Een klompenpad dat bijna voor de deur van onze Landal vakantiebungalow begint, beter kan haast niet. Deze moesten we doen! Zeker geen spijt van. Hoewel de route voor een klompenpad aardig wat asfaltwegen bevat, vonden wij de wandeling zeer afwisselend en heel informatief over de geschiedenis in en rond Hoenderloo. Omdat we de route tegen de klok inliepen, bewaarden we het mooiste natuurstukje voor het laatst. Dat deel gaat door de heide van Schenkelshul. Na 12 km wandelden we zo weer ons fijne vakantiehuisje in. Een fijne cultuurhistorische route. 

Onze uitvalsbasis was Landal Miggelenberg. We verbleven hier in het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken. Landal Miggelenberg is bij uitstek een locatie van waaruit je de mooiste wandeltochten kunt ondernemen. Het park zelf ligt in het groen. De huisjes staan verspreid over heuvelachtig terrein onder de dennenbomen. Vanaf het park loop je zo het bos in waar je wild kunt spotten en waar verschillende uitgezette wandelroutes starten.

Infobord bij Landal Miggelenberg

Klompenpad Het Plaggenstekerspad

Het klompenpad Het Plaggenstekerspad loopt dus vlak langs de omheining rond het Landal park. Het beste kan je opstappen bij de centrale parkeerplaats. Dat is ook gemakkelijk bereikbaar voor wandelaars die niet bij Landal logeren. Hou je wel vakantie bij Landal Miggelenberg, dan kan je ook starten bij de doorgang bij bungalow 46. Je ziet daar meteen de paarse klompenpadbordjes.

Wij logeerden in huisje 139 en zagen op de klompenpad app dat we ook door het hek vlak bij onze woning konden gaat. Zo dichtbij! Hoe leuk is dat. Zonder erover na te denken volgden we de bordjes. Later bleek dat we daarmee hadden besloten de route tegen de klok in te lopen.

Klaphek, start route Het Plaggenstekerspad.
Even vastleggen dat hier de route voor ons begint.

Klompenpad app

Het is zeker aan te raden om de Klompenpaden app te downloaden. Je kunt dan precies zien waar je op de route bent en je krijgt allerlei extra informatie over wat je onderweg ziet. Dat is echt de moeite waard. Je kunt ook de brochure kopen met de route en alle info, bij de receptie van Landal Miggelenberg.

Brochure van het Plaggenstekerspad
Zo ziet de brochure eruit.

Plaggenstekerspad gpx

Loop je liever met je eigen GPS apparaat, de GPX track van de route vind je hier. Wandel je graag met een kaartje? Die kun je hier als PDF downloaden. Het is overigens niet noodzakelijk om iets mee te nemen. De route is uitstekend bewegwijzerd. Volg de paarse klompenpaden bordjes

Klompenpad Hoenderloo

Goed, we waren dus op weg. Het eerste deel was mooi. We liepen langs zandverstuivingen tot we op de openbare weg kwamen. Gelukkig was het heel rustig. Geen verkeer gezien. We komen door een prachtige villawijk met super dure huizen. We missen de afslag naar de Leemkuil, waar leem werd afgegraven om een bakstenen van te maken en gaten in de weg te repareren. Wij wandelen door op de route en komen over het terrein van de Hoenderloogroep. Interessant. De Ottho Hoeve staat open en we kunnen zien dat er nog steeds geboerd wordt.

De plaggenhut van Albert Brinkenberg

Even verderop komen we langs de plaggenhut die opengemaakt kan worden om hem van binnen te bekijken. Dit is pas echt een tiny house, wat ook nog gedeeld moest worden met het vee. De plaggenhut staat op de plek waar Albert Brinkenberg in 1815 zijn woning bouwde en daarmee de eerste bewoner was van kolonie Hoenderloo.

Plaggenhut
Op het plaggenstekerspad kom je deze Plaggenhut in Hoenderloo tegen.
binnenkijken in de plaggenhut
De deur is open.

Rondje wandelen Hoenderloo

Als we verder wandelen komen we Hoenderloo binnen. Bij de Spar maken we een koffiestopje. De winkel heeft een koffiecorner en een heerlijk assortiment lekkere broodjes en gebak. Wat een mooie winkel.

Als we verder lopen wordt het een feest van herkenning. Hier zijn we een aantal jaren geleden eerder geweest. We logeerden toen bij Hotel Buitenlust en zaten toen op 200 meter van de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe. We liepen daar de Trage Tocht Hoenderloo NP en de Groene Wissel 308 Hoenderloo.

We komen langs de beroemde ijstent IJs van Co (dicht, maar met 3 graden is het daar toch wel wat te koud voor), we lopen weer langs het prachtige Poortgebouw Landgoed Deelerwoud en langs de Heldringkerk.

Poortgebouw Landgoed Deelerwoud
Aan het einde van de laan ligt het Poortgebouw Landgoed Deelerwoud.
Witte Heldringkerk
De Heldringkerk kijkt uit over Hoenderloo
Waterput Hoenderloo
De waterput bij de Helderingkerk.

Klompen op het klompenpad

Grappig is dat overal klompen zijn opgehangen. Aan de wandelpaaltjes, maar ook hoog in de bomen.

Overal klompen

klompen op het klompenpad
klompen op het klompenpad

Wandelen omgeving Miggelenberg

We wandelen weer weg van het centrum van Hoenderloo en komen uiteindelijk uit in het natuurgebied in de omgeving van Miggelenberg. Dat is prachtig! Een echte kers op de taart.

De heide van Schenkelshul.
De heide van Schenkelshul.

Even rusten op een bankje op de heide van Schenkelshul.

De heide van Schenkelshul.

flavicon wandelvrouw

Het Plaggenstekerspad, alles op een rijtje

  • Route: Klompenpad Het Plaggenstekerspad

  • Lengte: 12 km

  • Kenmerk: Rondwandeling door het cultuurhistorische landschap van Hoenderloo. Door weilanden, lanen, bos, heide en stuifzand en door Hoenderloo langs kerk, waterput en plaggenhut. Voor een klompenpad loop je redelijk veel over asfalt.

  • Routebeschrijving: De algemene informatie over het Plaggenstekerspad vind je op de website van de Klompenpaden. De route zelf staat beschreven in een brochure die op verschillende punten verkrijgbaar is, bijvoorbeeld bij de receptie van Landal Miggelenberg. De nummers op de plattengrond verwijzen naar bezienswaardigheden die verder toegelicht worden in de brochure. Je kunt ook de Klompenpad App downloaden, die geeft die informatie ook. Een PDF van de route vind je hier.
  • Route verkorten: Je kan de route korter maken tot 3 of 9 km. Dit staat op de kaart aangegeven. Onderweg vind je ook bordjes waarop de verkortingsroute staat aangegeven

  • Bewegwijzering: De route is eenvoudig te volgen via de paarse klompenpadenschildjes. De route is in twee richtingen gemarkeerd.

  • Start: Vanaf de parkeerplaats bij Landal Miggelenberg, Miggelenbergweg 65 in Hoenderloo. De officiële start van de route is bij de Proeftuin, De Krim 4 in Hoenderloo. Daar begint nummertje 1 van de route.

  • Horeca: Langs de route kun je op vele plekken terecht voor je natje en je droogje. Een hele lijst staat op de website van de Klompenpaden.
  • Honden: Bijzonder is dat op dit klompenpad honden aan de lijn welkom zijn. Dit in tegenstelling tot de andere Klompenpaden, waar honden verboden zijn.

  • Wij logeerden in Landal Miggelenberg. Een perfecte uitvalsbasis voor deze en vele mooie andere wandelingen.

Wandelgidsen – Wandelen over de Veluwe

Wil je meer wandelen over de Veluwe dan raad ik twee gidsen aan.

wandelgids wandelen over de onbekende veluweDe wandelgids ‘Wandelen over de onbekende Veluwe’ is een gids met wandelingen die nog niet zo bekend zijn. Pareltjes is een gebied iedereen dezelfde wandelroutes opzoekt. Het zijn twintig stevige wandelingen van 15 kilometer over ongebaande paden met 90% zandpadgarantie. Een hele mooie gids van Rob Wolfs, die het gebied als zijn broekzak kent.

Bestel de gids bij uitgeverij GO ⇒

Bestel de gids bij Bol.com ⇒

WandelBart maakte een provinciewandelgids Gelderland die speciaal over de Veluwe gaat. 22 Leuke wandelroutes – van kort tot lang, in stad, landschap en natuur – voor elke wat wils en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De wandelroutes in dit boekje zijn zeer divers en te vinden over de gehele Veluwe. Met deze wandelingen kom je juist wel langs de hotspots en bekende plekken.

Bestel de gids bij uitgeverij GO ⇒

Bestel de gids bij Bol.com ⇒