De Lee Trail in Luxemburg is een 3-daagse wandelroute door wonderschoon gebied. Maar vergis je niet, er is wel enige wandelervaring vereist en gepland heb je het ook zomaar niet. Dit blog gaat je daarbij helpen. Ik liep tegen dezelfde vragen aan die jij nu ook misschien wel hebt. Aan de hand van antwoorden op 10 vragen maak ik jou een stukje wijzer. Wil je meer inspiratie door over de ervaringen van anderen op de Lee Trail te lezen, vergeet dan de bonusvraag niet.

1. Wat is de Lee Trail?

De Lee Trail is een 52 km lange afstandsroute en volgt de vele kronkels van de bovenloop van de Sûre, in het noorden van Luxemburg. De Lee Trail loopt van Ettelbruck naar Kautenbach.

De officiële naam van de Lee trail is Escapardenne Lee Trail.  Aansluitend aan de Lee Trail loopt de Escapardenne Eislek Trail over 106 kilometer van Kautenbach naar La Roche-en-Ardenne. Beide paden zijn bewegwijzerd met een blauwe rechthoek met daarop een wit golfje.

De Lee Trail is een erg gevarieerde route: je wandelt langs riviertjes, door bossen, over hoogvlaktes, je maakt vele hoogtemeters (2000+) en krijgt daardoor fenomenale uitzichten over de omgeving. Onderweg kom je langs stenige kammen. Die kammen (Lee of Ley in het Luxemburgs) geven deze route een speciaal karakter én zijn naam.

De route is onderverdeeld in 3 etappes. Je kan de Lee trail het hele jaar door bewandelen. Elk seizoen heeft zijn eigen charme.

Routekaart Lee Trail Luxemburg

2. Welke wandelconditie is nodig voor de Lee Trail?

De Lee trail is een middelzware tocht. Een geoefende wandelaar moet prima in staat zijn de tocht te volbrengen. Bedenk wel dat er aardig wat hoogtemeters overbrugd moeten worden. Kijk dus niet alleen naar de kilometers om in te schatten of je de tocht aankan. In totaal zijn er meer dan 2000 meters omhoog, voor een groot deel als klimmetjes van 100 à 150 m.

De officiële indeling over 3 etappes is het meest evenwichtig en geeft een redelijk gelijke belasting over 3 dagen. Verdeel je de etappes zo dat je kunt overnachten op campings, dan heb je 1 zwaardere dag van 22 km en 1172 meter stijgen. (Daarover later meer.) Je kunt de Lee Trail ook in 2 dagen, of zelfs in 1 dag doen als je daarvoor speciaal getraind bent.

De zwaarte van de tocht hangt ook af van de inhoud van de rugzak. Neem je alles mee voor overnachtingen in de tent, kies je voor hotels zodat er minder mee hoeft of laat je je bagage vervoeren en kan je lopen met een dagrugzak?

Technisch gezien is de Lee Trail gemakkelijk en gaat hij over goed aangelegde wandelpaden. Af en toe is het lastig afdalen en er zijn enkele passages langs de afgrond.

3. Is de Lee Trail ook te doen voor mensen met hoogtevrees?

Voor mensen met hoogtevrees zijn er enkele stukken wandelpad die smal zijn en langs een afgrond lopen. Die zullen als zeer stressvol ervaren worden. Er is dan geen alternatieve route. Er zijn ook stukken langs afgronden die afgehekt zijn.

Aan te raden is om wandelstokken te gebruiken voor zekerheid en evenwicht.

lee trail - moeilijk spoor voor mensen met hoogtevrees
Niet voor mensen met hoogtevrees.

4. Is de Lee Trail Luxemburg goed bewegwijzerd?

De Lee Trail heeft een uitstekende routemarkering in beide richtingen. Volg de blauwe bordjes met een witte golf. Het kan niet mis.

5. Zijn er topokaarten en gidsen van de Lee Trail?

cover Lee trail gids LuxemburgVia Reisboekhandel De Zwerver is alleen een Duitstalige gids van de Lee Trail verkrijgbaar. Een Nederlandstalige gids kan je bestellen via de officiële website. De gids is ook te koop bij de toeristische diensenten van de streek. Wij kochten hem bij camping Kautenbach bij de receptie.

De wandelgids over de Escapardenne Lee Trail heeft veel praktische info, ook achtergrondinforamtie over de streek en het pad en er zijn per etappe gedetailleerde overzichtskaarten. Er zijn drie versies: Nederlands, Duits en Frans en kost €15,- (2023).

GPS/GPX

Er is geen aparte topografische kaart te koop  van de Lee Trail. Alle routegegevens voor GPS, inclusief GPX-tracks en kaartoverzichten kan je terugvinden via cirkwi.be. Etappe 1 / Etappe 2 / Etappe 3. Helaas in het Frans, maar de computer vertaalt het wel voor je.

6. Mag je wildkamperen op de Lee Trail?

Jammer, maar helaas, in Luxemburg mag je niet wildkamperen. Word je betrapt, dan staat daar een flinke boete op. Er zijn ook geen officiële bivakzones langs de Lee Trail.

7. Welke mogelijkheden voor overnachten zijn er op de Lee Trail?

Qua overnachten is er van alles mogelijk op de Lee Trail.

Met tent. Campings langs de Lee Trail:

In Ettelbruck: Camping Ettelbruck – ongeveer 2 km van station Ettelbruck, beginpunt van de Lee Trail.

In Bourscheid: Camping du Moulin –  Aan de trail. Nederlandse eigenaren

In GoebelsmuhleCamping du Nord – Aan de trail. Ligt tussen Dirbach en station Goebelsmühle. Dit is ongeveer op 2/3 van de tweede etappe. Nederlandse eigenaren.

Kautenbach: Camping Kautenbach – op ongeveer 1,5 km van station Kautenbach, eindpunt van de Lee Trail. Nederlandse eigenaren.

Langs de Lee Trail staan dus vier campings. Eén aan het begin en één aan het einde, maar de twee tussenin staan niet precies aan het begin en einde van de officiële etappe indeling. Wil je een trektocht maken, pas dan de etappe indeling iets aan.

Wil je de etappe indeling niet aanpassen, dan kan je er voor kiezen om je tent bij de camping in Ettelbruck te plaatsen en ’s morgens en ’s avonds een korte treinrit te maken.

In hotelletjes / B&B’s / hostels:

Check Booking.com voor geschikte overnachtingsadresjes langs de route.

Predigtstuhl Lee trail
Bij de Predigtstuhl hebben we een waanzinnig uitzicht.

8. Is er bagagevervoer mogelijk op de Lee Trail?

Wil je niet je eigen bagage tillen en met een klein dagrugzakje op pad, dan kan je je bagagevervoer regelen via: https://www.movewecarry.lu/en

9. Hoe staat het met het openbaar vervoer en de bereikbaarheid van de Lee Trail?

Ettelbruck en Kautenbach liggen op de spoorlijn Luik – Luxemburg en zijn goed per trein bereikbaar. De Lee Trail begin of eindigt bij deze stations. Tussenin kan je ook gebruik maken van de stations van Michelau en Goebelsmühle. Regelmatig komen er treinen langs. Kijk voor tijden op de website of app van CFL.

Plaatsen die niet langs de spoorlijn liggen, zoals Hoscheid en Bourscheid Millen, zijn bereikbaar per bus vanuit Ettelbrück of Kautenbach. Mobilitéit.lu

Het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis.

witte kerkje op de Lee Trail
De iconische witte St. Michel kapel op de Lee Trail.

10. Wat is de officiële etappe indeling van de Lee Trail en welke varianten zijn mogelijk?

Officiële etappe indeling:

Etappe 1 – Ettelbrück – Bourscheid- Moulin – – 17,6 km, 727 m stijgen

Etappe 2 – Bourscheid-Moulin – Hoscheid – 19,2 km, 850 m stijgen

Etappe 3 – Hoscheid  – Kautenbach  – 15 km, 528 m stijgen

Wil je een trektocht maken via campings dan raad ik je deze etappe indeling aan:

Etappe 1: Ettelbruck – Bourscheid du Moulin 18 km + 847 m stijgen

Etappe 2: Bourscheid du Moulin – Goebelsmuhle 13 km + 756 m stijgen

Etappe 3: Goebelsmuhle – Kautenbach 22 km + 1172 m stijgen

(hoogtemeters via eigen GPS)

Wij kozen er voor om de Lee Trail omgekeerd te lopen; dus beginnen in Kautenbach en eindigen in Ettelbruck. Voordeel is dat je de zwaarste etappe aan het begin hebt. Lees er over in het blog: tochtverslag: De Lee Trail in Luxemburg als trektocht via campings

Er zijn nog vele andere variaties mogelijk. Ik lees ook van mensen die hem in 2 keer of zelf in 1 keer lopen. Je kan de route ook verschillende momenten inkorten. Door het grillige verloop van de rivieren loopt de route in lussen. Een afkoring is dus gemakkelijk te realiseren.

Veel mensen combineren de Lee Trail met de Eislek Trail. In Kautenbach blijf je de blauwe bordjes met golf volgen.

hartje boom

Bonusvraag: Waar kan ik meer lezen over de Lee Trail?

Nuttige bronnen

Tochtverslagen

Lees mijn tochtverslag: De Lee Trail in Luxemburg als trektocht via campings

Andere tochtverslagen: