Wie de omgeving van het stadje Mariager wil ontdekken en zich wil later verrassen door de veelzijdigheid ervan, moet gewoon de Mariager Rundt Ruten wandelen. Zelden een meer afwisselende wandeling meegemaakt. Met een wandelroute van 11 km loop je in een wijde boog om Mariager heen en pak je ook een stukje van deze authentieke stad mee. Begin bij de haven, of zoals wij deden bij de Mariager Camping. Achtereenvolgens loop je langs de oever van het Mariager fjord, met een flinke klim door bos, over sportvelden, door een rozentuin, langs de grootste grafheuvel van Scandinavië met panoramisch uitzicht, via een eeuwenoud bos met sporen van oude nederzettingen, door het historische centrum van Mariager, langs het Zout Centrum terug naar je startplek aan het water. Enthousiast geworden? Lees dan dit verslag met foto’s.
Mariager
Aan de oever van het Mariager fjord, dat de grens bepaald van het schiereiland Himmerland, in het noordoosten van Denemarken, ligt het stadje Mariager. Het is een charmant stadje, bekend om zijn mooie oude straatjes met vakwerkhuizen, de indrukwekkende adbijkerk en de rozen die overal bloeien. Mariager en omgeving gaan lang terug in de geschiedenis. Wij verbleven op de Mariager Camping en ontdekten vandaaruit wat er allemaal te zien en te beleven is. De Mariager Rundt Ruten (de Mariager rondwandeling) laat daar al veel van zien. Laten we starten.
Mariager Rundt Ruten
De wandelroute ‘Mariager Rundt Ruten, loopt over onze camping. Het eerste paaltje met een gele pijl is snel gevonden. De route is 11 km lang en is uitstekend aangegeven. Je hebt geen app of kaartje nodig. Omdat het een rondwandeling is, kun je natuurlijk beginnen waar je wilt. Logeer je niet op de Mariager Camping dan is de Mariager Haven met het Zoutcentrum en het Café Salt een goede opstapplaats. Daar kan je parkeren en eerst een kopje koffie (of overheerlijke lunch) doen. Via een pad langs het water kom je over de camping. Zie je de bubbels?
Langs het Mariager fjord
Voorbij de bubbels gaat de route langs het water. Wij werden hier overvallen door een fikse regenbui, maar als het warm weer is kan je hier heerlijk een duik nemen in het water, vanaf één van de steigers. Een prachtig stukje om te wandelen, met uitzicht over het fjord.
Omhoog het binnenland in.
Op enig moment buigt de route zich van het water af. We wandelen onder hoge bomen en klimmen een heel eind omhoog. We passeren de oude treinrails. Goed uitkijken, het vintage treintje rijdt in de zomer en kan elk moment voorbij komen.
Mariager
We bereiken de buitenzijde van het plaatsje Mariager en wandelen tussen de sportvelden door, langs een supermarkt (handig om te weten voor als je nog iets nodig hebt, want verder is er niets langs de route) zo de rozentuin in.
Rozentuin
De rozentuin staat volop in bloei. Wel 400 verschillende soorten rozen zijn hier bijeen gebracht. We besluiten om hier pauze te houden. Zittend op een bankje hebben we een geweldig zicht op de rozenpracht. Maar het is vooral de geur die overweldigend is. Ik zie een rode klimroos die ik graag thuis in de tuin zou willen hebben. Ik noteer de naam. Dat is gemakkelijk, want overal staan bordjes bij.
Munkholm
Vanuit de rozentuin komen we in een soort parkachtige omgeving met vijvers, aangeharkte paden, fonteinen en bouwsels. Later lees ik dat dit Munkholm is, een favoriete wandelbestemming van de inwoners van Mariager.
Bij het witte vakwerkhuisje met rode deur, waar naar verluid vroeger een kluizenaar in heeft gewoond, schijnt nu een trol te wonen. De trol heet Ivan Evigvår en is gemaakt door kunstenaar Thomas Dambo. Ik kom daar allemaal te laat achter en wandel rustig langs het huisje, na er een foto van te hebben gemaakt. De bijzondere trol heb ik nooit gezien.
Het kluizenaarshuisje.
Platteland
Vanuit het park lopen we de stad weer uit. We komen op het platteland. Ongemerkt klimmen we een heel stuk. We krijgen een prachtig uitzicht over de omgeving.
Hohøj – de grootste grafheuvel
De grote verrassing van de wandelroute is voor mij Hohøj, de grootste grafheuvel van Scandinavië. Ik had niet kunnen bedenken dat ik daar ineens voor zou staan. De heuvel zelf is 12 meter hoog en heeft een diameter van 72 meter. De totale hoogte van de grafheuvel is 110 meter boven het wateroppervlak. Je hebt daardoor een geweldig uitzicht over het Mariager Fjord en het heuvellandschap eromheen.
Het meest bijzondere vind ik dat je hier de eeuwenoude geschiedenis van Jutland ervaart. Onderaan de grafheuvel staat het Rode Huis, waar een postertentoonstelling vertelt over de plaats, de geschiedenis en de opgravingen die in en rond Hohøj zijn gedaan. De grafheuvel stamt uit de bronstijd en in het hele gebied rond de grafheuvel zijn sporen van nederzettingen vanaf die tijd gevonden.
Alstrup Krat en Oksendalen
Onze wandeling gaat verder door Alstrup Krat, een bosgebied dat sinds de oudheid bijna onaangetast is gebleven. Het wandelpad leidt ons langs een aantal sporen van de nederzettingen die al enkele millennia in de buurt van Mariager Fjord liggen. We worden gewezen middels infoborden op andere grafheuvels, dierenhokken, veepaden, een molensite, oude grotwegen, en nog veel meer.
Maar ook de natuurervaring is hier geweldig. Het is een bijzonder bos met zijn kromme oude bomen, majestueuze coniferen en heuvellandschap. Mooie doorkijkjes krijgen we als we door Oksendalen lopen. Door deze vallei trokken de boeren die bij Hohøj woonden, in zowel de brons- als de ijzertijd, met hun vee naar de weilanden bij de fjord. Als ik een foto van Hans wil maken , maakt hij een beweging dat ik stil moet zijn: er loopt wild.
Het historisch centrum van Mariager
Als we het bos uitkomen dalen we flink af en komen uiteindelijk bij het historisch centrum van Mariager. Mariager wordt ook wel de stad van de rozen genoemd en het is niet moeilijk te raden waarom. De geplaveide straatjes en oude vakwerkhuizen zijn versiert met rozen, ze staan er nog precies zo bij als lang geleden. Dit stadje verdient een aparte stadswandeling langs de kloosterkerk en door al die mooie straatjes. Een wandeling die we later, op een avond, uitgebreid zullen doen.
Nu lopen we door naar de haven, want daar wacht Café Salt op ons met een lunch. Helaas zijn de glazen kassen op kade bezet, maar binnen vinden we ook een heerlijk plekje. De lunch is top. Als ik zie dat er een kas vrij komt, kan ik het niet laten om die toch even uit te proberen. Ook leuk voor een foto, vond Hans.
Mariager Zoutcentrum
Aan Café Salt vast, ligt het Mariager Zoutcentrum. Nu we bijna aan het einde van onze wandeling zijn, kunnen we het niet laten om dit centrum te bezoeken en meer over de zoutwinning te leren. Bizar dat er zo’n grote voorraad zout onder het aardoppervlak ligt. De man in de hut waar op oude wijze zout gewonnen wordt laat ons zien hoe het werkt. Het centrum zelf is een allegaartje van films, proefjes, infoborden, spulletjes, honderden zoutvaatjes, een zoutbad (volgende keer badpak meenemen) en een winkel waar je vele smaken zout en andere souvenirs kunt kopen. Beetje jammer dat ook in het Zoutcentrum weer bijna alles in het Deens is.
Einde wandelroute
We maken onze wandeling af. Het is vanuit het Zoutcentrum nog maar een paar minuten naar de Mariager Camping.
Mariager rundt ruten, alles op een rijtje
Wij verbleven op de Mariager Camping
De Mariager Camping is een perfecte uitvalsbasis om dit gedeelte van Himmerland te ontdekken. Het ligt prachtig aan het Mariager fjord. Met uitzicht over het water is er plek voor tenten, campers en caravans. Ook voor mensen die hun eigen onderdak niet bij zich hebben is er plek. Er zijn een aantal vakantiehuizen en ook kleinere cottages.
In zo’n kleinere hut verbleven wij. Alles bij de hand; slaapplek voor 4, keuken met tafel, gang met wc. Alleen voor de douche ga je naar het toiletgebouw. Ik noem hem hier apart omdat ik nog nooit zo’n geweldige douchevoorziening heb gezien: een grote badkamer met douche, wastafel en wc, helemaal voor jou alleen.
Ook bijzonder: Achter op het terrein staan op een verhoging 3 ‘fjord bubbels’. Die zien er echt geweldig uit. Vanuit je bed kijk je naar de sterren. Wij waren laat met boeken en konden er niet meer terecht. Echt jammer. Het moet een belevenis zijn om daar te slapen.
Meer lezen over wandelen in Denemarken?
Ga dan naar de startpagina: Wandelen in Denemarken
Of kies voor de volgende blogs:
Verantwoording: Ik bezocht Himmerland op uitnodiging van Destination Himmerland en VisitDenmark.
Geef een reactie