De eerste kennismaking met wandelen in Kroatië was meteen een super mooie. Ik logeerde met Hans in B&B Kuca Bajlo aan de Dalmatische kust, vlak bij de stad Zadar. Gastvrouw Griet en gastheer Anri vinden het leuk om in het voor- en naseizoen hun gasten mee te nemen op wandeltochten. Daar maakten wij graag gebruik van. Onze eerste wandeling ging naar het gebied van de Krupa rivier, het favoriete wandelplekje van Griet en Anri. En inderdaad: Ge-wel-dig! Een echt wandelparadijsje.

“De Krupa rivier is voor ons de favoriete plek van Kroatië. Samen met onze gasten maken we regelmatig een daguitstap naar dit wondermooi natuurgebied.”

Wandelen bij de rivier Krupa

Anri en Griet laten hun gasten graag zien dat er meer is dan de kust. Op 50 km landinwaarts van Zadar stroomt de rivier Krupa, een zijrivier van de Zrmanja. Het is er zo anders dan langs de kust. Je komt er echt in een ruig natuurgebied met prachtige views. De Krupa is een korte waterloop van 17 km met 19 watervallen en loopt door een niet toeristisch deel van het Velebit gebergte.

Het leuke is dat er voor elke wandelniveau en alle types van conditie een super mooie wandeling te maken is. Hans en ik wilden wel flink uitgedaagd worden, daarom plakten ze voor ons meerdere wandelingen aan elkaar. We wandelden boven, onder, over, langs en zelfs door de rivier Krupa. We bewonderden de brug van Kude, picknickten langs de oever en klommen een stukje via een wand met ijzers. Wat een heerlijke dag!

Wandelvrouw - wandelen in het Velebitgebergte bij de rivier Krupa

Starten bij de geitenboer en zijn vrouw

Na een autorit van ongeveer een uur parkeren we de auto ‘in the middle of nowhere’ bij een ommuurd perceel met een vervallen huisje erop. Een hagelwit A-viertje met daarop de tekst ‘GOAT CHEESE & HONEY’ hangt aan de poortdeur. Hier woont een geitenboer met zijn vrouw. We worden ontvangen door de boerin. Ik kijk mijn ogen uit. Deze mensen, die de 65 ruim gepasseerd zijn, wonen hier afgezonderd en leven van de opbrengst van hun geiten. De moderne gemakken lijken ver weg. Het huis heeft geen deur maar een kleed. Griet heeft eens gezien dat er een spiksplinternieuwe boxspring in de kamer staat. Dat vind ik dan weer een grappig detail.

Het huis van de geitenboer, start van de wandeling naar de rivier Krupa
Poort van het erf van de Geitenboer
Hans, Griet, Anri en de vrouw van de geitenboer

Hans, Griet, Anri en de vrouw van de geitenboer

Op weg

Na een hartelijke begroeting gaan wij op weg. We wandelen bovenlangs door het gebergte. Wandelen is misschien een verkeerde uitdrukking; het is echt wennen om op de stenige ondergrond te lopen. Soms is het meer van steen tot steen stappen en balanceren.

We wandelen boven langs de rivier Krupa
Vieuw op de rivier Krupa
Wandelen boven de rivier Krupa op stenige bodem

Best lastig lopen over de stenige ondergrond.

De route

Het is fijn om met Griet en Anri te lopen. Wij hoeven ons niet druk te maken over de route. We zien wel allerlei rode tekens maar we volgen in eerste instantie een alternatieve route die met plastic strikken is aangeven. Vanaf onze hoogte kijken we het dal in en zien de rivier stromen.

Rode cirecel en pijlen zijn op de stenen geschilderd.
Wij volgen een route aangeven door plastic strikken
Griet en Anri kijken op de kaart na of we de juiste route lopen.

Griet en Anri kijken op de kaart na of we de juiste route lopen.

De rivier Krupa

Dan komt uiteindelijk het moment dat we afdalen naar de rivier. Dat is nog best lastig door het losse gruis en de stenen. Het is wennen om op deze ondergrond te lopen. De beloning is top. We lopen langs de oever van de rivier en zien de een na de andere waterval. Hoewel er niet veel water is in deze herfst, is het een wonderschoon gezicht.

Anri en Hans lopen voorop in de afdaling naar de rivier Krupa
Er is niet veel water, toch blijft het een magnefiek gezicht, deze waterval.
Kijken naar de waterval - Krupa - Berghen schoenen

Ik ga er even voor zitten. ZEN momentje.

Langs de oever van Krupa

We lunchen op een beschut plekje langs de oever van de rivier. Bij het ontbijt hebben we een lunchpakketje gemaakt van heerlijke broodjes én, op aanraden van Griet, een bakje met salade. Dat laatste is voor mij de ontdekking van de week. Wat is dat lekker om onderweg een salade te eten.

Watervallen in rivier Krupa.
Dichtbij zie je hoe helder het water is - rivier Krupa - Kroatië
Langs de oevers van rivier Krupa zie je verschillen waterplateaus en watervalletjes

De brug van Kude

Ons pad gaat nu vlak langs de rivier Krupa. Prachtig en afwisselend. Stenige oevers maar ook onder bomen door en langs drassige uiterwaarden. De brug van Kude is een juweeltje. Het dateert uit de 18de eeuw. De legende vertelt dat de brug gebouwd werd door de verliefde jongeling Kude, die door de rivier gescheiden werd van zijn geliefde. Volgens Anri was zijn geliefde reeds met iemand anders getrouwd toen de brug eindelijk klaar was…. Griet is meer van de romantische versie en zegt dat ik Anri niet moet geloven.

De brug van Kude overspand een breed gedeelte van de rivier.
Wandelvrouw staat op de brug van Kude over de rivier van Krupa

Langs de rivier

We komen onderweg van alles tegen. Hoe komen bijvoorbeeld die koeien hier? Je maakt mij niet wijs dat die ook via zo’n stenig paadje naar beneden zijn gelopen. Als ik een koe wil aaien, krijg ik in de gaten dat het een stier is. Ah, misschien is aaien toch niet zo’n goed idee.

Een deel van het oeverpad langs Krupa voert ons onder bomen door.
Een bootje ligt in de rivier Krupa.
Het aaien van een koe, o nee, oeps, een stier.

Het aaien van een koe, o nee, oeps, een stier.

Door de rivier

Om terug te keren moeten we de rivier weer oversteken. Er is geen brug. Er zit niets anders op dan de schoenen uit en door het water. Brrrr. Koud. Te bedenken dat in de zomer hier heerlijk gezwommen wordt en dat zwemmen bij de watervallen super spectaculair is. Mij lijkt dat tenminste prachtig, maar nu is het balanceren over de gladde stenen, zorgen dat ik niet uitglij en daarna mijn voeten reanimeren. Hoewel, dat laatste is misschien wat overdreven. Ik heb heerlijk tintelende voeten.

Door de rivier Krupa naar de overkant. Brrrr. Koud en glbberig

Kiezen

Dan stelt Anri ons voor de keus. We staan op een plek waar we naar boven kunnen en binnen 20 minuten bij de auto staan, of we kunnen er nog een omweg aan vastplakken langs een prachtig stuk van de rivier, wat dan wel technisch wat moeilijker is. Wij kiezen meteen voor de mooie route. We zijn er nu toch. Het is inderdaad een heel mooi stuk. Ineens houdt de oever op en zien we dat we via ijzers langs de stenen oeverwand een stukje moeten overbruggen. Dus dat bedoelde Anri met technisch wat moeilijker.

Ik vind het top. Het lijkt heel lastig, maar dat valt best wel mee.

Via ijzers in de steile rivierwand stappen we langzij.

Klooster van Krupa

Dan komt het moment dat we toch omhoog gaan klimmen. We zouden de route kunnen vervolgen om naar het orthodoxe klooster van Krupa te wandelen. Het lijkt me prachtig maar dat is een wandeling van 3 uur. Dat gaan we niet meer redden. Trouwens, we zijn al 6 uur onderweg, het wordt tijd om er een eind aan te breien. De kloosterwandeling bewaren we voor een volgende keer.

Wegwijzer op een steen naar het klooster van Krupa

Omhoog en einde wandeling

In dit laatste stuk zit nog een prachtig uitzichtpunt waar spectaculaire foto’s gemaakt kunnen worden. Omdat de wind is opgestoken ga ik me daar toch niet aan wagen. Jammer, want dat had zeker een mooie instagramfoto opgeleverd. Of een lang ziekbed, dat kan natuurlijk ook.

Na een flinke klim staan we weer boven.

We zijn weer boven en kijken nog 1 keer achterom. Uizicht op rivier Krupa.
Footo van Bregje Schipper - Wandelvrouw - Uitzicht over rivier Krupa - Velebit gebergte - Kroatie

Foto gemaakt vanaf een veilig plekje.

flavicon wandelvrouw

Goed om te weten:

  • Wij wandelden met Griet en Anri van B&B Kuca Bajlo. Zij zijn hier bekend. Dat was heel handig voor ons. Wij hoefden hen maar te volgen. Je kunt hier niet wandelen zonder goede kaart of GPS. Illustratief is dat óók Griet en Anri de kaart erbij moesten pakken om ons op het goede spoor te houden.

  • Ga niet zomaar in het Velebit gebergte wandelen zonder ter plaatste te informeren naar de weersberichten en zonder achterblijvers (liefst lokaal) te laten weten wat je gaat doen.

  • Het weer kan zomaar omslaan in de bergen, zorg dat je voorbereid bent.

  • Wandelen in het Velebit gebergte is wandelen op een zeer stenige ondergrond. Hier zijn goede bergschoenen voor nodig. Wandelen op sneakers of ander gemak schoeisel is sterk af te raden.