Dit blog gaat over wandelen in Dalarna. Midden in Zweden, vlak bij de Noorse grens ligt de regio Dalarna. Het landschap van Dalarna bestaat uit bergen in het noorden, en in het zuiden uit watervallen en rivieren, diepe bossen met bosmeren en open glooiende landbouwgronden. Een perfecte plek om in het voor-, hoofd- en naseizoen te wandelen. In de winter kom je er voor de sneeuw. Ook leuk! Samen met Zwedenexpert en blogster Antonette Spaan bezocht ik Dalarna in de maand augustus. We maakten een perstrip waarbij we logeerden in verschillende accommodaties en maakten vandaaruit prachtige wandelingen en deden een heleboel inspiratie op. Ik maak je er graag deelgenoot van. Hieronder vind je 4 tips voor bijzondere accommodaties met bijbehorende wandeltips.
Dalarna wordt vaak “Zweden in het klein” genoemd. Veel van de populaire beelden van Zweden komen uit Dalarna; een mooi rood geschilderd huisje aan een glinsterend meer, mensen in felgekleurde klederdracht ter ere van Midzomer en het versierde Dala-paard. Allemaal heel Zweeds. Allemaal heel Dalarna.
Dalarna is een populaire vakantieregio vanwege de wandelvriendelijke bossen, meren, ronde bergen en uitgestrekte hoogvlaktes. Een landschap dat in de wintermaanden verandert in een terrein dat geweldig is om te skiën en te schaatsen. In de andere seizoenen kom je in Dalarna om te wandelen, fietsen, vissen, roeien en natuurlijk voor een vleugje cultuur.
TIP 1: Smidgården en Fryksås hotel, Fryksås
Smidgården
Onze reis startte met een overnachting in Fryksås nabij Orsa, bij Smidgården. We werden opgewacht door Liselott Länsmans, die samen met haar man Per dit authentieke vakantieplekje heeft opgebouwd vanuit oud familiebezit. Wat vroeger een terrein met karakteristieke houten schuren was, die werden gebruikt als zomerboerderij waar geiten en koeien werden gehouden, is nu omgetoverd tot een vakantieoord met een restaurant en verschillende gastenverblijven. Op het terrein staan een aantal prachtige cottages, ruim verspreid, die zorgvuldig gerenoveerd zijn om ervoor te zorgen dat alle originele details in hun oorspronkelijke schoonheid werden hersteld. Er is ook nieuw gebouwd, maar zo mooi in stijl dat je die huisjes niet kunt onderscheiden van de originele.
Wat alle vakantiehuizen gemeen hebben is het prachtige uitzicht op het Orsameer en het Siljanmeer.
Het is kleinschalig. Er zijn ongeveer 36 bedden verspreid over huisjes en appartementen. We krijgen een extra rondleiding door de ‘Fäbodrelax’, een complete spa met binnenzwembad, houtsauna en ontspanningsruimte. Er is een café en een restaurant, die in het hoogseizoen in de zomer en in de winter open zijn voor gasten. Logeren kun je er het hele jaar. Kijk hier voor meer info over Smidgården.
Fryksås hotel
Op hetzelfde terrein staat ook Fryksas hotel, waar wij een uitzonderlijk lekker diner hadden. Staat hier een sterren chefkok te koken? Het restaurant heeft een aanbeveling in de White Guide, een Zweedse restaurantgids. Dat kunnen we proeven.
Ook hier weer een fenomenaal uitzicht over het Orsameer. Spectaculair als de zon ondergaat terwijl je dineert, gewoon heel mooi tijdens het ontbijt.
Je kunt overigens ook een kamer boeken in het Fryskas hotel. Kijk hier voor prijzen en beschikbaarheid.
Wandelen in de omgeving
Trail Map
Op het terrein van Smidgården vind je de eerste wandelwegwijzers al. Smidgården leent zich uitstekend voor wandelingen door de omgeving. De trailmap van Orsa Grönklit ligt al voor je klaar bij de accommodatie. Je kunt vanaf deze plek gemakkelijk aansluiten op een rondwandeling rond het meer Östra Rädsjön. Die wandelroute is 4 km lang en staat beschreven in Alltrails.
Liselott tipt ons nog voor een andere wandelroute naar een klein verscholen meer ten noordwesten van Smidgarden. Een korte route naar een wonderbaarlijk stil plekje. Helaas zit ons programma zo strak in elkaar dat we geen tijd hebben om de natuur hier te ervaren en iets van de negen wandelroutes die hier lopen te doen. Een goede reden om hier nog eens uitgebreid terug te komen. Er is hier genoeg te beleven op wandelgebied.
Wandelen in Fulufjället national Park
Op weg naar onze volgende accommodatie stopten wij om in Fulufjället national park te wandelen. Dat is toch zo’n 2 uur rijden vanaf Smidgården, maar ik wil hem hier toch noemen omdat we er een topwandeling maakten naar de hoogste waterval van Zweden en de oudste boom ter wereld. Lees hier over onze belevenissen tijdens die wandeling.
Tip 2: Lövåsgårdens Fjällhotell, Lövåsen
Lövåsgården ligt op 804 m boven zeeniveau met uitzicht op de Noorse bergen in het westen. Het is een comfortabel hotel waar je verblijft op basis van volpension. Dat is super gemakkelijk als je de hele dag op pad bent geweest in de prachtige natuur rondom de accommodatie. De lunch neem je mee, vanaf het ontbijtbuffet, verpakt in een lunchpakket. Vergeet ook niet je thermosfles te vullen, dat vinden ze hier heel normaal. Het diner is verrukkelijk. De chefkok introduceert hem met een verhaal, waardoor het allemaal nog lekkerder smaakt.
Het hotel biedt een mix van eenpersoons- tweepersoons- en meerpersoonskamers, allemaal uitgerust met toilet en douche. Er is een totaal van 26 kamers, verdeeld over drie verdiepingen en een bijgebouw. Het sfeervolle hotel heeft fijne gemeenschappelijke ruimtes en een sauna en bubbelbad buiten.
Wandelen in de omgeving
Dit hotel is de perfecte uitvalsbasis voor wandelen in het natuurreservaat Långfjället en in de winter voor allerlei buitensportactiviteiten. Met goed geprepareerde skipistes direct voor de deur hoef je niet ver. Ook de wandelroutes beginnen vlakbij op het grote parkeerterrein naast de accommodatie. Je loopt er zo het bos in en bent in no-time boven de boomgrens om over eindeloze hoogvlaktes te wandelen, met de Noorse bergen op de achtergrond.
Wij maakten hier een wandeling rond de berg Östra Barfredhågna (1022 m), met een stop bij de schuilhut Oskarstugan. De route heet ‘Barfredshågna Runt’ en is een super mooie wandelroute van 10 km die ik zeker aanraad. Deze link leidt je naar het blog hierover.
Tip 3: STF Grövelsjön, Grövelsjön
De derde tip is STF Grövelsjön, oftewel het fjällstation van de Zweedse toeristenvereniging. Het is een jeugdherbergachtige omgeving, maar wordt gebruikt door mensen van alle leeftijden die van outdoor houden. Hier kom je in de winter om te langlaufen of te skiën. Het skicentrum van Grövelsjönfjällen ligt op 2 km afstand en heeft skipistes. In de zomer kan je zwemmen en vissen in het Grövelsjön-meer, op 1,5 km van het hotel. Fietsen en kano’s zijn te huur bij de accommodatie.
De sfeer in het bergstation is losjes. De kamers zijn er in alle soorten en maten, maar allemaal eenvoudig ingericht. Soms met meer op een kamer en gedeelde douche faciliteiten, maar ook tweepersoonskamers met douche en toilet en zelfs kamers waar een huisdier welkom is. In het fjällstation zijn een heel aantal gemeenschappelijke ruimtes en het restaurant biedt een panoramisch uitzicht op de Noorse bergen. Je kunt in het restaurant kiezen tussen Zweedse en internationale gerechten. Er is ook een gedeelde keuken beschikbaar.
Adres: Grövelsjövägen 495, 79091 Grövelsjön, Zweden
Wandelen in de omgeving
Rust en stilte, frisse lucht en tal van outdoor mogelijkheden is wat het gebied rondom STF Grövelsjön kenmerkt. Vlak aan de grens met Noorwegen zijn de bergen hoger en op de hellingen van Långfjället liggen kilometers aan wandelpaden en skipistes. Je kunt er vissen, roeien en fietsen.
Wij waren in hier in augustus en kwamen om te wandelen. Dat kan hier uitstekend, er gaan vele gemarkeerde wandelroutes vanaf het fjällstation, waaronder de wandeling naar de Silverfallet, een mooie waterval. Een hele bijzondere wandeling is de route van Sylen naar Grövelsjön. Je komt in Sylen door daar met de boot heen te varen over het meer van Grövelsjön. Een super mooie start van de 9 km lange wandeling. De wandeling omhoog bij Sylen is deels rotsachtig, maar de rest van de route is zeer gemakkelijk en voor iedereen goed te doen. Deze route wordt wel getipt als de mooiste wandeling van Zweden. Of dat ook echt is lees je in het blog: Is de Sylen wandeling in Grövelsjön de mooiste wandeling van Zweden?
Tip 4: Polhem B&B, Falun
We eindigen onze rondtour in het stadje Falun, daar waar het rood van de Zweedse huizen zijn oorsprong vindt. Hier ligt de grootste kopermijn van het land en wordt sinds jaar en dag de rode verf, de Falu Rödfärg, geproduceerd. Polhem B&B ligt letterlijk aan de rand van dit industriële erfgoed, dat oogt als een openlucht museum met een enorme groeve in het midden, omringt door historische gebouwen.
Polhem B&B is gehuisvest in zo’n historisch gebouw. Er zijn zeven kamers met meubels die aansluiten bij de lange geschiedenis van het huis; Vijf tweepersoonskamers en twee familiekamers met houten vloeren en behang in 1700s-stijl. Alle kamers hebben gedeelde toiletten en douches. De kamers zijn vernoemd naar beroemde kunstmeesters, zoals de hoofdingenieurs in de mijn werden genoemd, en royalty’s die de mijn bezochten. Ik sliep in kamer Wallman, vernoemd naar een beroemde mijningenieur.
De grote attractie van deze B&B is vooral de ligging. Ik liep ’s ochtends vroeg, zo vanuit de B&B, helemaal in mijn eentje over het grote terrein. Geen drommen mensen, maar het hele terrein voor mijzelf. Een bijzondere ervaring.
De Falun kopermijn
Er is overdag van alles te zien en te beleven. De Falu Gruva is een plek met duizend jaar geschiedenis. Ondergronds zie je de sporen van honderden jaren mijnbouw – grote hallen, kronkelende doorgangen en diepe schachten – en ben je beneden welkom. Gidsen nemen je mee 67 meter onder de grond. Bovengronds zie het enorme gat (de “Great Pit”) van de mijnbouw en daaromheen liggen historische falu-rode gebouwen en een interactief museum, een lunchrestaurant, winkels en een café voor een geweldige fika. Het mijngebied van de grote Koperberg is één van de veertien monumenten op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zweden en een echte toeristische trekpleister.
De stad Falun
De stad Falun ligt op loopafstand. Vanuit Polhem B&B loop je via een wandelpad gemakkelijk naar het centrum van de stad. Binnen 10 minuutjes sta je midden in Falun. Het is een grote stad met bijna 40.000 inwoners. Dat maakt dat je er goed kunt shoppen en dat er enkele goede restaurants zijn. Een echte aanrader is Basta, een Urban Italia restaurant. Een bruisende plek waar je heerlijk kunt eten.
Wandelen in de omgeving
Vanuit de B&B wandel je zo het terrein van de kopermijn op. Een veel gemaakte wandeling voor het hele gezin is die rond de grote open pit. Een gemakkelijke wandeling van ongeveer 1,5 km.
Ze zijn druk bezig om wandelroutes te maken die hoger het terrein op gaan en je langs allerlei historische gebouwen voeren die verder van de mijn company af liggen. De paden worden bewegwijzerd. Een mooie toevoeging bij het toch al bijzondere UNESCO gebied. De nieuwe routes zijn gepland om in 2024 open te gaan, maar met een wandelkaart van de omgeving kun je natuurlijk nu al heel goed de omgeving verkennen.
Wandelen in Dalarna
Wandelen in Dalarna is een echte aanrader. Er is zoveel te beleven. Ben je ook benieuwd naar andere regio’s van Zweden, kijk dan eens bij de volgende blogs:
Geef een reactie