Het is Boekenweek 2018! Alle reden dus om even door te nemen welke wandelboeken afgelopen tijd mijn aandacht trokken. Als disclaimer meld ik dan meteen maar even dat ik ze niet allemaal gelezen heb. Bij een paar boeken herhaal ik slechts wat anderen er van zeggen. Het is wel een mooi rijtje geworden.
Handboek voor natuurwandelingen – Koos Dijksterhuis
Het ideale natuurboek voor iedereen die graag meer wil waarnemen tijdens het wandelen, maar niet goed weet waar te beginnen. Zo wordt het boek aangeprezen in de media. Koos Dijksterhuis beschrijft in dit boek 12 wandellingen in de natuur. Het zijn tochten van zo’n 15 tot 30 km door 12 heel verschillende Nederlandse landschappen en hij attendeert je op wat er zoal te zien is tijdens deze lange wandeltochten en waar je op kunt letten.
Wandelgids: Streekpad Noardlike Fryske Wâlden
In augustus 2017 liep ik met de bedenkers Anneke en Jaap Jongejan een stukje van het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden, dat toen nog in de maak was. Ik kreeg een echte preview. En nu is het zo ver: tijdens de Fiets en Wandelbeurs 2018 verscheen de gids van Wandelnet en die ziet er werkelijk geweldig uit. De route opgetekend en gelardeerd met mooie streekverhalen en goede foto’s. Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden is een 165 km lange rondwandeling en laat de wandelaar het bijzondere landschap van de Noardlike Fryske Wâlden in de noordoosthoek van Friesland zien; een van de best bewaarde coulisselandschappen in Europa. Fijn dat er weer een streekpad is bijgekomen.
Camino – Graeme Simsion en Anne Buist
Op Facebook attendeerden wandelaars elkaar op dit boek: “Ik kan het niet weg leggen.” “Net uit, zeer de moeite waard.” Ik moet dus toch nog even via bol.com mijzelf dit feelgoodboek cadeau doen. Lekker voor op vakantie. De beschrijving klinkt trouwens wel als een ordinaire bouquetreeks:
De Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin zijn beiden in het schilderachtige Cluny, Frankrijk. Om een nieuwe start te maken, gaan ze – alleen – de lange weg afleggen die van Cluny naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje leidt, over de beroemde Camino de Santiago, de pelgrimsroute van Sint-Jakob. Ze kijken ernaar uit om in de voetsporen van de pelgrims te stappen die hun al eeuwen voorgaan op de Camino. Er wordt gezegd dat de Camino je verandert. Hij geeft je de kans een nieuwe versie van jezelf te vinden. Maar kunnen deze twee heel verschillende mensen ook elkaar vinden?
Een wandeling rondom Zuid-Limburg – Alex Buis
Deze wandelgids mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Grote winnaar van de trofee ‘Wandelroute van het jaar 2018.’ De route is niet bewegwijzerd maar staat, volgens de jury, vrijwel foutloos beschreven in een aantrekkelijke gids met veel achtergrondinformatie, uitgegeven door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. In 11 etappes van gemiddeld 25 kilometer komt de wandelaar terecht op plaatsen waarvan hij het bestaan niet had kunnen vermoeden. Zorgvuldig vermijdt Alex Buis in deze gids de platgetreden wandelpaden van ons toeristische Limburg. Het zijn stevige wandelingen langs ingeslapen dorpjes, waar de plaatselijke bevolking nog opkijkt als een toerist aan de toog verschijnt en meegeniet van een goede pot bier. Hij doet in zijn tocht van 11 etappes maar liefst drie landen aan. Ik vind de gids er prachtig uitzien.
Wandelparadijs Nederland – John Jansen van Galen
In Wandelparadijs Nederland verkent John Jansen van Galen alle twaalf provincies te voet en brengt met aanstekelijke geestdrift in een wemeling van korte impressies verslag uit van zijn omzwervingen. Het boek is rijk geïllustreerd met schitterende foto’s van Corrie Leenhouts en bevat links naar meer dan 500 wandelingen op de wandelsite Wandelzoekpagina. Dat klinkt als een super mooi boek.
Netwerkwandelingengids Waterland & Zaanstreek
Ik kom de mannen en hun boekje de laatste maand op verschillende plekken tegen. Tijdens de Fiets en Wandelbeurs met een mooie lezing en tevens lancering van deze eerste uitgave uit de serie Netwerkwandelingen: ‘Waterland & Zaanstreek’ Ook tijdens de seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad kreeg Vladimir Mars spreektijd om zijn boekje te promoten. Rutger Burgers, Menno Zeeman en Vladimir Mars namen het initiatief om de mooiste wandelingen te bundelen in een nieuwe serie gidsjes; ‘de mooiste netwerkwandelingen’. Het concept is eenvoudig; via gekleurde pijlen volg je een route die de makers voor je bedacht hebben. Dé mooiste route, volgens de makers. Dit zou best wel eens het eerste boekje van een hele lange reeks kunnen worden.
Boeken over wandelen zijn heerlijke cadeautjes aan jezelf of om weg te geven. Ben je op zoek naar een cadeautje voor een wandelaar, kijk dan eens op de shoppagina van deze website met super leuke wandelartikelen, of doe inspiratie op bij de volgende blogs:
- Wil je meewandelen met de schrijver? Dit zijn de mooiste wandelboeken van 2024
- De leukste wandelboeken om cadeau te geven (of om zelf te houden)
- 10 beste kerstcadeaus voor wandelaars
- Het is weer boekenweek! Tijd voor leuke wandelboeken (2019)
- De leukste en nuttigste cadeaus voor wandelaars
⇒ Al deze artikelen bevatten zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat als je via zo’n link iets koopt, ik daar een klein percentage van krijg. Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee en het kost jou niets extra’s. Doen dus!
⇒ Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt in december 2024
Geef een reactie