelschoenen, wandelsokken, ondergoed, broek, hemd, T-shirt, fleece, jas. Dit is wat je aan hebt tijdens het wandelen. Alles wat je meer mee neemt moet je op je rug dragen. Beperken dus. Zorg dat het allemaal sneldrogend materiaal is. Dan kun je het onderweg wassen. Wil je niet altijd wassen neem dan extra 1 paar sokken, 1 T-shirt en 1 set ondergoed extra mee.

Voor ’s avonds neem je 1 setje kleding mee. Ik vind het fijn om lichtgewicht sneakers in te pakken, bijvoorbeeld Skechers, die wegen niet zo veel. Heerlijk om ’s avonds die zware wandelschoenen niet aan te hoeven. Neem schoenen waar je goed op kunt lopen. Het kan je redding zijn als je bijvoorbeeld blaren loopt in je wandelschoenen. Je kunt ook sandalen meenemen.
Je avondset moet multifunctioneel zijn. Fijn om in te reizen, te winkelen, op een terras te zitten of mee uit eten te gaan. Sleep niet je hele kledingkast mee. Dat heeft geen enkele zin. Je hebt het maar even aan, gaat er niet in sporten en elke avond ben je op een andere plek. Niemand heeft het in de gaten dat je steeds in hetzelfde kloffie loopt. Let er op dat het allemaal lichtgewicht spul is.

Vergeet niet om een pyjama of nachthemd in te pakken. Tenminste, als je die gebruikt. In het kader van de gewichtsbesparing is het beter van niet. :-)

Lichtgewicht schoenen:

teva

Teva Terra Fi 5 Universal Sandaal

Toiletspullen

Toiletspullen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Ik heb zelf het perfecte lichtgewicht toilettasje waar ik het allerbelangrijkste in doe. Ook hier let ik op het gewicht. Een kleine tube tandpasta, geen zeep of shampooflessen (meestal aanwezig in hotel) en geen grote flacons met haarverzorgingsproducten. Ik kan wel even zonder. En waar ik niet buiten kan, daarvan neem ik een klein reisflaconnetje mee.

Eten & drinken

Los van of er veel horeca of watertappunten onderweg zijn, neem ik altijd voldoende water mee. Ik neem niet het risico om zonder te komen. Ik ben een fan van waterzakken: het gewicht van het water verdeelt zich gelijkmatig, de waterslang zorgt er voor dat je gemakkelijk toegang hebt tot een slokje zonder dat je je in allerlei bochten moet wringen om je fles uit je rugzak te pakken en het water blijft veel frisser. Je voorkomt er ook mee dat je bijdraagt aan de afvalberg van plastic flesjes. Je kunt ook kiezen voor een Hydro Flask. Die houdt je drank tot 6 uur lekker koel of juist warm. Ook heerlijk om een warm kopje thee onderweg te hebben.

Standaard in mijn rugzak zit ook iets calorierijks voor noodgevallen. Meestal is het iets van een mueslireep.

In geval van regen

Regen is wel een dingetje als je aan het wandelen bent. Zijn de weersvoorspellingen zo dat je erop kunt rekenen dat je regen krijgt, dan zul je maatregelen moet inpakken. Ik zorg dan dat mijn buitenste jas (zie wandelkledingset) een waterdichte jas is en dat ik een lichte regenbroek inpak. Anderen vinden het fijner om een regenponcho mee te nemen.

Ga ik naar een warm klimaat, dan zorg ik dat ik in plaats van al die warme regenkleding een of meer wegwerp regenponcho’s mee heb. Als ik daar nat word, vind ik het minder erg.

Als ik zeker weet dat het een natte boel gaat worden neem ik een hoed mee en een lichtgewicht microvezel handdoek. Vergeet trouwens de regenhoes voor je rugzak niet.

Ik heb vaak mijn Bergans lange regenjas mee. Die draagt als een gewone jas.
Ook kortere versies van de betere regenjassen kunnen als gewone wandeljas gedragen worden. In de goedkopere plastic jassen ga je zweten en krijg je een vies micro-klimaat. 

bergans regenjas

Bergans
Lone Jas Dames

sea-to-summit-poncho-15d-regenjack

Sea to Summit – Poncho 15D

In geval van zon

Zon is ook iets om vooraf rekening mee te houden. Zonnebrandcrème en een pet zijn een must. Heb je ook een T-shirt met lange mouwen bij je? En kun je je nek goed bedekken?

Je kan niet zonder

Wat je natuurlijk echt mee moet nemen is je legitimatiebewijs, je reispapieren en je route. Dat laatste kan een boekje zijn, maar je kunt het ook in je telefoon opslaan. Die telefoon is trouwens helemaal handig. Naast het feit dat je er mee kunt bellen, je route kunt vinden of vastleggen, foto’s mee kunt maken, kun je ook je locatie delen met achterblijvers, zodat die altijd weten waar je bent. Denk om je oplaadsnoer.

Ook moet je je portemonnee niet vergeten. Ik heb een aparte lichtgewicht reisportemonnee met uitleesbescherming. Ik laat het meeste kleingeld en alle winkelpasjes thuis. Daar heb ik onderweg niets aan. Ik heb ze trouwens ook opgeslagen in de Stocard app, dus ik heb ze altijd bij me.

Handig om mee te hebben

Ik besluit met een tip: ik neem altijd een lichtgewicht tasje mee. Dat is handig om boodschappen mee te doen en ook voor als ik ’s avonds op stap ga. Dat kan zo’n ding zijn die je voor een euro in de meeste winkels koopt.  En ik vergeet ook niet om mijn plastuit mee te nemen. 

Verder kan handig zijn: (maar vraag je af of je het echt nodig gaat hebben)
– Lichtgewicht powerbank
EHBO-set voor backpackers
– Blarenpleisters
Opinel mes
Spork
– Papieren zakdoekjes
– Anti-bacteriële gel

flavicon wandelvrouw