Ieder mens is uniek, en ieder lichaam dus ook. De manier waarop je loopt, verschilt dus ook van andere mensen. Zomaar een paar nieuwe wandelschoenen uit het rek kiezen werkt dus niet, in ieder geval niet voor mij. Ze moeten wel echt bij mijn manier van lopen passen. Heb jij wel eens nagedacht over de manier waarop je je voet afwikkelt? Het afwikkelen van de voet wordt proneren genoemd. Als je hierin een afwijking hebt, dan noem je dit een overpronatie of een supinatie. Ik leg je kort uit wat deze twee begrippen inhouden, en waar je dan op kunt letten bij het uitzoeken van nieuwe wandelschoenen.

Overpronatie

Bij overpronatie land je bij het neerzetten van je voet meer op de binnenkant van je voet en zakt je enkel verder door aan de binnenkant dan bij een neutrale pronatie. Je andere gewrichten, spieren en pezen zullen deze beweging zoveel mogelijk proberen te compenseren om ervoor te zorgen dat je nog steeds rechtop blijft wandelen. Dit compenseren kan bijvoorbeeld knie- en heupproblemen veroorzaken. Reguliere wandelschoenen zullen te weinig steun bieden en je manier van wandelen niet verbeteren. Belangrijk is dus dat je bij overpronatie de juiste schoenen vindt met stevige demping en een zogeheten antipronatie-zool.

Supinatie

Als je last hebt van supinatie, ook wel onderpronatie genoemd, dan loop je meer op de buitenkant van je voet. Je enkel kantelt nauwelijks naar binnen, wat kan zorgen voor extra druk op de buitenkant van je hiel. Ben je een wandelaar met supinatie, dan is voornamelijk de demping van de schoen erg belangrijk. Reguliere wandelschoenen zijn dan gewoon geschikt, mits ze genoeg demping hebben.

Andere belangrijke factoren

De manier waarop je loopt is niet de enige belangrijke factor in het kiezen van de juiste wandelschoenen. Ook het type ondergrond van de wandelroute speelt mee. Om ervoor te zorgen dat je de juiste schoenen uitkiest voor je volgende wandelavontuur, lees je hier tips om de beste wandelschoenen te vinden.

Als de schoenen voldoen aan je wensen betreffende de manier waarop je loopt en het type wandeling dat je gaat maken, is er nog een laatste, belangrijk punt om op te letten: de schoenen moeten meteen goed zitten. Hiermee verklein je namelijk het risico op de meestvoorkomende voetproblemen bij wandelaars. Als een schoen al knelt bij de eerste keer dat je ‘m aantrekt, neem hem dan niet, omdat dit geheid voor blaren en ander wandelongemak gaat zorgen.

Wil je graag meer inzicht krijgen in je eigen manier van lopen, dan zijn er veel plaatsen waar je terecht kan voor een loopanalyse. De onderzijde van je afgedragen schoenen geven je ook heel veel informatie. Je kunt namelijk precies zien welke zijde het meest afgesleten is. Neem altijd je oude wandelschoenen mee als je nieuwe gaat kopen. Een goede verkoper zal er ook om vragen.

Weet je van jezelf of je over- of onderproneert, of heb je al een keer een loopanalyse gedaan? Laat het me hieronder weten in een reactie. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

flavicon wandelvrouw
fotocredits: Flickr