Museumbezoek met de wandelschoenen aan, Ik doe het vaker, want wat is er nu leuker dan een stadswandeling koppelen aan een bezoek aan een museum. Haarlem Marketing heeft dat goed begrepen en bedacht de museumwandeling ‘Wandelen tussen Teyler en Hals, een wandeling tussen twee grootheden’. Dat moet leuk zijn. We leren de binnenstad van Haarlem beter kennen en krijgen twee musea op de koop toe. Met de wandelbeschrijving in de hand ging ik samen met Sally op pad.
Teylers museum
Het leuke van een rondwandeling is dat je overal kunt beginnen. We kozen er voor om deze middag te starten bij het Teylers Museum. We werden super vriendelijk wegwijs gemaakt door de man achter de balie. Hij vertelt dat Teylers het oudste museum voor publiek van Nederland is. “De collectie is een beetje een allegaartje.” Hij moet er bij lachen: “In die tijd dachten ze dat ze alles konden verzamelen, nu weten we wel beter.”
Inderdaad vinden we van alles in het museum; een indrukwekkende verzameling oude natuurkundige instrumenten, fossielen, mineralen, schilderijen en tekeningen. Ook is een hele zaal ingericht met munten en penningen. Wist jij dat een numismaat een beoefenaar van de munt- en penningkunde is. Ik niet. Weer wat geleerd.
Leuk is ook de gratis audiotour. Niks dwingends, maar een apparaatje waar je het nummer op intoetst van een voorwerp waar je meer over wilt weten. Je krijgt dan een uitgebreide uitleg te horen.
Niet alleen de collectie van het museum is leuk, ik vergaap me aan het pand zelf. De bijzondere ovalen zaal en de prachtige tegels op de vloer en langs de plinten.
Erwtensoep
We sluiten het bezoek af met een heerlijke kop erwtensoep in het museumrestaurant en starten met onze rondwandeling door Haarlem. De wandelbeschrijving heeft een duidelijk kaartje, maar nog makkelijker is het om via de geschreven tekst te lopen. Die is super duidelijk en vertelt over allerlei wetenwaardigheden onderweg. Sally, die pas in Haarlem is komen wonen wordt steeds enthousiaster. Ze leert van alles over deze prachtige stad. We komen buiten de winkelstraten (onze natuurlijke habitat) en genieten van de sfeervolle achterafstraatjes.
Hofjes
Heel bijzonder zijn de hofjes die Haarlem herbergt. Best wel spannend om zo’n grote zware deur open te duwen en dan een verscholen plekje in de stad te vinden met pittoreske huisjes, waar ook nog echt mensen wonen. De rondwandeling voert langs een aantal hofjes. Leuk!
Musea
Op deze wandeling komen we ook langs een aantal andere Haarlemse musea. We lopen langs het Archeologisch museum, De Hallen Haarlem (museum voor moderne en hedendaagse kunst), het ABC Architectuurmuseum en het Museum Haarlem. Er zijn er nog veel meer. In totaal heeft Haarlem 15 musea. Genoeg te ontdekken dus.
Wij wandelen verder en komen in het bijzondere straatje waarin het Frans Hals museum is gelegen. Daar zien we de voormalige ‘gasthuisjes’. De huisjes werden gebouwd in opdracht van de gasthuismeesters van het St. Elisabeth of Grote Ziekenhuis. Oudere mensen die wat spaargeld hadden, konden zich laten inschrijven als provenier en hadden tot het eind van hun leven onderdak en verzorging.
Frans Hals
Tegenover de ‘gasthuisjes’ ligt het Frans Hals museum dat gevestigd is in een schilderachtig monumentaal gebouw dat vroeger dienst deed als tehuis voor oude mannen. We gaan eerst even aan de koffie voordat we met de audiotour om onze nek het museum door gaan. We zien prachtige schilderstukken van Frans Hals en andere bekende Haarlemse schilders.
Brueghel
Het topstuk was voor mij (lach niet) het schilderij van Pieter Brueghel de Jonge. Het laat een dorpstafereel zien waar het vol zit met scènes waar mensen en dieren een spreekwoord of gezegde uitbeelden. Een prachtig zoekplaatje. Voor het schilderij staat in de zaal een interactieve plaat van het schilderij waar, als je op een tafereeltje drukt, je het spreekwoord te zien krijgt. Ik ontdek er steeds meer. Het is dat Sally me tenslotte mee troont…. Later koopt ze voor mij een grote afbeelding van het schilderij met op de achterkant alle spreekwoorden die te zien zijn. Kan ik thuis verder ontdekken.
Verder wandelen
Dan beginnen we aan het tweede deel van onze wandeling. Deze is korter dan het eerste deel en omdat het al aardig tegen het eind van de middag aan loopt, doen we het ook wat sneller. De wandelbeschrijving laat ons zo af en toe nog even stil staan bij belangrijke panden of interessante plekjes, tot we weer bij het Teylers Museum uitkomen. Dit was een ontzettende leuke middag.
Wat je misschien nog weten wilt:
De rondwandeling duurt ongeveer 5 kwartier volgens de wandelbeschrijving. Dat is misschien wat optimistisch, of je moet lekker doorwandelen. De route was ongeveer 7 km. Wij waren de hele middag onderweg inclusief de best wel snelle museabezoeken.
De wandelbeschrijving is gratis te downloaden of voor 50 cent op te halen bij het VVV-kantoor op de Grote Markt in Haarlem en heet: ‘Wandelen tussen Teyler en Hals’. Daar kun je ook een voucher kopen voor koffie/thee met gebak, lunch en toegangskaartjes voor de 2 musea. Je kunt ook online kaartjes bestellen bij Haarlem Marketing. Een combiticket Frans Hals en Teylers kost € 17,50 .
♦ De musea zijn op maandag gesloten.
♦ De hofjes kun je niet bezoeken na 17.00 uur en in het weekend.
Heel leuk om Haarlem op deze manier te ontdekken. Ik heb er een jaar gestudeerd vroeger en kom er nu nog steeds graag. Maar meestal om te shoppen en te lunchen, niet voor musea bezoek. Veel plekken die je hier laat zien ken ik dus niet. De stadswandeling lijkt mij sowieso leuk en interessant om een keer te gaan doen.
Inderdaad, je leert een stad zo anders kennen met een een uitgeschreven stadswandeling. Veel plezier.
Wat een leuke tip. Ik ga de wandeling downloaden!
Leuk! Veel plezier.