Is het jou ook al overkomen dat je na het wandelen ineens blauwe teennagels had? Het is een veelvoorkomend probleem bij wandelaars en kan behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. In dit blog lees je waarom je nagels blauw worden, wat de oorzaak is, hoe je het kunt behandelen en hoe je in de toekomst blauwe teennagels kunt voorkomen.
Disclaimer: In dit blog gaat het over teennagels die blauw worden door een bloeduitstorting. Het gaat niet over nagels die blauw worden door zuurstoftekort, hartproblemen, gebruik van bloedverdunners, kou, corona, diabetes of andere oorzaken. Bij twijfel, raadpleeg een arts.
Waarom word je teennagel blauw?
Een blauwe nagel ontstaat door een bloeduitstorting onder de nagel. Daar zijn gradaties in. Het kan zijn zoals en bloeduitstorting die je ook onder je huid hebt (een blauwe plek) of er kan echt opgehoopt bloed onder je nagel zitten. Door de ophoping van bloed kan de nagel los van het voetbed komen. De blauwe kleur is de kleur van het bloed. Die kan oplopen tot paars en bijna zwart.
Hoe kom je aan blauwe teennagels?
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je nagel blauw is geworden. Als het komt door een trauma, dan kun je het precieze moment goed herinneren., want dat deed pijn. Je hebt bijvoorbeeld iets laten vallen op je teen, of je heel hard gestoten. Bloedvaatjes springen en je nagel wordt blauw.
Blauwe nagels komen ook veel voor bij sporters. Vooral bij de sporten waarbij je abrupt moet stoppen zoals tennis of zaalvoetbal. Bij het remmen stoten de tenen tegen de voorkant van de schoenen. Dit remmen is ook een soort trauma.
Wandelaars
Dit artikel gaat over wandelaars. Bij deze groep komen blauwe teennagels regelmatig voor. Blauwe nagels ontstaan doordat er te veel druk op de tenen komt te staan tijdens het wandelen. Dit is een geleidelijk trauma. Door de aanhoudende of repeterende druk raakt het weefsel onder de nagel beschadigd.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je schoenen draagt die te klein zijn, of wanneer je voeten tijdens het wandelen te veel schuiven in je schoenen. Ook kan het zijn dat je voeten te veel zwellen tijdens het wandelen, waardoor je schoenen te strak gaan zitten en er druk op je tenen ontstaat. Wandelaars die veel in de bergen lopen hebben extra veel kans op het krijgen van blauwe teennagels. Dit komt omdat de voet in de schoen naar voren schuift bij het afdalen en er zo steeds druk op de nagels komt. De kans dat een bloedvaatje springt is groot.
Hoe kan je blauwe nagels behandelen?
Heb je de blauwe nagel net ontdekt, dan is het verstandig om je teen of tenen te koelen onder een koude kraan of met een coldpack, om de bloedtoevoer te remmen. Ga met je voet omhoog zitten. De druk neemt dan af en het kloppende gevoel wordt minder.
Als het leed eenmaal is geschied kan je er weinig meer aan doen en moet je wachten tot de nagel uitgroeit. Heb je een forse bloeduitstorting onder je nagel en is de druk groot, dan kan het behoorlijk pijnlijk zijn. De druk kan worden opgeheven door een gaatje te boren in de nagel. Doe dit niet zelf, maar bezoek een (medisch) pedicure. Het voordeel van het boren van een gaatje is dat het ervoor zorgt dat de nagel niet zo snel loslaat, omdat deze beter kan hechten zonder het ophopende bloed onder de nagel.
Nagel verliezen
Als de verbinding tussen voetbed en nagel helemaal verbroken is en de nagel loslaat heb je een nieuw probleem. Het voetbed ligt bloot en dat kan pijnlijk zijn. Omdat de druk van de nagel is weggevallen komt het voetbed iets omhoog waardoor de nagel er moeilijker overheen groeit. Hierdoor ontstaat een hoge misvormde nagel. Als de korte nagel tegen de voorkant van de teentop stoot noemen we dit een stootnagel. Ook kan de nagel ingroeien. Het duurt bijna een jaar voordat een nagel opnieuw is aangegroeid. Laat dit proces begeleiden door een pedicure om problemen als een stootnagel of ingegroeide nagel te vorkomen.
Hoe kun je blauwe teennagels voorkomen?
Als wandelaar kun je zeker maatregelen nemen om blauwe teennagels te voorkomen. Ik geef je zes tips.
1. Draag de juiste schoenen
Zorg ervoor dat je wandelschoenen goed passen en dat er voldoende ruimte is voor je tenen. Houd er rekening mee dat je voeten tijdens het wandelen kunnen opzwellen, dus koop schoenen die iets groter zijn dan je normale maat.
Video: Hoe groot moet ik mijn wandelschoenen kopen?
2. Strik je veters strak genoeg
Zorg dat de schoen je voet goed omsluit waardoor je voet niet kan schuiven. Dat doe je door je veters goed aan te snoeren. Dan hebben je tenen geen kans om steeds tegen de voorkant te stoten.
3. Gebruik goede sokken
Goede wandelsokken kunnen veel verschil maken. Kies voor sokken die gemaakt zijn van vochtregulerende materialen, zoals wol of synthetische stoffen. Deze sokken voorkomen dat je voeten gaan zweten en dat er druk op je tenen ontstaat.
4. Knip je teennagels kort
Zorg ervoor dat je teennagels zijn geknipt voordat je gaat wandelen. Lange teennagels kunnen voor extra druk op de tenen zorgen. Knip ze recht af en niet té kort.
5. Gebruik tape
Als je merkt dat je tijdens het wandelen last krijgt van je tenen, kun je deze met tape intapen. Hierdoor wordt de druk op de tenen verminderd en voorkom je blauwe teennagels.
6. Teenbeschermers
Ben je erg gevoelig voor blauwe teennagels, overweeg dan om teenbeschermers te gebruiken. Je hebt speciale teenbeschermers voor de grote teen.
Kortom:
Blauwe teennagels zijn pijnlijk en kunnen het wandelen behoorlijk verpesten. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. Door de juiste schoenen en sokken te dragen, je teennagels kort te knippen en eventueel tape of teenbeschermers te gebruiken, kun je voorkomen dat je last krijgt van blauwe teennagels tijdens het wandelen. Zo kun je optimaal genieten van je wandeltochten zonder pijnlijke voeten!
Geef een reactie