In mei 2021 liep ik samen met mijn wandelmaatjes Wanda en Antonette de Dutch Mountain Trail. Toen we het afspraken dachten we iets unieks te gaan doen. Maar de tijd haalde ons in. De trail was in no time immens populair geworden. Veel enthousiaste verhalen van wandelaars die hem al gedaan hadden, brachten andere wandelaars weer op het idee. In de wandelgroepen op Facebook stond het vol met mooie foto’s en trail kreeg zelfs zijn eigen Facebookgroep, de Dutch Mountain Trail en de Seven Summits. De wandelgids met daarin de route was zelfs op enig moment uitverkocht.
Inmiddels is de Dutch Mountain Trail genomineerd voor de titel Wandelroute van het jaar 2022. Samen met 4 andere wandelroutes staan ze op een shortlist. De datum waarop de jury de winnaar aanwijst, is nog niet bekend.
Wij hadden er zin in. We wilden graag onderweg kamperen en mei leek daar een geschikte maand voor. Nog lekker rustig en goed weer. Dat bleek allemaal anders te zijn. De weersvoorspelling was bagger. We zouden de koudste Pinksterdagen gaan beleven in 70 jaar. Want, o ja, in de afgesproken week viel ook de eerste Pinksterdag. Dat hadden we even over het hoofd gezien.
Ben je benieuwd naar de Dutch Mountain Trail en onze ervaringen? Ik maakte via Facebook en Instagram Stories elke dag een verslagje. Na na mijn trip kreeg ik vele vragen via social media en via de mail. Dat bracht me op het idee om in een blog over de Dutch Mountain Trail te vertellen aan de hand van 10 vragen. Daar gaan we.
1. Wat is eigenlijk de Dutch Mountain Trail?
De Dutch Mountain Trail (afgekort DMT) wordt gezien als de zwaarste wandeling van Nederland. De route is 101 km lang en gaat over 7 Zuid-Limburgse toppen. Zie het als een bergwandeltrektocht. De route start bij Station Eygelshoven en eindigt bij Station Maastricht.
De wandeling is bedacht door het Dutch Mountain Film Festival. Zij hadden eerder zeven rondwandelingen gemaakt waarbij je naar zeven toppen (die zij overigens ‘summits’ noemen) kunt wandelen, om het echte berggevoel te ervaren. In 2020 koppelden ze, ter ere van hun tienjarig bestaan de Seven Summits via een route aan elkaar en voilà, daar ontstond de Dutch Mountain Trail.
Interessant om te weten is nog dat de top van de Vaalserberg, de hoogste berg van Nederland, wel op de route ligt, maar niet bij de Seven Summits gerekend wordt, omdat daar het echte berggevoel zou ontbreken. De toppen liggen trouwens niet allemaal in Nederland. De Schneeberg ligt in Duitsland, de Hakkenberg en Kattenroth in België en ook de beklimming van D’n Observant begint in België.
2. In hoeveel dagen moet je de Dutch Mountain Trail lopen?
Niets moet, alles kan. In de gids van de Dutch Mountain Trail is de route onderverdeeld in 4 etappes.
Route Dutch Mountain Trail in 4 dagen
- Etappe 1: 28 km
- Station Eygelshoven – Vaals
- Summits: Wilhelminaberg (225 m) en Schneeberg (257 m)
- Tip overnachting: Camping de Gastmolen
- Etappe 2: 23 km
- Vaals – Gulpen
- Summit: (Vaalserberg 322 m) ) Eyserberg (197 m)
- Tip overnachting: Camping Gulpenberg
- Etappe 3: 26 km
- Gulpen – Mheer
- Summit: Gulperberg (157 m), Hakkenberg (252 m) en Kattenroth 209 m)
- Tip overnachting: Camping De Grensheuvel
- Etappe 4: 23,5 km
- Mheer – Station Maastricht
- Summit: D’n Observant (157 m)
Route Dutch Mountain Trail in 5 dagen
Wij deden de route in vijf dagen. Omdat we van ver moesten komen, waren we de eerste helft van de eerste dag al kwijt aan treinreizen. Dan is het handig om die dag niet te veel kilometers te hoeven maken. Onze route zag er als volgt uit: (kilometers zijn inclusief aanlooproutes naar overnachtingsadresjes)
- Dag 1: Station Eygelshoven – Kerkrade 11 km
- Summit: Wilhelminaberg
- Wij logeerden bij: B&B De bezige Bij (aanrader!) Bij Kerkrade is geen camping
- Dag 2: Kerkrade – Vijlen 25 km
- Summit: (Vaalserberg) Schneeberg
- Wij logeerden bij: Boerderijcamping Schrouff (leuke kleine camping, aardige mensen)
- Dag 3: Vijlen – Eperheide 24 km
- Summit: Eyserberg, Gulperberg
- Overnachtingsplek: Camping Oosterberg, Eperheide
- Dag 4: Eperheide – Sint-Geertruid 24 km
- Summit: Hakkenberg en Kattenroth
- Overnachtingsplek: RivaRekreatie (geen aanrader) liever kiezen voor: Camping Mescherhei
- Dag 5: Sint- Geertruid – Station Maastricht 20 km
- Summit: D’n Observant
Route Dutch Mountain Trail in 6 of 7 dagen
Het is natuurlijk ook mogelijk om de DMT in 6 of dagen te doen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende onderverdeling:
- Station Eygelshoven – 11 km – Kerkrade –17km – Vaals – 16 km – Wahlwiller – 15 km – Eperheide – 19,5 km – Meerh – 23,5 – station Maastricht
- Station Eygelshoven – 11 – Kerkrade – 17 – Vaals – 24 – Gulpen – 20- Slenaken – 17 – Mesch – 22 – Station Maastricht
- Station Eygelshoven – 11 km – Kerkrade –17km – Vaals – 16 km – Wahlwiller – 15 km – Eperheide – 15 km – Noorbeek – 10 km – Eijsden – 15 km – station Maastricht
Houd er wel steeds rekening mee dat er extra kilometers bijkomen om naar het openbaar vervoer te gaan of naar een overnachtingsplek.
3. Is het een zware tocht?
De Dutch Mountain Trail staat bekend als de zwaarste wandeltocht van Nederland. Die zwaarte zit hem niet in de kilometers (je kunt de etappes zo kort of lang maken als je wilt) maar in het hoogteverschil en het wandelen op onverharde paden. In totaal stijg je bijna 1600 meter en daal je 1660 meter. Het beklimmen van de summits was heel verschillend. Sommige waren echte kuitenbijtertjes, anderen beklim je redelijk ongemerkt. Bij de Wilhelminaberg en D’n Observant moesten we echt stukjes op handen en voeten omhoog. Ook door de zware regenval was alles glibberig geworden. Bij de Wilhelminaberg is het glibberige klimstuk gemakkelijk te vermijden door gewoon de weg omhoog te volgen. Bij D’n observant is inmiddels de route verlegd omdat Natuurmonumenten een deel van de flanken van de Observant tot No-Go zone verklaard heeft.
Voor de gemiddelde recreatieve wandelaar is de route in 4 dagen heel pittig. Afzien is niet genieten, dus deel hem dan liever op in meer dagen. Voor de ongeoefende loper is de DMT niet echt geschikt.
Ik heb ook gezien dat mensen de Dutch Mountain Trail hardlopen. Zelfs in één keer. Dat kan natuurlijk ook.
Loop de Dutch Mountain Trail – Better Places X Avontuur Dichtbij
Ga jij de uitdaging aan? Loop de Dutch Mountain Trail; de zwaarste wandeling van Nederland. Deze pittige wandelroute is ruim 100 kilometer lang en overbrugt bijna 2000 hoogtemeters. Je wandelt via heerlijke slingerpaadjes, beklimt steile hellingen en trotseert de acht hoogste toppen van Nederland. Ideaal als je op zoek bent naar een bergervaring dichtbij huis. En natuurlijk om je wandelconditie te trainen!
Af en toe moet er serieus geklommen worden.
De Dutch Mountain Trail: vooral ook heel gezellig onderweg.
4. Hoe vind je je weg over de Dutch Moutain Trail?
De DMT is niet goed aangegeven. Hier en daar vind je een blauw-witte routemarkering, maar je kunt er zeker niet op navigeren. Daarvoor heb je de wandelgids of een GPX-track nodig. De gids kan je bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com of bij mijn favoriete uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Op de officiële website van de DMT is van alles te vinden. Je kunt daar de Dutch Mountain GPX file downloaden. Ook zijn er linken te vinden naar de GPX-tracks van Komoot en RouteYou. Helemaal onderaan de pagina vind je losse PDF’s met beschrijving en kaart van de Dutch Mountain Trail, die je kunt downloaden.
Ik vond ook nog deze routekaart op Google Maps.
5. Hoe zit het met overnachten op de Dutch Mountain Trail?
Wij kozen ervoor om met volle bepakking de route te wandelen en te overnachten op campings. Dat was nog een heel gepuzzel. Nabij Kerkrade konden wij geen camping vinden en deden we een nachtje in een B&B. Let erop dat de Dutch Mountain Trail super populair is en dat je daarom van tevoren je camping moet boeken. Het komt voor dat er geen plaats is. Campings langs de route zijn:
Camping Schaapskooi Mergelland: Eperheide
Camping De Grensheuvel: Noorbeek
Camping Mescherhei: Sint Geertruid
Camping Rivarekreatie: Sint Geertruid
B&B’s en hotels langs de route kun je gemakkelijk vinden via Booking.com. Tik de plaats in waar je wilt overnachten (op de plek van Gulpen) en je ziet de aangesloten overnachtingsplekken.
Een aantal tips:
Voor diegene die een overnachting zoeken vanaf het beginpunt Eygelshoven kunnen terecht bij Hotel/Restaurant de Posthoorn. De afstand tot het beginpunt is 500 meter. Vraag ook naar het speciaal ontbijt voor de DMT lopers: Het Seven Summits ontbijt .
6. Kan je de DMT vanuit 1 plek wandelen?
Natuurlijk kun je de DMT vanuit 1 plek wandelen. Handig als je je eigen breng- en ophaalservice hebt, maar ook met het openbaar vervoer is het heel goed te doen. Zoek dan wel een logeeradres waar het openbaar vervoer dichtbij zit.
Een aanrader daarvoor is bijvoorbeeld Landal Vakantiepark De Waufsberg. Het OV ligt op 1 kilometer afstand.
Een leuke en betaalbare oplossing is het Natuurvriendenhuis Eikholt in Heerlen. Vanaf deze plek worden groepsarrangementen en individuele arrangementen Dutch Mountain Trail aangeboden. Bij een individueel arrangement kies je zelf je datum en de hoeveelheid dagen die je wilt lopen. Eikhold helpt je op weg met plattegronden naar de verschillende opstappunten, verder volg je de routebeschrijving zoals beschreven in de DMT-wandelgids. Bij alle arrangementen is deze DMT-wandelgids ter waarde van € 19,95 inbegrepen.
Wil je op 1 camping blijven en vraag je je af in welke plaats dat het gunstigst is in verband met het vervoer?
Gulpen ligt het meest centraal op de route. Het openbaar vervoer van en naar de route is prima, alleen de verbinding naar Eygelshoven is lastig.
Een andere mogelijkheid is om in Valkenburg te staan. Het openbaar vervoer lukt prima. Van de camping naar het station moet je met de fiets of auto.
7. Heb je wandelstokken nodig?
Wandelstokken blijft een heel persoonlijk ding. Ik was heel blij met mijn wandelstokken. Zeker met een zware rugzak en over glibberige paden geeft het veel steun. Ik durf zelfs te zeggen dat ik de eerste en laatste berg niet omhoog was gekomen zonder de hulp van mijn wandelstokken. Ik ben dus een voorstander.
8. Kun je je bagage laten vervoeren over de DMT?
Bagagevervoer over de Dutch Mountain Trail is heel goed mogelijk. Reis-idee helpt je graag.
9. Is er een mogelijkheid om de Dutch Mountain Trail als individuele pakketreis of als groepsreis te boeken?
Zojuist las je al over de individuele trajecten en de groepsarrangementen over de DMT vanuit Natuurvriendenhuis Eikholt. Dan start je elke dag vanaf dezelfde locatie. Wil je de DMT als berghuttenwandelreis beleven, maar heb je geen zin om de reis helemaal zelf te regelen, dan kan Reis-idee dat voor je doen. Vertel je wensen en je krijgt een op maat gemaakte wandelreis met overnachtingen en bagagevervoer. Ook bij AvontuurDichtbij kun je een individuele wandelreis over de DMT boeken
SNP natuurreizen biedt de DMT aan als 6 of 7-daagse individuele bergwandelreis langs hotels. Dan ga je wandelen via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Hotels en bagagevervoer is geregeld.
Ik vond twee aanbieders die een begeleide groepsreis over de DMT aanbieden. Dat zijn Pipin Hikes en AvontuurDichtbij.
10. Hoe zit het met het pontje bij Eijsden?
Voor je bij Maastricht komt, steekt de route van de Dutch Mountain Trail de Maas over. Dat gaat met de voetveer Eijsden-Ternaaien. Deze vaart in principe elke dag van april tot en met oktober behalve bij slecht weer. Heb je pech, dan moet je 8 kilometers extra lopen om via een brug de Maas over te steken. Hoe weet je nu of het pontje bij Eijsden vaart? De veerdienst houdt je via Facebook op de hoogte van wijzigingen in hun vaarschema. Check dus voor vertrek altijd even hun Facebook pagina.
Vergeet ook niet contant geld mee te nemen. De overtocht kostte in mei 2021 1 euro.
Bonusvraag: Waar vind je aanvullende informatie over de Dutch Mountain Trail?
Veel leuke info en weetjes over de Dutch Mountain Trail vind je in de bijbehorende gids. De officiële pagina van de DMT vind je hier. Veel inspiratie en tips vind je in de Facebookgroep van de DMT. Daar kan je ook al je vragen stellen die je nog over hebt.
Een verslag van de reis die ik maakte, samen met Wanda en Antonette is door de laatste opgetekend en aangevuld met heel veel tips. Dat artikel vind je op haar website We12Travel.
Nog even wat foto’s om je in de stemming te brengen:
Verantwoording: Dit artikel heb ik geschreven om het voor jou gemakkelijk te maken om ook de Dutch Mountain Trail te lopen. Dat doe ik gratis en voor niets en ik word door niemand gesponsord. Het artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als je via zo’n linkje overgaat tot de aanschaf van een product, ik daar een bescheiden percentage van krijg. Het kost jou niets extra’s. Doen dus! Alvast bedankt.
Tof om te lezen! Het lijkt mij een prachtige route om eens te doen.
Wel een vraagje, hoe heb jij de drukte onderweg ervaren? Kwam je veel andere wandelaars tegen?
Op de foto’s ziet het er heerlijk rustig uit, hopelijk is dat ook zo!
Hi Anne,
Ik kan eigenlijk niets zeggen over de drukte. Het is een populaire trail en veel wandelaars doen hem. Maar of ze die tegelijk met jou doen is maar afwachten. Het is in ieder geval geen route waar in je colonne loopt. Ook al zijn er andere mensen op de route, je hebt er geen last van.
hey wandelvrouw, wat een leuke en handige blog! Ik heb gisteren, mede met behulp van deze blog, mijn eigen tocht over de DMT gepland voor september. ik heb er zin in! je noemt dat de route bij d’n Observant is verlegd, ivm natuurbehoud en veiligheid. Gezien de omschrijving van de klimmetjes daar, wellicht niet onverstandig ;-)
Weet jij of daar nu bewegwijzering is aangebracht om de nieuwe route goed te kunnen volgen? Of is de officiële gpx aangepast? Ik kan er nog niet zoveel informatie over vinden, behalve hier en daar de mededeling dat de route van nu afwijkt van de originele route.
alvast bedankt en nogmaals complimenten voor je website!
Hoi Marleen, wat fijn dat je zo snel je tocht hebt kunnen plannen met behulp van mijn blog. Daar doe ik het voor! Hoe het nu zit met die omlegging, dat weet ik niet. Ik ben er niet meer geweest. Maar ik zou me er maar niet al te druk om maken. Het wijst zich vast vanzelf. Goede tocht gewenst.
Mijn vrouw en ik hebben de DMT in combinatie met de Seven Summits gewandeld in stukjes en beetjes. Ondanks mijn lichte fysieke beperking was het goed te doen. Een super mooie tocht, schitterend landschap en zeer vriendelijke bevolking. Zuid Limburg is hierdoor voor ons een favoriete regio geworden, waar wij inmiddels al vaker tijd hebben doorgebracht
Zuid-Limburg is voor mij ook een van mijn favoriete regio’s en de DMT heb ik in mijn hart gesloten. Ik ga de route in juni met een groep lopen. Ik begeleid dan deze route voor de organisatie Avontuur Dichtbij.
Hoi Bregje, mijn zoon van 15 wil met mij de Dutch Mountain Trail lopen. Helaas heb ik last van hoogtevrees, weet jij of deze trailer dan wel geschikt is? Conditie is het probleem niet, maar wel hoogtevrees als we langs afgronden moeten.
Bedankt alvast voor je antwoord, Ann
Hoi Ann, je kunt rustig de DMT lopen als je hoogtevrees hebt. Er zitten geen ‘gevaarlijke’stukken in. Veel plezier!