Je denkt misschien dat er maar één manier is om je wandelschoenen te strikken: gewoon de veters rijgen en bovenin een strik maken. Maar er zijn veel meer manieren! Door op een alternatieve manier te strikken, kun je voetproblemen zoals blaren, drukpunten of blauwe nagels voorkomen, en zelfs zorgen voor meer grip tijdens het wandelen. Hieronder geef ik je een aantal verschillende manieren om je wandelschoenen te strikken. Probeer er een paar uit en ontdek welke het beste werkt voor jouw voeten. Er is namelijk niet één juiste manier, omdat elke voet en elke schoen anders is.
Waarom veters niet te strak of te los moeten zitten
Wat wel voor iedereen geldt, is dat je schoenen niet te strak en zeker niet te los gestrikt moeten zijn.
Te strak gestrikte veters
Als je veters te strak aantrekt, kan dit ongemak en voetproblemen veroorzaken. Het belemmert de bloedcirculatie en kan druk uitoefenen op zenuwen en pezen in je voeten.
Te los gestrikte veters
Aan de andere kant, als je veters te los zitten, kan je voet gaan glijden in de schoen. Vooral bij bergschoenen zie je vaak een groot gat tussen het scheenbeen en de schoen. Dit kan tijdens het afdalen zorgen voor wrijving en pijn bij je scheenbenen.
Wanneer zit je schoen goed?
Je schoenen zitten goed wanneer ze je voet mooi omsluiten, maar nergens drukken. Als je gaat wandelen in de bergen is het belangrijk om wat extra aandacht te besteden aan het veteren. Ga gerust even stil staan voordat je aan een afdaling of aan een beklimming begint zodat je je bergschoenen op de juiste manier kunt veteren.
Hoe strik je je wandelschoenen tijdens een bergwandeling?
Stijgen: Maak je veters aan de bovenkant wat losser wanneer je aan een klim begint. Hierdoor krijgen je schenen en hielen meer bewegingsvrijheid, wat het gemakkelijker maakt om de helling op te lopen.
Afdalen: Trek je veters strakker aan voordat je aan een afdaling begint. Dit voorkomt dat je voet in je schoen verschuift, waardoor je minder kans hebt op wrijving en blaren en meer grip en stabiliteit hebt.
Verschillende vetertechnieken
Standaard veteren
De standaard manier van veteren is eenvoudig. Begin onderaan en rijg de veters afwisselend door de gaatjes, werk omhoog en maak bovenaan een strik. Zorg ervoor dat de veters niet gedraaid zijn en netjes plat liggen.
Standaard met een twist
Een variant die ik zelf graag gebruik bij hoge schoenen: rijg de veters normaal omhoog tot de haakjes, dan kruis je de veters en ga je in één keer helemaal naar boven. Vervolgens werk je via de haakjes naar beneden en trek je de veters stevig aan. De strik komt dan ter hoogte van de enkel. Deze manier van veteren geeft wat extra ruimte aan de bovenkant van de schoen, terwijl je hiel goed blijft zitten. Het kan helpen bij scheenbeenproblemen.
Extra knoop op de wreef
Bij hoge wandelschoenen kun je, wanneer je bij de haakjes komt, een knoop maken om het onderste deel van de veters te fixeren. Zo kun je de spanning bovenaan je schoen aanpassen zonder dat dit invloed heeft op de onderkant.
Alternatieve vetertechnieken bij voetproblemen
Het kan zijn dat je schoenen op een bepaald punt op je voet drukken. Als je zeker weet dat je schoenen de juiste maat hebben en ook helemaal bij jouw voet passen, kan het soms helpen om met een bepaalde vetertechniek het probleem te verhelpen.
De hiel komt los in je lage wandelschoen
De runner’s knot of oogjesknoop is een hielvergrendeling die speciaal is ontworpen om te voorkomen dat je hiel wegglijdt in lage wandelschoenen of hardloopschoenen. Het biedt extra stabiliteit en voorkomt blaren.
Je maakt een oogjesknoop door eerst je hiel goed strak tegen de achterkant van de schoen te zetten. Rijg de veters normaal tot en met de voorlaatste oogjes. Ga dan niet kruislings, maar blijf met je veter aan dezelfde kant zodat er kleine lussen ontstaan. Haal de veters over elkaar heen en steek ze door de lussen. Trek goed aan en maak een strik.
Hiel komt los bij hoge wandelschoen
3 manieren om de veters te fixeren:
De eerste manier is een extra lus om de haakjes maken. Als je merkt dat je hiel omhoog komt in hoge wandelschoenen, kan een chirurgenknoop de oplossing zijn. Veter de schoen zoals je gewoon bent tot je bij de haakjes komt. Trek de veter goed strak rondom de extra haakjes in de hoek van de schoen en sla de veter een extra maal om het haakje. Ga door sla de veters op de plek van de haakjes twee keer over elkaar heen. Één keer extra dan gewoonlijk, dus.
Je kunt ook rond de haakjes van boven naar beneden om de haakjes heen slaan. Dan fixeer je de veter ook. Ik vind deze techniek beter omdat bij het dubbel omslaan de veter gemakkelijker los laat als het haakje niet lang genoeg is of de veter iets losser gaat zitten.
Een andere techniek voor fixatie is om de veter bij de haakjes voorlangs een extra keer kruisen, zodat je ze twee keer om elkaar heen wikkelt.
Druk/pijn aan de voorvoet of de wreef
Heb jij last van een drukkend gevoel op je voorvoet of wreef? Haal de veters dan ter hoogte van de pijnlijke plek alleen door de zijkant van de gaatjes en strik ze weer normaal boven het drukpunt. Dit heet raamrijgen. Op deze manier creëer je meer ruimte.
Te smalle wandelschoenen
Voelen je schoenen te smal aan bij de tenen? Dan is de neusknoop een goede oplossing. Dit is een vrij eenvoudige striktechniek. Je begint simpelweg niet bij de onderste twee gaatjes of haakjes, maar bij die erboven. Hierdoor krijg het voorste gedeelte van je wandelschoenen meer ruimte.
Pijn aan scheenbeen tijdens wandelen
Een van de oorzaken van een pijnlijk scheenbeen kan zijn dat je bij je hoge schoenen bovenaan te strak geveterd hebt. Een oplossing is om het bovenste stuk van je schoen van boven naar beneden te veteren. Ik noem deze techniek hierboven ‘standaard met een twist’.
Het eindresultaat zorgt ervoor dat de knoop ongeveer ter hoogte van je enkel zit. Hierdoor zit er minder druk aan de bovenkant bij je scheenbeen.
Kies de juiste wandelschoenen
Het begint natuurlijk allemaal bij het kiezen van de perfecte wandelschoen. Gert van den Berg van Wandelschoen op Maat en van Van den Berg Sport in Driebergen-Rijsenburg kan je daarbij uitstekend helpen. Laten we eens kijken wat hij zegt over het veteren van wandelschoenen:
Extra tips voor het veteren van je wandelschoenen
- Juiste lengte veters: Zorg dat je veters niet te lang of te kort zijn. Reken ongeveer 10 cm veter per gaatje of haakje, plus 10 cm extra.
- Dubbele knoop: Zijn je veters te lang? Maak dan een dubbele knoop om te voorkomen dat ze tijdens het wandelen losraken.
- Het is heel normaal dat je schoenen losser gaan zitten als je al even gewandeld hebt. Om problemen te voorkomen kun je het beste even stoppen om je schoenen opnieuw te strikken.
- Controleer op slijtage: Controleer voor elke lange wandeling je veters op slijtage. Het is beter om ze thuis te vervangen dan halverwege je tocht een kapotte veter te hebben.
- Veters wassen: Je kunt veters prima wassen in de wasmachine, maar doe ze in een waszakje of kussensloop om te voorkomen dat ze in de machine verstrikt raken.
- Veters in de droger: Het is beter om je veter na het wassen niet in de droger te stoppen, omdat de hitte het materiaal kan beschadigen, vooral als ze een plastic of metalen aglet (uiteindehoesje) hebben. In plaats daarvan kun je je veters het beste aan de lucht laten drogen.
- Veters zijn er in alle vormen, kleuren en maten. Het is verstandig om de veters te gebruiken die al in je schoenen zaten toen je die kocht omdat ze precies passen bij het beoogde gebruik van je schoenen en ontworpen zijn bij de schoenconstructie, haken en ogen van de wandelschoen.
Conclusie: strik voor comfort
Hoe je je wandelschoenen strikt, kan een wereld van verschil maken. Probeer verschillende technieken en pas je veterstijl aan op het terrein en de omstandigheden. Heb je alles geprobeerd maar blijf je last houden van je schoenen? Dan is het misschien tijd om je schoenen te laten controleren. Bij een specialist zoals Wandelschoen Op Maat kunnen ze je helpen de perfecte wandelschoen te vinden voor jouw voeten.
Om te bepalen welke wandelschoenen voor jou het beste zijn, maken ze een uitgebreide analyse van je voeten, enkels en kuiten. Met maatwerk wandelschoenen (en soms ook zooltjes) als resultaat. Ze laten je weer met plezier wandelen zonder klachten.
Andere artikelen met goede wandelweetjes:
- Pijn in de heup tijdens wandelen: wat kan het zijn en wat kun je eraan doen?
- Moet je wandelschoenen inlopen? Ontdek het hier
- Hoe lang gaan wandelschoenen mee?
- 7 tips om pijnlijke knieën sterker te maken
- Pijn aan de bovenkant van de voet bij het wandelen: oorzaken en oplossingen
- Wat zijn schoenen voor brede voeten?
- Blaren voorkomen 7 vragen aan de schoenexpert
⇒ De eerste drie foto’s bij dit artikel zijn van depositphotos.com
Geef een reactie