Een veelzijdige, ruime rugzak die prettig zit en voor allerlei activiteiten geschikt is.
Als ik op het punt sta om meerdaags te gaan wandelen en ik moet een rugzak uitkiezen, kom ik al snel bij de Thule 45l rugzak uit. Weekendje weg, meerdaagse wandeltocht, zelfs als het trekkerstentje mee gaat, is deze rugzak de goede keus.
Inhoud
De fabrikant geeft aan dat deze rugzak speciaal geschikt is voor een weekend of dagtocht. Zelf vind ik hem aan de grote kant voor een dagtocht. Zoveel hoef ik nu ook weer niet mee. Je kunt echt veel meenemen in de 45 liter van deze rugzak. Ik heb gemerkt dat ik er prima mee op pad kan voor meerdere dagen. Slaapzak onderin en er is voldoende ruimte over voor kleding, toiletspullen, schoenen, jas, volle waterzak en eten. Met een beetje beleid kan het lichtgewicht tentje en het opblaasmatje ook nog wel mee. Deze rugzak is bij uitstek geschikt voor een Camino.
Genoeg ruimte in deze Thule AllTrail 45L voor meerdaagse tochten.
De looks
Heb jij dat nou ook? Je past 10 paar wandelschoenen en degene die het lekkerst zitten zijn het lelijkst. Dat heb ik ook met rugtassen. De rugtas die bij mij blind uit de test komt is vaalgeel met lichtblauw. Bah. Dat heb ik weer. Daarom een opluchting toen ik deze rugzak zag. Strak vormgegeven, geen frutsels en geen ‘leuke’ kleurtjes overal, maar een mooie kleur, ja wat is het eigenlijk? Bordeaux rood? Paars? Ik ben in ieder geval helemaal tevreden met deze looks. Hij is trouwens ook verkrijgbaar in zwart met groen rugpand en groene accenten.
De kleuren: paars, zwart/groen en de oranje regenhoes. Foto: Miez Peek
Gewicht
Ik nam deze rugzak mee op wandelvakantie in de Ardèche zonder vooraf naar de specificaties te hebben gekeken. Wat me toen opviel was dat de rugzak van een zeer stevig materiaal is gemaakt en dat alles aan de rugzak solide is. De gespen, de banden, de rits, het rugpand met inwendig frame, de schouderbanden, alles is van stevig materiaal uitgevoerd. Ik vroeg me af waarom een rugzak met een inhoud van 45 liter van zichzelf zoveel gewicht moest hebben. Als je kiest voor een 45 liter rugzak wil je licht reizen en kies je daarom ook liever voor een lichte rugzak. Inleveren op draagcomfort, duurzaamheid en gebruiksgemak om grammen te besparen. Zo gaat het meestal.
Tot mijn stomme verwondering las ik later dat de rugzak maar 1.43 kg weegt. Bizar. Nooit verwacht. Dat zet deze rugzak in de categorie ‘lichtgewicht rugzakken’.
Deze rugzak is licht van gewicht.
Pasvorm en verstelbaar rompdeel
Dit is een rugzak gemaakt voor een vrouwenlichaam. Dat betekent dat de schouderbanden smal lopen en dat het rompdeel goed op een smallere vrouwenrug past. Het rompdeel is tot 10 cm verstelbaar zodat de heupband goed op de heupen kan steunen. Mij zit de rugzak heerlijk. Ook na dagen lopen geen schuur of irritatiepunten. Ik heb de rugzak zo afgesteld dat hij goed op mijn heupen steunt en niet aan mijn schouders trekt. Toch sluit de rugzak goed aan op mijn rug, wat het tillen vergemakkelijkt omdat er geen gewicht naar achteren hangt.
Speciaal gemaakt voor vrouwen. Dat merk je.
Verstelbaar rugpand.
Bevestiging wandelstokken
Slim aan deze rugzak zijn de bevestigingslussen voor wandelstokken. Ze zitten aan de zijkant van de tas. Je kunt aan elke kant van de tas een stok dragen. Daardoor trekt het gewicht van de wandelstokken niet de rugzak naar achteren.
Opbergvakken
De rugzak heeft twee zijvakken van elastisch netmateriaal. Handig is dat je de spanbanden er zowel onderlangs kunt laten lopen als er overheen. Als je bijvoorbeeld korte wandelstokken wilt vervoeren is het fijn om die extra vast te zetten met de spanband. Beide zijvakken zijn niet lopend te bereiken. Of je moet iets van Houdini hebben.
Het vakje met rits op de heupband is handig maar wel heel klein. Plek voor een miniportemonneetje of een doosje hikerssnoepjes. Ik had er graag mijn camera of telefoon in gehad.
Handig vakje, maar veel kan er niet in.
In de flap bovenop zitten 2 opbergvakken. Een van gaas van de binnenkant en een die je met een rits aan de nekzijde kunt openen. Prima vakken. Handig.
Binnenin de rugzak zit een vak om de waterzak in op te bergen. Aan de buitenkant, over de lengte van de achterkant van de rugzak zit een groot insteekvak. Het is een stug vak door het materiaal. Ik heb de handigheid daarvan nog niet ontdekt. Om er iets in te kunnen doen moet je de klep van de rugzak, en de daaronder gelegen gesp los maken. Jassen zijn over het algemeen te volumineus om erin te proppen. Ik gebruik het maar voor kaartmateriaal en andere platte spulletjes. Maar snel er iets in doen of uithalen lukt niet, eerst moet de flap en de gesp los. En dan moet ik ook nog oppassen dat er niets uit valt, als de rugzak open op de grond ligt, want het vak is gewoon open aan de bovenzijde.
Het vak gaat aan de zijkant met een rits open. Aan de bovenkant wordt het afgesloten met en gesp en de klep.
Watermanagement
Een klein regenbuitje kan deze rugzak gemakkelijk hebben zonder hoes. Doe je hoes er om heen, dan kan ie een hoosbui aan. We hebben er in een test zelfs een hele gieter zout water overheen gegooid, alle kleding bleef helemaal droog. Standaard heeft de rugzak een regenhoes onderin. Die heeft een mooie pasvorm waarmee ook de heupbanden ingepakt worden. Ik ben gewend om al mijn kleding in een ziplock zak waterdicht in te pakken, maar met de Thule Alltrail 45l durf ik het wel aan zonder.
Foto: Miez Peek
Foto: Miez Peek
Waterzakvoorziening
Een ander soort watermanagement is hoe je bij je drinken komt. Zoals gezegd is het best lastig om je drinkflesjes al lopend in en uit de zijvakken te doen. Gelukkig heeft Thule een prima voorziening gemaakt voor de waterzak. Het opbergvak zit op de juiste plek. Er is gedacht aan een gesp om de zak mee op te hangen zodat hij niet naar beneden zakt en er is een linkse en rechte uitgang voor de waterslang. Hij kan op beide schouderbanden vastgemaakt worden. Goed gedaan! Thule verkoopt zijn eigen merk waterzak maar mijn waterzak van een ander merk past er ook prima in.
Slang kan er links en rechts doorheen.
Thule versa click
De Thula Alltrail 45L heeft een noviteit: de Thule versa click. Op de heupband zit een clicksysteem waarop je je gewenste accessoire kunt klikken. Bijvoorbeeld een drinkfles, rommelzakje of camera opberg holster. Vooral de camera holster lijkt me erg praktisch, maar dat heb ik niet uit kunnen testen. Standaard wordt het clicksysteem geleverd met een stokkenhouder. Een uitvinding! Even oefenen, maar dan lukt het om gemakkelijk je stokken te bevestigen in de houder. Handig als je even zonder stokken wilt lopen, of om een andere reden je handen vrij wilt hebben.
De lichtblauwe strap houdt je stokken vast op de heupband.
Luchtig rugpand en draagbanden
De fabrikant claimt dat je koel blijft met de luchtdoorlatende schouderriemen, heupriemvoering en achterpaneel. Dat is te mooi om waar te zijn. Als het warm is voorkomt geen enkel materiaal dat je gaat zweten. Waar is wel dat de luchtdoorlatende materialen het niet erger maken, en dat is al pure winst.
Slaapzaktussenschot
Onderin de Thule AllTrail rugzak zit een flapje wat je slaapzak op z’n plek zou moeten houden. Mijn donsslaapzak in compressiezak paste er met veel gepeuter in. Pffff, zweet op mijn rug. Dat ga ik dus niet meer doen. Een dikkere slaapzak gaat er helemaal niet tussen passen. Als het flapje van rekbaar materiaal was gemaakt, of de bevestiging verstelbaar zou zijn geweest, had het denk ik beter gewerkt.
Het is lastig om het flapje vast te maken.
Ritssluiting aan de zijkant
Wat wel weer super handig is, is de rissluiting aan de zijkant. Zo kun je van de zijkant bij je spulletjes en hoef je niet alles van bovenuit eruit te halen als je bijvoorbeeld alleen je slaapzak nodig hebt. Liever had ik trouwens een u-vormige rits gehad waarmee je de hele rugzak open legt. Dat is nog handiger.
Eindoordeel:
Deze Thule AllTrail 45L is een wandelrugzak die ik graag meeneem. Ik heb hem gekregen om te testen maar hij krijgt absoluut een plekje bij de spullen die ik blijf gebruiken. Wat ik nodig heb past er met gemak in en hij draagt heerlijk.
Misschien twee opmerkingen: Het insteekvak op de achterzijde vind ik niet heel handig. Daar had ik liever een net gehad om spulletjes gemakkelijk in op te bergen. Het flapje voor de slaapzak had voor mij op deze manier niet gehoeven.
Deze rugzak krijgt van mij een hele dikke voldoende en ik kan hem iedereen aanraden die op Camino gaat of een veelzijdige rugzak zoekt.
Nadelen
Voordelen
De Wandelrugzak Thule AllTrail 45L is getest door nog twee outdoorbloggers: lees de review van Aniek van Travelwriter. De review van Wanda volgt nog.
Outdoor Review is een samenwerking tussen Outdoorbloggers.nl en ECKTIV.nl. Ik testte meerdere outdoor producten. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar:
♦ Outdoor review: Lowa Aerox GTX Lo – multifunctionele wandelschoen
Geef een reactie