Zeer aangenaam verrast was ik toen ik de reistas Sojourn 80 van Osprey thuisgestuurd kreeg. Dat had ik niet verwacht. Ik had immers eerder de Fairview Wheeled 65 gekregen om te reviewen. Lees daar alles over in dit blog. Beide tassen lijken op elkaar, afgezien van de inhoud, die anders is. Tenminste, dat dacht ik. Dat had ik mis; de tassen verschillen wel degelijk. Ik leg het je uit.
De Sojourn unboxed
Als de Sojourn 80 uit de doos komt, zie ik een stevige reistas. Hij ziet er solide uit en is dat ook. Het is een tas waarvan de bodem een frame heeft. In dit frame zit de trekstang en ook het harnas zit hier verborgen. Harnas? Ja, een harnas, want je kunt de tas ook als rugzak dragen.
Wat opvalt zijn aan de bovenkant de twee vleugels waarmee je de inhoud van de tas kan fixeren. Deze twee vleugels zijn van een dikker materiaal waardoor de inhoud van je tas beschermd blijft.
Zet ik de tas rechtop, dan staat hij stevig op een bodem met twee wielen. Nu zit het handvat van de trekstang aan de bovenzijde.
Eerste indruk
De eerste indruk is dat ik hier met een prachtige product te maken heb. Het ziet er stevig en solide uit. Dit is een tas die het geweld van het bagagetransport in vliegtuigen met gemak aankan. Ik ga hem verder onderzoeken en daarna natuurlijk uittesten.
Buitenzijde
Ik heb een zwarte Sojourn tas gekregen. Toch is hij niet helemaal zwart. De tas is gemaakt van verschillende materialen en daardoor van verschillende tinten zwart tot donkergrijs. Ik vind het wel mooi. Toch wordt het opletten straks bij de bagageband van Schiphol. Het is een zwarte tas tussen alle andere zwarte tassen. Het had leuk geweest als hij in een kleurtje was gekomen.
Er is aan alles gedacht. De stevige zijvleugels fixeren en beschermen de inhoud van de tas. Als de tas niet zo vol is, kun je de zijvleugels helemaal over elkaar heen slaan. Daarvoor heeft de tas een extra gesp aan de zijkant van de tas. Er zit een prettig aanvoelend handvat aan de bovenzijde naast de trekstang en eenzelfde soort handvat aan de zijkant van de tas. Je kunt hem dus op verschillende manieren dragen.
Er zitten ook bevestigingsringen aan de tas om een dagrugzak aan vast te maken (daarover later meer). Fijn is ook het kleine vak aan de bovenkant van tas (naast de trekstang) waar je wat spulletjes in op kunt bergen waar je snel bij wilt, zonder de hele tas open te hoeven maken.Aan de achterzijde van de tas zit de flap waarachter het harnas zit, en op de flap kun je zien waar je je ID kunt opbergen. Ik stop hier mijn visitekaartje in. Mocht de tas een keer kwijt raken, dan weten ze me te vinden.
De achterflap is gemakkelijk weg te ritsen en in te vouwen. Er komt een stevig harnas tevoorschijn. Ik til de lege tas als rugzak op mijn rug en verstel de banden zodat de heupband goed op mijn heupen aansluit en de tas niet te ver naar achter hangt. Ik ben benieuwd hoe dit gaat bevallen.
De tas kan op slot. Aan alle ritsen zitten dubbele oogjes waardoor een slotje kan. De slotjes zitten niet standaard bij de tas.
Binnenzijde
De binnenzijde van mijn tas is appeltjesgroen. De tas heeft een inhoud van wel 80 liter. Dat is fijn. Vooral ook omdat hij niet vol hóeft, maar dus wel vol kan. Als je minder spullen meeneemt, kun je allereerst de compressiebanden aantrekken die binnenin de tas zitten om de inhoud te fixeren en kun daarna de zijvleugels aan de buitenkant vastmaken. Anderzijds kan je compressiebanden ook gebruiken om zoveel mogelijk in de tas te krijgen.
In de tas vind ik allerlei organisatiemogelijkheden. In de deksel zitten aan de binnenzijde twee meshvakken, om bijvoorbeeld schoenen en vuile was te scheiden. Aan de zijkanten zitten ook aparte vakken voor kleinere spullen. En dan zit er nog ergens een geheim vakje waar je geld en paspoort in kunt verstoppen. Ik ga niet vertellen waar die zit. Daar moet je zelf maar achter komen.
De eerste test
De Sojourn gaat als eerste mee op een 15-daagse reis naar Georgië. Meteen een mooie test, want dit is een reis waar een koffer niet gewenst is omdat de bagage gestapeld moet worden in een busje. De tas lijkt mij ideaal omdat hij gewoon kan rollen (Schiphol) en op de rug gedragen kan worden (als ik zelf mijn tas van de bus over modderige wegen naar een guesthouse moet tillen).
Ik weet wel wat handiger is.
Inpakken
Het inpakken gaat gemakkelijk. Ik gebruik hiervoor packing cubes, dat vind ik prettig. Twee cubes van 35x25x10cm passen mooi naast elkaar en dan is er daarnaast en daarboven nog voldoende ruimte voor schoenen, wandelstokken, toilettassen etc. Osprey heeft hele mooie lichtgewicht packing cubes met twee compartimenten: een voor schone en een voor vuile kleding. Ze zijn best prijzig. Ik gebruik een setje dat ik nog had liggen.
Super zijn alle vakken waar ik spulletjes in kan doe die ik niet los door mijn tas wil hebben slingeren. Daar ben ik echt heel blij mee.
Inhoud
De 80 liter inhoud is heerlijk. Ik moet eraan denken om de tas niet helemaal vol te stouwen, alleen maar omdat er toch genoeg ruimte is. Straks als alles niet meer zo netjes opgevouwen is, moet het ook nog passen.
Het lijkt niet te passen.
Toch wel.
Trolley
Fijn dat deze reistas ook een trolley is. Vaak zie je dat dan de inhoud van de tas of koffer erg beperkt wordt omdat de trekstang door de binnenzijde loopt. Daar heb je bij de Sojourn eigenlijk geen last van. De onderzijde van de tas is vrij vlak.
De trekstang is robuust en voelt goed aan. De wielen zijn goed van formaat en zitten vast aan een stevig onderstel waar de tas goed op kan blijven staan. De tas valt niet om.
Rugzak
Ik ben heel benieuwd hoe het gaat met de rugzakmodule. Ga ik dat echt gebruiken?
Dagrugzak
Het is mogelijk om aan de Sojourn een dagrugzak te bevestigen. Je kunt kiezen uit de Daylite of de Daylite Plus. Nadat ik al meer dan een jaar de Sojourn intensief gebruikte, heb ik de Daylite plus erbij gekregen. De twee zijn super eenvoudig aan elkaar te bevestigen en het zit als een huis omdat de zijvleugels over de dagrugzak heen gaan.
En?????
Na deze eerste reis, is de Sojourn 80 de reistas die overal mee naar toe gaat. Voor mij geen koffers meer. Dit is zo’n prettige tas. Hij neemt op de hotelkamer weinig ruimte in omdat hij geen echt deksel heeft. Die kun je namelijk gewoon opvouwen en neemt geen ruimte in.
De inhoud is geweldig. Lekker flexibel. Zoals gezegd: hij hoeft niet vol. Maar wat ik het allermooist vind: hij lijkt ook wel niet vol te kunnen. Hij rekt aan alle kanten mee, als ik op het laatste moment nog besluit om mijn wandelschoenen in te pakken, of toch die jassen niet aan te trekken maar er in de tas bij te proppen, het lukt elke keer weer.
Hij pakt lekker in en heeft veel opbergmogelijkheden.
Het rijden met de Sojourn gaat super. De stang is stevig. En natuurlijk moet het wel met wat beleid, maar de tas is stijf genoeg om hem goed als trolley te gebruiken. Ook handig dat je de Daypack erop vast kunt maken. Afgezien van dat de Daylite Plus een hele fijne dagrugzak is, is het zo handig dat je tijdens je reis alles in 1x kan meenemen. Geen losse tassen overal die je maar kan vergeten. Ik zorg er nu ook voor dat ik van mijn hele verzameling rugzakken de Daylite plus meeneem als ik op reis ga. De combinatie van de twee tassen is super! Dat had ik veel eerder gewild.
Over de mogelijkheid om de Sojourn 80 als rugtas te gebruiken ben ik minder positief. Het heeft bij mij heel lang geduurd voor er echt een reden was om het harnas uit te pakken en te gebruiken, terwijl ik toch heel wat avontuurlijke reizen met de tas heb meegemaakt. Uiteindelijk bedacht ik dat het handig zou zijn om de Sojourn 80 als rugzak te dragen van mijn huis naar de trein. Ik loop dan ruim tien minuten over een klinkerweg. Mijn tas woog op dat moment 14 kg en ik had ook de Daylite Plus er op gebonden (handig, want twee rugzakken dragen kan niet). Ik denk dat die ook een paar kilo woog. Dat was de eerste en de laatste keer. De rugzak was te zwaar, hing voor mijn gevoel te veel naar achteren en ik kon dit niet corrigeren en de wielen duwden in mijn billen. Auw! Ik heb de loop naar het station afgemaakt, maar het was geen pretje.
Iets waar ik ook steeds wel op moet letten is het gewicht. De tas weegt zelf al ruim 4 kilo. Als ik maar 12 kilo mag meenemen in het vliegtuig moet ik daar wel rekening mee houden. Dat kan voor mij soms de reden zijn om toch de Fairview mee te nemen. Ook een fijne tas, maar net allemaal iets minder groot en zwaar.
Eindoordeel
Ik heb het ergens al geschreven; dit is voor mij dé reistas die ik het meest gebruik en met het meeste plezier. Het heeft echt alles. Voor mij de ultieme tas. Ik gebruik hem al bijna anderhalf jaar intentief en hij heeft nog geen krasje. Deze tas lijkt onverwoestbaar. Misschien had de rugzakmogelijkheid niet gehoeven op deze tas. Maar wie weet, komt het toch nog eens van pas.
De prijs is 300,- Dat is fors. Ik heb de tas gekregen, dus daar hoef ik me niet zo’n zorgen over te maken. Toch, met wat ik nu weet, zou ik deze tas zeker kopen.
Vergelijk Fairview 65 en de Sojourn 80
Ik schreef eerder een review over de Fairview Wheels 65. Als ik een vergelijking maak tussen beide tassen kan ik melden dat de Farview 65 een lichtere en simpelere uitvoering is van de Sojourn 80. Dat merk je aan alles. Het onderstel van de Sojourn is steviger, de trekstang is meer solide, de tas is stijver, waardoor hij beter rijdt. De Sojourn heeft meer organisatiemogelijkheden, meer soorten vakken. Behalve dan dat de Fairview aan de buitenzijde 2 meshvakken heeft, die ook heel handig zijn.
De tassen zijn bijna even groot maar de Sojourn heeft 15 liter meer inhoud. De Sojourn is ook van zichzelf zwaarder. De Sojourn lag helemaal niet lekker op mijn rug, terwijl de Fairview prima te dragen is. Aan beide tassen kun je de dagrugzak Daylite vastmaken.
Conclusie: Ik gebruik de Fairview 65 als ik een lichtere tas nodig heb, die ik ook als rugtas gemakkelijk kan dragen. De Sojourn gaat mee op elke andere trip.
Facts en figures:
Meer reviews lezen? Kijk dan bij:
Meer rugzakken en reistassen met korting zien? Kijk dan bij:
Δ Voor het testen van de Sojourn 80 van Osprey, kreeg ik de reistas via Mindshake PR & Communication in ruil voor een eerlijke review. Het blog bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als je via zo’n linkje overgaat tot de aanschaf van een product, ik daar een bescheiden percentage van krijg. Het kost jou niets extra’s. Doen dus! Alvast bedankt.
Hai! Ik lees je review en de tas ziet er goed uit! Mijn enige vraag is, als je de daypack er aan vast maakt, die je dat alleen met die strap aan de bovenkant zoals te zien op de foto? Of “klikt” ie ook nog ergens vast? Ik hoor graag van je!
Groetjes minouk
Op de reistas zitten vier plastic oogjes. Daar kan je de daypack aan vastmaken met de spanbanden van de daypack. Daar overheen gaan de straps van de reistas. (snap je het een beetje?)