Een meerdaagse wandeltocht met steeds het IJsselmeer aan je linkerkant; dat is het Zuiderzeepad. De 400 km lange route loopt van Enkhuizen naar Stavoren en is onderverdeeld in 24 etappes. De boottocht van Stavoren naar Enkhuizen zou je de 25ste etappe kunnen noemen. Die boottocht maakt de cirkel rond en is een bijzondere afsluiting van een route met historische betekenis.

Het Zuiderzeepad

ZuiderzeepadHet Zuiderzeepad is één van de Lange Afstands Wandelingen (LAW 8) in Nederland. Het verbindt een aantal steden met elkaar die eens aan de Zuiderzee lagen. Proef die oude tijden in Enkhuizen, de belangrijkste handels- en visserijstad van Nederland in de Gouden Eeuw, wandel langs de havens van Edam, Volendam en Monnickendam, bezoek de hanzensteden Kampen en Elburg en bezichtig vestigingen als Sloten en het rijke boerendorp Blaricum.

De route loopt over de dijken en waterwerken die vroeger de zee tegenhielden en nu de afscheiding vormen tussen IJsselmeer en land of gebruikt werden om nieuw land droog te malen. Overal op de route herinneren doorbraakkolken en stoomgemalen aan de strijd tegen de zee.

De eerste etappe aangepast

De eerste etappe van het Zuiderzeepad loopt van Enkhuizen naar Wijdenes, een route van 18,3 km. Ik hou er zelf erg van om bij het begin te beginnen en een route op de voorgeschreven wijze te volgen. Toch koos ik er nu voor om de eerste etappe omgekeerd te lopen en te beginnen bij het treinstation in Hoorn en vanaf daar terug naar Enkhuizen te lopen. Dit om praktische reden. Niet alleen omdat van station naar station lopen makkelijk is, maar ook omdat er meestal westerwind staat en je dan met de wind in de rug langs die waaierige dijk loopt. Mensen die wel van Enkhuizen naar Wijdenes willen lopen moeten er rekening mee houden dat er maar enkele malen per dag een bus door Wijdenes rijdt en dat die bus niet terug richting Enkhuizen gaat. De route zoals wij hem liepen was in totaal 24, 4 km.

Beginnen in Hoorn

Ik sprak af met mijn wandelmaatje op het station van Hoorn. Vandaar lopen we over het stukje stadswal dat nog over is,  richting IJsselmeer. We komen eerst de Maria- of Kruittoren tegen, een halfronde toren die deel uit maakte van de oude stadsomwalling. Daarna passeren we de Oosterpoort, die eens de toegang gaf tot de stad.

Zuiderzeepad
De Maria- of Kruittoren in Hoorn
Zuiderzeepad
De Oosterpoort in Hoorn

Westfriese Omringdijk

Al gauw lopen we over de dijk langs het IJsselmeer. De route van het Zuiderzeepad is hier simpel; de volgende 20 kilometer gaan over de Westfriese Omringdijk. We hebben niet zo’n mazzel met het weer. Het is mistig en er staat een koude wind. Tot mijn schrik is het een Noorderwind. Dat betekent dat we toch stukken van de route een stevige zij- en tegenwind hebben. Het IJsselmeer ligt er grauw bij. Het is half maart en op de vogelbroedplaats bij Schellinkhout is het nog rustig. De trekvogels moeten nog komen. Iets later in het jaar is het een drukte van jewelste op dit stukje natuurgebied, vooral als de kokmeeuwen gaan broeden.

Zuiderzeepad
De mistige Westfriese Omringdijk

Vuurtoren

Langs de route zijn er vele mooie plekjes om te picknicken. Nu is het daar te koud voor en beperken we de stops tot 5 minuten omdat we anders te veel afkoelen. Bij het vuurtorentje van Oosterleek blijven we even staan om het gedicht van Emily Dickinson te fotograferen.


We wouldn’t mind the sun, dear

If it didn’t set

                                                                                                                 Emily Dickinson


Zuiderzeepad

Enkhuizen

Het laatste stukje van Bovenkarspel naar Enkhuizen is niet zo geweldig; een drukke provinciale weg raast langs het fietspad. Maar als je dan Enkhuizen binnenkomt en links de haven en rechts het monumentale station ziet liggen, kun je fijn terugkijken op een heerlijke wandeling. Ik heb al zin in de volgende etappes van het Zuiderzeepad.

♦  Het downloaden van de GPS track van het Zuiderzeepad kan op deze site met GPS tracks van alle LAW’s