Een bezoek aan de Marker Wadden stond al jaren hoog  op het verlanglijstje. Het kwam er maar niet van. Eerst gooide corona roet in het eten (ik had zelfs al tickets voor de boot, die toen niet meer ging), daarna liep het storm en was het lastig om een plekje op een boot te krijgen en nu het allemaal prima geregeld is met een regelmatige veerdienst kwam het er gewoon niet van. Ik kon daarom mijn geluk niet op toen ik via mijn Landal-project 12 maanden, 12 provincies, 12 Landalparken, voor de provincie Flevoland naar Landal Marker Wadden kon. De hoofdprijs! Een lang weekend genieten van de unieke natuur die hier gecreëerd is door Natuurmonumenten. Ik vertel je in dit artikel over deze unieke eilandbelevenis.

De Marker Wadden zijn gecreëerd als antwoord op het steeds slechter worden van de water- en leefkwaliteit voor dieren in het Markermeer. Dit unieke natuurherstelproject is een initiatief van Natuurmonumenten en bestaat uit zeven nieuwe eilanden. Boven en onder water ontwikkelt zich langzaam een prachtig natuurgebied. Eén van de eilanden, het haveneiland, is toegankelijk voor publiek. Je wandelt er over schelpen- en vlonderpaden, er zijn meerdere stranden waar je kunt recreëren, of een strandwandeling maken.  Qua voorzieningen zijn er een strandpaviljoen en informatiecentrum, een haven, diverse vogelobservatiehutten, de 12 meter hoge uitkijktoren De Steltloper en natuurlijk de 4 Landal natuurhuisjes.

Landal Marker Wadden overnachten, voorbereiding

Ons bezoek aan de Marker Wadden was niet zomaar een kort bezoekje, we zouden er 3 nachten verblijven. Dat vergde even wat voorbereiding. Alle voorzieningen op het eiland zijn namelijk off grid. Dat betekent dat ze helemaal zelfvoorzienend zijn. Een eigen waterput, zonnepanelen op dak en een natuurlijk waterzuiveringssysteem. Dus voorzichtig zijn met water en stroom. Er is geen supermarkt, geen avondwinkel, al het eten en drinken voor 3 dagen moet dus mee. Leuk om dat uit te puzzelen.

Er is geen tv, geen bioscoop of café. De avonden zouden we dus doorbrengen met lezen. Er gingen een paar extra boeken in de tas. Er was overigens wel uitstekend internet. Maar daar wilden we juist dit weekend een beetje los van komen.

Er hoefde ook een heleboel niet mee. Geen nette kleding nodig om mee uit eten te gaan. Een paar wandelschoenen en gemakkelijke kleding was voldoende. Ik hoefde geen ingepakte dagrugzak en complete regenset mee. Het huisje was immers altijd dichtbij.

Marker Wadden bezoeken met de boot

Als je een natuurhuisje hebt geboekt bij Landal Marker Wadden hoef je de overtocht niet meer te regelen. Je staat automatisch op de passagierslijst van de veerdienst. Die vertrekt om 16.00 uur vanaf de Bataviakade in Lelystad.

We zijn er ruim op tijd. Een groot bord laat zien dat we goed zitten. We laden onze tassen uit op de kade en Hans zet de auto weg in de nabij gelegen parkeergarage. De overtocht duurt ongeveer een half uur en onze vakantie is al helemaal begonnen!

Bord haven Lelystad Veerboor marker Wadden
In de haven van Lelystad ligt de veerboot naar de Marker Wadden.
De poepende man. Exposure van Antony Gormley
We varen langs het markante kunstwerk ‘Exposure’ van Antony Gormley. Het staat bekend als ‘de poepende man’.
Ankomt bij het Haveneiland van de Marker Wadden.
Aankomst bij het haveneiland van de Marker Wadden.

Marker Wadden haven

Het grote eiland komt steeds dichterbij. Eindelijk is het zover en kunnen we een deel van de Marker Wadden met eigen ogen bekijken. Ik krijg de grote glimlach niet van mijn gezicht. We varen de haven binnen, op de kade staat een grote groep mensen te wachten. Hun dag op de Marker Wadden zit er op en zij varen straks terug naar vaste wal. Het idee dat wij hier het hele weekend mogen blijven, maakt dat ik me super bevoorrecht voel.

De eilandwachters staan klaar om alle nieuwe bewoners te ontvangen. Er zijn vier Landal eilandhuisjes. Twee ervan zijn geschikt voor 4 tot 5 personen. De andere twee zijn kleiner en ingericht voor 2 personen. Wij gaan naar huisje 13, een 4-persoons huisje dat verderop het eiland staat, gelegen in een duinpan met uitzicht op een meer en vanuit de slaapkamer kijken we uit op de uitkijktoren De Steltloper.

Vrijwilligers

Onze bagage wordt op een golfkarretje gezet en we wandelen mee met de eilandwachters naar hun kantoor. Daar krijgen we de sleutel en de eerste aanwijzing dat we het water uit de kraan niet mogen drinken. Het komt uit een eigen put op het eiland. Hoewel de kwaliteit goed is, is het nog niet goedgekeurd als drinkwater. Geen risico nemen dus. Er staat een grote fles met water in de huiskamer van het huisje kamer met goed drinkwater.

De eilandwacht komt mee naar ons huis en legt van alles uit. De huisjes zijn duurzaam gebouwd met hout dat uit de eigen bossen van Natuurmonumenten komt. Ze zijn duurzaam ingericht door IKEA. Denk hierbij aan energiezuinige apparatuur en verlichting, waterbesparende kranen en producten van natuurlijke en gerecyclede materialen. De energie komt van zonnepanelen en er is een stoplicht indicator die aangeeft hoeveel stroom er nog beschikbaar is. Bij groen kan je prima de vaatwasser aanzetten, bij oranje moet je rustig aandoen met stroom gebruiken en bij rood meteen de eilandwachters bellen, want de batterijen mogen niet helemaal leeg lopen. Dan hebben ze een probleem.

We horen nu voor het eerst dat de eilandwachters, alle gidsen en alle mensen die hier klussen doen, op één enkele betaalde kracht na allemaal vrijwilligers zijn. Wow. Ook leuk om te weten dat de opbrengst van de huur van de vakantiehuisjes helemaal terugvloeit naar Natuurmonumenten, een organisatie die zorg draagt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland.

Het Landal natuurhuis op de Marker Wadden

Pas als de eilandwachter weg is kan ik pas goed tot me door laten dringen hoe geweldig dit huisje is. Het eerste dat opvalt is de lichte inrichting met natuurlijke materialen en het enorme raam over de breedte van het huis. De bank voor dat raam met de stapel kussens is geniaal. Ik zie mijzelf hier meteen zitten en uitkijken over het meer, terwijl ik een boek naast me heb waarin ik zo af en toe lees. Buiten zie ik de zwaluwen al voor het raam heen en weer vliegen.

Er is een compacte keuken, met alles wat je nodig kunt hebben. Er zijn twee vaste inductiekookplaten en een extra plaat hangt aan de wand klaar om bijgezet te worden. Twee pitten is ook wel wat weinig. Goed bedacht zo.

De houtkachel heeft een prominente plek in de kamer. Je kan er gemakkelijk de twee luie stoelen bij zetten. We zullen er geen gebruik van maken. Het is echt bedoeld als bijverwarming tijdens koude winterdagen. Het is nu een heerlijke temperatuur en er hoeft niets verwarmd te worden.

Ik werp een blik in de wc/doucheruimte. Ziet er prima uit. Dan naar boven. Twee ruime slaapkamers met dubbele bedden en enorme ramen met geweldig uitzicht. Ik kan moeilijk kiezen welke slaapkamer we nemen. In beide slaapkamers zijn de bedden opgemaakt. Ik kies uiteindelijk voor de kamer met uitzicht op De Steltloper. Dat moet prachtig zijn met de ondergaande zon.

Landal Marker Wadden vakantiehuis
Ons huis voor de komende dagen.
Overnachten bij Landal Marker Wadden in huisje Watermunt
Gelukkig ben ik niet bijgelovig.

Interieur Landal Marker Wadden vakantiehuis

Settelen en wandelen

De tassen die nog midden in de kamer staan worden uitgepakt. We hebben een koelbox bij ons met verse spullen. Dat gaat snel in de koelkast. Als alles een plekje heeft gekregen en de rest van spullen naar boven is verhuisd, is het tijd voor koffie. Met een geurend bakje ploffen we neer op de bank en blazen we lucht uit. Pfffff. En nu tot rust komen.

Dat lukt eigenlijk meteen. Je voelt dat je ver weg van alles zit. We hoeven niets en voelen geen druk om iets te ondernemen. Dat is ook wel eens prettig. Andere keren zitten onze Landal weekendjes vol met activiteiten.

Ik bereid een heerlijke maaltijd van de spullen die we meegenomen en na het eten hebben we echt zin in een eerste verkenning van het eiland. Waar naar toe? Natuurlijk naar het markante herkenningspunt en uitzichttoren De Steltloper.

zwemboei op strand marker wadden
De avondwandeling; binnen 2 minuten lopen we het strand op.
De Steltloper, Marker Wadden
Zo vaak foto’s van De Steltloper gezien en nu zijn we er echt.
Overnachten bij Landal marker Wadden in vakantiehuis.
De avond valt.

Verblijf op de Marker Wadden

De dagen die volgen bestaan uit wakker worden met een weids uitzicht over het eiland. De witte vogels die ik in het meer zie, blijken later lepelaars te zijn. Het barst ervan.

We ontbijten, lummelen, trekken er op uit om de veerboot te zien aankomen. We willen graag mee op excursie met een gids, maar wisten niet dat we een plekje moesten reserveren. Daarom hopen we dat we  alsnog mee kunnen, ondanks dat de groepen vol zitten. Met hulp van de betaalde kracht van Natuurmonumenten die het vrijwilligersleger aanstuurt, kunnen wij en nog een gezin uit één van de andere huisjes, toegevoegd worden aan de groepen. Super!

Er zijn 3 gidsen die ieder 17 personen meenemen. Ook deze gidsen zijn vrijwilligers. Wat is dat toch allemaal leuk om zoveel inzet voor de natuur te zien.

We staan klaar om de eerste boot met gidsen en bezoekers op te wachten.

Vogelexcursie Marker Wadden

Onze gids Nico neemt ons mee in het ontstaan van de Marker Wadden. Tussen zijn verhalen door wandelen we over het schelpenpad en is er alle ruimte voor vragen. We worden gewezen op de wilde rucola die hier groeit, horen het baardmannetje, maar zien hem niet. Het is fijn om zoveel achtergrondinformatie te krijgen. En ongeveer halverwege het eiland neemt Nico afscheid van de groep en mogen wij en de dagjesmensen ons eigen pad kiezen.

De gids geeft uitleg tijdens vogelexcursie Marker wadden
De uitleg aan het begin van de excursie maakt veel duidelijk over het ontstaan van de Marker Wadden.
De Steltloper op de Marker Wadden
Natuurlijk wandelen we langs De Steltloper.
Achter de gids aan.
Honderden lepelaars op de Marker Wadden
Honderden lepelaars scharrelen door het water.

Wandelen over de Marker wadden

Een baken = De steltloper
Vanaf bijna elk punt op het eiland zie je De Steltloper.
Donkere lucht boven het haveneiland.
Dreigende luchten: Er komt regen aan.
Landal Marker Wadden vakantiehuis Watermunt
Snel naar binnen.
Binnen in Landal Marker Wadden vakantiehuis
Wat een geluk dat we binnen de regen kunnen afwachten.
Uitzicht met regenboog vanuit Landal Marker Wadden vakantiehuis
Na regen komt zonneschijn. Of tegelijkertijd, dan krijg je een regenboog.
Zonsondergang met uitkijktoren de Steltloper
Later op de avond, als het weer droog is, maken we nog een avondwandeling.

Wandelen | de Kustroute

Er is 12 km aan wandelpaden op het eiland. We hebben een klein kaartje met daarop de routes. Er is een vogelvluchtroute van 3,4 km uitgezet die ook rolstoelvriendelijk is en een Kustroute van 7,2 km. Maar je kunt ook, zoals wij deden, gewoon rondwandelen aan de hand van de plattegrond.

Op dag twee hadden we echt een route in ons hoofd. We zouden via de buitenzijden een rondje rond het eiland doen (de kustroute). Onze eerste stop was bij vogelkijkhut De Lepelaar. We stonden er nog maar net toen het begon te regenen. Eerst zachtjes en toen brak de hemel open. Met bakken viel het water uit de lucht. Binnen no time stroomde de vogelkijkhut vol met verzopen wandelaars. Het werd een schuilhut voor slecht weer. Maar zo snel als de regen ineens was gekomen, zo snel verdween die ook weer en konden we allemaal onze weg vervolgen.

Het mooie van op het eiland wandelen is dat je je heel bewust bent van de lucht en de wolken. Het is er weids en we speuren steeds naar vogels en kijken vooral of we de zeearend kunnen spotten. Die schijnt hier dagelijks over te vliegen. We zien wel de kiekendief en vele andere kleinere vogelsoorten, maar de zeearend laat zich niet zien. Het raast van de oeverzwaluwen en ik vind het leuk om te zien hoe de visdief in de lucht hangt om daarna naar beneden te duiken om een visje op te halen.

Door het toch wat onstuimige weer worden we getrakteerd op prachtige luchten met dreigende wolkenformaties. Het is genieten.

Richting vogelkijkhut de Lepelaar.
Richting vogelkijkhut De Lepelaar.
Kijken met de verrekijker in vogelkijkhut de Lepelaar
Uitgebreid kijken vanuit vogelkijkhut De Lepelaar.
Het regent in vogelkijkhut de Lepelaar
Regen! Mazzel dat we binnen staan.
vogelkijkhut de Lepelaar
We zien mensen rennen over de dijk.
vogelkijkhut de Lepelaar
Binnen en mum van tijd staat de hele vogelkijkhut vol.
Marker Wadden
Gelukkig kunnen we snel weer op pad.
De kustroute marker wadden
De kustroute volgt de buitenzijden van het eiland.
fotograferen op de Marker Wadden.
De donkere lucht is een cadeautje om te fotograferen.

rietsigaren

Strand met donkere lucht

vogelkijkscherm Marker Wadden

De visdief.
De visdief is op jacht.

wandelbankje Marker Wadden

wandelen op de Marker Wadden

Vogelkijkhutten

We doen op ons rondje rond het eiland verschillende volgelkijkhutten aan. De Duikeend is bijzonder omdat hij half in het water is gebouwd. Je kunt via een glasplaat daarom ook zien wat er onder water gebeurt. We zien heel veel kleine stekelbaarsjes. Dit is een lokale snackbar voor vogels. Nu snappen waarom ze hier zo graag komen.

Vogelkijkhut Duikeend
Vogelkijkhut Duikeend.
Vogelkijkhut Duikeend
Hier kun je ook het leven onder water zien.

Als we bijna ons rondje hebben afgemaakt stuiten we op een zwaan met jongen die midden op de route liggen bij het vlonderpad dat wij over moeten. Hans wil het nog wel proberen, maar ik haak al snel af. Hier ga ik echt niet langs. Zwanen met jongen zijn hartikke agressief.

We wandelen het hele eind terug en besluiten later op de dag, na het eten hier terug te komen om onze wandeling rond het eiland af te maken.

Wandelen op de Marker wadden langs zwanen
Hier ga ik echt niet langs.

Avondwandeling

Tegen zonsondergang gaan we weer op pad. De kleuren zijn prachtig. Een gouden gloed ligt over het eiland. Het is bijzonder om een avondwandeling te maken. We komen alleen wat vrijwilligers tegen. De rest van de bezoekers zijn al lang naar huis. Aangekomen bij het vlonderpad, waar we deze middag moesten omkeren, kijken we elkaar verbaasd aan: Het is niet waar! De zwaan met zijn jongen ligt er nog steeds. Ze zijn geen meter verschoven. Er zit niets anders op. We moeten weer terug.

Avondwandeling
Het gouden uurtje komt er aan.
kijken door vogelkijkscherm Marker wadden avondlicht
Een mooie avondwandeling.

witte reiger

witte reiger

avondwandeling marker wadden

Wandelen op de Marker wadden langs zwanen
Kan niet waar zijn. Ze zitten er nog.

zonsondergang Marker Wadden

Avondlicht over Landal Marker Wadden huis
Ons huisje gloeit helemaal.

Zonsondergang in meertje Marker Wadden

Een lang weekend verblijven op de Marker Wadden

Wat is het genieten van de rust en stilte, en hoe bijzonder is het om nagenoeg alleen achter te blijven als de laatste veerboot vertrekt. Regelmatig zeggen we tegen elkaar dat we het maar treffen en dat we zo’n geluk hebben om hier nu te zijn. Het is best prijzig om voor een weekend een Landal huisje te huren op de Marker Wadden, maar het is wel een geweldige unieke ervaring. Ben je in de gelegenheid, dan dit zeker een keer doen.

zicht op Marker wadden vanuit veerboot
Bye bye Markeer wadden. Wat hebben we genoten!

Wil jij ook de Marker Wadden bezoeken? Dit moet je weten:

  • Wil je de Marker Wadden bezoeken? Vanuit de Bataviahaven in Lelystad vertrekt het grootste deel van het jaar dagelijks meerdere malen een veerboot naar de marker Wadden. Je koopt een retourkaartje voor een ochtendbezoek of een middagbezoek. Meer info over de boottocht lees je hier.
  • Wil je een vogelexcursie doen, dan kun je die meteen bijboeken bij de bootreis. Blijf je overnachten in een huisje van Landal Marker Wadden of kom je met je eigen boot, dan hoef je de bootreis niet te boeken. Je hebt dus ook geen gelegenheid om de vogelexcursie bij te boeken. Natuurmonumenten is bezig om hier een oplossing voor te vinden. Als de excursies niet zijn volgeboekt kun je gemakkelijk aansluiten. Regel dit bij de eilandwachters. 

  • Vergeet je verrekijker niet. Ik heb een lichtgewicht verrekijker die prima voldoet en gemakkelijk mee te nemen is.
  • Verder moet je rugtas goed gevuld zijn. Neem iets te drinken en te eten mee. Op de boot kan je ook iets krijgen en op het eiland is een paviljoen met een kleine kaart, maar het is vanwege de beschikbare tijd het handigste als je zelf iets meeneemt. Houdt ok rekening met alle weersomstandigheden. Zonnebrand voor de zon, regenkleding voor als het losbarst. Het kan echt alle kanten op. 

  • Meer weten over het ontstaan van de Marker Wadden? Op de website van Natuurmonumenten vind je allerlei achtergrondinformatie. Of kijk de documentaire ‘Marker Wadden’ van natuurfilmmaker Cees van Kempen voor 2Doc. Een echte aanrader!
  • Overnachten op de Marker Wadden is een unieke belevenis. Op het haveneiland staan enkele natuurhuisjes. De huisjes zijn, net als de rest van de nederzetting, volledig zelfvoorzienend. Wil je meer weten of direct een huisje huren? Ga dan naar de website van Landal.

    Goed om te weten: de opbrengsten van de verhuur komen ten goede aan het beheer en onderhoud van Marker Wadden. Met jouw verblijf steun je de natuur.

Unieke beelden gemaakt met een drone, die er met hoge uitzondering een keertje mocht vliegen.