Wandelschoenen zijn een essentiële investering voor iedereen die van wandelen houdt, of je nu een fanatieke hiker bent of gewoon graag af en toe een mooie wandeling maakt. Maar hoe lang gaan wandelschoenen eigenlijk mee? Dit hangt af van een aantal factoren die ik in deze blog met je wil doornemen.
Factoren die de levensduur van kwaliteits wandelschoenen beïnvloeden
1. Type terrein
- Asfalt vs. onverharde paden: Wandelen op asfalt zorgt voor veel meer slijtage aan de zolen vergeleken met wandelen op onverharde paden. Daarintegen zorgen ruige paden met boomwortels en rotsachtige paden met scherpe stenen er voor dat het bovenwerk sneller slijt.
2. Lichaamsgewicht
- Zwaar of licht: Zwaardere wandelaars belasten hun schoenen meer, wat kan leiden tot snellere slijtage, vooral van de zolen en de tussenzool.
3. Wandeltempo
- Hoog tempo vs. rustig wandelen: Een hoger tempo kan meer wrijving en daardoor meer slijtage veroorzaken dan een rustig wandeltempo.
4. Lopen
- Recht of schuin: Mensen die schuin lopen en daarbij de zolen onevenredig afslijten, zullen merken dat hun schoenen sneller versleten raken.
5. Omstandigheden
- Bergwandelingen: Wandelen in bergachtige gebieden kan het bovenwerk en de zolen van de schoenen extra belasten.
- Vocht: Vaak natte schoenen kunnen sneller slijten. Dit komt doordat vocht de materialen kan verzwakken en de hechting van de zool kan aantasten.
6. Onderhoud
- Goed onderhoud: Regelmatig onderhoud, zoals schoonmaken en impregneren, kan de levensduur van je wandelschoenen verlengen.
- Zand in schoenen: Zand in je schoenen werkt als schuurpapier en kan de binnenkant van de schoen beschadigen. Zand verwijderen na je wandeling is dus erg belangrijk.
7. Gebruik
- Regelmatig gebruik vs. langdurig in de kast: Wandelschoenen die lang ongebruikt in de kast staan, kunnen te maken krijgen met hydrolyse. Dit is een proces waarbij de polyurethane tussenzool kan verpulveren door vochtopname uit de lucht.
8. Vorm van de voet
- Standaard voeten vs voeten met afwijkende vorm: Heb je bijvoorbeeld een hallux valgus, knobbeltenen of hele brede voeten dan komt er extra spanning te staan op het bovenwerk, dat daardoor eerder slijt en aan vervanging toe is. Dit ondervang je door wandelschoenen aan te schaffen die speciaal voor deze afwijkende voeten ontwikkeld zijn.
De mening van de schoenexpert
Volgens Gert van den Berg van Wandelschoen op Maat en Van den Berg Sport in Driebergen-Rijsenburg doet een gemiddelde wandelaar ongeveer vijf jaar met zijn wandelschoenen. Maar ook hij zegt dat dit sterk kan variëren afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. Hij legt het uit in dit YouTube filmpje:
Persoonlijke ervaring
Uit eigen ervaring blijkt dat het zwakke punt van de meeste wandelschoenen de zool is. Hoewel bij mij het bovenwerk vaak goed blijft en leren schoenen zelfs comfortabeler worden met de tijd, is het na gemiddeld twee jaar intensief gebruik tijd om afscheid te nemen van mijn schoenen, vanwege een afgesleten profiel op de zool. Hierdoor verlies ik grip, wat de veiligheid en wandelplezier beïnvloedt. Ik merk trouwens weinig verschil tussen de goede (lees: duurdere) merken schoenen qua slijtgedrag.
Hoewel het mogelijk is om wandelschoenen te laten verzolen, is dit vaak duur. Bovendien gaat de waterdichtheid na verloop van tijd achteruit en functioneert de binnenzool minder goed. Om deze redenen kies ik er vaak voor om nieuwe schoenen aan te schaffen voor optimale bescherming en comfort.
Kortom
Hoe lang je wandelschoenen meegaan, hangt af van hoe en waar je ze gebruikt, je gewicht, je wandeltempo, hoe goed je ze onderhoudt en of je ze regelmatig gebruikt. De schoenexpert geeft aan dat wandelschoenen gemiddeld vijf jaar meegaan. Dit kan door intensief gebruik natuurlijk veel korter zijn. Uiteindelijk is het belangrijk om je schoenen goed te onderhouden en te vervangen wanneer ze niet meer de ondersteuning en bescherming bieden die je nodig hebt. Zo kun je blijven genieten van je wandelavonturen zonder ongemakken.
5 jaar als je maar 250 km p/j loopt.
Mijn Meindl 1523 km zelfs al op de tussen zool.ongeveer 50% harde ondergrond en 50% bospad, gras.
En dat terwijl ik per wandeling afwissel ( 3 paar )
Man 82kg, snelheid 6 km/uur
Mijn jaar km ongeveer het jaartal van nu.