Dit is Deel 2 van het verslag over de mini-wandelvakantie in de Harz.
Val je er zomaar in, lees dan eerst Deel 1.
Wat vooraf ging: Hans en ik zijn uitgenodigd door Toptrails of Germany in samenwerking met Harzer Tourismusverband e.V. om te wandelen in de Harz. De eerste twee dagen waren alvast super. We zijn gestart in het mooie stadje Goslar en hebben daar samen met een gids een prachtige stadswandeling gemaakt. Op dag twee zijn we begonnen aan onze driedaagse wandelroute over de Harzer-Hexen-Stieg. Het was een enerverende dag. (Ik ga er niets over zeggen, lees maar in Deel 1) en nu, na een heerlijk nachtje slapen beginnen we aan de derde dag. Veel leesplezier.
Dag 3
We hebben heerlijk geslapen. Vandaag staat een etappe van 17 km op het programma. We besluiten om het stuk dat we gister hebben afgesneden toch te lopen. Daarom gaan we terug naar de plek waar we gisteren Google Maps hebben aangezet. Oeps. Anderhalf uur later lopen we weer langs ons hotel, die keurig aan de route ligt en beginnen we pas aan de 17 km van vandaag.
Terug naar het beginpunt van de vorige dag. Om Braunlage heen blijkt een prachtig pad te lopen.
Langs dat pad staan wandelbankjesssss, met zicht op Braunlage.
Na anderhalf uur staan we weer voor ons hotel, dat pal aan de route blijkt te liggen. Even verderop draait de skilift.
De oude grens
Het is een heerlijke wandeling. Bijzonder is het passeren van de oude grens van Oost- en West-Duitsland.
Ineens staat Hans stil
Verscholen aan de kant van de weg ligt een gedenksteen die de oude grens tussen Oost- en West-Duitsland markeert.
Even later kan het je niet meer ontgaan. Dit is pas een gedenksteen! De oude grensweg loopt er naast.
Ook automobilisten kunnen er niet zomaar aan voorbij gaan.
Verdwalen
We zijn er vandaag heel erg op gespitst om niet verkeerd te lopen. We hebben onze extra kilometers er al op zitten. Toch gebeurt het ons. Op sommige plekken staan overdadig veel bordjes en op sommige kruisingen helemaal niets. Ergens is het mis gegaan. Omdat we geen zin hebben om terug te lopen besluiten we een stukje af te snijden door het bos. Een avontuur. Maar echt handig is het niet…….
We zijn gespitst op het zoeken naar de bordjes.
Maar dan gebeurt het toch weer
Puzzelen waar we zitten
Geen zin om terug te lopen, we proberen het dwars door het bos.
We zijn weer terug op de Harzer-Hexen-Stieg.
Weer bijna in de bewoonde wereld, het befaamde smalspoor van de Harz.
Gelukkig dat hij automatisch open gaat, met de hand krijg ik het niet gedaan.
Als een boom over het wandelpad valt, lossen we het zo op!
We eindigen de dag in Drei Annen Hohne. Hotel Der Kräuterhof ligt aan het smalspoor en vanachter een biertje op het terras zien we het Brockenstoomtreintje in- en uitgeladen worden. Het hoge geluid van de stoomfluit zullen we de komende dag nog heel vaak horen. In Drei Annen Hohne is verder niet veel te beleven, maar wij zijn volstrekt gelukkig op het terras, met een heerlijke maaltijd en live muziek vanuit het restaurant.
Dag 4
Vandaag starten we met de derde en laatste etappe van ons rondje Harzer-Hexen-Stieg. Het wordt een super leuke etappe omdat we de Brocken zullen beklimmen. #zinin Ik hou van klimmetjes die eindigen op een top. Deze 1141 meter hoge berg ligt halverwege de route, dus we gaan eerst maar eens op pad.
Vanuit de bomen komt het stoom van de smalspoorlocomotief, die we de hele ochtend al horen fluiten.
7-daagse wandelrondreis Harz – Ontdek het magische natuurgebied van de Harz
Op een kleine vijf uur rijden van Utrecht ligt het Duitse Harzgebergte. Een natuurgebied met oneindig groene bossen, rotsen, bergmeertjes en schitterende historische steden. Al wandelend ontdek je de magie van dit prachtige natuurgebied!
- wandelen door de magische natuur van de Harz
- de route volgt een groot deel van de Harzer-Hexen-Stieg
- verblijf in comfortabele 3* hotels
- rit met de bekende Brockenbahn-stoomtrein
Deze mooie wandelvakantie Harz wordt aangeboden door ANWB Vakantiereizen
Druk vandaag
Het eerste stuk komen we al wat meer wandelaars tegen dan de afgelopen dagen. Het zal er vast mee te maken hebben dat het vandaag zaterdag is. Ook valt het op dat de route uitzonderlijk goed is aangegeven. We zien onderweg veel verwoeste bossen. Door de monocultuur kon de bokkever zijn gang gaan.
De Natuurpark De Harz wordt op dit moment volstrekt anders beheerd. De natuur mag zijn gang gaan. Omgevallen bomen worden ook niet meer opgeruimd. Dat geeft soms lastige situaties als je aan het wandelen bent.
We schrikken ons te pletter als we bij de spoorwegovergang van het Brockentreintje komen. We zien tientallen, zo niet meer dan honderd wandelaars. Oud, jong, gezinnen, stelletjes, dik, dun, in sporttenue maar ook met de zondagse kleren aan en allemaal zijn ze onderweg naar boven. Van sommigen denk ik dat ze nooit meer op adem zullen komen en terplekke aan een hartaanval zullen sterven, anderen wandelen in gezwinde pas de berg op. Sportfietsers proberen tussen de uitgewaaierde wandelaars hun weg naar boven te vinden. Wat een drukte! Het is een pittig klimmetje maar goed te doen over een asfaltweg. Dat vind niet iedereen. De EHBO en ambulance staan boven klaar.
De Brocken
Eenmaal boven gekomen verbaas ik me over de hele entourage. Wat vroeger een afgesloten militaire zone was, is nu een soort pretpark met een station, eettenten, een biergarten, een souvenirwinkeltje, een waanzinnig hotel, museum en een enorme zendmast die op afgesloten terrein ligt. Het krioelt er van de mensen. Nu is het vandaag ook een uitzonderlijke mooie dag. Vanaf het hoogste punt van de Harz hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. Ik heb op Wikipedia gelezen dat het er 306 dagen per jaar mistig is en dat er gemiddeld 176 dagen sneeuw ligt. Wij zaten heerlijk in ons T-shirtje op het terras en bestellen Kaffee und Kuchen.
We nemen de weg naar beneden richting Torfhaus waar onze auto nog steeds geparkeerd staat. We lopen een stuk over een oude grensweg.
Het laatste stuk van de route is uitzonderlijk mooi. Het gaat door het bos, langs rotspartijen en over natte veengebieden.
Het rondje Harzer-Hexen-Stieg zit er op. Het was prachtig.
We rijden naar Quedlinburg. Weer zo’n geweldig sfeervol stadje. Quedlinburg ligt ten noorden van de Harz. Van 1949-1990 maakte Quedlinburg deel uit van de communistische DDR. In die tijd zijn alle oude gebouwen zwaar verwaarloosd, maar niet afgebroken. Dat gaf de mensen na de wende de kans om alles weer in oude glorie te herstellen. Het ziet er prachtig uit. Omdat het al wat later is, maken we een korte wandeling en zoeken een heerlijk restaurantje uit.
Vanuit onze hotelkamer, Hotel Theophano aan de markt in Quedlinburg
Dag 5
Weer een topdag in de Harz. Wakker worden in het bijzonder mooie stadje Quedlinburg. We konden echt niet vertrekken zonder eerst nog een stadswandeling te maken. Jee, wat is dit een leuk stadje. Zoveel te zien. Sinds 1994 staan bijvoorbeeld de stiftskerk van Sint-Servaas, het kasteel en het historisch centrum van de stad op de Werelderfgoedlijst. We moeten hier echt nog eens naar terug.
Een bijzondere machine
1 Euro inwerpen en je kunt je droom uitzoeken. Mijn droom is dat ik nog eens terug kom.
TITAN RT
Maar dan gaan we toch echt naar de langste voetgangershangbrug ter wereld. BUCKETLIST-WERK. Wil je meer lezen over het bezoek aan de langste hangbrug ter wereld, lees dan het blog: Wiebelen over de langste wandelhangbrug ter wereld kan in de Harz.
Helaas is de pret daarna voorbij. We gaan terug naar huis. Dank je wel #Harz, dank je wel #toptrails, dank je wel #Harzmountains en #unescoworldheritage
Het was super.
Geef een reactie