Grossarltal, gelegen in het hart van de Oostenrijkse Alpen, staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, weelderige alpenweiden, idyllische berghutten en schilderachtige berglandschappen. Bijna veertig bloemrijke almen telt de regio Grossarltal, waar het de bijnaam ‘Tal der Almen’ aan te danken heeft. Anderen noemen Grossarltal de ‘vallei van de alpenhutten’. Zie je het plaatje voor je? Een van de beste manieren om deze betoverende regio te verkennen is via de Salzburger Almenweg, een langeafstandswandelpad dat je meeneemt op een onvergetelijke reis door de bergen en dalen van Grossarltal. Vier prachtige etappes lopen door deze regio. Dit artikel neemt je mee over de Salzburger Almenweg, door de almen en bergen van Grossarltal.

Over Grossarltal

Grossarltal ligt in de Oostenrijkse deelstaat SalzburgerLand. Het ligt diep verscholen in het massief van de Hohe Tauern en is door de nauwe Liechtensteinklamm van de rest van het SalzburgerLand afgesloten. Deze geografische isolatie heeft bijgedragen aan het behoud van de authentieke charme en natuurlijke schoonheid van het dal. Historisch gezien hebben de lokale boeren eeuwenlang de hooggelegen berghellingen van het Grossarltal gebruikt als hooi- en weidegrond. Ze bewoonden eenvoudige boerderijen, bekend als almen, waar ze de zomers doorbrachten te midden van hun vee, hooi maaiend, koeien melkend, kaas makend en het vee naar de hoogste alpenweiden leidend.

Tegenwoordig staat het Grossarltal bekend als een uitstekende bestemming voor wandelaars, met meer dan tweehonderd goed gemarkeerde wandelroutes en bijna veertig almhutten die traditionele gerechten serveren. Hier kan de wandelaar nog steeds de sfeer van vroeger ervaren. Na een stevige wandeling kan men genieten van koffie met gebak terwijl men uitkijkt over bloeiende weiden en de prachtige omringende bergwereld.

Salzburger Almenweg in Grossarltal- 2 wandelaars

De Salzburger Almenweg

De Salzburger Almenweg is een rondwandeling door het SalzburgerLand, die 120 almhutten met elkaar verbindt. Het is een van de meest populaire huttentochten van Oostenrijk. De totale tocht is 350 km lang en is verdeeld over 25 etappes met verschillende moeilijkheidsgraden. Dat maakt het mogelijk om de etappes te kiezen die bij jou passen. Of je nu een ervaren bergwandelaar bent of als gezin met kinderen op pad wilt, er is altijd een mogelijkheid om te genieten van deze uitzonderlijke tocht. Het is zelfs vaak mogelijk om je hond mee te brengen, omdat die in veel hutten welkom is om te overnachten.

De Salzburger Almenweg in Grossarltal

Vier van de dag etappes van de Salzburger Almerweg voeren door het prachtige Grossarltal. Elk van deze etappes biedt unieke landschappen, uitdagende wandelpaden en de mogelijkheid om te genieten van de traditionele alpenhutten en culinaire hoogstandjes onderweg.

De vier etappes zijn van een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je moet wel een uitstekende conditie hebben en in staat zijn om 7 uur achtereen te wandelen, waarbij je fors moet klimmen en dalen.

Salzburger Almenweg in Grossarltal

Dit zijn de vier etappes van de Salzburger Almenweg die door Grossarltal lopen:

Salzburger Almenweg – Etappe 10: Bad Gastein – Hüttschlag

16,9 km – 6.45 uur – 1.100 m klimmen, 1.206 m dalen

De eerste etappe in Grossarltal begint bij het dalstation van Stubnerkogelbahn in Bad Gastein. Het is niet de bedoeling dat je de lift naar boven neemt, maar je wandelt via het historische centrum van Bad Gastein, via het Kötschach-dal naar Alpenhaus Poserhöhe. Het laatste deel is behoorlijk steil en daarom is de alpenhut, die als een adelaarsnest boven Bad Gastein ligt, een welkome plek om te stoppen voor een verfrissing voor de laatste beklimming.

De laatste lange klim brengt je op de Tofernscharte. Het ligt op 2.091 meter boven de zeespiegel en is vanaf de Poserhöhe in ongeveer tweeënhalf uur te bereiken. Vanaf hier zou je nog kunnen doorklimmen naar de Gamskarkogel. Dat kost je twee uur extra: één omhoog en één uur omlaag.

Vanaf de Poserhöhe gaat het bergafwaarts. Een weidepad over prachtige alpenweiden en bosterrein voert je langs de onbeheerde Tofernalm en verder naar beneden naar de beheerde Harbachalm (1.612 m), de laatste verfrissingsstop op deze etappe. Een prachtige afdaling brengt je uiteindelijk in het pittoreske bergbeklimmersdorp Hüttschlag, de eindbestemming van vandaag.

TIP: Je kunt deze etappe in tweeën delen en overnachten op de Gramskarkogel. Een unieke ervaring op Europa’s hoogste grasberg in één van de oudste schuilhutten in het hele alpine gebied. Je daalt dan vanaf de Tofern Scharte niet af naar beneden, maar je beklimt de Gramskarkogel. Daar ligt de Gamskarkogelhütte (Bad Gasteiner Hütte) op 2,467 m. De hut werd in 1828 gebouwd in opdracht van aartshertog Johann, die hier vaak te gast was met zijn jachtpartijen. Het is geschikt voor maximaal 18 personen, en een overnachting daarboven is zeker een van de mooiste bergervaringen die de oostelijke Alpen te bieden heeft.

Schutzhütte am Gamskarkogel - Salzburger Almenweg
Gamskarkogelhütte op 2,467 m op de Gramskarkogel

Salzburger Almenweg – Etappe 11: Hüttschlag – Tappenkarseehütte

11,6 km – 5.50 uur – 1.256 klimmen, 417 dalen

Etappe 11 voert in ongeveer 5 uur van Hüttschlag over een behoorlijk uitdagende klim over bloemrijke weiden naar de Karteistörl en vervolgens naar het grootste bergmeer van de oostelijke Alpen, de Tappenkarsee. Op de klim naar de Karteistörl kunnen bloemenliefhebbers zich verheugen op een weelderige pracht van kleuren en bloemen.

De Tappenkarsee ligt op ongeveer 1.800 meter boven de zeespiegel en is voor veel mensen een van de mooiste stukken op de Salzburger Almenweg is. Het meer ligt genesteld tussen de Grossarler Grasbergen en de rotsachtige toppen van de Radstädter Tauern in Kleinarl en is volgens de legende de thuisbasis van een vraatzuchtig monster.

Je overnacht in de Tappenkarseehütte, die iets boven het meer ligt en een prachtig uitzicht biedt: Zorg ervoor dat je vanaf hier de oever van het meer in de gaten houdt, vooral als er mist over het koude water zweeft, want wie weet wanneer het monster weer zal verschijnen en wat het in gedachten heeft.

Salzburger Almenweg – Etappe 12: Tappenkarseehütte – Loosbühelalm

8,9 km – 4 uur – 591 m stijgen, 649 dalen

Op etappe 12 van de Salzburger Almenweg wordt duidelijk waarom het Grossarltal ook wel het “dal van de alpenweiden” wordt genoemd. Je kunt prachtig wandelen langs de flanken van de machtige Draugstein door het Ellmautal naar de Loosbüelalm.

Het is echt de moeite waard om een omweg van ongeveer anderhalf uur te maken naar de 2.358 meter hoge Draugstein: het imposante kalksteenmassief biedt een prachtig panoramisch uitzicht. Het kruis op de top, nieuw opgericht in 2015, bestaat uit 150 afzonderlijke delen en symboliseert gemeenschap en cohesie. Stevige schoenen, vastberadenheid, alpine ervaring (kort, touwverzekerd gedeelte), tredzekerheid en gebrek aan hoogtevrees zijn absoluut noodzakelijk.

Het einddoel van deze etappe is de Loosbühlealm. Brigitte en Hans Rohrmoser verwennen de gasten met allerlei lekkernijen van eigen productie. Boerderijproducten zoals spek, kaas, boerenbrood, schnaps en geitenmelkproducten zijn er verantwoordelijk voor dat de hut het AMA-gastrozegel heeft gekregen. Vooral voor vrienden van geitenmelk en kaas is de Loosbühelalm, ook wel Klausalm genoemd, een geheime tip.

heerlijk eten langs de Salzburger Almenweg

Salzburger Almenweg – Etappe 13: Loosbühelalm – Gernkogel/St. Johann

19,4 km – 6.50 uur – 696 klimmen, 682 dalen

De laatste etappe van de Salzburger Almenweg door Grossarltal biedt steeds een prachtig uitzicht op de hoogste top van Oostenrijk, de Großglockner, die op 3.789 meter hoogte troont. Wandelaars kunnen genieten van de weelderige alpenweiden, beginnend bij de Loosbühelalm en vervolgens licht bergafwaarts naar de Weißalm en Ellmaualm op 1.794 meter boven zeeniveau. Op een van de hoogste alpenweiden van het Grossarltal worden wandelaars getrakteerd op zelfgemaakte alpendelicatessen.

Vanaf de Ellmaualm leidt de Almenweg naar de Henerbichlalm en dan omhoog naar de 1.906 meter hoge Kartörl, het hoogste punt van deze etappe. Vanaf de bergkam kun je een topoversteek zien die een beetje van het hoofdpad afwijkt. Vanaf daar is het slechts een paar minuten naar de “troggen”. De omweg van ongeveer een kwartier naar de heideplassen is absoluut de moeite waard.

Na een afdaling langs de Karalm en Spatalm, bereikt men de Kleinwildalm. Het pad vervolgt op gelijke hoogte naar de beheerde Großwildalm, waar twee padvarianten zich openen. Het idyllische pad naar beneden richting de Breitenebenalm is een aanrader.

De 400 jaar oude Karseggalm, een van de oudste hutten in het dal, biedt een rustpunt. Van daaruit leidt het pad naar de Unterwandalm, de niet-beheerde Muggenfeldalm en verder naar de Maurachalm, de meest noordelijke alpenweide in het Grossarltal.

Het pad gaat verder op constante hoogte en uiteindelijk door een sparrenbos naar de Gernkogel, onze bestemming voor vandaag. Vanaf hier kan je met de gondel naar beneden het dal in. Natuurlijk is het veel leuker om nog een laatste nacht in een berghut te overnachten. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals de Haibealm en de Buchauhütte.

berghut op de Salzburger Almenweg in Grossarltal

Goed om te weten

  • De Salzburger Almenweg is gewoonlijk begaanbaar van mei tot oktober. In de winter is de route dicht, sommige alpenweiden veranderen dan in skipistes.
  • Er is alleen een Duitstalige wandelgids van de Salzburger Almenweg. In deze uitgave is de route onderverdeeld in 31 etappes.
  • Verzamel de ‘Hiking Pins’ van de Almenweg. Met de gastenkaart, verkrijgbaar bij elk VVV-kantoor in de Pongau, volg je de route van de Salzburger Almenweg. Bij elke berghut langs de route ontvang je een unieke stempel. Na het voltooien van de tocht kun je bij het dichtstbijzijnde VVV-kantoor een wandelspeld ontvangen die overeenkomt met het aantal etappes dat je hebt afgelegd. Een prachtige beloning voor je wandelinspanningen!
  • Verblijven in een berghut is een onvergetelijke ervaring. Hier vind je een beschrijving van alle 40 berghutten in het dal samen met een interactieve wandelkaart en wandel- en toertips.
  • Voor het wandelen van de Salzburger Almerweg is geen alpine ervaring nodig. Bereid je wel goed voor. De bergen kunnen je altijd verrassen.

Al zin gekregen in een wandelvakantie naar SalzburgerLand? Doe dan mee met de winactie.

logo SalzburgerLand

WINACTIE: WIN ÉÉN VAN DE 7 ZOMERVAKANTIES NAAR SALZBURGERLAND!

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met SalzburgerLand Tourismus. Perfect voor een actieve zomervakantie. Wil jij kans maken op één van de zeven (!) zomervakanties naar SalzburgerLand, doe dan mee aan de prijsvraag. Meedoen is simpel. Ga naar deze pagina, geef antwoord op de vraag, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024. Wie weet ben jij straks de gelukkige en kan je je koffer inpakken voor zo’n geweldige vakantie in SalzburgerLand.