Wandelen en wild spotten in Natuurpark Lelystad

Weet je dat er super leuke plekken zijn in Flevoland waar je kunt wandelen? Echt waar! Ook vriend Hans vindt dat moeilijk te geloven, dus hij was nou niet bepaald enthousiast toen ik voorstelde om in Natuurpark Lelystad onze zondagwandeling te maken. Het kostte wat overredingskracht om hem mee te krijgen, maar hij had er achteraf geen spijt van. Hij had geen idee dat dit park verscholen lag achter de bomenrij langs de A6 en vlak bij vliegveld Lelystad, en hij had al helemaal geen idee dat het zo leuk zou zijn omdat je er wild kunt spotten.

Het Natuurpark Lelystad is in de jaren 70 aangelegd omdat Artis behoefte had aan meer ruimte voor grote hoefdieren, om er mee te fokken. In het park worden op grote omheinde terreinen allerlei dieren gehouden die in het wild nauwelijks meer voor komen. Je vindt er bijvoorbeeld Przewalskipaarden, wisenten, otters, bevers en Pater Davidsherten. Een aantal dieren vormt onderdeel van een fokprogramma dat herintroductie in het wild mogelijk maakt. Ook leven in het park ooievaars, elanden, wilde zwijnen en edelherten. Omdat de dieren in grote leefgebieden leven is het spannend of je het wild kunt spotten.

 

Te druk voor corona?

Omdat Nederland in een lockdown zit en wij ons aan de regels willen houden spreken we af om op het parkeerterrein van Natuurpark Lelystad te kijken hoe druk het is en of wij ons gemakkelijk aan de anderhalve meter kunnen houden. Gelukkig is het niet te druk en hoeven we niet om te keren.

We parkeren de auto en wandelen richting het grote bezoekerscentrum. Dat is natuurlijk dicht. We oriënteren ons voor het grote bord met de plattegrond van Natuurpark Lelystad en besluiten gewoon op de bonnefooi aan de wandel te gaan. We zien wel wat we onderweg tegenkomen.

coronaregels bij Natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad heeft strikte coronaregels.
Plattegrond Natuurpark Lelystad
We oriënteren ons voor het grote bord met de plattegrond van Natuurpark Lelystad.

Flinke wandeling

Omdat we toe zijn aan een flinke wandeling zoeken we de buitenrand van het gebied op. We passeren een groot vogelnest (voor een reuzen buidelmees?) en volgen een modderpad naar prehistorische woningen.

Natuurpark Lelystad
Het nest van de reuzen buidelmees?
Prehistorische woning
Misschien leuk voor in de zomer, maar je zal nu maar in zo’n prehistorisch huis wonen.
Prehistorische woningen in natuurpark Lelystad
Deze huizen zien er comfortabeler uit. Wat een idyllisch plekje!

Przewalskipaarden, wisenten

We wandelen over een lang pad langs het hek waarachter de Przewalskipaarden en de wisenten moeten staan. We zien niets. Pas als we de bocht omgaan zien we een aantal Przewalskipaarden. Natuurlijk nemen we een paar foto’s.

We kiezen er niet voor om het pad te nemen dat binnen de hekken loopt. Op dat pad kun je midden tussen de paarden of wisenten verzeild raken. Tof! Maar dat pad leidt ook meteen weer terug naar het bezoekerscentrum en de uitgang. Dat willen we nog niet en we lopen verder.

Przewalskipaarden
De Przewalskipaarden staan hier achter het hek.
Przewalskipaard
Met de zoomfunctie op mijn camera lijkt het of ik dichtbij ben.

Uitkijkpunten

Al wandelend komen we langs een aantal uitkijkpunten. Sommigen zijn hoog gelegen zodat je een mooi uitzicht hebt over het terrein. Het is een waterrijk gebied. Naast allerlei dieren die hier naar toe zijn gebracht, hebben ook een aantal dieren hier zelf een plekje gevonden. Ik zie zwanen, reigers en eenden. Ik heb gelezen dat ook reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen zichzelf een thuis hebben gegeven in dit Natuurpark. Het moet hier dus goed toeven zijn.

Wat ik ook grappig vond om te lezen is dat de bever, die hier succesvol deel uitmaakt van een fokprogramma, ontsnapt is en zichzelf heeft uitgezet in Flevoland. Dankzij deze ontsnapte dieren leven er nu al meer dan 140 bevers in alle vrijheid op diverse plekken in Flevoland.

Uitkijkpunten in Natuurpark Lelystad
Op weg naar een hoger uitkijkpunt.
Uitzicht natuurpark Lelystad
Vanaf een hoger punt uitzicht over het park.

Oog in oog met een wild zwijn

Het is dat andere mensen foto’s staan te nemen, anders was ik er zo voorbij gelopen. Tussen de bomen is een wild zwijn bezig de aarde met dode bladeren om te woelen. Je ziet het wilde zwijn amper, zijn kleuren vallen volledig weg tussen de bomen.

Even verder staat een ander wild zwijn op een modderige vlakte. Dit zwijn zie je niet over het hoofd.

Wild zwijn
Deze snuiter had ik bijna over het hoofd gezien.
Wild zwijn in de modder
Dit wild zwijn doet niet erg zijn best om zich te verstoppen.

Edelherten of Pater Davidsherten

Hoewel overal hekken staan en dat een beetje suf aandoet, is het toch spannend om het wild te spotten. Je moet soms heel goed kijken om iets te ontdekken. De herten die we heel in de verte zien, kunnen we niet determineren. Zijn het edelherten of Pater Davidsherten. Van die laatste zijn er nog maar weinig over in de wereld en ook hier in Lelystad doen ze het niet zo goed. Ik had ze graag van dichtbij willen zien.

herten in natuurpark Lelystad
De herten zijn te ver weg om te kunnen zien of dit de bijna uitgestorven Pater Davidsherten zijn.
Natuurpark Lelystad wandelen
Een wandelpad naar weer een uitzichtpunt.
herten in Natuurpark Lelystad
Nog meer herten. Ook ver weg.
De huiskleuren oranje en blauw detoneren wat mij betreft wel met het landschap.

Wandelen in Natuurpark Lelystad

Het is helemaal niet druk in het Natuurpark Lelystad. Er is alle ruimte om te wandelen. Er zijn wandelpaden en fietspaden. Wij maken van alle twee gebruik, zonder dat we last hebben van fietsers. Normaal gesproken is er de mogelijkheid voor bezoekers om fietsen te huren bij het bezoekerscentrum. Maar nu, met de corona restricties, is het gesloten. Mij komt dat wel heel goed uit.

Je kunt hier niet verdwalen. Het is handig om een kaartje van het gebied mee te nemen, of zoals wij deden, een foto maken van het bord bij de ingang, zodat je een idee hebt waar je wandelt. Je kunt je ook helemaal verlaten op de borden. Bij elke zijweg of kruising is heel goed aangegeven welke dieren je waar kunt vinden, met loopafstand en benodigd aantal minuten erbij. Ook wordt steeds de kortste weg naar het bezoekerscentrum gewezen.

Wegwijzers
Je kunt hier niet verdwalen. De bewegwijzering is uitstekend voor elkaar.
wandlelen in Natuurpark Lelystad
Wild spotten.

wandelen in Natuurpark Lelystad

Otters

Als we bijna terug bij het bezoekerscentrum zijn, komen we bij de otters. Deze solitaire dieren hebben ieder een afgehekt stuk leefgebied. Al die gebieden komen samen rond een plateau, van waaraf de dieren dagelijks op een bepaald tijdstip worden gevoed. Deze bezoekerstrekker is er nu niet, vanwege de corona. Toch hebben we het geluk dat één otter zich laat zien.

Otters fotograferen
Vanaf het platform fotograaf ik een otter.
Een otter
Super om het dier van zo dichtbij te kunnen zien en fotograferen.

Bezoekerscentrum

Onze wandeling zit er op. Het wordt ook al bijna donker en het Natuurpark loopt leeg. We gokken hoeveel kilometer we gelopen hebben. Het blijken er bijna 10 te zijn. Dat hadden we niet verwacht.

We nemen bij het bezoekerscentrum buiten nog een koffie to go en gaan tevreden richting huis.

Het bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad
Koffie to go bij Natuurpark Lelystad
Met de fluisterboot
Je kunt hier dus ook met een boot varen.

Handig om te weten:

  • Bezoek aan het Natuurpark Lelystad is gratis. 

  • Bij het Natuurpark is ruime parkeergelegenheid. Parkeren kost €3,- per keer.

  • Actuele gegevens over de openingstijden van het bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad en het restaurant vind je hier.
  • Adres en contactgegevens: Natuurpark Lelystad, Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad. Tel: 0320 286 130

  • Het park heeft kilometerslange goede fiets- en wandelpaden langs de dieren. Er zijn twee paden van zo’n 200 meter lengte waar je tussen de dieren door kunt lopen.

  • De hond mag aangelijnd mee in het Natuurpark Lelystad. Hij mag alleen niet op de twee paden komen waar je tussen die dieren door loopt.

  • Je kunt tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum allerlei soorten fietsen huren.

  • Ook is het mogelijk voor groepen om het Natuurpark te verkennen onder leiding van een gids met de boot of de excursiewagen.

  • Op de website Flevo.landschap.nl vind je meer info.

Plttegrond natuurpark Lelystad
flavicon wandelvrouw