Heeft het hikingvirus je te pakken en droom je van meerdaagse tochten waarbij je onderweg (wild)kampeert, dan ben je ook aan het nadenken over wat je allemaal nodig hebt. Of het nu het Pieterpad is die je wilt gaan doen, of droomt over de West Highland Way of een trekking wilt maken over de Olavsleden, de basis van je hiking uitrusting is ongeveer hetzelfde. Dit blog helpt je op weg en laat je zien wat je nodig hebt.

 

Trekking spullen

In dit blog gaat het niet om hiking kleding of hiking schoenen. Nee, het gaat om de trekking spullen die standaard tot je hiking uitrusting behoren. Ze zijn onder te verdelen in 3 categorieën: je tas, slapen en koken. Het gaat hier om de essentials. Natuurlijk kan je er nog van alles bij verzinnen, maar eerst maar eens zorgen dat je basis op orde krijgt. De keuzes die je hierin maakt zijn heel persoonlijk en hangen voor een groot deel van je portemonnee af.

Basis hiking uitrusting

Ik laat je zien welke keuzes ik in het verleden heb gemaakt en vertel je waarom. Mijn uitrustig is stap voor stap tot stand gekomen. Grote aankopen deed ik niet in een keer. Pas als ik weer financiën had ruilde ik mijn zware legerslaapzak in voor een lichtgewicht donzen exemplaar. Zo heb ik door de jaren heen mijn uitrusting bij elkaar verzameld. Een uitgangspunt is voor mij altijd geweest dat het zo licht mogelijk moet zijn, met goede gebruiksmogelijkheden en voor een aanvaardbare prijs. Deze drie elementen zijn een soort van communicerende vaten. Een product dat heel licht van gewicht is, is vaak erg duur en niet zo handig in het gebruik, alle ‘luxe’ is er vanaf gehaald. Goedkoop is vaak zwaar en kwalitatief veel minder. De uiteindelijke keuze voor een bepaald product is dan ook vaak heel persoonlijk. Waar heb je wel en niet geld voor over en wat vind je acceptabel qua gewicht.

Via de volgende inhoudsopgave scrol je gemakkelijk door de standaard hiking uitrusting:

Tas

Rugzak

Ik heb verschillende rugzakken in mijn bezit. Voor langere trektochten neem ik het liefst mijn Gregory Jade 60 rugzak mee. Het is een rugzak speciaal gemaakt voor vrouwen. Hij zit als gegoten op mijn rug en heeft heel veel gebruiksmogelijkheden. Wat ik heel prettig vind is dat ik de inhoud van de rugzak kan bereiken via een rits aan de voorkant. Super handig! De rugzak weeg 1,6 kg. Dat is nog best behoorlijk, maar de gebruiksmogelijkheden van deze rugzak geven vaak de doorslag bij mijn keuze.
De Gregory Jade 60 wordt niet meer gemaakt. Vergelijkbaar is de Gregory Kalmia 60.

gregory-womens-kalmia-60-trekkingrugzak

Damesrugzak: Gregory Kalmia 60

Gewicht: 2030 gram

Volume 60 liter

Inclusief regenhoes

Heb ik minder inhoud in mijn rugzak nodig omdat ik korter weg ga, of minder hoef mee te nemen dan wandel ik het liefst met de Osprey Eja 48. Dit is een heerlijke lichte rugzak met een geweldig draagcomfort. Ook deze rugzak is speciaal voor de vrouwenrug ontworpen. Hij weegt 1,2 kg en is de allerbeste keuze, ook om bijvoorbeeld een camino te lopen. Osprey is een merk dat bekend staat om zijn goede kwaliteit en om de vernuftige oplossingen en features in hun producten. Zij snappen wat hikers nodig hebben en verwerken dat in hun spullen. Bij deze rugzak vind ik bijvoorbeeld geniaal dat je de zijzakken gemakkelijk via een opening in de zijkant kunt benaderen. Het gebruikte materiaal zorgt ervoor dat wat je in de zijzakken stopt er niet meteen via de zijkant weer uitvalt.
De herenversie van de Osprey Eja 48 is de Osprey Exos 48

osprey-womens-eja-48-tourrugzak

Damesrugzak: Osprey Eja 48

Gewicht: 1170 gram

Volume: 48 liter

osprey-exos-48-tourrugzak

Herenrugzak: Osprey Exos 48

Gewicht: 1190 gram

Volume: 48 liter

Drinksysteem

Je kunt natuurlijk petflessen meenemen voor je waterbehoefte, maar geloof me, dat is niet handig. Afgezien nog van het gebruik van weggooiplastic is het lastig om een fles, al lopende, uit het zijvak van je rugzak te pakken. Je laat het dus al snel zitten. Het gevaar om gedehydreerd te raken ligt op de loer. Ik zweer bij een waterzak. Die hang je in je rugzak, waardoor het water ook nog eens lekker koel blijft. Het gewicht zit goed verdeeld en anders dan bij flessen in je zijvakken, blijft je rugzak goed recht hangen. Via een slang kun je af en toe een slokje nemen. De waterzak van Osprey is goed schoon te maken, heeft bij mij nog nooit gelekt en is handig omdat je de slang er gemakkelijk af kunt koppelen, waardoor je niet steeds het hele systeem los hoeft te maken van je rugzak als je hem wilt bijvullen. Fijn is ook dat de onderdelen los verkrijgbaar zijn. Je hoeft geen hele nieuwe waterzak te kopen als bijvoorbeeld het mondstuk weg is. 

Drinksysteem: Osprey Hydraulics™ LT 1.5L Reservoir

Inhoud: 1,5 liter (ook verkrijgbaar in 2,  2,5 en 3 liter

Gewicht: 200 gram

Regenhoes

Een regenhoes is een echte must. Bij de Gregory Jade 63 rugzak zit de regenhoes standaard in de rugzak. Bij de Osprey moet je hem los bijkopen. Neem dan ook een echte Osprey lichtgewicht regenhoes. Die past prachtig om de rugzak waardoor de kans op lekkage veel kleiner wordt. De goedkope regenhoezen zijn niet meer dan universele standaard zakken met een elastiekje. Water kruipt daar aan alle kanten langs.

Ultralight Raincover M (30 - 50L) T2

Regenhoes: Osprey Ultralight Raincover M

Geschikt voor: Osprey rugzakken 30-50 liter

Gewicht: 100gram

Slapen

Tent

Ik heb heel lang gezocht naar de juiste lichtgewicht tent. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de MSR Hubba Hubba XR en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van. Het is een heerlijke tent waar je alle kanten mee op kan, terwijl hij toch redelijk licht van gewicht is. Lees hier de uitgebreide review. Deze 2 persoons tent is gemakkelijk op te zetten en weegt helemaal compleet maar 1750 gram. Goed in je eentje te tillen, en nog beter als je hem samen kunt verdelen over de rugzakken.

MSR hubba hubba nx

Tweepersoons lichtgewicht tent: MSR Hubba Hubba NX

Gewicht: 1720 gram

Slaapmatje

Voor een slapmatje heb ik gekozen voor de Exped SynMat UL M, de lichtste volwaardige slaapmat met isolatie. Twee van deze matten passen precies in de MSR Hubba Hubba NX, maar los daarvan is het een goede grote slaapmat, die klein op te rollen is en maar 475 gram weegt. Als zijslaper heb ik het ook nog comfortabel op deze mat. Gelukkig hebben ze bij de vernieuwde versie de bovenkant iets opgeruwd. Mijn enige klacht was namelijk dat het lastig draaien is, omdat de mat zo glad was. Maar dat hebben ze nu dus opgelost. Het meeste plezier heb ik van de pumpbag, waarmee ik de slaapmat in een oogwenk heb opgepompt zonder buiten adem te raken. De pumpbag gebruik ik trouwens ook om mijn slaapzak in te vervoeren. Dan weet ik zeker dat die droog blijft.

Slaapmat: Exped SynMat UL M

Gewicht: 475 gram

Lengte x breedte: 183 x 52 (ook in 197 x 65)

Ik zag laatst een nog veel lichtere slaapmat. De Therm-A-Rest NeoAir UberLite Regular Slaapmat weegt maar 250 gram en de specificaties zien er ook goed uit. Zou ik een nieuw matje moeten kopen, dan zou ik deze kiezen.

Slaapzak

Bij mijn keuze voor een slaapzak heb ik mij laten leiden door twee dingen: ik wilde het absoluut niet koud krijgen en ik word panisch in een mummieslaapzak. Ik moet me kunnen bewegen. Daarbij keek ik ook naar het gewicht en het pakvolume en kwam uit bij de Lowland Ranger featherlite. De mijne heeft specificaties van een extreme limit van -9 graden, comfort limit van 0 graden en een comfort maximum van 20 graden. Hij weegt 1100 gram. Niet heel weinig, maar ik heb het er heerlijk warm in. Lowland heeft trouwens een heel assortiment mooie slaapzakken, ook iets goedkoper dan deze.

Ben je minder een koukleum dan ik, dan is de Lowland Super Compact Deken Slaapzak Dons een geweldige keuze. Hij pakt klein in en weegt maar 590 gram.

Lowland Ranger featherlite

Donzen slaapzak: Lowland Ranger featherlite

Gewicht: 1100 gram

Koken

Brander

Ik begon mijn kookset met een brander de MSR whisperlite international brander waar je zowel een gasfles als een brandstoffles gevuld met benzine als brandstof op kunt aansluiten. Echt super handig maar wellicht wat overdone als je een trektocht wilt maken door een gebied waar je simpel aan een gasfles kunt komen.

Daarom laat ik hier de Primus Microntrail stove zien. Een mooi klein brandertje die weinig plek inneemt, licht van gewicht is en voor een goed vuurtje zorgt als je hem op een gasfles schroeft. Dit is de brander waar ik in Europa mee op pad ga. Ik ben er super tevreden over. Hij weegt maar 87 gram.

Brander: Primus Microntrail Stove 

Gewicht: 87 gram

Klein pakvolume

Ketel

Veel plezier heb ik van de Primus Litech Trek Kettle. Het is een pan met een deksel met een inhoud van 1 liter. Je kunt er je water in koken voor je gevriesdroogde maaltijden, je koffie en thee mee zetten en natuurlijk kun je er door de antiaanbaklaag ook gewoon in koken. Dat er een deksel bij zit is handig omdat het koken dan sneller gaat. Maar, het deksel zelf is ook een braadpannetje. Echt goed!
In de pan past precies een gasblikje. Meegeleverde zakje er omheen en klaar. Dat is pas efficiënt inpakken.

Ketel: Primus Litech Trek Kettle

Inhoud: 1 liter

gewicht: 285 gram

Mes

Ik heb ooit als relatiegeschenk een klein Zwitsers zakmes gekregen en ik zweer er bij. Er zitten 6 functies op: een groot mes, een klein scherp mes, 2 blikopeners en een kurketrekker. De zesde functie is een dun mes met een graatje erin. Vast handig, maar geen idee waarvoor. Dit mes helpt mij steeds weer uit de nood en is een vast onderdeel van mijn hiking uitrusting. Niets is erger dan met een blikje in de wildernis te zitten waarvan het lipje is afgebroken. Of al was het maar om de wijnflessen met kurk te openen.
Wel uitkijken bij de douane trouwens. Die neemt dit mes zonder pardon in.

Victorinox Spartan RVS Zakmes

Zakmes: Victorinox Spartan RVS

Gewicht: 59 gram

Spork

Bij de Albert Heijn in mijn buurt staat een grote bak met groene plastic sporken, waar je er gratis eentje van mee mag nemen. Geen idee waarom. Wat ik wel weet is dat je er niets aan hebt. Tenminste, aan deze groene heb je niks. Ze overleven 1 dagje hiken niet eens. Ik heb er nu al 3 gebroken en ben overgegaan op een steviger exemplaar, want het concept spork is geniaal: een lepel, vork en mes ineen. Heel erg handig om mee te nemen op een kampeertrip. Ik koos voor een lichtgewicht titanium spork. Het is even een uitgave, maar dan heb je ook wat.

spork

Spork: Light My Fire Spork Titanium

Gewicht: 20 gram

lengte: 17 cm

flavicon wandelvrouw

♦ Dit blog bevat affiliate links. Mocht je overwegen om iets aan te schaffen, dan zou het tof zijn om het via de link in dit blog te doen. Ik ontvang dan een klein percentage van je aankoop en het kost jou niets extra’s.