Wij wilden graag wandelen in ’t Leesten en als de boswachter van het gebied een wandeling tipt, dan zoeken wij niet verder. Het werd dus het Boswachterspad Cultuurroute, die op de borden aangeven wordt als de paarse cultuurhistorische route van 5,5 km. Het bleek een heerlijke wandeling over heide, door bos, langs een ven en sprengen. Maar wat zijn toch die ijzeren platen en trappen die overal liggen? In dit artikel neem ik je mee over dit Boswachterspad en laat ik je de foto’s zien.
’t Leesten is een prachtig natuurgebied bij Apeldoorn. Het heeft een goede parkeervoorziening nabij Bospaviljoen ’t Leesten, een gezellige brasserie en een informatiecentrum en winkel van Staatsbosbeheer. Het gebied heeft verschillende gekleurde wandelroutes en er loopt een klompenpad. Voor honden is er een mooi hondenbos. In dit omheinde stuk natuurgebied van 10 ha mag de hond heerlijk los lopen en met andere honden spelen. Er is ook nog de gemarkeerde natte neuzenroute; een wandelroute van 5 kilometer waar de hond ook los mee mag. Deze natte neuzenroute gaat door open gebied.
Onze uitvalsbasis is Landal Miggelenberg. Daar hebben we een fijne vakantiebungalow. Het natuurgebied ’t Leesten ligt hier maar 9 autominuten vanaf en we wilden het graag zien, omdat we er goede verhalen over hadden gehoord.
’t Leesten parkeren
Vanaf ons Landal huisje waren we in no time bij de parkeerplaats bij Bospaviljoen ’t Leesten. Parkeren was nog wel even een dingetje. We waren er op een zondag tegen het einde van de ochtend en het was vol. Geen plekje te vinden. We bleven een beetje cirkelen, tot er een familie vertrok en wij de auto kwijt konden.
We maakten ons nog geen zorgen. Vaak is het zo dat na 10 minuten wandelen je iedereen kwijt bent en je het gevoel hebt toch nog alleen te lopen. Helaas was dat hier niet het geval, maar daarover later meer.
Het Leesten paarse route
We wandelden richting het Bospaviljoen en bestudeerden daar het informatiebord. Het Boswachterspad waar we naar op zoek waren bleek de paarse Cultuurhistorische route. We konden ook nog kiezen voor Wandeling ’t Leesten Familiepad, een gele route van 1 km, de Natte neuzenroute, een groene wandelroute van 3 km en Het Bospad, een rode wandelroute van 5 km.
’t Leesten Natte neuzenroute/hondenbos ’t Leesten
We gingen op weg en liepen achter een dame aan met twee honden. We waren nog geen vijftig meter op weg toen ze tot onze verbazing de honden los liet. Dit was toch nog geen hondenloslaatgebied? Ze twijfelde zelf blijkbaar ook, want ze vroeg het aan een ons tegemoet komende familie met meerdere honden. Die zeiden doodleuk dat het hier inderdaad geen loslaatgebied was, maar dat ze zich daar niet zoveel van aantrokken.
Ik liep me daar toch wel wat aan te ergeren. Ten eerste ben ik niet zo dol op loslopende honden. Ze springen tegen me op en in het ergste geval bijten ze (niet gelogen, echt gebeurd en daarom let ik altijd heel goed op loslopende honden. En natuurlijk, ik weet het, jouw hond doet niks). Verder verstoren deze loslopende honden de natuur. Geen wonder dat de kans dat je hier een hert of ree ziet bijzonder klein is. Ik snap het ook niet. Waarom doen mensen zo? Er is hier een groot terrein waar de honden los mogen lopen, waarom dan ook buiten dat gebied?
Maar ik laat het los en richt me op de prachtige natuur en mijn leuke gezelschap.
Boswachterspad cultuurroute
’t Leesten blijkt een heerlijk wandelgebied. Het paarse Boswachterspad is een mooie wandelroute over heide en door bos met hier en daar wat hoogteverschil. Het blijft behoorlijk druk. Altijd zijn er wel één of meerdere groepjes mensen in beeld.
Klompenpad Ugcheler Markepad
We blijven de paarse bordjes volgen van het Boswachterspad cultuurroute. Omdat het gebied niet zo groot is loopt het paarse pad vaak samen met andere routes. We zien ook dat hier een klompenpad loopt, het Ucherler Markenpad. Hans opent zijn klompenpad app en ineens krijgen we allerlei informatie over de dingen die we zien. Zo blijkt dat de ijzeren trap die een heuvel oploopt en bovenaan de letters TOEN EINDE TOP laat zien, een grafheuvel is.
Kunstobjecten
De cortenstalen objecten en platen die her en der in het landschap te vinden zijn blijken kunstwerken, die bepaalde aspecten van het landschap en de geschiedenis van het gebied accentueren. In alle kunstwerken zijn woorden gestanst, waardoor een geheel van beeld en tekst wordt gevormd.
De kunstobjecten zijn van staal gemaakt omdat ’t Leesten één van slechts 2 vindplaatsen in Nederland is van klapperstenen, waaruit ijzer gewonnen kon worden. Klapperstenen bestaan uit een kern van leem met een korst van ijzerafzettingen. Wanneer dat leem uitdroogt en krimpt kan het los komen te liggen in de korst. Hierdoor ontstaat een steen die bij schudden een klapperend geluid maakt. Om de klapperstenen te winnen werden er grote kuilen gegraven. Een aantal van deze ijzerkuilen is langs de route te zien. Daar lopen dan weer van die ijzeren trappen naar toe.
Er staan geen bordjes bij de kunstobjecten. Dat vind ik eigenlijk wel jammer.
Koppelsprengen
De eerste bordjes die ik zie wijzen op het belang van de Koppelsprengen. De Koppelsprengen dateren uit de 17e eeuw. De sprengen werden gegraven om water aan te voeren voor de watermolens rond Ugchelen. In de Koppelsprengen leeft de beekprik, een palingachtig visje dat leeft in stromend water met goede waterkwaliteit.
In één van de Koppelsprengen zie ik zilverkleurige schijven. Het blijkt een kunstwerk van Paul de Kort, die juist de aandacht wil vestigen op het belang van het zuivere water dat diep uit grond komt.
Bospaviljoen ’t Leesten
De mooie route eindigt weer bij Bospaviljoen ‘t Leesten. In dit informatiecentrum van Staatsbosbeheer bevindt zich ook een restaurant ‘Brasserie ’t Leesten’. Tip: de honingtaart is heerlijk!
’t Leesten wandelen | Het Boswachterspad uitgelicht
Meer lezen over wandelen in Hoenderloo en omgeving? Kijk dan eens bij deze blogs:
Wandelgidsen – Wandelen over de Veluwe
Wil je meer wandelen over de Veluwe dan raad ik twee gidsen aan.
De wandelgids Wandelen over de onbekende Veluwe is een gids met wandelingen die nog niet zo bekend zijn. Pareltjes is een gebied iedereen dezelfde wandelroutes opzoekt. Het zijn twintig stevige wandelingen van 15 kilometer over ongebaande paden met 90% zandpadgarantie. Een hele mooie gids van Rob Wolfs, die het gebied als zijn broekzak kent.
WandelBart maakte een provinciewandelgids Gelderland die speciaal over de Veluwe gaat. 22 Leuke wandelroutes – van kort tot lang, in stad, landschap en natuur – voor elke wat wils en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De wandelroutes in dit boekje zijn zeer divers en te vinden over de gehele Veluwe. Met deze wandelingen kom je juist wel langs de hotspots en bekende plekken.
Over het verblijf:
Mijn verblijf in Landal Miggelenberg maakt deel uit van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties, vanuit 12 Landal Vakantieparken. Landal Miggelenberg is bij uitstek een locatie van waaruit je de mooiste wandeltochten kunt ondernemen. Het park zelf ligt in het groen. De huisjes staan verspreid over heuvelachtig terrein onder de dennenbomen. Vanaf het park loop je zo het bos in waar je wild kunt spotten en waar verschillende uitgezette wandelroutes starten.
Geef een reactie