Zou er over nagedacht zijn dat de Duinheidewandeling door de Schoorlse Duinen een paarse routemarkering heeft? Paars is immers de kleur van de bloeiende heide. Ik denk het wel, want de Roetroute langs de verbrande bomen is zwart. Wat een grappig detail! Wij deden de Duinheidewandeling in april, dus nog geen gekleurde heide te bekennen, maar toch, wat een mooie route. Nu al een cadeautje. De route moet helemaal geweldig mooi zijn als de heide wel bloeit. Ik kom graag nog eens terug in het najaar .

Onze uitvalsbasis voor deze wandeling in de Schoorlse Duinen was Landal Berger Duinen. We verbleven hier een lang weekend in het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken. Het is april en Noord-Holland is aan de beurt. De omgeving van Landal Berger Duinen is mij goed bekend. Ik kom hier veel en graag. De zee en de Schoorlse Duinen zijn een geweldig wandelgebied. Fijn om nu eens niet terug naar huis te hoeven, maar te mogen verblijven in een heerlijk vakantiehuis. Een aanrader voor elke wandelliefhebber die graag wandelt tijdens zijn (korte) vakantie.

Wandelen in Schoorl

We starten onze wandeling bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Dit is een fijne plek met een activiteitencentrum en shop van Staatsbosbeheer en brasserie IJgenweis. Straks als we uitgewandeld zijn gaan we daar zeker naar toe. Je kunt er heerlijk lunchen.

Buitencentrum Schoorlse Duinen
Buitencentrum Schoorlse Duinen met infobord waarop alle wandelroutes.

Wandelen vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen

Maar eerst kiezen we een wandelroute uit. Er starten hier wel 7 wandelroutes, die je via gekleurde pijlen op houten palen kunt volgen. We hebben ze bijna allemaal wel gedaan, behalve de Duinheidewandeling, want die slaan we altijd over omdat we die willen bewaren voor als de heide bloeit. Dat lijkt steeds maar niet te lukken, dus vooruit, dan doen we hem nu.

Dit zijn de routes die je kunt wandelen in de Schoorlse Duinen:

  • Duin & Dorp route (gele route, 4.4 km) – Familieroute naar het Klimduin.
  • Roetroute (zwarte route, 5 km) – De zwarte roetroute voert door het bos dat in 2009 verbrand is.
  • Noordzeewandeling (blauwe route, 10 km) – Langs verrassende plekken naar de zee.
  • Duinheidewandeling (Paarse route, 11 km) – Langs de mooiste heidevelden.
  • Boomplanterstocht (Groene route, 12 km) – Waar de eerste bomen geplant en gekweekt zijn.
  • Stuifduinentocht (witte route, 17 km)  – Van bos naar zee en door het open duingebied.
  • Duintoppentocht (rode route, 23 km) – Prachtige vergezichten over de polder en/of richting zee.

Alle routes zijn rondwandelingen die starten en eindigen bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Bij de palen met een nummer kan je overstappen op een andere route. Wandelkaarten zijn in het Buitencentrum verkrijgbaar.

De Duinheidewandeltocht in Schoorl

We kozen dus de Duinheidewandeltocht. Zoals alle routes hier, kan je kiezen welke richting je hem in loopt. Start je met de dubbele trap of begin je rustig en eindig je straks met de trap, die dan naar beneden gaat?

Wij begonnen met de beklimming van de trap. Even de conditie checken. Daar zit het wel goed mee. Maar niet met die van de man achter ons. Ik dacht even dat hij er in bleef. Terwijl wij genieten van het uitzicht over het achterland van Schoorl, hijgt hij nog zeker vijf minuten na. Als we zeker weten dat hij geen hartaanval heeft, wandelen we door.

Duinheidewandeling start met de trap
Deel 1 van ‘de trap’.
Duinheidewandeling Schoorl begint met de trap
Deel 2
Vanaf boven heb je een geweldig uitzicht.
Uitzicht vanaf de trap bij bezoekerscentrum Schoorlse Duinen
Dit dus.

Het eerste stuk gaat door het bos. Dit dennenbos is ruim honderd jaar geleden aangelegd om het duinzand vast te houden. Je loopt dus over de duinen. Dat kan je ook merken aan het hoogteverschil. Het is stijgen en dalen. De Schoolse Duinen zijn de hoogste (55,4 meter) en breedste (5 kilometer) duinen van Nederland.

Een wandelpad door het bos op de duinheidewandeling
Eerst door het bos.
De open duinen met heide.
Dan komen we bij de open duinen met heide.

Vogelmeer

Aangekomen bij de open duinen zien we de eerste stukjes heidegrond. We wandelen door naar het Vogelmeer. Dit meer is in 1963 afgegraven voor natuurontwikkeling en werd een ideale plek voor vogels. Wij gaan er even bij zitten en turen over het water. Helaas weinig vogels om te spotten. Maar wel een heel mooi plekje.

Het Vogelmeer kom je tegen op de Duinheidewandeling
Daar ligt het Vogelmeer.

Bakje met rugzak, drinkfles en verrekijker

Als we doorlopen mis ik in mijn enthousiasme een paarse pijl. We wandelen over een smal paadje dwars door de heide heen. Helemaal leuk! Tot we bij het overstappen van een hek merken dat er geen paarse pijlen meer zijn. We moeten dus terug. Vlak bij het Vogelmeer pakken we de route weer op. Toch blij dat we dit heidestuk hebben meegepakt. Eigenlijk past het perfect in het thema van de wandelroute.

Dat er heide groeit in deze duinen is heel bijzonder, dat zie je nergens anders. Het komt omdat de duinen hier kalkarm zijn. 

Smal pad door de heide
Hier liepen we mis. Wel heel mooi!
Wegwijzer met paarse pijl van de Duinheidewandeling
Terug op de route.

Stuifduinen

De paden die we nu volgen gaan over de open duinen en we wandelen door mul zand. We zien de afgebrande bomen die bij de grote brand in 2009 verwoest werden. Dwars door het duingebied gaat een fietspad. Als we die oversteken komen we opnieuw bij een trap. Bovenop een uitzichtpunt. We zien rondom duinen en heel in de verte de zee.

Bordje met Groot Frieslandpad

Opvallend is dat we veel poelen tegenkomen. Het is een verschrikkelijk nat voorjaar geweest en dat zie je. Normaal zijn deze poelen ingedroogd.

Een waterpoel in de Schoorlse Duinen
We komen langs meerdere poelen.
Verbrande bomen in duinlandschap
De verbrande bomen herinneren ons aan de duinbrand in 2009.
Heide in de Schoorlse Duinen
Steeds komen we weer heide tegen.

Meertje in de schoorlse duinen

Meertje in Schoorlse Duinen

Dennengroen in Schoorlse Duinen

Weer het bos in

Na het open duingedeelte gaan we weer het bos in. Hier moeten nog wel even wat hoogtes overbrugd worden. Het zijn nu stevige bospaden, dus dat loopt een stuk gemakkelijker dan in het mulle zand, maar door het hoogteverschil is het toch een pittig stuk.

Er is nog weinig kleur te bekennen in dit late voorjaar. Hier en daar wat ontluikend groen dat voorzichtig naar buiten komt. Er is één uitbundige bloeier en dat is de gaspeldoorn.

Een gele bloeiende gaspeldoorn
De Gaspeldoorn bloeit.

Heide in de Schoorlse Duinen

Wandelpad Schoorlse Duinen met boom met fris groen.
Ontluikend groen.

Uitzichtpunt

We stoppen nog even bij het uitzichtpunt. Hier kan je ook weer goed zien hoe hoog we zitten.

Uitkijken op het uitkijkpunt in de Schoorlse Duinen

Terug naar het Buitencentrum

Wat gek aanvoelt is, dat ik dacht dat we na al dat geklim nu wel eens zouden gaan dalen. Maar niets daarvan. Vanaf het wandelpad zien we het Buitencentrum liggen en dat laatste stukje is het enige stukje waar ik bewust naar beneden loop. Dat is gek. Een route waarbij ik voor mijn gevoel meer gestegen dan gedaald ben.

Dit was een pittige en vooral hele mooie wandelroute. We hebben bijna vier uur gedaan over 10 kilometer. Natuurlijk met fotostops en genietmomenten vanaf verschillende bankjes (die er overigens meer dan genoeg staan in dit gebied). Mijn advies is om de wandeling te starten met de trap. Dan wandel je eerst het stuk door het mulle zand en besluit je met de gemakkelijker te belopen bospaden.

Deze wandelroute moet je gewoon gedaan hebben. Hij is prachtig, ook zonder bloeiende heide.

flavicon wandelvrouw

Wandelroute Duinheidewandeling | Schoorlse Duinen

Alles op een rijtje:

  • Route:  Wandelroute Duinheidewandeling | Schoorlse Duinen

  • Lengte: 10 km

  • Kenmerk: Rondwandeling over bospaden, via het Vogelmeer, over open duingebied, met overal prachtige heidevelden en weer door het bos terug. Een gevarieerde rondwandeling door het Schoorlse Duingebied. Het is een pittige wandeling omdat je veel moet stijgen en dalen en je ook over paden van mul stuifzand loopt.

  • Routebeschrijving: De wandelroute Duinheidewandeling is één van de 7 uitgezette wandelroutes van Staatsbosbeheer, die start bij het Buitencentrum Schoorlse duinen. Een wandelkaart is te koop bij het Buitencentrum.

  • Bewegwijzering: Volg de paarse pijlen.  Bij het begin van de route, voor het Buitencentrum staat een informatiebord.

  • Start: Vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA in Schoorl. Kom je met de auto dan kan je parkeren bij het Buitencentrum. Pas op: In de zomermaanden is hier betaald parkeren Logeer je bij Landal Residence Berger Duinen, dan steek je alleen maar de weg over.
  • Horeca: Geen horeca langs de route. IJgenweis Eten & Drinken zit in het Buitencentrum. Een fijne plek met heerlijke spullen.
  • Honden: Op een deel van deze route zijn honden niet toegestaan. Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

  • Tip: Deze route heeft een paar mooie uitzichtpunten. Neem je verrekijker mee.
  • Nog een tip: Doe deze wandeling in augustus, dan bloeit de heide.

Met de kaart van Falk Staatsbosbeheer van de Schoolse Duinen ben jij voorbereid. Tal van uitgestippelde wandelroutes wijzen je de weg door bossen en duinen, over heide en zandverstuivingen en langs beken en moerassen en wat nog niet meer zal zijn! De kaart bevat: Gemarkeerde wandelroutes, fietspaden, fietsknooppunten netwerk, mountainbike routes, ruiterpaden, alle straten in het buitengebied, uitgebreid met toeristische en recreatieve informatie.

De kaart is te koop bij het Buitencentrum Schoolse Duinen en bij Bol.com.

Over het verblijf: 

Het was een groot plezier om nu eens niet terug naar huis te hoeven rijden, maar meerdere dagen achter elkaar te kunnen wandelen in dit mooie Natura 2000-gebied en ondertussen te verblijven in een fijn vakantiehuis.

Landal Berger Duinen en het vlakbij gelegen Residence Berger Duinen zijn twee nieuwe kleinschalige Landal Parken. Berger Duinen is een park met 72 recreatiewoningen. De vrijstaande villa’s zijn er in verschillende luxe niveaus, waarbij de wellness villa’s een eigen hottub onder de overkapping in de tuin hebben. Helemaal leuk! Landal Residence Berger Duinen is een park met maar 14 huizen, allemaal met luxe faciliteiten. Het park ligt vlak achter het Buitencentrum Schoorlse Duinen, wat voor een wandelaar de perfecte plek is. De auto kan bij het huis blijven.

Check hier direct de prijs en beschikbaarheid van Landal Berger Duinen of bekijk Residence Berger Duinen.

villa Landal Berger Duinen

Interieur Landal Berger Duinen
Kaart met Bollo Landal

Check ook wandelroutes vanuit andere Landalparken: