Wat is er lekkerder dan af en toe de natuur in te gaan om weg te zijn van de drukte van de wereld en lekker te gaan hiken? Maar de natuur brengt natuurlijk ook uitdagingen met zich mee. Onder andere dat je er gemakkelijk de weg kwijt kunt raken zonder dat je die aan iemand kunt vragen. Daarom bespreken we vier manieren om niet te verdwalen tijdens het hiken.

GPS-navigatieapparaat

De techniek kan je tegenwoordig aardig uit de brand helpen door te voorkomen dat je volledig de weg kwijtraakt. Zeker de opkomst van draagbare GPS-apparaten en smartphones met GPS-functionaliteit hebben GPS-navigatie een populaire optie gemaakt voor allerhande reizigers, maar zeker ook wandelaars. Met een GPS-apparaat of -app op je telefoon kun je je positie nauwkeurig bepalen en routes plannen. Zorg ervoor dat je je apparaat van tevoren oplaadt en dat je een back-up plan hebt voor het geval de batterij leeg raakt. Let wel op in het geval van een smartphone dat je de kaart van het gebied van tevoren gedownload hebt via je internetverbinding, zodat je ook zonder internet kunt blijven navigeren. Dit geldt zowel bij het gebruik van Google Maps als bij populaire wandel-apps, zoals AllTrails, ViewRanger en Gaia GPS. Nog geen internet thuis? Zoek op Breedbandwinkel naar een geschikt internetabonnement.

Navigeren op je telefoon - niet verdwalen tijden het hiken
Navigeren op je telefoon.

Kaart en kompas

Je kunt het natuurlijk ook old-school aanpakken en voor een traditionele methode van navigatie gaan door ouderwets gebruik te maken van een kaart en een kompas. Dit kan een betrouwbare methode voor navigatie zijn als je er voldoende bedreven in bent. Voorwaarde is wel dat de kaart die je gebruikt van het gebied waar je gaat hiken gedetailleerd is. Ben je nog niet ervaren in het inzetten van een kaart en kompas voor navigatie, dan is het zeer aan te raden om je hier voor vertrek goed in te verdiepen om te voorkomen dat je alsnog verdwaalt onderweg.

kaart en kompas - niet verdwalen
Navigeren met kaart en kompas moet je leren.

Markeringen en paden

Ga je een officiële wandelroute wandelen? Dan kun je er doorgaans van uitgaan dat deze route gemarkeerd is met dingen zoals borden, gekleurde paaltjes of andere markeringen om de route aan te geven. Dan kun je deze markeringen volgen om op het juiste pad te blijven. Maar vertrouw er niet blind op zonder back-up plan, want markeringen kunnen soms verwarrend zijn of ontbreken, vooral op minder drukke paden. Zorg dat je je smartphone of een kaart als alternatief beschikbaar hebt als je de weg kwijtraakt.

Landmarks en natuurlijke oriëntatiepunten

Nu hoef je zonder die back-up optie nog niet helemaal verloren te zijn als de markeringen je in de steek laten, want je kunt tijdens het hiken ook landmarks en natuurlijke oriëntatiepunten gebruiken om je positie te bepalen en op basis hiervan te navigeren. Maar dan moet je wel weten welke oriëntatiepunten je gaat tegenkomen op je route. Dat vereist dus wat studie vooraf. Dat kan natuurlijk sowieso geen kwaad als je de natuur in trekt, waar er weinig hulp is als je in de problemen komt.
Een goede voorbereiding is dus wel het halve werk voordat je de natuur in gaat om te hiken. Zorg dat je altijd verschillende opties paraat hebt, wat je ook kiest als je voornaamste manier van navigeren. Blind de natuur in gaan is namelijk niet dapper, maar vooral dom.

meisje met rugzak - hiken
Zorgeloos wandelen met een goede voorbereiding.
flavicon wandelvrouw

⇒ Je las zojuist een gastblog van Breedbandwinkel
⇒ De foto’s komen via Pixabay