Ieder mens is uniek, en ieder lichaam dus ook. De manier waarop je loopt, verschilt dus ook van andere mensen. Zomaar een paar nieuwe wandelschoenen uit het rek kiezen werkt dus niet, in ieder geval niet voor mij. Ze moeten wel echt bij mijn manier van lopen passen. Heb jij wel eens nagedacht over de manier waarop je je voet afwikkelt? Het afwikkelen van de voet wordt proneren genoemd. Als je hierin een afwijking hebt, dan noem je dit een overpronatie of een supinatie. Ik leg je kort uit wat deze twee begrippen inhouden, en waar je dan op kunt letten bij het uitzoeken van nieuwe wandelschoenen.
Overpronatie
Bij overpronatie land je bij het neerzetten van je voet meer op de binnenkant van je voet en zakt je enkel verder door aan de binnenkant dan bij een neutrale pronatie. Je andere gewrichten, spieren en pezen zullen deze beweging zoveel mogelijk proberen te compenseren om ervoor te zorgen dat je nog steeds rechtop blijft wandelen. Dit compenseren kan bijvoorbeeld knie- en heupproblemen veroorzaken. Reguliere wandelschoenen zullen te weinig steun bieden en je manier van wandelen niet verbeteren. Belangrijk is dus dat je bij overpronatie de juiste schoenen vindt met stevige demping en een zogeheten antipronatie-zool.
Supinatie
Als je last hebt van supinatie, ook wel onderpronatie genoemd, dan loop je meer op de buitenkant van je voet. Je enkel kantelt nauwelijks naar binnen, wat kan zorgen voor extra druk op de buitenkant van je hiel. Ben je een wandelaar met supinatie, dan is voornamelijk de demping van de schoen erg belangrijk. Reguliere wandelschoenen zijn dan gewoon geschikt, mits ze genoeg demping hebben.
Andere belangrijke factoren
De manier waarop je loopt is niet de enige belangrijke factor in het kiezen van de juiste wandelschoenen. Ook het type ondergrond van de wandelroute speelt mee. Om ervoor te zorgen dat je de juiste schoenen uitkiest voor je volgende wandelavontuur, lees je hier tips om de beste wandelschoenen te vinden.
Als de schoenen voldoen aan je wensen betreffende de manier waarop je loopt en het type wandeling dat je gaat maken, is er nog een laatste, belangrijk punt om op te letten: de schoenen moeten meteen goed zitten. Hiermee verklein je namelijk het risico op de meestvoorkomende voetproblemen bij wandelaars. Als een schoen al knelt bij de eerste keer dat je ‘m aantrekt, neem hem dan niet, omdat dit geheid voor blaren en ander wandelongemak gaat zorgen.
Wil je graag meer inzicht krijgen in je eigen manier van lopen, dan zijn er veel plaatsen waar je terecht kan voor een loopanalyse. De onderzijde van je afgedragen schoenen geven je ook heel veel informatie. Je kunt namelijk precies zien welke zijde het meest afgesleten is. Neem altijd je oude wandelschoenen mee als je nieuwe gaat kopen. Een goede verkoper zal er ook om vragen.
Weet je van jezelf of je over- of onderproneert, of heb je al een keer een loopanalyse gedaan? Laat het me hieronder weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.
Ben je geïnteresseerd in klachten die kunnen ontstaan bij het wandelen? Lees dan ook:
- Hoe loop ik de Nijmeegse Vierdaagse zonder blaren?
- Hielspoor: Symptomen, Behandeling, Preventie
- 8 Tips om blaren te voorkomen
- Wat te doen tegen zweetvoeten. De top 10 beste tips
- Shin Splints oftewel pijnlijke scheenbenen; hoe kom ik er aan en hoe kom ik er vanaf?
- 7 tips om pijnlijke knieen sterker te maken
Afgelopen 2 weken heb ik 300 km gelopen op een paar lowa’s. Deze heb ik begin mei gekocht en wij lopen ongeveer 180 km per maand. Nu slijten ze aan de buitenkant hiel af. Ligt dat ook aan mijn manier van lopen?
Hoi Rita, wat loop je heerlijk veel! Goed dat je opmerkt dat je schoenen schuin afslijten. Dat heeft inderdaad te maken met je manier van lopen. Wees hier voorzichtig mee. Het kan allerlei klachten geven aan je bewegingsapparaat. Laat je je schoenen te ver afslijten dan wordt de schuinstand verergerd, waardoor klachten ook kunnen verergeren. Je kunt klachten voor zijn of verhelpen door speciale zooltjes te dragen. In een goede schoenenzaak kunnen ze je verder helpen. Heb je ernstige klachten ga dan naar een podotherapeut.
Grappig dat je bij je keuze voor hardloopschoenen hier wel rekening mee hebt gehouden. Mensen gaan zich hier pas mee bezig houden als ze al klachten hebben. Meer preventieve voorlichting zou handig zijn. :-)
Ik ben wel een gevalletje overpronatie, ook wel te zien op wandelfoto’s die onderweg van mij gemaakt zijn. Dus ga ik regelmatig, in ieder geval één keer per jaar, naar de podoloog en laat ik alles checken. Ook krijg je bij het ouder worden steeds meer kans op doorgezakte voorvoeten. Vervolgens zooltjes voor in mijn wandelschoenen, die draag ik het meest en evt. ook voor mijn ‘normale’ schoenen. En dan kan ik er weer een jaartje tegen. Eigenlijk krijg ik wel een signaal als de zooltjes niet goed meer zijn, dan ontstaan er allerlei vage klachten en tenslotte willen we minimaal tot onze 100e blijven wandelen ;-).
Simpele zolen tegen overpronatie werkt prima. http://www.medisch-pedicure.nl
Ik heb inmiddels steunzolen omdat mijn voeten niet goed stonden en ik heb nogal brede voeten. Waar ik dan tegen aanloop zijn te smalle schoenen. Mijn zolen passen heel vaak niet in de schoenen. Ik ben overgegaan op herenschoenen maar kijk wel of ze dan ook in ongeveer het zelfde model zijn als damesschoenen.
Ja, dat is een nadeel van zooltjes; ze moeten wel in je schoenen passen. Als je dan ook nog brede voeten hebt…Gelukkig zijn er merken die speciaal voor mensen met brede voeten wandelschoenen maken.
ik ben er achter gekomen dat ik overpronatie heb, was er van bewust, dat mijn voeten stand niet ok was en ben naar de podoloog geweest om daar eens te kijken wat voor mij het beste was, inderdaad aangepaste zooltjes, het was mijn bedoeling om uiteindelijk lange tochten te gaan lopen met rugzak met tent/slaap en eten e.d dus de weekenden eerst gebruiken om kilometers te trainen met tochten van gemiddeld 30 km en later bij mij in het bos, met zo’n 15 kg bepakking.
dat ging goed. Op stap met zeker met 16 kg, dan eerst van Vorden naar Pietersberg op gegeven moment bij Sittard, bij mijn rechter heup werd pijnlijk, tantem gekocht voor verdoving, na geland te zijn op de Pieterberg, naar de manueel therapeut gegaan, de behandeling vlotte niet zo, maar we kwamen er achter dat de oorzaak in de zooltje kon liggen, zij had een adres van een sport podoloog en die constateerde dat de zooltje waren opgemeten niet geschikt waren, de afwikkeling van de voorvoet , was niet correct, de zooltje werden aan nu de binnen zijde verhoogd, waardoor de afwikkeling van de voet beter was.
Ik zie het belang dat de podologen, goed onderlegd zijn, dit heeft mijn maanden van niet wandelen gekost en jaar uitstel om de rest van het Pieterpad te lopen.
Wat een verhaal! Balen.
Je vertrouwt er maar op dat zo’n podoloog het goed doet. Gelukkig is het toch nog goed gekomen.
Nog heel veel wandelplezier.
Een link in jouw artikel werkt niet correct.
‘Om ervoor te zorgen dat je de juiste schoenen uitkiest voor je volgende wandelavontuur, lees je hier tips om de beste wandelschoenen te vinden.’ Komt uit bin zalando herenschoenen. Ik ben op zoek naar goede wandelschoenen mijn huidige schoen die ik pas een jaar heb niet prettig zitten
Dank voor je mailtje. Ik ga er meteen iets aan doen.
Als ik je een tip mag geven voor het vinden van de juiste wandelschoen voor jou: ga naar een speciaalzaak. Wandelschoenen kopen via internet raad ik echt niet aan.