Ik vind het altijd leuk om na een persreis een verslag te maken over hoe zo’n reis er nu uit ziet en wat ik beleefd heb. Deze blogtrip naar het SalzburgerLand had als titel: “From the top of Salzburg to the Salzburger Seenland.” En dat was precies wat het was. Ik wandelde met een ranger door het hooggebergte, sliep met uitzicht op de Grossglockner, maakte een citywalk in het mooie Salzburg en peddelde in het laaggelegen merengebied. Ik heb een heleboel inspiratie opgedaan en draag het graag aan je over.
Wandelvrouw in het SalzburgerLand
In volgelvlucht gaan we via foto’s door de dagen heen. De uitgebreide blogs verschijnen later. Had je me gevolgd op Facebook? Daar krijg je vers van pers dagelijks een reisverslagje van zo’n blogtrip. Zoiets als dit:
Donderdag
Om 4 uur ging de wekker. 7.15 uur vertrok het vliegtuig. We vliegen op München. Er zijn alleen vluchten naar Salzburg in de winter. Dus we moeten nog een stukje met de auto. Maar, om 12.30 uur sta ik aan het begin van de Grossglockner Hoogalpenstraat tussen de bergen in het SalzburgerLand in Oostenrijk. Ge-wel-dig!
Ochtendselfie. Mijn wekker ging om 4 uur!!!!
Heerlijk dat de KLM nog gewoon een ontbijtje serveert.
Daar sta je dan, midden tussen de hoge Alpen.
De Grossglockner Hoogalpenstraat is een 48 km lange weg die zich omhoog in het nationale park Hohe Tauern slingert. Het is een echte belevenisweg met mooie uitkijkpunten, musea, bezoekerscentra, hutten en bergrestaurant.
We ontmoeten ranger Armin en gaan met hem op pad. Geweldig wat hij weet over de flora en fauna van dit gebied.
Ranger Armin vertelt ons bijvoorbeeld dat dit paarse bloempje links ‘Knabenkraut’ heet. Vernoemd naar de wortel die bestaat uit 2 balletjes gelijk aan wat een knaapje tussen zijn benen heeft hangen.
Veel sportieve lui op de Grossglockner Hoogalpenstraat. Het weer is echter verraderlijk. Als het ineens begint te regenen zit ik liever in het busje dan dat ik op de pedalen sta.
Het duurt niet lang of de zon schijnt weer.
Langlaufen trainen in een werkelijk inspirerende omgeving.
Ranger Armin pocht dat hij Edelweiss voor ons kan vinden. Hij duikt een alp af en blijft lang weg. Als hij terug komt vertelt hij dat het nog geen tijd is voor Edelweiss. De eerste bloemen zullen pas over twee weken bloeien. Dan haalt hij triomfantelijk een bloem van vorig jaar tevoorschijn.
We lunchen op 2262 meter boven zeeniveau bij Gasthof Fucherlacke. De waard vangt zieke bergmarmotten op. Er wordt gezegd dat hij ze kan verstaan. Een marmottenfluisteraar. Hoe dan ook, de normaal zo schuwe beestjes laten zich door hem oppakken en lopen over hem heen.
Later zien we de beestjes in hun natuurlijke omgeving. Dat is beter.
Een echt hoogtepuntje. Op 2369 meter boven zeeniveau ligt het Kaiser Franz Josef Panorama View Point. Mét standbeeld van de keizer.
Aan de ene zijde is het mooi weer, maar kijk je andere kant op dan zie je dit. Leuk als metafoor.
We checken in bij het Berghotel en restaurant Grossglocknerhaus. Het hotel behoort tot de Alpenvereniging en is een simpel uitgevoerd hotel. Helemaal prima. Onder een grote glazen aanbouw dineren we met (geen) zicht op de Grossglockner, die met zijn 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk is. Proost!
Vrijdag
Na ontbijt in de glazen aanbouw van het Grossglocknerhaus rijden we met wat tussenstopjes de Hoogalpenstraat weer naar beneden. Wat is het hier mooi! Mijn mond valt helemaal open als ik ons nieuwe hotel voor de nacht zie: Hotel Das Goldberg. Ik hoef nergens meer naar toe. Maar er staat een bezoek aan de wandelhangbrug en vliegen met de Flying Fox op het programma. Dat wil ik toch niet misen. En ik zie uit naar de wandeling over de Höhenweg van Bad Gastein naar Bad Hofgastein. Met een beetje doorlopen kom ik op tijd om nog een duik te nemen in de Spa Area of Alpentherme. Heerlijk warm bronwater. Dat lijkt me heerlijk.
Heerlijk geslapen bij de Alpenvereniging.
De Grossglockner zichtbaar vanuit mijn ontbijtstoel.
Een instagrammetje.
Het SalzburgerLand of land Salzburg?
SalzburgerLand, wandelvrouw was here.
Wow, Hotel das Goldberg. Daar kan ik wel een hele fotoserie aan wijden.
Laat mij hier maar zitten.
Op de berg die Stubnerkogel heet, hebben we een hangbrug, een uitzichtspunt en een mooi wandelpad naar beneden.
140 Meter lang is de hangbrug die van bergtop naar bergtop gaat. Pas later kwam het bij me binnen dat dit een totaal nutteloze brug is. Je kunt er ook via een pad op ongeveer gelijke hoogte van de brug komen. Dus als je hoogtevrees hebt, je hoeft niet. Mooi is ie wel.
Ik hou er van.
Ineens betrekt het weer. Wat is dat toch bijzonder in de bergen. We vertrekken snel. Op een uitzichtpunt hebben we nu niets te zoeken.
We komen aan in Bad Gastein. Een charmant dorpje met een enorme waterval. Het Gastein Dal is een perfecte uitvalbasis voor vele bergwandelingen. De Salzburger Almenweg loopt hier bijvoorbeeld door heen. Check de site.
Bad Gastein is ook bekend om zijn warmwater bronnen. Hier komt gewoon heet water uit de publieke kraan.
Wij komen hier om te vliegen. Aan een kabel, over het dal, langs de beroemde waterval.
Eerst tekenen.
Dan wegen. (huh?)
Dan vliegen. Bastiaan doet het voor.
Durf jij?
Dan is het tijd voor lunch in een restaurant in de waterkrachtkrachtcentrale naast de waterval.
Letterlijk in de waterkrachtcentrale is het restaurant.
Eindelijk een serieuze wandeling. We lopen 10 km van Bad Gastein naar Bad Hofgastein over de Höhenweg.
Het eerste stukje gaat door het bos. De weg loopt wat omhoog. We komen watervallen tegen
Het is een gemakkelijke route. We lopen ongeveer halverwege over de flanken van de berg. We kijken uit over het dal en hebben een mooie view op de bergen aan de overkant.
Hier ongeveer.
Zo weinig moeite voor zoveel resultaat. Wat is het hier mooi!
Wandeling klaar, nog snel even dobberen in het warme bronwater van de Alpentherme, snel omkleden in het hotel en dan een transfer naar restaurant Unterbergerwirt in Dorfgastein. Dit lijkt een niets-aan-de-hand Oostenrijks ingericht hotel, en dat is het ook. Maar het is ook een volledig Feng Shui restaurant, wat betekent dat het zo is ingericht dat een harmonieuze stroming van Qi gestimuleerd wordt. Ook het eten is Feng Shui. “Vijf elementen in elke dis”, legt de chef-kok ons uit.
Zou het welkomstdrankje ook Feng Shui zijn?
Restaurant Unterbergerwirt is ook beroemd om zijn Salzburger Nockert. Ze hebben verschillende prijzen gewonnen met dit soufflé-achtige zoete Salzburger nagerecht. Het verhaal gaat dat dit gerecht is bedacht door de vriendin van de bisschop (wat ik al dubieus vind), die hem wilde verwennen met een nagerecht met de 3 bergen waarop Salzburg is gebouwd.
Zaterdag
Alweer mijn derde dag in het SalzburgerLand. Na een schandalig verwenontbijt bij Hotel Das Goldberg vertrokken we naar Salzburg. Met een gids gingen we de stad rond: Mozart, de trappen van de Sound of Music, zeker 6 trouwerijen, hoog de berg op, wandelen naar beneden. Toen met de fiets de stad uit naar Park Hellbrunn om de waterfonteinen te bezichtigen.
Aangekomen op het Mozart Plein in Salzburg, stad van het zout, maar vooral stad van Mozart.
We gaan op stap met gids Christiaan Laserer.
Christiaan neemt Mozart Kugeln voor ons mee. Die kan niet meer stuk.
Salzburg citywalk.
We lopen door de belangrijkste winkelstraat, waar toevallig ook Mozart is geboren. Te herkennen aan grote letters op de gevel en honderd Japanners die foto’s nemen.
De brug over de Salzach hangt vol met duizend slotjes.
Zaterdag trouwdag?
Met onze Salzburg CARD hebben we overal vrij toegang. (=aanrader. Kopen bij toeristenbureau) We nemen met de de kaart de lift naar het Museum of Modern Art.
Wandelen langs de stadsmuren hoog op de rots.
Wat een mooi plekje. Met uitzicht over de stad.
Via trappen – met dit mooie uitzicht – lopen we weer naar beneden.
Op de fiets de stad uit naar Slot Hellbrunn.
Fonteinen bij Slot Hellbrunn, Helemaal leuk als je de rondleiding doet langs de waterspelletjes.
Weer een transfer. Nu zakken we af naar Obertrum. Daar vinden we hotel Neumayr. Snel inchecken en weer verder.
We zijn aangekomen in het lagere merengebied, het Seeenland, zoals het hier heet.
In het Seeenland hebben 240 boeren zich verzameld die er samen voor willen zorgen dat dit gebied als eerste in Europa het predicaat BIO krijgt. Zij telen en maken hun producten op een organische manier zonder toevoegingen. Top! We dineren bij biohotel Schiessentobel. Dat proef je.
Boer Achenbauer neemt ons mee op een fakkelwandeling langs de Teufelsgraben.
De avond besluiten met een kampvuur en Schnaps is altijd goed.
Zondag
De laatste dag gaan we genieten van de meren. Ik heb voor het eerst van m’n leven ge-SUP’t. Het leek me vet saai, maar het was eigenlijk best wel gaaf. Het water van de Mattsee is 23 graden, de zon schijnt, en het peddelen is super relaxed. Ook nog even gezwommen. Heerlijk!
De trip is bijna voorbij. Nu nog lunchen met uitzicht bij Schloss Mattsee. Rond vier uur stappen we in het busje en voor de avond om is zijn we weer thuis.
Na het ontbijt ontmoeten we Danique, een Nederlandse die hier een yoga en SUP-school is begonnen. Met haar gaan we SUP-en, en een beetje yoga-en voor de liefhebbers.
Ik kan niet zeggen dat ik er erg naar uitkeek. Ik haat koud water. Maar dat excuus ging niet op. Het water is 23 graden.
Blijkt het gewoon hartstikke leuk te zijn.
Super relaxed.
Ook nog even naar het andere meer.
Dan is het echt klaar. We gaan naar Slot Mattsee voor lunch en uitbuiken en dan gaat het richting huis.
Omdat het kan.
Nog even laten zien hoe mooi het is.
En nog even laten zien hoe lekker het is.
The day after
Een tas met was en een hoofd vol mooie ideeën. Het SalzburgerLand is echt op mijn netvlies gekomen als geweldig vakantieland met hele mooie wandelmogelijkheden. Word vervolgd.
Ik dank Tourismus Salzburg en O2 Communicatie voor de uitnodiging.
Geef een reactie