“Flamingo’s in Nederland, doe niet zo gek.” Ik geloof er helemaal niets van als boswachter Digna Mielard me vertelt dat ze in oktober een excursie heeft begeleid naar de flamingo’s in het Grevelingenmeer. Ben ik nou gek? Flamingo’s, dat zijn toch Caraïbische vogels? “Ja, dat denken heel veel mensen, maar het zijn vogels die heel goed tegen de koude kunnen, én in het Grevelingenmeer overwinteren”, vertelt Digna. “Kom, ik laat ze je zien.”
Flamingo’s in Nederland
We rijden in de auto naar het plaatsje Battenoord dat onder de dijk, grenzend aan het Grevelingenmeer ligt. We parkeren de auto bij het haventje. Ik zie ze meteen: links van de strekdam staat een groep van ongeveer 60 roze flamingo’s. Wow. Wat gaaf! Volgens Digna staan ze op een gunstige plek. We kunnen er dicht naar toe lopen.
De vogels laten zich niet gemakkelijk verstoren. Vanaf de walkant naar hen kijken doet ze niets. Dat ligt anders met honden. Die moeten echt aangelijnd blijven, want anders breekt er paniek uit in de groep. De laatste tijd werden de vogels ook flink opgeschrikt door allerlei mensen die dachten met hun drones mooie beelden te kunnen maken. Dat is nu verboden en er wordt streng op gecontroleerd. Dus als je het idee had…. laat maar.
Roze flamingo
De vogels staan enkeldiep in het water. Dat is toch nog snel zo’n 40 cm, want wat wij aanzien voor hun knieën, is eigenlijk hun enkelgewricht. Niet alle flamingo’s zijn roze. Sommigen zijn nog wat grijzig, dat zijn de jongen. De flamingo’s verschillen ook onderling. In Nederland komen de Chileense Flamingo, de Caribische Flamingo en de Europese of Grote Flamingo voor. In de groep hier in het Grevelingenmeer zijn alle soorten vertegenwoordigd en ze maken ook hun eigen combinaties want de soorten kruisen makkelijk met elkaar.
Ik probeer foto’s te maken maar dat is lastig. Het begint al wat te schemeren en de kleuren zijn flets.
Overwinteren
Maar hoe zit dat eigenlijk met die Flamingo’s? De vogels arriveren zo half oktober in het Grevelingenmeer. In de zomer verblijven zij in het Zwillbrocker Ven, een meer net over de grens in Duitsland. Daar kunnen zij ongestoord hun eieren leggen en uitbroeden. Het meer bestaat uit zoet water. Dat gaat bevriezen in de winter. Daarom trekken de vogels naar Zeeland. Het Grevelingenmeer bestaat immers uit zout water en bevriest niet.
Tropische vogels
Ik ben gelukkig niet alleen in mijn o zo verkeerde idee dat flamingo’s vogels zijn die horen in een tropisch klimaat. Die gedachte leeft bij veel mensen, vertelt Digna. Maar de flamingo redt zich uitstekend bij allerlei soorten temperaturen. Het extreemst is dat wel te zien in het Andesgebergte, waar ook verschillende flamingosoorten leven. Daar kunnen de temperaturen ’s nachts dalen tot -20°C, terwijl het overdag wel 30°C kan worden. Volgens Digna komt het voor dat de dieren ’s nachts vastvriezen in het water en overdag weer vrolijk rond stappen.
Wil je meer weten over flamingo’s in Nederland en over flamingo’s in het algemeen, kijk dan naar dit leuke filmpje van SchoolTV.
Erg leuk bericht wandelvrouw! Ik wist dat er af en toe flamingo’s te zien zijn, maar niet dat ze met zo’n grote groep overwinterden. Dank je!