Mijn regenjas heeft écht onderhoud nodig. Het voelt een beetje raar om een dure regenjas (een goedkope trouwens ook) vaker te wassen. Je zou denken dat als je er toch voor zorgt dat hij niet vies wordt, dat wassen nergens voor nodig is. Maar dan heb je mis. Wil je een regenjas ademend houden, dan moet je hem zeker wassen, en eens in de zoveel tijd is het handig om hem opnieuw te impregneren om hem goed waterdicht te houden. Ik leg in dit blog uit waarom en hoe ik het heb aangepakt.
Mijn regenjas wassen en waterdicht maken
Het zijn van die klusjes die je gewoon moet doen. Maar je weet hoe dat gaat, je hangt je natte regenjas te drogen en je trekt hem de volgende keer gewoon weer aan. Ik had al vaker gemerkt dat dat mijn lange regenjas niet meer goed afparelde, in plaats daarvan zoog de stof water op. Dat betekent dat ik echt aan de slag moest. Maarja.
De juiste producten
Ik had al een tijdje de juiste producten van Nikwax in huis, maar toch kwam het er niet van. Tot ik weer in de regen liep, het vocht bij mijn mouwen voelde optrekken en zag dat dat er van afparelen weinig sprake meer was. Nu ontkwam ik er echt niet meer aan. Toen ik thuis kwam zag ik dat het er nog erger voorstond dan ik dacht: de regen was doorgelekt en ik had een natte plek op mijn trui. Ik moest snel mijn jas wassen en impregneren. Uiteindelijk bleek het een werkje van niets. De wasmachine draait wel.
Gatverdamme, die jas lekt. Ik heb een hele natte plek.
Het vocht trekt zo aan de binnenkant van de mouwen omhoog. Bah!
Tijd om mijn jas te wassen en waterdicht te maken met Nikwax Tech Wash® en TX.Direct® Wash-In.
Wassen
Wassen en impregneren zijn twee verschillende dingen. Wassen is belangrijk om de minuscule gaatjes in de coating van je jas open te houden. Die gaatjes zorgen voor het ademend vermogen. Ze zijn namelijk klein genoeg om regen buiten te houden, maar groot genoeg om zweetdamp af te voeren. De gaatjes gaan door gebruik dicht zitten met zweet, stof, huidschilfers en andere viezigheid. Gebruikt je je regenjas intensief, dan zul hem meerdere malen per jaar moeten wassen om de gaatjes open te houden. Dat lukt niet met een normaal wasmiddel. Hiervoor zijn technische wasmiddelen op de markt zoals de Nikwax Tech Wash.
Impregneren
Impregneren is het vernieuwen van de waterafstotende laag aan de buitenzijde van de jas. Je hoeft niet elke keer na het wassen ook te impregneren. Die laag heeft een langere levensduur. Je ziet vanzelf wanneer het wel tijd is. Als het water niet meer afparelt maar in de jas trekt, dan is het zover. Als het water door de jas opgezogen wordt wil dat trouwens niet meteen zeggen dat hij niet meer waterdicht is, maar de stof gaat dan helemaal dicht zitten waardoor hij niet meer ademt. Als je dan een stevige wandeling maakt, word je aan de binnenkant van je jas even nat van het zweet als aan de buitenkant van de regen. Gekker nog; je wordt nat zelfs als het niet regent.
Gemiddeld zal je een regenjas eens per 6 à 8 wasbeurten opnieuw moet impregneren. Hiervoor gebruik ik de Nikwax TX.Direct Wash-in.
Wassen en waterdicht maken
Er zijn meerdere manieren om het aan te pakken. Om je jas te impregneren moet hij schoon zijn, dus wassen moet altijd. Je kunt hiervoor een 2 in 1 middel gebruiken. Ik geef er de voorkeur aan om te wassen met een wasmiddel en te impregneren met een impregneermiddel. Zo’n dubbelmiddel werkt wel lekker snel, maar ik heb er meer vertrouwen in als je voor elk klusje een daarop afgestemd middel gebruikt.
Voor het impregneren heb je wel 2 keuzes. Na het wassen kun je de jas insprayen met Nikwax TX Direct Spray. Het voordeel is dat het lekker snel gaat en dat je de meest belaste plekken extra kunt sprayen. Het nadeel vind ik dat het heel secuur moet om elk plekje mee te nemen en er spray naast de jas terecht komt. Er kan ook kleurverschil optreden als je niet alles gelijkmatig insprayt.
Daarom gebruik ik liever een middel dat ik in de wasmachine kan gebruiken. Voor het wassen met de Tech Wash® heb ik het zeepbakje toch al moeten schoonmaken, dan kan het wasje met het impregneermiddel er gemakkelijk achteraan.
Hoe ik het aanpak:
Wassen en impregneren met Nikwax is niet moeilijk. Gewoon de gebruiksaanwijzing lezen.
Allereerst kijken op welke temperatuur je kledingstuk gewassen mag worden.
Spullen bij elkaar zoeken.
Het zeepbakje van de wasmachine secuur schoonmaken.
De poes van de jas verwijderen.
Twee tot drie dopjes Nikwax Tech Wash® toevoegen.
De Nikwax Tech Wash® kan in het zeepbakje en een normaal wasprogramma draaien (niet te hard centrifugeren).
Dan is de beurt aan de Nikwax TX.Direct® Wash-In. Normaal wasprogramma met spoelprogramma. Zachtjes centrifugeren.
De natte jas netjes uithangen en wachten tot hij droog is.
Wassen met Nikwax Tech Wash®
- Maak het bakje van de wasmachine schoon en verwijder alle zeep resten.
- Plaats maximaal 2 items in de trommel van je wasmachine.
- Gebruikt 3 dopjes voor medium/hard water en 2 dopjes voor zacht water voor 2 items.
- Was volgens het wasvoorschrift.
Impregneren met Nikwax TX.Direct® Wash-In
- Plaats item in wasmachine
- Voeg Nikwax TX.Direct® Wash-In toe in wasmiddellade
- Selecteer een normaal wasprogramma inclusief spoelprogramma en start de wasmachine (als alternatief is handwas ook mogelijk)
- Laat item aan de lucht drogen, of gebruik wanneer wasvoorschrift van item dit toe laat de wasdroger op lage stand
Tip: Rits alle ritsen dicht en ontspan de trekkoordjes. Hard centrifugeren is nergens voor nodig. Daar kan je jas alleen maar stuk van gaan.
Het eindresultaat:
Het eindresultaat: Kijk eens hoe mooi het water nu afparelt.
De jas ademt weer en het water blijft er goed op liggen. Ik vind het perfect!
Waarom ik Nikwax gebruik
Nikwax is marktleider op het gebied van impregneermiddelen en verkrijgbaar bij veel outdoor en sportwinkels zoals Bever, Zwerfkei Outdoor, Perry sport, Intersport en Sport 2000. Dat is niet zomaar. Het is een bewezen effectief middel en het verlengt de levensduur van je uitrusting en optimaliseert de prestaties. Ik weet zeker dat ik geen gekke verkleuringen krijg of andere narigheid. Nikwax heeft zichzelf al bewezen. Het is super gemakkelijk te gebruiken. Gewoon sprayen of in de wasmachine en klaar is Kees.
Sinds de oprichting van het bedrijf staat bij hen het beschermen van het milieu voorop. Recyclebaar plastic, volledige openheid over de gebruikte grondstoffen en inzicht in de ecologische voetafdruk van het bedrijf, géén PFK’s en meedoen aan vele instandhoudingsprojecten over de hele wereld. Niet alleen zeggen dat je milieubewust bent, maar het ook echt doen. Daar hou ik van!
Meer weten?
Wil je meer weten over het bedrijf Nikwax en alle producten die ze hebben, kijk dan op deze website.
Ik testte ook het product van Nikwax om leren wandelschoenen waterdicht te maken. Lees het blog: Hoe krijg ik mijn leren wandelschoenen (weer) waterdicht?
Je kunt bij Nikwax ook de producten vaak samen kopen. Bever heeft bijvoorbeeld de Nikwax Tech Wash & Direct Wash-in Twin Pack.
____
Verantwoording: Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Nikwax. Uiteraard heb ik de producten zelf uitvoerig getest en vertegenwoordigt dit blog mijn mening over het product. Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als je via zo’n linkje overgaat tot de aanschaf van een product, ik daar een bescheiden percentage van krijg. Het kost jou niets extra’s. Doen dus! Alvast bedankt.
Leeuk
Goed en duidelijk omschreven, maar ik had nog een tweetal vragen..
Als eerste de dosering. Je spreekt over 2 a,3 dopjes, terwijl de formele dosering 100 a 150 ml is. Dat is wel een verschil volgens mij. Welke is juist?
Ten tweede; Mag je nadad je de jas hebt gewassen en lichtjes hebt gecentrifugeerd, meteen de procedure van impregneren toepassen zonder de jas,te drogen?
Hi Fred, 3 dopjes is 150 ml. Die gebruik je bij hard water. 2 volle doppen is 100 ml, dat is voor als het water zachter is. Je hoeft de jas niet te drogen voordat je gaat impregneren.
Mag ik mijn winterjas merk GANT gevuld met dons wassen met Nikwax Tech wash en Nikwax TX. Direct wash-in?