Ben jij ook op zoek naar geschikte trekking maaltijden die je mee kunt nemen op een meerdaagse trektocht? Maaltijden die lichtgewicht zijn en ook nog eens lekker?
Sally testte outdoor maaltijden die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
Dit is een gastblog van Sally Timmermans. Elk jaar lopen we samen een bijzondere meerdaagse wandelroute.
Vandaag test ik een aantal instant maaltijden uit. Bregje en ik zijn van plan om de West Highland Way in Schotland af te lopen en vooral het kamperen in het wild is waar we naar uit kijken. We hebben weer zin in een weekje tent en lopen. De tipi tent gaat niet mee helaas, alles moet lichtgewicht zijn.
We doorkruisen onbewoond gebied en we moeten flinke etappes afleggen, we nemen dus alles wat we nodig hebben mee. We starten bij Loch Lomond en eindigen in Fort William. Als ik de route goed heb verdeeld lopen we dit indrukwekkende pad door de Highlands in 6 etappes en komen dan op dag 7 aan in Fort William. De weersvoorspellingen beloven niet veel goeds, het gaat zoals het er nu uit ziet alleen maar regenen maar hier kunnen we ons op kleden. Mijn moeder vertelt me dat er mensen doodgaan door blikseminslag op die route, regelmatig. Andere bemoedigende informatie is dat het een hele grote afstand is. Tot zover de mening van de kenner, ze is er opgegroeid.
Lichtgewicht hiken
Al weken verdiep ik me in ultra light hiking. Ik wil geen gram teveel meenemen en als we in het wild de tent opzetten zal er ook gekookt moeten worden dus leek het me zinnig om op zoek te gaan naar maaltijd opties die goed te gebruiken zijn als trekking voedsel.
Daarbij heb ik 3 criteria, in volgorde van belangrijkheid:
1. Gewicht
2. Gemak in bereiding
3. Smaak
De trekking maaltijden test
Het betere struinwerk in schappen die ik meestal over het hoofd zie, levert allerlei ontdekkingen op! Er zijn bijzonder veel noedels in styrofoam potjes en kleurrijke verpakkingen. Toch trekt me dit niet.
Uiteindelijk heb ik een selectie gevonden bij diverse supermarkten. Ik weeg ze stuk voor stuk af en meet hoeveel water erbij moet. Dit omdat ik van plan ben om de gedroogde maaltijden in plastic zakjes mee te nemen waar het gekookte water bij kan. Alle geproefde maaltijden hebben dezelfde bereidingswijze: water toevoegen en 5 minuten wachten.
Ik zet ze op een rij:
De drie smaken van SOGOTO en 1x OYAKATA
Naam: SOTOGO couscous 0,99 euro
Water: 125 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: Prima, beetje kaal. Deze heeft wat aankleding nodig. In dat geval kun je net zo goed kiezen voor couscous uit een pak met een opkikker zakje als kruiden eroverheen.
Naam: SOTOGO Risotto 0,99 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: Prima en net als de couscous een beetje kaal. Ik ben dol op Risotto maar deze volstaat niet als totale hap.
Naam: SOTOGO Fusilli 0,99 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: niet heel lekker, een beetje chemische smaak, misschien doordat er een kaas nagedaan wordt. Dit wordt hem zeker niet.
Naam: Oyakata japanse kip teriyaki 0,95 euro
Water: 300 ml
Gewicht: 100 gram
Smaak: heel erg goed! Ik had de meeste twijfel over deze, er is veel water voor nodig, ook wijkt de bereiding een beetje af doordat je na de aangegeven minuten het water moet afgieten met de speciale deksel, ook gedoe en er daarna een zakje met geheimzinnige inhoud moet toevoegen aan de noedels. Het is ook de zwaarste maar het geheimzinnige zakje geeft veel smaak! Hier worden we blij van straks, dat weet ik zeker.
De onderste is de Knorr green curry
Naam: Knorr green curry 1,95 euro
Water: 175 ml
Gewicht: 75 gram
Smaak: best goed! Er zit een pittig smaakje aan waar ik niet van houd maar ik kan me voorstellen dat wanneer je dit wel kunt waarderen, deze niet teleur stelt. Knorr maakt er een punt van om te vermelden dat deze gevriesdroogde selectie van rijst, quinoa en kruiden, allemaal vegetarisch zijn.
Knorr primavera penne
Naam: Knorr primavera penne 1,95 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 70 gram
Smaak: heel goed! Veel tomatensmaak, wat doperwtjes en andere friemels gedroogd groen, veel saus, je kunt er dus ook lekker een broodje in dippen en hij moet eigenlijk iets langer in de week dan de verpakking aangeeft om de pasta goed te krijgen. Dit is zeker een smakelijk hapje, vegetarisch voor wanneer dat van belang is.
Links: Knorr mediterranean Couscous, Rechts: Unox good pasta Carabonara
Naam: Knorr mediterranean Couscous 1,95 euro
Water: 225 ml
Gewicht: 73 gram
Smaak: Prima! Deze couscous is goed te doen, er zit wortel in en nog wat groene frutsels. Hier wordt ik blij van want couscous is natuurlijk heerlijk makkelijk onderweg. Deze blijft wat nat, vullen tot de streep betekent 225 ml water. Het kan iets minder en ook deze moet iets langer staan wachten voor ik het idee had dat de couscous genoeg water opgenomen had. Nogmaals, de smaak geeft genoeg voldoening en de poging tot groenten is goed gedaan.
Links: Knorr mediterranean Couscous, Rechts: Unox good pasta Carabonara
Naam: Unox good pasta Carabonara 1,39 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 71 gram
Smaak: Heerlijk! Dit is de enige Unox die ik test en deze heeft een heerlijke kaas spekjes smaak. Wel moet hij zeker 10 minuten weken voor de pasta goed is maar dan is het zeker een smaakvolle hap.
Rechs boven is de Winiary Spaghetti po Bolonsku
Naam: Winiary Spaghetti po Bolonsku 1,35 euro
Water: 200 ml
Gewicht: 55 gram
Smaak: aardig, wel wat langer laten staan dan de pictogram aangeeft zodat de pasta stukjes zacht genoeg worden. Ook deze heeft veel saus, geen gedroogde groenten. Na de Knorr primavera is hij wat kaal. De smaak blijft goed overeind en ook hier kun je best blij van worden als het een warme aanvulling is op koude componenten van je maaltijd. Er blijft met de 200 ml veel saus over om zeker een half stokbrood nog in te kunnen dippen. De verpakkingen van Winiary heeft geen Nederlandse vertaling, ook de sticker op de deksel geeft geen instructie. Dit is geen enkele belemmering, het is betrekkelijk dummyproof. Deze heeft echter geen streepje binnen in de verpakking maar ik gok dat de plastic lijn de maat aangeeft.
Winiary Ziemniaki
Naam: Winiary Ziemniaki 1,35 euro
Water: 175 ml
Gewicht: 55 gram
Smaak: Heerlijk! Dit is de grote verrassing, natuurlijk ook omdat ik geen idee had wat het was. Het plaatje op de verpakking is niet heel duidelijk. Bij het opgieten van exact 175 ml water wordt me gelijk duidelijk dat het een aardappel puree is maar het is meer, er zitten croutons in en uien! Dit kom ik te weten via Google natuurlijk. Vreemd genoeg smaakt deze erg goed, ik zie dit wel zitten als ontbijt of lunch hapje. Als avond maaltijd is het te kaal. De smaak is vol, romig, warm en zeker beter als de “alleen-water-toevoegen” aardappelpuree die ik mijn gezin voorschotel.
Conclusie
Het niveau van dit soort instant food is zeker toegenomen de laatste jaren. Ik heb lang niet alles getest en de ene supermarkt verkoopt dit en de ander dat. Maar nergens vind je alle instant producten samen. Voor een 6 daagse trip zie ik hier mogelijkheden. Grofweg werken alle geproefde maaltijden hetzelfde en ook hebben ze min of meer dezelfde hoeveelheid water nodig. De SOTOGO couscous had maar 125 ml nodig en de Oyakata japanse kip gebruikt het meest, 300 ml.
Ook zijn ze praktisch even zwaar, rond de 70 gram. Uitschieter is weer de Oyakata kip met 100 gram. De lichtste zijn de Winiary’s, allebei wegen ze 55 gram.
De duurste waren de Knorr producten die alle drie 1,95 per stuk kosten. De goedkoopste koste 95 cent en was de Oyakata!
Dus wat gaat mee?
Bregje vertrouwt mij de catering toe dus dit gaat het menu, in nog nader te bepalen volgorde, worden:
1. De Oyakata! Beetje gedoe met afgieten maar absoluut lekker en dus gaat hier de prioritering in gewicht en gemak gelijk overboord en gaan we voor smaak!
2. De Knorr Primavera Penne! Heerlijke tomatensmaak, vleugje doperwt en een Bifiworst zal het compleet maken.
3. De Unox Carbonara! Wanneer we dagen door de regen hebben gelopen gaat dit ons gelukkig maken. Spekjes, kaas, pasta.. gewoon een goeie zoute hap. Vitamine pil er achteraan.
4. De Knorr Couscous! Gelukkig een redelijk smaakvolle couscous. Deze ga ik wel aanvullen met couscous uit een pak. Met de hoeveelheid water kan dat prima.
5. Ik wil echt de aardappelpuree van Winiary mee! Bregje wil ook aanmaak garnalen noedels dus die ga ik in de combi gooien met de puree.
6. Als laatste gaat een ongetest product mee, dit wordt het grote vraagteken. De niet geteste Culiquick is een kaaspasta zakje voor 1-2 personen (1 dus) die Bregje al eerder heeft gegeten. Beetje flauw vond ze maar best te doen. Ik ben van plan er wat gedroogde tomaten (in stukjes) toe te voegen. Ik denk dat we die maar aan het begin van de week plannen, wanneer we nog backup hebben.
Dit wordt een culinair avontuur, als alles omgepakt is naar zakjes en ik ook de ontbijt, lunch en snack opties weeg en optel, ben ik zeer tevreden. Een gemiddeld daggewicht van alle voedings opties op die dag komt uit op 366 gram. Doe daar nog wat extra koffie bij, misschien nog een heerlijke gedroogde worst? Ik zit op nog geen 2.5 kilo voor 6 dagen en een ochtend. Met mijn ultra lichte slaapzak, Bregjes superlichte tent en slaapmatjes en minimalistische paklijst blijft er nog genoeg ruimte over voor een fijne fles wijn om het allemaal mee weg te spoelen!
Naschrift:
Je kunt natuurlijk ook bij Bever kijken naar de afdeling Survival Voeding en de zakjes proberen van het merk Nature Food. Ook leuk om daarmee de ultieme smaaktest te doen. Wat de reguliere survivalmaaltijden beter hebben dan de supermarktmaaltijden is dat er rekening is gehouden met de dagelijks benodigde voedingsstoffen en de caloriebehoefte bij een langdurige trekking.
Wil je meer lezen over lichtgewicht hiken?
Kijk dan eens bij de volgende blogs:
Leuke lijst met voeding. Wij hiken alleen maar lichtgewicht en eten ook dit soort noodels en side dishes. Voor gedurende de dag snacken we de hele dag door noten, gedroogd fruit, m&m, snickers etc. Per dag ongeveer een zipp lock zakje van 350 ml vol.
Mijn packlijst kun je vinden via:
https://lighterpack.com/r/947yzn
Groet,
Alex
Wat een leuke site, dat lighterpack.com. Ik ga hem zelf ook eens invullen. Interessant.
Goedenavond Sally en Bregje, bij het verhaal hierboven heb je voor de voeding die jullie mee willen nemen naar 3 punten, waarbij je meeste aandacht uit gatn naar het gewicht van het voedsel en de hoeveelheid water die daar voor nodig is.
Smaak is zeer zeker en belangrijke factor. De hoeveelheid water die je moet toevoegen is minder belangrijk aangezien je – over het algemeen – in Schotland voldoende water voorhanden hebt, helemaal als je het kookt.
Als je een self-supporting wilt wandelen denk ik dat je het belangrijkste hierboven vergeet en dat is de voedingswaarde van de maaltijden. Het kan nog zo lekker zijn en nog zo licht, als je na 3 uur lopen flauw wordt omdat je energie opraakt is het wandelen plotseling niet zo leuk meer :-)
Nu kun je op de WHW op veel plaatsen onderweg wel aanvullende inkopen doen, of een keer wat lekkers eten, maar als je dat wilt beperken is er maar één punt van groot belang en dat is dat je voldoende energie moet eten/drinken voor wat je gaat doen (en dat is dus calorieën tellen van je maaltijden!).
Je gaat een schitterende route lopen door een geweldig landschap.
Geniet ervan en eet smakelijk onderweg. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Eduard Camping (Schotland liefhebber)
Ziet er erg interessant uit en lekker.
Graag hoor ik wat jouw ontbijt en lunch keuzes zijn? Alvast bedankt.
Dat is ook een mooi onderwerp om eens een blog over te schrijven. Ik ben geen ontbijter. Ik ga net zo lief zonder ontbijt op pad. Natuurlijk krijg ik dan binnen het uur wél trek. Ik heb geen vast patroon in wat ik meeneem als ontbijt of lunch. Ik laat het afhangen van wat te krijgen is: een broodje uit een supermarkt, fruit van de boom of een stalletje onderweg en het liefst natuurlijk koffie en een broodje in een lunchroom. Als dat er allemaal niet is: left-overs van de dag ervoor, mueslirepen, zakjes met granenontbijten die je moet aanmaken met water of wat me ook maar lekker leek toen ik mijn tas inpakte.
Hoi, waar kan ik deze producten vinden? Ik heb in de AH app gekeken, maar kan ze daar niet in vinden
voedsel is altijd lastig als het gaat om praktische, goedkoop , laag gewicht en lekker. en bovenal moet het je volledig oppeppen..
ik zag dat u vooral voor de kupjes koos. maar u zou ook kunnen kiezen voor een enkelwandige klean kanteen van metaal, of militaire mok. beide zijn geschikt om water in te koken..voldoende voor 1 maaltijd. en u kunt er gemakkelijk uit eten.
u kunt dan kiezen uit bijvoorbeeld Unox mie soorten, of andere pakjes. of alleen mie in afgepaste kale vorm die u toevoegd aan instand soepen. ik kan overigens de rode chili smaak van so…ik ben de naam ff vergeten..een Japans merk, deze weegt 100 gram, en geeft een heerlijke hitte gevoel in je lijf als je je helemaal koud voelt. is te koop bij de ah.. echt een aanrader. het voordeel van platte verpakking is dat het minder ruimte inneemt.. en wist u dat u de Unox mie ook als chips kunt eten. het smaakt naar wokkels. met een zoutige smaak.. en vult ook nog eens beter dan chips.
verder zou ik een of meerdere bever maaltijden meenemen. deze zijn namelijk optimaal samengesteld dat het alles aanvult waar je als buitensporter , want dat doe je eigenlijk in zon klimaat, – nodig hebt.. .. je kan zelf bijvoorbeeld wortels in plakjes snijden of als geheel meenemen, of kleine gedroogde worstjes, wellicht een doosje erwtensoep voor wat erwten.smaak. of losse gedroogte groente wat je zelf zou kunnen drogen kunnen samenstellen. of anders kunt kopen bij globetrotter.. mogelijk dat prei en ui in stukjes goede smaakmakers zullen zijn., als je van kokkerellen houdt. of paprika..
ps, als u gewoon lowbudget in de stad wil reizen, neem dan een waterdompelaar mee, op elke station of winkel kunt u deze in het stopcontact steken en heeft u in een mum van tijd een heerlijke kom soep of maaltijd of koffie.. voor nop. ;-))
en thee bewaren in kleine sealbags. , dan wordt het niet vochtig in uw rugzak en verkleurd het de boel. u zou ook kunnen overwegen om een theezeefje mee te nemen zodat u onderweg wat verse kruiden thee kunt zetten. ;-))
succes.
super, bedankt om deze praktische info te delen .
wat ik me hierbij nog afvroeg is hoe jullie je watervoorraad regelen.
dat lijkt me ook een ‘zware’ post als je die moet meenemen.
Hoi Edith, water is altijd een dingetje. Je moet echt genoeg meenemen. Ik doe dat in een waterzak én in een lichtgewicht fles. Maar, als ik bijvoorbeeld naar Schotland of Zweden ga, waar genoeg water is, neem ik een fles mee waar ik het water in kan zuiveren. Tegenwoordig gebruik ik daar flessen van Water to Go voor. Zo kom ik nooit zonder water.