Een bezoek aan Hof Espelo in het Twentse land staat al een tijdje op mijn lijstje. De mooiste wandeling van 2015 ‘Hof Espelo & Lonnekermeer’ start hier immers. Die wandeling kunnen we vandaag niet maken. Het Lonnekermeer is afgesloten voor wandelaars, omdat daar gekapt wordt. Maar geen nood. We krijgen van de boswachter een prachtige boekje: ‘De Gabriël Davina-route; een historische wandeling op Hof Espelo in Twente’. Die gaan we doen!

Het eerste wat opvalt aan het boekje is het ijsvogeltje. Top! Om die nu eens in het echt te zien, daar kan ik alleen maar op hopen. Verder is het een mooi boekje met een handzame uitklapkaart met de route. Binnenin vind ik een interessante beschrijving van wat er te zien is op de route, met als uitgangspunt een 250 jaar oude kaart, die gemaakt is toen het landgoed in bezit was van Gabriël Davina. Wat een leuk gegeven. Op het huidige landgoed zijn nog veel plekken zichtbaar die ook op die kaart staan. We gaan er langs lopen en tegelijkertijd in het boekje meelezen.

Hof Espelo - Bezoekerscentrum
Hof Espelo - Landschap Overijssel
Hof Espelo - Landschap Overijssel - boswachter

Van de boswachter krijg ik het mooie boekje  van de Gabriël Davina-route

Hof Espelo - Landschap Overijssel - boswachter

Deze boswachter bedacht dat koffiebonnen uitdelen aan hondenbezitters die hun hond keurig aanlijnen veel leuker is dan alleen maar waarschuwen. Top!

Koetshuizen

De route start vanaf het koetshuis op het landgoed Espelo, waar tegenwoordig het bezoekerscentrum is gevestigd. Daar hebben we zojuist koffie gedronken met de boswachter en hebben we het boekje en andere spullen van het Landschap Overijssel gekregen. Het Landschap Overijssel zorgt voor het behouden van de bijzonder natuur en cultuur in het Overijsselse Landschap door het te ontwikkelen, beschermen en beheren. Hof Espelo is slechts één van de projecten onder hun beheer.

Links van het bezoekerscentrum is een leuke natuurspeelplaats ingericht. Wij gaan rechts; richting het tweede koetshuis en de oude boerderij.

Hof Espelo - Boerderij den Hofmeijer

De boerderij van Hof Espelo is ongeveer 170 jaar oud, maar ligt op veel oudere fundamenten.

5 Beekjes

We staan stil bij het eerste van de vijf beekjes, die door dit gebied stromen. Hoewel, stromen is niet bepaald het juiste woord in dit jaargetijde. Er zit namelijk geen druppel water in. We hebben te maken met een extreem doge zomer. We lezen in het boekje dat deze Eschbeek speciaal is omgelegd, om nabij de boerderij een kleine watermolen op aan te kunnen sluiten. De molen is er al lang niet meer en het Landschap Overijssel heeft een deel van de beek teruggebracht naar zijn oorspronkelijke plek. Dat maakt het bijvoorbeeld voor de ijsvogel fijn om hier te kunnen broeden. Wat ik dan wel weer erg leuk vind. Ik wil er zo graag eens eentje zien.

Hof Espelo - EschBeek

De Eschbeek is helemaal droog gevallen.

De villa

Over een half verharde weg wandelen we langs de villa die van veel latere datum is dan de boerderij en de koetshuizen waar we zojuist langs gelopen zijn. De villa is van 1927 en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De villa is nog particulier bezit en is losgekoppeld van het Hof Espelo, dat in handen is van het Landschap Overijssel.

Villa Hof Espelo

Voor Villa Hof Espelo groeit een enorme zwam. Die moet gefotografeerd worden.

Bosbouw

We slaan linksaf het bos in. In de tijd van Gabriël Davina is veel van het bos gekapt vanwege geldgebrek. De latere eigenaar Cromhoff heeft tal van lanen ingeplant met beuken, die nog steeds aanwezig zijn. Hij is ook verantwoordelijk voor de stukken heide rondom het landgoed. Op de plek van de gekapte bossen zijn naast de grove den, door hem ook allerlei snelgroeiende bomen geplant die hier van origine niet voorkomen, zoals de larix, fijnspar en douglas. Landschap Overijssel is nu bezig om deze bomen te vervangen.

Hof Espelo - bos en akkers
Hof Espelo - paddestoelen
Hof Espelo - bos
Hof Espelo - bos

Boerderijen

Het is heerlijk rustig en vooral afwisselend wandelen over Hof Espelo. We komen door oude lanen en langs akkers, beken en weilanden. We zien nog resten van de tweede wereldoorlog, hier en daar liggen boeren plaatsen omringd door bos, en we lopen zo het Sterrenbos in.

Hof Espelo - boeren plaatsen
Hof Espelo - boeren plaatsen
Hof Espelo - boeren plaatsen
Hof Espelo - boeren plaatsen
Hof Espelo - paaltjeswandeling

Er lopen meerdere routes die uitgezet zijn met gekleurde pijlen over Hof Espelo.

Sterrenbos

Een sterrenbos is een bos met paden die vanuit een middelpunt straalsgewijs naar de uiteinden lopen en daarmee een ster vormen. Zo’n bos werd gebruikt om in te jagen. Vanuit het midden had de jager goed zicht op het wild dat een pad overstak. Wat leuk dat dit sterrenbos enkele jaren terug zo mooi hersteld is.

Hof Espelo - Sterrenbos

Één van de 8 lanen van het Sterrenbos, gefotografeerd vanuit het middelpunt.

Heide

Als we onze wandeling vervolgen komen we nog langs een groot stuk heide gebied. Hoe bijzonder.

Hof Espelo - Heide
Hof Espelo

Als we er 4,5 kilometer op hebben zitten komen we terug bij het bezoekerscentrum. Dit was een heerlijke wandeling.

Naschrift: Thuis hebben we met wat meer rust de wandelgids nogmaals ter hand genomen en er heerlijk in zitten lezen. In combinatie met de gemaakte wandeling is het de moeite waard.

flavicon wandelvrouw

Handig om te weten:

  • Adres Hof Espelo: Weeseloseweg 259, 7522 PS Enschede

  • Van de openbare weg rijd je het landgoed op. Meteen links is een parkeerplaats. Loop de brede laan op naar het bezoekerscentrum.

  • Openingstijden en andere info bezoekerscentrum Hof Espelo

  • Op Hof Espelo werken ook mensen met een beperking. Op maandag, dinsdag en donderdag organiseert Aveleijn hier dagbesteding voor haar cliënten. Mensen met een beperking kloven, zagen en schuren hout in de kapschuur en maken cadeauartikelen, zoals vogelhuisjes. Daarnaast onderhouden ze het erf en speelbos, samen met een begeleider en vrijwilligers van Landschap Overijssel.

  • Vanaf het bezoekerscentrum starten meerdere wandelingen. Een aanrader is deze Gabiël Davina-route. Het boekje kost  € 8,50 en is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. Je steunt er het Landschap Overijssel mee.

  • Een kortere samenvatting van de Gabriël Davina-route vind je op deze websitepagina.  Hier kun je ook GPX-file downloaden.

  • Ben je geïnteresseerd in de mooiste wandeling van 2015? De route ‘Hof Espelo & Lonnekermeer’ kun je downloaden vanaf de Wandelzoekpagina. De wandeling is uitgezet door Truus Wijnen. Heb je na de wandeling de smaak te pakken? Truus heeft een gidsje geschreven met nóg elf mooie wandelroutes in Twente. De wandelgids ‘Twaalf Twentse Tochten’ is voor 14,95 te koop in boekhandels, bij VVV’s, uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig en Bol.com.

  • Op het terrein van Hof Espelo zijn ook paaltjeswandelingen uitgezet.

  • Nog meer wandelen in Twente? Download dan de gratis app ‘wandelen in Overijssel’. De wandelroute-app van Landschap Overijssel neemt je mee door de mooiste natuurgebieden van Overijssel, waaronder Hof Espelo.

  • Of kijk voor nog meer inspiratie op:

  • Op 5 autominuten van Hof Espelo ligt Theehuis Sprakel in het Bos. Dit is echt mijn tip van de dag voor een bijzondere afsluiting van een wandeldag met high tea of lunch.

Theehuis Sprakel in het Bos - collage

♦ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met VisitOost.