Ben je op zoek naar een afwisselende meerdaagse wandelroute, niet te ver van huis maar wel in een heel andere omgeving? Dan is de National Park Trail in National Park Hoge Kempen in België een perfecte optie. Deze 110 km lange wandelroute is opgedeeld in 5 etappes en gaat door prachtig afwisselend natuurgebied met onderweg cultureel erfgoed van de voormalige mijnbouw in België.  Hans en ik liepen de trail in november en lieten ons heerlijk verwennen in B&B Haerlekijn, die een wandelarragement aanbiedt. Wij vonden het geweldig! Een super luxe variant van meerdaags wandelen in een prachtige omgeving.

In het eerste deel van dit blog neem ik je mee op onze wandelreis over de National Park Trail en in het tweede deel van dit blog vertel ik je over Nationaal Park Hoge Kempen, de National Park Trail en andere wandelmogelijkheden.

National Park Trail Hoge Kempen

Vijf dagen hadden Hans en  ik uitgetrokken om de National Park Trail in het Nationaal Park Hoge Kempen te wandelen. We kozen voor het trailarrangement van B&B Haerlekijn in Maasmechelen. Dat zag er echt super uit. We zouden verblijven in een mooie B&B tegen de rand van Nationaal Park Hoge Kempen aan. We kregen daar niet alleen logies en ontbijt, maar ook zouden we elke ochtend naar het begin van de trail gebracht worden. Hoe luxe is dat!

Dag 1: Een korte start door de Stiemerbeekvallei en bos

Op onze eerste dag kwamen we rond half elf ’s ochtends aan bij B&B Haerlekijn. Dat zag er goed uit: een stoer pand met een mooie tuin en voldoende overdekte parkeergelegenheid. We maakten kennis met onze gastvouw Annick, die ons verwende met koffie en iets lekkers. We kregen een kaart van het Nationaal Park en oriënteerden ons op de eerste wandeling. We besloten in overleg met Frank, onze gastheer die later ook aanschoof, om niet met etappe 1 te beginnen maar vandaag de kortere etappe 5 te doen. We startten immers aan de late kant.

We vulden ons dagrugzakje en reden in onze eigen auto achter Frank aan, die ons de parkeerplaats wees, waar we vandaag zouden eindigen. We parkeerden de auto en stapten bij Frank in de bus. Hij bracht ons naar het begin van etappe 5 en vertelde ondertussen honderduit. Zo zou het vanaf nu, de komende dagen gaan.

B&B Haerlekijn shuttle service naar startpunt National Park Trail.
De shuttle-service van Frank van B&B Haerlekijn.

Etappe 5: THORPARK – KATTEVENNEN (11 km)

Frank liet ons het begin van de etappe zien. In National Park Hoge Kempen zijn verschillende toegangspoorten, de zogenaamde Gateways. Je vindt er een stenen muur, een overzichtskaart met daarop de gekleurde wandelroutes die bij deze toegangspoort beginnen en een wegwijzer.

Onze blik gaat vooral ook uit naar de gebouwen aan de overkant. Frank vertelt dat de panden behoren tot het nationaal erfgoed van de Kolenmijnen. We zouden ze graag van dichtbij bekijken, maar realiseren ons ook dat we hier over 5 dagen weer zullen eindigen. Dan komen we er langs. We houden ze tegoed.

Gateway Thorpark - Nationaal Park Hoge Kempen
Bij elk opstappunt staan borden met de wandelroutes.
Gateway Thorpark - Nationaal Park Hoge Kempen
Verkeerd lopen kan bijna niet.

Stiemerbeekvallei

We maken ons los van Frank en zetten onze eerste stappen op de National Park Trail. Hier hebben we naar uitgekeken.  De routebordjes zijn duidelijk en ruime mate aanwezig. Het duurt niet lang of we wandelen de Stiemerbeekvallei in. Hier houden we van! We wandelen over vlonderpaden door een natte bosomgeving met links en rechts waterpartijen.

Trap naar Stiemerbeekvallei
Stiemerbeekvallei wandelen
Routepaal nationaal Park Hoge Kempen - National Park Trail Hoge Kempen
boom met zwammen

Weetje: Op de routebordjes staat het symbool van Nationaal Park Hoge Kempen: een pootafdruk van een dier. Is het een wolf? Een beer? Het is niet wat het lijkt, dit dier bestaat namelijk niet. De pootafdruk vertegenwoordigt alle wilde dieren die in het park leven, zoals vossen, dassen en reeën.

Spoorbaan

We steken een brede strook kiezels over. Frank heeft ons hierover verteld. Dwars door het Nationaal Park liep een oude spoorlijn, de zogenaamde “Kolenspoor” of “Mijnspoorweg”. Deze spoorlijn speelde een belangrijke rol in de transportgeschiedenis van de Limburgse mijnstreek. De lijn werd oorspronkelijk aangelegd om steenkool van de mijnen in Belgisch Limburg naar de rest van het land en de havens te vervoeren.

De oude spoorlijn wordt omgevormd tot fietssnelweg F75 met de toepasselijke naam Kolenspoor. Het wordt een functionele fietsroute van in totaal 77 km lang, die de voormalige Limburgse mijngemeenten met elkaar verbindt. We zullen deze baan de komende dagen nog een paar keer tegenkomen.

Kolenspoorbaan Nationaal Park Hoge Kempen

Het Kolenspoor.

Routepaal Nationaal Park Hoge Kempen - National Park Trail Hoge Kempen

Ook op weg naar Santiago de Compostela.

Bos

Onze route gaat verder door het bos. Het is een echte herfstwandeling. We lopen over afgevallen herfstblad en genieten van de frisse lucht. We wandelen langs een golfbaan en zien dat hier ook de Streek-GR Limburgse Mijnen loopt. Oók een interessante lange-afstandswandelroute.

National Park Trail Hoge Kempen pauze bij meertje

Bord 'hoffelijkheid gespot' in Nationaal Park Hoge Kempen

Cosmodrome

Als we bijna aan het einde van onze wandeling zijn komen we bij een aantal gebouwen, waaronder een grote koepel. Nieuwsgierigheid leidt ons naar binnen. We zijn terecht gekomen in de Cosmodrome, een ruimtevaartcentrum waar over 10 minuten een film in de grote koepelzaal begint over ruimtereizen en daarna een lezing over de sterrenhemel. Zullen we?

Ja natuurlijk.

Gebouw koepel Cosmodrome Kattevennen

Cosmodrome film ruimtereis

Dat was leuk. Hoewel de film en lezing vooral voor kinderen bedoeld is, vond ik het echt de moeite waard en heb ik er weer dingen van geleerd.

Als we buiten staan begint het al te schemeren. We dachten dat we vlak bij de parkeerplaats stonden, maar dat valt tegen. We moeten nog een stukje, langs een laan met alle planeten en uiteindelijk komen we bij onze auto. Het was een mooie eerste wandeldag.

Cosmodrome - planetenweg

B&B Haerlekijn

We rijden terug naar B&B Haerlekijn, waar onze kamer gereed is. We lopen achter Annick aan naar boven, naar de ‘hooizolder’. Jeetje, wat een geweldig verblijf, met zitgedeelte, aparte slaapkamer, badkamer en een extra bed in een aparte hoek van het zitgedeelte. Het is een twee- tot vierpersoonskamer, dus super ruim voor ons tweetjes. Echt top!

We kleden ons om en stappen alweer de auto in. Vanavond eten we bij Bistro Den Arend.

Dag 2: Heerlijk wandelen door steeds veranderd landschap

Na een perfecte nachtrust schuiven we aan in de ontbijtzaal van B&B Haerlekijn. We maken kennis met de andere gasten. Ook wandelaars. Sommigen doen ook de National Park Trail, anderen maken rondwandelingen vanaf de opstappunten. 

Het ontbijt is super overdadig. Voor elk wat wils. We maken een lunchpakket van de ontbijtspullen en spreken met Frank af hoe laat we zullen vertrekken. Vandaag parkeren we bij Pietersheim en starten met wandelen bij Kattenvennen.

Frank vertelt in de auto dat zijn gasten etappe 5 (die van gister) en etappe 1 (van vandaag) de minst mooie van de vijf vinden. Wij zijn niet onder de indruk van die mededeling. De etappe van gister vonden we heerlijk om te wandelen, dus dan zal die van vandaag ook wel oké zijn. We kregen gelijk, etappe 1 is een afwisselende en leuke route.

Etappe 1: KATTEVENNEN – PIETERSHEIM (23,8 km)

Het begint meteen al goed; We zien een enorme toren, een skischans die we kunnen beklimmen. Hans houdt het na 3 drie trappen voor gezien, vanwege hoogtevrees, maar ik ga stug door en heb uiteindelijk een 360 graden view over het nationaal Park.

Kattevennen skischans

Kattevennen skischans

Kattevennen skischans uitzicht

Herfst en paddenstoelen

Dan volgt een wandeling door uitgestrekte bossen, afgewisseld door heide en plassen. Er is echt genoeg te zien en van te genieten. Vandaag kan ik het niet laten om alle paddenstoelen te fotograferen maar ik moet er mee stoppen Het zijn er te veel.

Kunstwerk bij Kattevennen - Nationaal park Hoge Kempen

Herfstbos National Park Trail Hoge Kempen

Heide National Park Trail Hoge Kempen

paddenstoelen

Gedichten

Overal in het landschap vinden we zwerfkeien waarop gedichten zijn gegraveerd. Sommige goed leesbaar, voor anderen moeten we echt even de tijd nemen om ze te ontcijferen.

Zwerfkei met gedicht van Bernard de Wulf
zwerfkei met gedicht in National Park Hoge Kempen

Rare doorsteek

Na de surfplas Papendaalheide zijn we even het spoor bijster. We lopen een stukje langs een openbare weg. Ik heb de app van Komoot meelopen en die zegt (vanuit mijn broekzak) dat we linksaf moeten, het weiland in. Ik zie geen bordjes staan. Ik pak de app erbij en die laat zien dat we een stukje over onbekend terrein moeten.  Dan doen we dat. We wandelen het weiland in en al snel houdt het platgetreden grasspoor op. We zoeken onze eigen weg rond de waterplas, over een beekje en door het bos en komen uiteindelijk weer op de het goede pad. Later zie ik op de kaart dat we op de openbare weg niet rechtsaf, maar linksaf hadden gemoeten. Nu hebben we een stukje afgesneden.

surfplas Papendaalheide

Mariabeeld

Onbegrijpelijk dat dit een minder leuke wandelroute wordt genoemd. Hoe fantastisch zullen die andere drie etappes dan wel niet zijn? De afwisseling van deze etappe 1 is enorm. Ik noem een Mariabeeld met een perfect bankje om te lunchen, weilanden met paarden, natte bossen met vlonderpaden, bevergebied (helaas geen bevers gezien), prachtige meertjes en fijne bospaden. Wat wil je nog meer?

Pony's langs National Park Trail Hoge Kempen

Bevergebied bord
National Park trail Hoge Kempen bevergebied
boswandeling

National Park Trail Hoge Kempen door een hekje
Zwemmen verboden?
Maria beeld nationaal Park Hoge Kempen
Maria fotograferen. Ook de fotograaf gefotografeerd.

National Park trail Hoge Kempen - meertjes

National Park trail Hoge Kempen - meertjes

Taverne ‘de Besmer’

Hoogtepuntje was onze koffiestop bij woonzorgcentrum Sint-Anna. Bij de taverne ‘de Besmer’ hebben ze de lekkerste vlaaien. We hebben gezellig gezeten tussen de oudjes en hun bezoek. Vandaar was het nog een paar kilometer meanderen langs een beek tot de auto bij Pietersheim.

Herfstwandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park trail Hoge Kempen oversteekje over een beek

Vanavond aten we bij Grand Café Casino.

Kompel bier

Dag 3: We bereiken de Mechelse heide. Wow!

Als we opstaan schijnt de zon zowaar. Wat hebben we een geluk. Gisteren kwam de zon ook af en toe al even door, maar vanochtend is de hemel helemaal blauw. Het ontbijt is weer overdadig en ik maak een heerlijk lunchpakket klaar.  We zetten de auto op een parkeerplaats bij Terhills en Frank brengt ons naar Pieterheim, de gateway waar we gisteren zijn geëindigd.

Etappe 2: PIETERSHEIM – TERHILLS (23,9 km)

Het is geweldig wandelweer. We stappen door de geel gekleurde bossen en langs een heideveld dat vol staat met het gele pijpenstrootje. Bos en heide wisselen elkaar af. We gaan door de Zijpbeekvallei en klimmen daarna omhoog. Voor het eerst krijgen we te maken met serieus hoogteverschil.

Nationaal Park Hoge Kempen
De dag begint perfect zonnig.

Nationaal Park Hoge Kempen hei en water

Nationaal Park Hoge Kempen boswandelen

Mechelse heide

De Mechelse heide is weer helemaal anders dan wat we de laatste dagen gezien hebben. Trappen lopen, vergezichten, hoge bankjes, zicht op grindafgravingen en heel veel prachtige heide.

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen
De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen - op een hoge stoel

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen - berken en witte zwerfkeien

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen - vlonders over water

Uitzicht over grindafgravingen - De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen

De Mechelse Heide - Nationaal Park Hoge Kempen

Terhills

We klimmen en we dalen en het laatste stukje gaat langs een groot meer tot we bij Terhills komen. Van verre zien we al de hoge torens van de voormalige steenkolenmijn van Eisden. Je kunt zo’n schachtbok opklimmen, maar daar hebben we de puf niet meer voor. Het was prachtig vandaag en we hebben zin om even te relaxen bij de B&B. We wandelen door het Visitors Center en via een draaideur staan we buiten het National Park.

We klimmen en we dalen en het laatste stukje gaat langs een groot meer tot we bij Terhills komen. Van verre zien we al de hoge torens van de voormalige steenkolenmijn van Eisden. Je kunt zo’n schachtbok opklimmen, maar daar hebben we de puf niet meer voor. Het was prachtig vandaag en we hebben zin om even te relaxen bij de B&B. We wandelen door het Visitors Center en via een draaideur staan we buiten het National Park. Auto zoeken. Anders dan vorige keren staan we niet direct voor een parkeerplaats met onze auto. Waar is die? Normaal kan Hans de auto vinden via zijn telefoon, maar die batterij is leeggelopen door het gebruik van de navigatieapp Komoot. Ik zoek op mijn telefoon naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats en lopen die kant op. Lang verhaal kort: Pas na 3 kwartier en wat extra kilometers vonden we onze auto. Pfffff. Dat doen we morgen anders. We aten bij Terland Restaurant.

Het meer bij Terhills

Terhills - de torens van steenkolenmijn Eisden

Auto zoeken

Anders dan vorige keren staan we niet direct voor een parkeerplaats met onze auto. Waar is die? Normaal kan Hans de auto vinden via zijn telefoon, maar die batterij is leeggelopen door het gebruik van de navigatieapp Komoot. Ik zoek op mijn telefoon naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats en lopen die kant op.

Lang verhaal kort: Pas na 3 kwartier en wat extra kilometers vonden we onze auto. Pfffff. Dat doen we morgen anders.

We aten bij Terland Restaurant.

Dag 4: Vandaag is het klimmen geblazen

Oeps, vandaag is de lucht helemaal dichtgetrokken. De mist is rondom ons. Tijdens het ontbijt overleggen we over de route van vandaag. Normaal gesproken starten we in Terhills en beklimmen we de drie terrils. Volgens sommigen het mooiste deel van de route. Maar met deze mist zullen we weinig zien van de omgeving. We kunnen de etappe omdraaien en de beklimmingen voor het einde van de dag bewaren. Dat is een oplossing, maar die staat me toch niet zo aan. Na 20 km wandelen heb ik niet zo’n zin meer in beklimmingen. Ik start er liever de dag mee. Zo gezegd zo gedaan. We zetten de auto neer bij de kerk in Opoeteren (die vinden we wel terug) en starten in Terhills.

Etappe 3: TERHILLS – OPOETEREN (22,6 km)

Net zoals gisteren gaan we in Terhills door het Visitors Center en een stukje dezelfde weg terug. We volgen de bordjes en Komoot (niet de kaart, want die is verouderd op dit punt) en starten met de klim van de eerste terril.

Een terril is een heuvel of berg die is ontstaan door het storten van steenafval en ander restmateriaal uit mijnbouw. Tijdens het delven van steenkool of andere mineralen in ondergrondse mijnen werd een grote hoeveelheid onbruikbaar gesteente naar boven gebracht. Dit werd in de buurt van de mijn op hopen gestort, waardoor terrils ontstonden. In Nationaal Park Hoge Kempen zijn de terrils iconische landschapselementen die herinneren aan het mijnverleden van de regio. Ze bieden vaak panoramische uitzichten over het park en worden gebruikt als wandel- en uitkijkpunten.

Boven aangekomen hebben we geen uitzicht. Dat is geen teleurstelling, want we wisten het van tevoren. Het is wel een aparte gewaarwording dat deze hoge berg gemaakt is van mijnafval, zo hoog ook, zeker een 100 meter boven het omringende landschap. De afdaling is lastiger dan omhoog. Door de natheid is het glad en daarom voorzichtigheid troef. Wandelstokken waren in dit geval handig geweest.

Op de weg terug zien we de nieuwe brug die is aangelegd over het meer. Dat ziet er spectaculair uit. Het is net alsof we in de bergen zitten.

Visitors Center Terhill
We starten weer bij het Visitors Ceter Terhill.
Via de achterkant wandelen we richting onze eerste beklimming.
Terhill -uitzicht vanaf de terril
Wat een uitzicht!
Beklimmen van de terril bij Terhill - Nationaal Park Trail Hoge Kempen
Een gladde boel.
Uitzicht op de nieuwe brug bij Terhill - Nationaal Park Hoge Kempen
Het zicht wordt beter. We zien de nieuwe brug.

Vakantie resort

Helemaal beneden lopen we tegen een Egyptisch aandoende tempel aan, het wellnesscentrum ‘Elaisa’. Er rijden busjes rond zonder chauffeur. We zijn terecht gekomen in het toeristisch deel van Terhills. Hier ligt het vakantieresort Center Parcs. Op de Velux-plas kan je waterskiën en wakeboarden, er is een 380 meter lange fiets- en wandelbrug aangelegd tussen de terrils over het water en er zijn verschillende wandelroutes over en langs de terrils aangelegd. Dit is echt een populaire vakantiebestemming. Niet in de minste plaats door Maasmechelen Village, een outlet- en shoppingcenter op wandelafstand van Center Parcs en het  Terrils Hotel, het voormalig hoofdgebouw van de mijn.

Voor het eerst deze week komen we verschillende wandelaars tegen. Ook gezinnen die vanuit hun centerparks huisje een mooie wandeling over de bergen maken. De brug is ook drukbezocht.

Het wellnesscentrum ‘Elaisa’.
Het wellnesscentrum ‘Elaisa’.

De Velux-plas met brug. Terhills

De Velux-plas met brug. Terhills

Na de brug volgen de tweede en derde beklimming van een terril. Eerlijk gezegd ben ik blij als ik weer beneden sta. Het was een glibberboel. Wel een mooie glibberboel.

Terhill - omhoog klimmen op wandelpad National Park trail
We klimmen verder de tweede terril op.
Het uitzicht wordt helderder.
Blij als ik weer beneden sta. Het is glad hier.

Het klimmen en dalen is nog niet over. Door het bos gaan we verschillende trappen op tot we op een hoger gelegen plateau komen. We wandelen door natuurgebied Vossenberg. Helaas ligt dat tegen een industrieterrein aan. Deze etappe ervaren we meer dan anders geluidsoverlast van snelwegen, mannen met machientjes en bedrijven.

Nationaal Park Trail Hoge Kempen

Nationaal Park Trail Hoge Kempen

Nationaal Park Trail Hoge Kempen

De Bosbeek

De afsluiter van deze dag is fantastisch. We wandelen over een pad langs de Bosbeek. Soms over vlonders, maar grotendeels op een pad langs de beek. We horen het water stromen en zien de bomen reflecteren in het water. Het is bijna jammer als we de beek verlaten en vrijwel meteen in Opoeteren staan. We zijn er! De kerk en het parkeerterrein kunnen we gemakkelijk vinden.

 Bosbeek - Etappe 3 Nationaal Park Trail Hoge Kempen

De bosbeek - omgevallen boom - Nationaal Park Trail Hoge Kempen

De Bosbeek - etappe 3 Nationaal Park Trail Hoge Kempen
De Bosbeek bij Opoeteren

We eten deze avond bij Ostria Cellini.

We eten deze avond bij Ostria Cellini.

Dag 5: Ook in de regen zijn de mijnterrils van Thorpark indrukwekkend

Het is onze laatste dag en het regent. Het ziet er somber uit en de weersverwachting is nog somberder. Het blijft de hele dag nat. Eerlijk gezegd heb ik niet zo’n zin om bijna 27 km in de regen te wandelen. Ik heb ook wat last van mijn been, we hebben nog een afspraak met een vertegenwoordiger van Nationaal Park Hoge Kempen om onze ervaringen te delen en we moeten vandaag nog terug rijden naar Nederland. Al met al voor mij voldoende redenen om de route van vandaag wat in te korten.

Bij de ontbijttafel pakken we de kaart erbij en samen met Frank overleggen we hoe we dat het beste kunnen doen. Hij adviseert om toch te eindigen in Thorbeek. Het stuk over het oude mijnbouwgebied is volgens hem bijzonder. We zouden dan kunnen starten in Opglabbeek. Er blijft dan een wandeling van 11 km over door mooi gebied. We missen dan een langgerekte reeks van landduinen, met de Oudsberg als hoogste duin van de Kempen. Dat is jammer, maar wel een goede reden om nog een terug te komen.

Etappe 4: OPOETEREN – THORPARK (26,8 km) Wij deden Opglabbeek – Thorpark (11 km)

We wandelen door de straten van Opglabbeek. Het regent. Bah. Eerst denken we dat het nog wel meevalt maar al snel besluiten we dat we toch volledig in regenpak gaan. Het is koud en we worden drijfnat.

Gehuld in regenpak kunnen we toch genieten van de omgeving. Mooi bos, mooie meertjes. Ik word echt enthousiast als we in het Jeneverbesbos komen. Zoveel jeneverbesbomen heb ik nog niet eerder bij elkaar gezien. In Nederland zie je ze als solitaire struik, en nooit in zulke aantallen bij elkaar.  

Nationaal Park trail Hoge Kempen

Nationaal Park trail Hoge Kempen

Nationaal Park trail Hoge Kempen

Nationaal Park trail Hoge Kempen - Etappe 4 Jeneverbesbos

Nationaal Park trail Hoge Kempen - Jeneverbes

Nationaal Park trail Hoge Kempen

National Park Trail Hoge Kempen - lucifer

De voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Dan komen we in het gebied van de mijnterrils van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Thorpark). Deze keer wandelen we er niet op, maar langs. Dit zijn kale vlaktes met vergezichten. We overzien op een hoog punt een groot deel van het voormalig mijnbouwgebied. De wind is guur, het uitzicht troosteloos. Toch is dit gebied fascinerend. De mijnbouw die zo’n stempel drukt op het landschap en de natuur totaal anders achterlaat dan het ooit was.

Terril van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Terril van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Terril van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Terril van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Uitzicht over voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Uitzicht over voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Thorpark

De gebouwen van de mijnbouworganisaties zijn enorm. Indrukwekkend om over het terrein te lopen waar de grote panden allemaal een andere bestemming hebben gekregen. Leuk dat ze dit doorontwikkeld hebben (en nog steeds mee bezig zijn).

Thorpark gebouw voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Thorpark gebouw voormalige steenkoolmijn van Waterschei

Einde National Park Trail

Onze National Park Trail zit er op. Na vijf dagen wandelen zijn we geëindigd waar we zijn begonnen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het zeer de moeite waard was. We hebben genoten. De combinatie van natuur en de cultuur van de voormalige mijnbouw maakt het speciaal. Het is een uitdagende route waarbij alles prima geregeld is. Een echte aanwinst bij de Leading Quality Trails van Europa. 

Nationaal Park Hoge Kempen: alles wat je moet weten

De National Park Trail:

De National Park Trail – Hoge Kempen is een prachtige lange-afstandswandeling van 110 kilometer, dwars door het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Deze trail biedt een unieke kans om de natuur van Vlaanderen in haar volle glorie te ervaren. Denk aan uitgestrekte heidevelden, duinen, bossen, waterplassen en indrukwekkende beklimmingen. De combinatie met de restanten van de mijnbouwindustrie maakt het helemaal interessant. De route is onderverdeeld in 5 etappes en maakt samen een rondwandeling.

Met weinig bebouwing of verkeer onderweg is dit een van de meest ongerepte wandelervaringen in de regio. Alles is tot in de puntjes geregeld. Geen wonder dat de trail in december 2022 het prestigieuze Leading Quality Trails label behaalde, wat betekent dat het behoort tot de 25 beste lange-afstandswandelingen van Europa.

Routeaanwijzingen

Je hebt verschillende manieren om de National Park Trail te volgen:

  • Topografische kaart: Voor €10 koop je een exclusieve wandelkaart die je de weg wijst.
  • GPS of GPX-bestanden: Download de route via platforms zoals Komoot of andere routewebsites. Via de officiële website van het park kun je een regiocode voor Komoot ter waarde van €8,99 gratis aanvragen.
  • Bewegwijzering: De route is volledig bewegwijzerd in twee richtingen. Je herkent de bordjes aan de dierenpoot. Gebruik bij voorkeur een kaart of GPX als back-up.

De trail in 5 etappes

De National Park Trail – Hoge Kempen is opgedeeld in 5 hoofdetappes, met daarnaast een korte aanlooproute:

  • Aanlooproute: Station Genk – Kattevennen (3,8 km)
  • Etappe 1: Kattevennen – Pietersheim (23,8 km)
  • Etappe 2: Pietersheim – Terhills (23,9 km)
  • Etappe 3: Terhills – Opoeteren (22,6 km)
  • Etappe 4: Opoeteren – Thorpark (26,8 km)
  • Etappe 5: Thorpark – Kattevennen (11 km)

Elke etappe begint en eindigt bij een toegangspoort van het Nationaal Park. Hier vind je ruime parkeergelegenheid, informatieborden, toiletten en vaak horeca. Langs de trail en rondom de toegangspoorten zijn diverse overnachtingsmogelijkheden beschikbaar.

Overnachten langs de trail

Je kunt de trail op verschillende manieren beleven, afhankelijk van je voorkeur voor comfort en gemak:

  • Trail Arrangement: Kies (net zoals wij deden) voor een comfortabel arrangement waarbij je 3 of 4 nachten in een luxe B&B verblijft. Dagelijks word je naar het beginpunt van de etappe gebracht en opgehaald.
  • Wandelarrangement: Voor wie geen 25 km per dag wil lopen, is er een kortere variant van 10-15 km per dag, inclusief overnachtingen en maaltijden.
  • Trekkers-trail: Liever basic? Kies voor voordelig overnachten in een tent, trekkershut of bij particulieren via platforms zoals Campspace en Welcome to My Garden.
  • Eigen route samenstellen: Gebruik de interactieve kaart van het Nationaal Park om je eigen overnachtingslocaties te kiezen. Denk aan campings, hotels, vakantieparken of B&B’s.

Wildkamperen is verboden in België, maar dankzij de gastvrijheid van de lokale bevolking zijn er creatieve alternatieven te vinden.

Meer wandelmogelijkheden: wandellussen

Naast de National Park Trail biedt het Nationaal Park Hoge Kempen maar liefst 88 kortere wandelroutes. Deze lussen variëren van 3 tot 17 kilometer en leiden je door verschillende wandelgebieden binnen het park.

  • Startpunten: Begin je wandeling bij een toegangspoort of gateway, waar je voorzieningen vindt zoals parkeergelegenheid, infoborden en horeca.
  • Bewegwijzering: Elke route is aangeduid met een gekleurd symbool op houten palen. De lussen zijn in twee richtingen bewegwijzerd, waardoor verdwalen onmogelijk is.
  • Navigatieopties: Kies een wandelkaart, download de GPX-bestanden via Komoot of andere platforms, of volg de borden.

Met meer dan 440 kilometer aan wandelplezier is er voor elk type wandelaar iets te beleven. De lussen zijn perfect voor wie kortere wandelingen wil maken of een specifieke regio van het park wil ontdekken.

In de Wandelbox Nationaal Park Hoge Kempen vind je 11 duidelijke wandelkaarten van alle opstappunten, met de kleurenroutes. Die routekaarten zijn ook per stuk verkrijgbaar in de webwinkel.

Meer informatie over wandelroutes vind je op platforms zoals Komoot, Route.nl en de website Wandelen in Limburg.

Heb je specifieke vragen of wil je hulp bij het plannen van je eigen avontuur? Neem dan een kijkje op de officiële website van het Nationaal Park Hoge Kempen of bezoek een van de toegangspoorten voor advies!

♦♦♦

B&B Haerlekijn

Een extra vermelding geef ik graag aan B&B Haerlekijn. De B&B van Annick en Frank is gevestigd in een gerenoveerde boerderij in Meeswijk en heeft luxueuze en ruime familiekamers. Hartverwarmend is de Limburgse gastvrijheid. Je wordt er grenzeloos verwend.

De B&B is een perfecte uitvalsbasis voor wandelen of fietsen in Nationaal Park Hoge Kempen. Kijk op hun website voor de aangeboden arrangementen. Wij deden het Trail Arrangement, dat ze aanbieden in samenwerking met Nationaal Park Hoge Kempen.

Natuurlijk kan je ook je eigen plan trekken en B&B Haerlekijn los boeken. 

B&B Haerlekijn Maasmechelen

⇒ Deze reis naar de National Park Trail – Hoge Kempen kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Vlaanderen, Visitlimburg.be  en Nationaal Park Hoge Kempen.

flavicon wandelvrouw